Hae
Mansikkapilvi

Paljonko sä tienaat?

Aihe josta ei saa keskustella ääneen. Riittää, että jokainen tietää omat tulonsa eikä se kenellekään muulle kuulu. Kuitenkin ihmisten uteliaisuus on käsittämätön kun verotustiedot julkaistaan. Ihmiset kaivaa ties kenen palkkatiedot nähtäville, että voi verrata näitä omiinsa. Miten toikin bloggari voi tienata noin paljon vaikka eihän se tee edes mitään?!

palkka

Sairaanhoitajana työskennellessä en ehkä koskaan ole kuullut puhuttavan palkoista meidän hoitajien kesken, palkoista on keskusteltu ehkä ihan maksimissaan yleisellä tasolla työpaikan kahvipöydässä. Kevään sairaanhoitajat pois palkkakuopasta kampanja antoi luvan keskustella palkkatasoista hiukan vapaammin mutta ei niissä puheissa varsinaisista summista puhuttu. Puhuttiin vaan, että sairaanhoitajien kuuluisi saada enemmän palkkaa vaativasta työstään, päälle 3000€.

Paljonko sairaanhoitaja keskimäärin sitten tienaa Suomessa? Summa on kuukaudessa noin 2350€, jonka päälle tulevat mahdolliset vuorolisät, jos teet vuorotyötä ja mahdolliset muut lisät, esimerkiksi kokemuksen mukaan. Tästä lopullisesta summasta sitten tietenkin vähennetään verot pois. Miltä palkka sun korvaan kuulostaa? Tekisitkö sairaanhoitajan työtä pelkästään palkan vuoksi?

Miksi toisen ihmisen palkka aiheuttaa melkein aina närää ihmisten keskuudessa? Oman ammattikunnan edustajat sanovat, että pitäisi saada enemmän palkkaa ja muut ovat ehdottomasti sitä vastaan. Kukaan ei ansaitsisi muiden mielestä lisää palkkaa. Toki itsellä palkan pitäisi nousta, mutta ei todellakaan kenelläkään muulla.

Miksi Suomessa naisten euro on pienempi kuin miesten? Minä luulen, että se perustuu siihen ettei nainen uskalla, eikä ilkeä pyytää palkkaa samalla tavalla kuin miehet. Miehet pyytävät palkkatoiveessa varmasti suurempia summia kuin naiset. Miehet pyytävät palkankorotusta rohkeammin kuin naiset. Sen takia palkat ovat erikokoisia, tai näin minä olen asian itselleni selittänyt. Jos sinä itse et pyydä, niin ei sun palkkaa kukaan vapaaehtoisestikaan korota, ei varmasti.

Eikä mua henkilökohtaisesti ärsytä yhtään se, että joku toinen tienaa hitosti enemmän kuin minä. Juu, kyllä mulle itsellenikin suurempi palkka kelpaisi mutta ei se ole minulta pois jos joku toinen saa työstään hyvät rahat. Hän on varmasti tehnyt hulluna töitäkin sen eteen, että se palkkapussi on sen kokoinen kuin on.

Miksi palkkakeskustelut herättää herkästi kuumentuneita tunteita? Miksi ylipäänsä palkoista keskustelu vaikuttaa olevan jonkinlainen tabu?

Uskallatko sinä kertoa minulle paljonko tienaat ja miltä alalta olet?

83 kommenttia

 1. Insinööri kirjoitti:

  48000 euroa vuodessa, amk-insinööri.
  Ehdottomasti sairaanhoitajien sekä muiden naisvaltaisen alojen työntekijät ansaitsisivat enemmän liksaa.

 2. souphie kirjoitti:

  Olen yliopistossa opiskelijana, opintotuki kuukaudessa on 470€… Menee about suoraan vuokraan pääkaupunkiseudulla ja mitään ei siis jää tuosta summasta käteen! Olen ollut nyt vuoden verran työharjoitteluissa, joissa palkka on ollut 300€ – 1200€ kuukaudessa 40h/vk… Ennen yliopistoon pääsyäni olen työskennellyt ravintoloissa ja kahviloissa joissa maksimi kuukausipalkkani on ollu 1900€, mutta usein työnantajat peruivat työvuoroja ja palkka jäi alle tonniin… Eli en ole vielä ikinä edes kahden tonnin palkkaan päässyt, mutta ehkäpä valmistumisen jälkeen toivottavasti! Onneksi olen asunut koko opintojen ajan avoliitossa, jolloin menot ovat olleet pienemmät kuin yksin asuessa… Jos ero tulisi, luultavasti soluasuminen olisi ainoa vaihtoehtoa näillä tuloilla pääkaupungissa… Unelmissa +3000€ palkka, asuntolaina & vakityö… Ehkä joskus!

  • souphie kirjoitti:

   Ja ehdottomasti mielestäni sairaanhoitajat ja lähihoitajat ansaitsisivat parempaa liksaa! LIsäksi olisi oikeasti mielenkiintoista tietää tarkasti mitä milläkin alalla tienataan, ja nimenomaan mies ja naisjakauma, jotta osaisi itsekkin pyytää oikeanlaista korvausta…

 3. E kirjoitti:

  Sosionomi AMK yksityisellä työnantajalla, peruspalkka n. 2100e..

 4. Keiju kirjoitti:

  Myyjä. Brottupalkka n.2000 e/kk.

 5. Ope kirjoitti:

  Aineenopettajan peruspalkka yläkoulun puolella noin 2800e/kk ja lukiossa hiukan enemmän, mutta verojen jälkeen kummastakin jää käteen noin 2000e/kk. Tähän lisää voi tulla ylityötunneista, jos opetusvelvollisuuteen kuuluva tuntimäärä ylittyy ja esimerkiksi luokanvalvojuudesta.

  • Ope kirjoitti:

   Ja työkokemuksesta tulee palkankorotus ekan kerran 5 vuoden kokemuksen jälkeen.. sitten muistaakseni 8v ja 10v jälkeen. ja nämä täytyy itse muistaa hakea.

 6. Tiia kirjoitti:

  Toimistoassistentti 2100e/kk. Ja en asu lähelläkään pääkaupunkiseutua, jossa palkat usein paremmat.

  Ja olen ihan tyytyväinen palkkaani vaikka toki aina sitä haluaisi mahdollisimman paljon rahaa. Työaika on joustava, saan hoitaa omia asioita kesken päivän ja tulla ja lähteä kun haluan. (kunhan viikossa tulee 37,5h). Saan ottaa palkatonta vapaata kun haluan. En ole korkeastikoulutettu, pelkkä merkonomi ja lisäksi tämä on ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen. Työni ei myöskään ole vastuullista, teen lähinnä projektien paperiset lopputyöt. Lisäksi rento pomo!!

  Ja olen sitä mieltä että sairaanhoitajat, lähihoitajat yms tarvitsevat lisää palkkaa. On kuitenkin myös monia muita ammatteja, jossa on surkeat palkat, joten välillä ärsyttää kun pelkästään hoitotyössä olevat vaativat paremmat palkat ja ovat koko ajan äänessä. Toki tiedän, että heidän työ on erittäin vastuullista, mutta tämä on ollut heillä tiedossa jo opiskeluiden aikana. Ammatin valintakysymys. Ei unohdeta esim. siivoojia, myyjiä, tarjoilijoita tai kokkeja!

  • Nimetön kirjoitti:

   Siivooja, myyjä,tarjoilija jakoaikaa. Kaikki ovat aika kaukana sairaanhoitajasta. Jo koulutuksen vaativuus ja kesto on aivan eri sfääreistä.

   • Tiia kirjoitti:

    En kuule tarkottanutkaan, että heillä sama palkka pitäis olla, vai väitinkö niin…?? Vaan sitä, että heidänkin palkkaa pitäisi nostaa sille tasolle, että pärjäisi rahallisesti paremmin. Ei sairaanhoitajat ole ainoita, joiden palkassa olisi korottamisen varaa.

 7. Nimetön kirjoitti:

  Minä sosionomi, lastentarhanopettajana tällä hetkellä ja semmonen 2300e/kk. Eihän siitä sit käteen jää ku joku 1700e. Parempi palkkainen työ/ala toiveissa 😀

 8. Hande kirjoitti:

  Naisten ja miesten erot ansiotasossa selittyvät myös sillä, että miehet useammin hakeutuvat parempipalkkaisille aloille. Lisäksi he tekevät enemmän työtunteja ja ylitöitä. Julkisella sektorilla työskentelee paljon naisia, ja sosiaali- ja hoiva-alalla ei tehdä rahaa, vaikkakin niillä on suuri yhteiskunnallinen arvo. Siksi julkisella puolella palkkataso on matalampi. Varmasti olet myös oikeassa siinä, että miehet ovat rohkeampia esim. pyytämään palkankorotusta. Silti on surullista ja valitettavaa että tärkeää hoitotyötä tehdään niin pienellä palkalla ja että mm vanhuksilta ollaan jälleen leikkaamassa 🙁

 9. Lähäri kirjoitti:

  Lähihoitaja
  Yksityisellä työnantajalla
  1900€/kk perus palkka

  • Lähäri kirjoitti:

   Ikääntyneiden palvelu talossa siis töissä. Eli työkin hyvin raskasta henkisesti sekä fyysisesti. Ei todellakaan palkka kohdillaan työn kuvaan nähden…

 10. Jojo kirjoitti:

  Sairaanhoitajana ensihoidossa, peruspalkka 2340e / sairaanhoitopiirillä.
  Lisillä tässä työssä eletään. :/

  • Hoituri kirjoitti:

   Kunnallisella reilu 2400€/kk, jopa hieman vajaa 2500€/kk ilman mitään kokemuslisiä.

 11. Anna kirjoitti:

  Jee mun lemppariaiheita 🙂 Ärsyttää, että Suomessa tämä on joku kielletty aihe! Mä tienaan 7 vuoden asiakaspalvelukokemuksella kassatarjoilijana henkilöstöravintolassa Helsingissä 1800e bruttona ilman lisiä. Työ on rankkaa fyysisesti ja joutuu olemaan jalan päällä koko työajan.

 12. Ninsu kirjoitti:

  Olen keski-suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon sihteeri ja brutto 2490€/kk

  • Teletappi kirjoitti:

   Asiakaspalvelutyöntekijä ja brutto palkka noin 1550 euroa/kk ja 3 lapsen yh-äiti.

 13. Jonna kirjoitti:

  Seurakunnalla lastenohjaajana n.1920€ ja käteen jää n. 1500€

 14. Anetta kirjoitti:

  Sairaanhoitaja psykiatrian puolella, peruspalkka 2280€, lisillä elellään. Palkka yksi suurin syy miks opiskelen nyt hoitotiedettä terveystieteiden opettajakoulutuksessa..

 15. Anna kirjoitti:

  Palkankorotusten pyytämisestä heitän sellaisen kommentin, että mielestäni palkoista keskusteleminen on tärkeää, jotta osaa (myös naiset) pyytää realistista palkkaa. Naiset on ehkä hieman ujompia keskustelemaan tuloistaan avoimesti, mutta jos ei tiedä, mitä vastaavaa työtä tekevät tienaa, niin vaikeatahan sitä on itsekään pyytää vastaavaa summaa. Eli rohkeutta palkkakeskusteluun!

 16. t kirjoitti:

  Kiva, että rahasta uskalletaan puhua! Siitä puhumalla me naisvaltaisilla aloilla olevat saadaan myös rohkeutta pyytää lisää. Tämä tosin on mun mielestä jo tuttua, että peruspalkka kerrotaan, mutta todellista bruttopalkkaa, joka sisältää lisät, ei kerrota. Olisi kiva kuulla kuitenkin, että mikä on vuorotyöläisten keskimääräinen kk-ansio ihan lisien kanssa tai vaikka vuosiansio jos ja kun ne vuorot varmasti vaihtelee. Ymmärrän oikein hyvin, että niistä vapaa-ajan menetyksistä pitääkin maksaa ja että se korvaus niistä ei ole todennäköisesti riittävä, mutta koska kukaan ei kerro lisien merkitystä palkkaan, niin kieltämättä tulee vähän sellainen olo, että puhutaan isoista summista. Ja vaikka puhuttaiskin, ei se ole minulta millään lailla pois. 🙂 Minun palkkani on vaihdellut akateemisella koulutuksella (joka siis sama koko ajan) 2500-4000€ välillä. Nettopalkassa ero on paljon pienempi, vaikka tietysti enemmän tuolla yläpäässä käteen jää.

  • K kirjoitti:

   Itse sain julkisella hoivatyössä lisiä n. 200e kuussa. Tein vain aamu- ja iltavuoroja, joten yö-lisät jäi saamatta. Lisien kanssa, verojen jälkeen käteen jäi aikalailla 2000e kuussa.

 17. K kirjoitti:

  Lähihoitajana yksityisellä, päivätoiminnassa. Reilut 1900e, käteen jää hiukan alle 1500. Hoivapuolella ihan törkeen pieni palkka työn kuormittavuuteen ja vastuuseen nähden. Aikomus kouluttautua korkeammalle/muihin hommiin. Tosi harmillista että hoivapuolella palkkaus niin surkea, sinne kun työvoimaa kipeästi kaivattaisiin tulevaisuudessakin. Vastuulla saattaa kärjistettynä olla ihmishenki, tiedä sitten miten sitä rahassa arvottaa ? Jos isot pomot jossain saavat isoja palkkoja ”vastuun” perusteella(esim. vastuu diileistä ja projekteista joissa isot rahat), niin jännä juttu miten ihmishenki ja ihmisen hyvinvointi ovat huomattavasti arvottomampia. En itse halua katkeroitua ja valittaa ainoastaan, ihan vain olen pohdiskellut näitä asioita. Hyviä hoitajia tarvitaan. Isot pomot voisivat miettiä leikkauksia ja muita tehdessä, miten haluavat omat vanhempansa hoidettavan – tai vaikkapa itsensä sitten joskus..
  Onneksi on mahdollista kouluttautua uudelleen ja pidemmälle! 🙂

 18. Minä kirjoitti:

  Sairaanhoitaja Ruotsissa n 2800 euroa plus lisät. Olen vastavalmistunut, suunnitelmissa tehdä extraa vanhuspuolella ns vuokrausfirman kautta, koska palkka siellä paljon parempi (silloin voisin saada 4000 kokoon/kk). Suomeen en ikinä tule töihin, jos ei palkkasysteemi muutu! Ruotsissakin on kyllä parantamisen varaa varsinkin jos on sairaalassa töissä. Sairaanhoitajien, lähihoitajien ym palkat täytyisi ehdottomasti nostaa kuten myös siivojien ja tarjoilijoiden (huom tässä vain pari esimerkkiä) – sairaanhoitajan kyllä kuuluu tienata enemmän kuin siivooja, koska kyseessä on Ammattikorkeakoulututkinto (vähän niinku erikoislääkärinkin kuuluu saada enemmän kuin sairaanhoitaja!) Ihmiset ei usein ymmärrä että sairaanhoitaja on opiskellut 3-4 vuotta ammattikorkeakoulussa – mikään muu amk-tutkinto ei varmaan ole yhtä aliarvostettu!

  • Noora kirjoitti:

   No hitto menis tuo ruotsin palkka. Lähtisin viivana sinne jos ruotsin kielen puhuminen olisi yhtään vahvempi 🙁 Mikä on elämisen hinta ruotsissa, voiko sitä verrata suomen hintoihin?

   • Minä kirjoitti:

    Tukholmassa on suunnilleen samanhintaista elää jos ei ole ostamassa asuntoa 😀 Asunto on suurin ongelma täällä (tai se ettei vuokra-asuntoa yksinkertaisesti saa). Täältä moni käy töissä norjassa esim pari vkoa ja sitten on pari vkoa kotona jne koska norjassa on parempi palkka.

 19. M kirjoitti:

  Olet kyllä todella oikeassa tuosta, että naiset eivät uskalla pyytää enempää! Tai itse ainakin olen päätynyt samanlaiseen ajatuskehään. Voisin myös kuvitella miesten olevan jotenkin supliikempia puheissaan ja parempia neuvottelemaan niitä etuuksia ylipäätään..?

  Kaupanalan hommissa tämä jotenkin korostui, kun työntekijöinä meillä sattui olemaan vain naisia. Kaikki tekivät työnsä aina aivan jäätävä tuli persuksen alla 100% teholla, ja siltikään eivät oikeastaan ehtineet edes omia taukojaan pitää kokonaan. Työaika saattoi mennä yli ruuhkaisina päivinä, ilman että siitä kehdattiin sitten lisäkorvaukset reilusti pyytää.. Mun mielestä noista oikeuksista pitäisi pitää kiinni, eikä tuolla tavoin polkea niitä ihan työntekijöiden omasta toimesta. Jos resurssit ei riitä taukojen ja työajan puitteissa, niin sitten tarvitaan lisää työntekijöitä ja se siitä :-D.

  • Noora kirjoitti:

   Joo, miehet varmaan sopii palkka-asiat aina firman saunailloissa. Missäs naiset kun noista asioista keskustellaan?

 20. Ii kirjoitti:

  Myymäläpäällikkö erikoislikkeessä, ei pk-seutu, 2100€ bruttona. Mahdollisuus bonuksiin muutaman kerran vuodessa, jos teet tulosta. Kyllä tällä elää ja saa jotain säästöönkin, mutta tulevaisuuden tavoitteet ovat korkeammalla niin työnkuvan, kuin palkankin suhteen.

  Ei kyllä juhlita hoitoalan palkoilla, tai naisvaltaisella alalla muutenkaan, jo tämä keskustelu oli aika silmiä avaavaa.. Rohkeutta toivoisin lisää itselleni ja muille naisille vaatia työstään reilu korvaus.

 21. DI kirjoitti:

  Tuotantotalouden DI (2v ollut valmistumisen jälkeen työelämässä), brutto 3200 ja käteen jää 2200. Oletettavasti palkka nousee tuosta jonkinverran.

 22. F kirjoitti:

  Apteekissa farmaseuttina perusbruttopalkka 2680 e/kk, siihen noin parisataa Ilta- ja viikonloppulisistä. Ensimmäiset ikälisät ja pyytämällä henkilökohtainen palkankorotus saatu. Sairaanhoitajien työ on mielestäni paljon rankempaa kuin omani, joten todellakin ansaitsisitte enemmän. Tärkeä aihe puhua 🙂

 23. Laura kirjoitti:

  Yksikön sihteeri valtion virastossa 2 450 €/kk. Olen ihan suht tyytyväinen palkkaani… Toki aina olisi kiva tienata enemmän, mutta tuo riittää lainanlyhennyksiin, ruokaan ynnä muuhun peruselämiseen. Säästöönkin jää vähän ja muutaman etelänmatkan saan tehtyä per vuosi. Niistä tulee meikäläinen onnelliseksi 😀

  -Laura-

 24. Suski kirjoitti:

  Olet varmastikin oikeassa siinä, että usein naiset eivät osaa/kehtaa vaatia parempaa palkkaa. Ehkä naiset eivät myöskään perehdy niin hyvin, mitä ko. työtehtävässä ”tulisi” ansaita. Lisäksi toki palkkatasoa laskee varmasti äitiyslomat yms.

  Itse olen oikein huippuesimerkki näistä edellä mainituista asioista. Olen kolmisen vuotta sitten valmistunut diplomi-insinööri ja nainen. Olen teollisuudessa eli yksityisellä töissä. Olen vaihtanut työpaikkaa kerran ja vaihdon yhteydessä neuvottelin palkkani uudelleen. Ensimmäisessä ”kunnollisessa” työpaikassani (ei kesätyö, joita olin kyllä tehnyt myös) bruttopalkkani oli 2500e/kk (en ollut valmistunut vielä koulusta). Toisessa työpaikassani bruttopalkaksi muodostui 3100e/kk + bonukset (0-400e/kk). En olisi saanut neuvoteltua tällaista korotusta ellei mieheni olisi tsempannut ja näyttänyt kaiken maailman tilastoja, mitä minun ns. tulisi tienata tällä tutkinnollani ja työkokemuksellani. Oltuani töissä uudessa työpaikassani 1,5v mieheni kannusti minua pyytämään palkankorotusta, koska olin saanut aikaan hienoja tuloksia työssäni ja raatanut hullun lailla 10-12 h päiviä (tosin ihan vapaaehtoisesti, koska pidän työstäni). Otti lähemmäs 3kk, että rohkaistuin ja kysyin palkankorotusta. Pomoni sanoi jo hieman odotelleensa, että milloin asiaa kysyn ja sain korotuksen. Tällä hetkellä palkkani on 3400e/kk + bonukset (0-500e/kk).

  Ilman miestäni tyytyisin luultavasti alle 3000 e/kk palkkaan. Itsetuntoni ei ole maailman parhain, joten osaan kyllä perustella itselleni, miksi en ansaitse jotain. Lisäksi en osaa olla yhtään röyhkeä. Mutta jos laitan paperille asioita, miksi ansaitsen enemmän palkkaa, niin en voi sitä tosiasiaa kieltää, että olen onnistunut synnyttämää lisää työpaikkoja ja työmoraalini on korkea yms.

  Olen sitä meiltä, että monenlaisilla aloilla saisi saada parempaa palkkaa (esim. juurikin sairaanhoitajat). Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että usein toisten palkkoja kadehditaan, vaikka ei oltaisi valmiita tekemään kyseistä työtä. Esim. Kukaan lähipiiristäni ei haluaisi tehdä työtäni ja ihmettelevät, miten jaksan tehdä työtäni.

  Mielestäni avoimuutta palkka-asioissa pitäisi olla enemmän. Esimerkiksi omalla työpaikallani ei puhuta palkoista, tiedän vain hieman vahingon kautta, mikä on kollegoitteni keskipalkka. Kai se puhumattomuus johtuu juuri siitä, että pelätään kateutta? Itse en ole koskaan kahdehtinut kenenkään palkkaa tai työtehtäviä, lähinnä pitäisin sellaisia keskusteluja vain yleisesti mielenkiintoisina. ?

  • Noora kirjoitti:

   Jep, jokainen nainen tarvitsisi tuon oman henkilökohtaisen tsempparin joka kannustaisi pitämään ”puoliaan” palkkakeskusteluissa. Saati, että ilkeäisi niistä asioista edes keskustella esimiehen kanssa.

 25. Riikka kirjoitti:

  Minä työskentelen sosiaalityöntekijänä kunnalla. Meillä puhutaan melko paljon palkasta ja siitä, että palkan pitäisi nousta, sillä lähes kaikissa lähikunnissa sos.tt tienaa enemmän. Pulaa pätevistä on, mutta palkka ei silti pahemmin ole viime vuosina noussut. Yksi korotus tosin tuli, nyt bruttopalkka 3008e/kk. Kunnallisella puolella saa vaan haaveilla bonuksista jne… Yksityisellä puolella saman koulutuksen saanut tienaa todennäköisesti jonkin verran enemmän.

  Mielestäni rahasta voi (ja pitääkin) puhua avoimesti. Minä ainakin puhun, samoin monet ystäväni, työkaverini ja perheeni.

 26. Melina kirjoitti:

  Proviisori apteekissa, brutto n. 4200€/kk.

 27. Hoitaja kirjoitti:

  Mielenkiintoinen aihe ja mielestäni palkoista pitäisi keskustella avoimemmin. Se on ainut keino saada tasavertaisuutta palkkoihin esim. sukupuolien välillä.
  Olen sairaanhoitaja ja ongelma tällä alalla on naisvaltaisuus ja vaatimattomuus. Itse voin rehellisesti sanoa tekeväni työtä, jotta ruokaa pöytään enkä huvin vuoksi. Joten työstä on maksettava. Olen palkankorotuksesta neuvotellessa törmännyt vähättelyyn, haukkumiseen ”mitä oikein luulet itsestäsi” tai ”paljon kokeneemmatkin hoitajat tekevät työtä tällä palkalla ja ovat tyytyväisiä”. Voitte kuvitella, että korotusta ei herunut.. Nykyään, toisessa työpaikassa sairaanhoitajana, olen tyytyväinen palkkaani. Peruspalkkani on n.2800€/kk ja lisistä tulee 1000-1700€ lisää, yleensä palkka n.3900€/kk.

  • Noora kirjoitti:

   Oletko yksityisellä vai missä kun noin hyvä sairaanhoitajan palkka?

   • Hoitaja kirjoitti:

    Työskentelen yksityisellä. Aiemmin vastaavassa työssä julkisella työskennellessä peruspalkka oli pienempi (2400), mutta lisät melkein samat. Palkka (eli erilaiset lisät) perustuu pääsääntöisesti päivystämiseen. Päivystän tavallisen viikkotyömäärän lisäksi, jolloin tuntimäärät ja ylityöt nousevat usein varsin korkeiksi. Unelma olisi, jos päivätyöllä ja normituntimäärällä voisi tienata saman verran kuin nyt. Mutta sitä varten täytyisi kyllä vaihtaa alaa…

  • Saara kirjoitti:

   Huh, aika paljon päivystämistä!

 28. henna kirjoitti:

  Myyjä 1300-1600€/kk oon tottunu tulemaan aina pienellä toimeen joten en valita, koska tykkään niin kovasti työpaikastani 🙂 mielestäni sairaanhoitajilla on tärkeä, raskas ja vaativa työ ja siitä pitäisi saada kunnon palkka!

 29. Jullellson kirjoitti:

  Aloitin yhteiskuntatieteiden maisterina työurani yliopistolla, ensin tutkimusavustajana 2100e/kk ja nyt projektitutkijana n.2300e/kk.
  Yliopistolla eivät tosiaan palkat päätä huimaa, tiedettä tehdään ihan muista motiiveista. Kuitenkin vain jäävuoren huippu tutkijoista päätyy professoriasemaan.

 30. Nimetön kirjoitti:

  Lähärinä kotihoidossa palkka 2090e/kk plus 10v ikälisä ja henk.koht lisä. eli yht. n.2250e/kk.Pian valmistun sairaanhoitajaksi eikä taida palkka paljoa lähärinhommista nousta..

 31. Pasi kirjoitti:

  Piti tässää sihrata kahtoa tilinauha, jottain 2200e enne veroja. Kaks vuorotyö, puuteollissuus. Ei näit kehttoo kahttoo, ku kerra vuottee. Vielä näist puhummaan : D)).

 32. Sanna kirjoitti:

  Lähihoitajana kaupungilla, palkka 2182,75e (sisältää 5v kokemuslisän) ja tähän lisät päälle. Joku aiemmissa kommenteissa kyseli palkkaa lisien kanssa, ja se tosiaan riippuu ihan vuoroista. Viime vuonna tienasin n. 36000, silloin mulla oli enemmän yövuoroja jotka nosti palkkaa (yölisä on 40%). Lisäksi viime vuonna olin melkein joka sunnuntai ja kaikki pyhät töissä (taisin olla ehkä 10 kokonaista viikonloppua vapaalla koko vuonna, lomat mukaan lukien) ja suostuin useammin jäämään pitkään päivään jos tuli yhtäkki iltavuoroon puute, ja siitä saa tuplavuorokorvauksen (50e).

  Mua ärsyttää aina ku sanotaan et hoitoala on ammatinvalintakysymys ja että kyllä se vastuu ja huono palkka on jo opiskelun aikaan tiedossa. No ei mulla vaan ollut sillon 16 vuotiaana ku lähihoitajaks alotin opiskelemaan. Ja vaikka oiski ollu nii pari tonnia kuussa ois mun mielestä sillon ollut iso raha ku ei ollu aavistustakaan siitä, mitä eläminen maksaa kun vanhemmat vielä elätti. Eikä muuten koulussakaan kertaakaan puhuttu mitään hoitajien palkoista eikä myöskään vuorotyöstä, nää sain tietää vasta työharjoittelun aikana…. tässä ois kyllä kouluilla parannettavaa!

  • Noora kirjoitti:

   Oon samaa mieltä sun kanssa. Opiskeluaikoina sitä halusi tehdä sitä mitä rakastaa. Nyt kun on se työ niin huomaa, että elääkin pitäisi. Pitäisi ostaa asuntoa ja sitä sun tätä. Ethän sä pysty edes kunnolla säästämään näillä palkoilla. Sitten kun sattuu sellainen lista, ettet saa edes lisillä palkkaa ylemmäksi niin kyllä osaa taas ”arvostaa” kun oot muutaman sunnuntain töissä.

   Ei sen palkan pelkästään lisistä pitäisi muodostua!

 33. Anniina kirjoitti:

  Ostaja teollisuudessa, 3200 e/kk brutto. Hyvin tällä on pärjäillyt tähän asti, saa nähdä kuinka tilanne muuttuu nyt kun olen pienen pojan äiti.

 34. Emma kirjoitti:

  Sosionomi (AMK) yksityisellä lastensuojelussa peruspalkka n.2300€/kk + lisät, käteen jää 1800-2300€. Pidän työstäni, työn vaativuuteen nähden tulisi saada enemmän palkkaa.
  Mitä enemmän näistä asioista pidetään meteliä niin sen parempi!!

 35. Nimetön kirjoitti:

  Omaishoitaja netto320e/kk brutto380e.ei mitään tukia lisäksi.mies ? n.800e eläke netti ja vammaislisä 62e.näillä tultava toimeen

  • Noora kirjoitti:

   Siis tuolla ”palkalla” ei kyllä edes elä. Siis kyllähän ihminen kaikkeen sopeutuu mutta oikeasti, tuon summan arvoista työtäkö teet? Huh huijakkaa. Pitäis tulla muutos omaishoitajan palkkaan. Pelkkä rakkaus ja huolenpito ei elätä.

 36. Nimetön kirjoitti:

  Osastonhoitajana julkisen puolen sairaalassa, kaksi yksikköä ja 50 alaista vastuulla. Peruspalkka on 3116 €/kk, siihen päälle täyden ikälisät eli ”huimat” 8 %, brutto siis 3365,28 €/kk. Käteen jää 2305 €/kk.

 37. sairaanhoitaja kirjoitti:

  Tienaan n. 1150e kuukaudessa, siihen lisät ilta-, yö-, ja pyhäkorvauksista n. 200e päälle. Teen työtä ensiavussa 50%:lla oman jaksamiseni takia. Monet työkavereistani on vähentäneet työaikaansa samasta syystä. Työpaikkaa en silti haluaisi vaihtaa, tykkään työstäni. Palkan takia siellä en todellakaan ole ja miehen palkalla onneksi pyöritetään taloutta.

  Valitettavasti ilkeät arvostelut ovat saaneet minutkin miettimään miksi teen työtä jota arvostan, mutta muut eivät? Vaikka yleisesti muuta sanottaisiinkin, ne muutamat yksittäisetkin puheet loukkaavat. Helpommallakin palkkansa ansaitsi…

 38. Hoitsu kirjoitti:

  Sairaanhoitaja AMK, bruttopalkka lisineen tänään 3016e, käteen jäi 2289.19?

 39. Hoituri kirjoitti:

  Mutta kuulostaa vähäinen kun puhutaan kk tuloista. Paljonko on vuositulot sairaanhoitajilla jotka tekevät kolmivuorotyötä?

  • Hoitsu kirjoitti:

   Mulla tulee tänä vuonna n. 41 000, kolmivuorotyö, yliopistosairaalassa vuodeosastolla. Kaksi ikälisää eli palkan suhteen olen ”urani huipulla”

 40. Karoliina kirjoitti:

  Koulutukseltani olen sairaanhoitaja (AMK) ja teen töitä akuutissa. Peruspalkaksi on määritelty 2484,93 €/kk, ja tähän päälle lisät vaihdellen 100-600 €/kk (alaraja matala sairauslomien vuoksi). Tuntipalkkani oli 15,15 €/h vuonna 2015 ja jossain vaiheessa vuoden 2016 puolella se on noussut 15,24 €/h. Vuonna 2015 tienasin bruttona 41 900 € ja nettona 29 000 €. Vuonna 2016 olen syyskuun loppuun mennessä tienannut bruttona 32 620 € ja nettona 22 260 €. Sivutoimestani bloggaajana olen 3/16 alkaen tienannut bruttona 2400 € ja nettona 1480 € eli bruttona 300 €/kk ja nettona 184,50 €/kk.

 41. Nimetön kirjoitti:

  Pankissa palveluneuvojana päivittäispalveluissa työehtosopimuksen mukainen taulukkopalkka 2206 €/kk. Suoriutumisen mukaan mahdollista saada palkkioita puolivuosittain. Mielestäni työn vaativuus ja vastuu sekä palkka eivät kohtaa eivätkä motivoi jatkamaan työssä. Uusi työpaikka siis haussa, kunhan saa paperit ulos yliopistosta 🙂

 42. Maisa kirjoitti:

  Lähihoitaja suuntautunut hammashoitoon, yksityisellä hammaslääkäriasemalla, saan ikälisiä 7 vuoden kokemuksesta. Palkka joka kk tasan 2154,48€ Ei vuorolisiä. Verojen jälkeen tilille kilahtaa 1600€

 43. Lorali kirjoitti:

  Peruspalkka sairaanhoitajana 2351,80€ ja lisistä n. 200-300€ kuussa, käteen jää yht. 1900-2000€/kk. Hyvin tuolla elää, kun avoliitossa asuu, mutta jos yksin pitäisi kuvitella kaikki laskut, lainat, auto ja säästäminen hoitaa, tulisi varmasti tiukkaa.

 44. Mies kirjoitti:

  Hei

  Ei nyt kannata turhaan ylläpitää mitään ”naiset ei kehtaa pyytää” -harhaluuloa. Tunnen itse paljon taitavia naisia, jotka ovat neuvotelleet itselleen haluamansa palkan ja kilpailuttaneet työnantajia palkan suhteen. Asia on enemmän alakohtainen. Monilla naisvaltaisilla julkisilla työpaikoilla nyt vaan mennään taulukkopalkkojen ja ikälisien kanssa eikä työsuhteeseen ikään kuin kuulu voimakkaat palkkaneuvottelut. Mutta sama koskee monia miesvaltaisiakin ammatteja. Vai meinaatteko, että esimerkiksi miesopettajat ovat jotenkin sukupuolensa takia vähintään kerran vuodessa kyselemässä palkankorotusta ja naiset vaan naisina tyytyvät nykyiseen?

  Monilla asiantuntija-aloilla yksityisellä puolella homma toimii niin, että työnhakijoilta kysytään palkkapyyntöä – työtehtävälle ei siis ole olemassa mitään ilmoitettua palkkaa haettaessa. Firmat pohtivat mitä ovat valmiita maksamaan mistäkin osaamisesta ja työntekijät pohtivat millä summalla ovat valmiita kyseiseen työhön lähtemään. Firma saattaa tehdä todella halvan diilin jos työnhakija ei osaa hinnoitella itseään.

  Itse (DI, ei pääkaupunkiseutu) pyysin nykyiseen työhöni hakiessani reilu vuosi sitten palkkaa 3600 euroa/kk ja sain 3500. Tämä on ihan linjassa osaamistasoni ja kokemukseni kanssa, tietoa saa kun hakee. Olisin saattanut lähteä kolmella tonnilla, mutta todennäköisesti katselisin sen jälkeen hanakammin muita työpaikkoja. Koska saan ihan riittävää palkkaa, en myöskään nyt jaksa kauheasti miettiä palkka-asiaa. En pidä palkkaneuvotteluista (vaikka siis olen mies), ja seuraavan kerran otan asian puheeksi vasta kun se tulee jollain lailla ajankohtaiseksi – en välttämättä lainkaan nykyisen työnantajan kanssa jos työsuhde syystä tai toisesta ei kestä hirveän pitkään.

  Tsemppiä kaikille työelämään. Monesti ainoa keino hilata palkkaa ylöspäin on hakea töitä muualta. Silloin voi saada muualta paremman tarjouksen ja vaikka omalta työntekijältä kilpailevan tarjouksen, jolloin lähtöä voi punnita uudestaan. Merkittäviä korotuksia omaan palkkaan on usein muuten vaikea saada.

  • insinööri (AMK) kirjoitti:

   Samaa mieltä kuin Mies tuossa yläpuolella, ei palkkaneuvottelut ole pelkästään sukupuolesta vaan paljon myös alasta kiinni. Yrityksen koko vaikuttaa myös. Pienessä yrityksessä työtehtävät ja vastuut ovat monipuolisia ja vaivihkaa lisääntyvät, mutta palkkaneuvotteluja ei välttämättä silti olla valmiita käymään. Asiantuntijatehtävissä taulukkopalkkoja ja kokemuslisiä ei ole, joten palkkaneuvottelut työtehtävien tai työpaikan vaihtuessa ovat niitä tilaisuuksia palkan korottamiseen.

   Olen nainen, insinööri (AMK) yksityisellä työnantajalla teollisuuden tukitoiminnoissa. Bruttopalkka 2500 e/kk (en saa mitään lisiä), netto noin 1800 e/kk. Tuntuu välillä siltä, että nykyisessä työpaikassa työni arvoa yritykselle ei ymmärretä, ehkä ymmärretään sitten kun lähden pois. Tiedän insinööriliiton keräämien tilastojen perusteella, että voisin samasta työstä jollain toisella työnantajalla ihan tällä parin vuoden työkokemuksellakin tienata paljon enemmänkin, mutta valitettavasti alalla ei juuri ole tarjolla vapaita työpaikkoja. Kilpailen samoista työpaikoista diplomi-insinöörien ja maistereiden kanssa.

 45. DI kirjoitti:

  3800 eur/kk, diplomi-insinööri. Laatuasioiden parissa teollisuudessa, siisti, joustava sisätyö. Aivoja pitää kyllä käyttää.

 46. Naisinsinööri kirjoitti:

  DI (nainen), Helsinki
  Brutto 4650 e/kk, netto noin 2800 e. Takana 7 vuoden yliopisto-opinnot, 10 vuotta työelämässä palkkaa kilpailuttaen neljällä eri työnantajalla. Olen alalla, jolla vasta 10 vuoden työkokemuksen jälkeen aletaan laskea asiantuntijaksi, niin miesten kuin naisten osalta. Vaihdoin vuosi sitten firmaa samantyyppisistä asiantuntijatehtävistä toiseen (sama ala), ja palkka noousi tonnilla. Työt ovat tylsiä, työpäivät yleensä ~9 h pitkiä, ja työmatkustusta (kaukana hupireissuista) on ~5 viikkoa vuodessa – osa osuu viikonlopuille, eikä niistä saa extralisiä kuin päivärahan. Työnantajasta on kiinni, että salliiko esim etätyön.

  Pohdittiin joskus opiskeluaikojen lopussa, että jos olisi opiskellut suoraan esim. sähkö/putkimieheksi lukion ohessa ja jäänyt tekemään sitä duunia suoraan, niin kauanko kestäisi, ennen kuin 7 vuotta opiskellut DI tienaa tämän sähköputkimiehen kiinni ansioissa. Vastaus oli surullinen: viittä vaille eläkeiässä. Ja sille rahalle kun nimenomaan olisi tarvetta alle nelikymppisenä, kun perustaa perhettä ja rakentaa sitä omakotitaloa (paitsi ettei DI:n eikä sähkärin palkoilla täällä Helsingissä edes haaveilla omakotitaloista…)

 47. Lääkäri kirjoitti:

  Itse olen erikoistuva lääkäri. Peruspalkka 3300€. Lisäksi päivystyksiä tulee n 4 /kk ja nämä 25h kestoltaan. Näistä yhteensä palkaksi 5000 – 6000€. Päivystykset on raskaita ja välillä ei ehdi edes päätä tyynyyn laittamaan, joten olen mielestäni palkkani ansainnut.

 48. mölli kirjoitti:

  Sairaanhoitaja peruspalkka 2420€/kk
  Viime vuonna lisineen ja lomarahoineen 41450€. Ei kokemuslisää.

 49. Nimetön kirjoitti:

  Pshp:llä sairaanhoitajana vielä ilman kokemuslisiä peruspalkka 2600€, siitä verojen ja vähennysten jälkeen käteen jää 1700€. Teen itse paljon viikonloppuja, ihan puhtaasti rahan vuoksi. Välillä harmittaa kaikki menetetyt viikonlopun kekkerit ja kaverien seura, mutta haluan saada ostettua pian oman asunnon.

 50. Sasu kirjoitti:

  Seurakuntapastori 2300-2400e/kk. Jännästi törmää aika usein ajatteluun et papit tienaisi jotenkin enemmän. Työajatontyö vielä päälle, että kutsumusala todella (vähän kuin hoitotyökin toisinaan…) 🙂

 51. WildestDreams kirjoitti:

  Minulla on viimeisen kahden vuoden aikana ollut useampia työpaikkoja. Suomessa sairaanhoitajana tienasin bruttona lisineen kuukaudessa noin 2700e. Suomessa lastenhoitajana tienasin 15e/h. Australiassa lastenhoitajana tienasin noin 1800e/kk nettona. Minusta sairaanhoitajan palkka on Suomessa vaativuustasoon nähden aivan liian pieni. Melkein saman rahan saan lastenhoitajana työskennellessä ulkomailla. Sairaanhoitajan palkalla kuitenkin pärjää ja minun on vaikea ymmärtää, mihin ihmiset saavat rahansa menemään, jos tämä palkka ei muka riitä perus-elämiseen. Minä teen neljä kuukautta sairaanhoitajan töitä vuodessa ja matkustan loppuvuoden eli 8kk. Sairaanhoitajan palkka riittää tähän paremmin kuin hyvin! 🙂

 52. Heikki kirjoitti:

  Moniala yrittäjä ja tulot 1.4 milj vuodessa.

 53. Kihnu kirjoitti:

  Ylempi korkeakoulututkinto, sairaanhoitajana päivätöissä, täydet ikälisät, brutto 2520 euroa. Ei siis vuorolisät, eikä mitään muutakaan. 5 vuotta eläkeikään.

 54. Naisinssi kirjoitti:

  Insinööri (AMK), työelämässä yksityisellä teollisuuden työnantajalla kohta 8 vuotta, 50k vuositulot. Lähtöpalkka noin puolet tuosta, korotuksia tullut parin vuoden välein ja työtehtävien muutosten myötä ja todennäköisesti nousee koko ajan työkokemuksen myötä.

  Päivätyö 40h/viikko. Ei matkustelua.

 55. Susanna kirjoitti:

  Nais-KTM 10 vuoden työkokemuksella 5000 e brutto / kk, käteen jää 3100 e. Teen just niitä hommia mistä joku fiksu nainen tuolla aiemmin kommentoi, että kaverit ei ikipäivänä tekis 😉 Tykkään kovasti työstäni mutta siihen kuuluu usein kova prässi: tavoitteet korkealla, pitää pystyä vaikuttamaan firman (suuryritys) ylimpiin johtajiin, yöunet välillä huonossa jamassa, ajoittain yli puolet työajasta rankkoja työmatkoja, jne. Ja ei tolla käteenjäävällä summalla rikastumaan pääse, mutta voi valita asuinalueen vapaasti ja tehdä vapaa-ajalla kivoja juttuja. Ja tolla veron osuudella kantamaan oman kortensa kekoon, jotta pystytään ylläpitämään julkisia palveluita. Oishan se kiva nostaa kaikkien palkkoja ja tukia, sairaanhoitajat mielestäni etunenässä. Valitettavasti meitä nettomaksajia on Suomessa kovin vähän = henkilö joka maksaa enemmän veroja kuin saa etuuksia + kuluttaa julkisia palveluita jne.

 56. Palkka kirjoitti:

  1400 e/kk bruttopalkka taksinkuljettaja. 9 h päivystysvuoro/5 pvänä vkossa. Nainen. Monen mielestä huono palkka, ehkä työhön nähden joo, mutta olen pystynyt omaa varallisuutta kerryttämään kuten asunto-osake.

 57. Maisa kirjoitti:

  Psykologina kunnalla 3300€.

 58. VT kirjoitti:

  Röntgenhoitaja, noin 42000€/vuosi, eli noin 3500/kk, verojen jälkeen käteen siis keskimäärin 2600/kk. Palkka tosin vaihtelee paljon kuukaudesta toiseen, koska peruspalkka on noin 2400€/kk ja loput tulevat vuoro- pyhä- ja ylityölisistä. Kyseessä siis kolmivuorotyö ja tarjolla kohtuullisesti ylitöitä, koska osastollani on paljon pienten lasten vanhempia, jotka joutuvat lapsen sairastuessa jäämään hoitamaan lasta kotiin, myös arkipyhät ja joulut yms. saa tästä syystä viettää usein töissä (ihan omasta halusta, meillä suunnitellaan työvuorot itse). Päivätöissä jos oisin, niin täytyis kyllä elämäntyyliä miettiä aika paljon uudelleen.

  • Sari kirjoitti:

   Rh myös. Onneksi on päivystysluontoinen työpaikka, että saa tienattua ekstraa. Mutta se on aina jostain pois. Tiputin päivystämistä puoleen, niin skidit on aivan innoissaan, kun tehdään viikonloppuina asioita yhdessä perheenä :).
   Kyllä sitä joskus kolaripotilasta tai lasta, jonka elämänlanka on ohut kuvattaessa miettii, että ihmisten kanssa työskentelystä ei ikinä haluta maksaa. Olisi kiva, että peruspalkka pääkaupunkiseudulla olisi sellainen, että sillä pärjää.
   Ja kutsumusammatista puhuminen on niin vääristynyttä. Ei se tarkoita, että kun on löytänyt itselle sopivan ammatin, niin siitä ei tarvitse maksaa palkkaa. Tehy taistelu ja lakko oli nöyryyttävä, kun ihan pikalaki saatiin aikaiseksi, kun kehdataan jättää sairaat potilaat heitteille.

 59. Petri Mäkinen kirjoitti:

  Sairaanhoitajana psykiatrian avohoidossa. Ikä 54 v. Mies. Tehtäväkohtaiseksi palkka 2370€/kk. Ei vuorolisiä…. ikälisiä tulee 32 vuoden palvelusta n.130€. Noista sit verot pois.

 60. Mummo kirjoitti:

  Liian vähän tienaa hoitotyötä tekevät. Juuri mieheni kertoi minulle Erkki Liikasesta, mies ei ole tehnyt kunnon työpäivää koskaan ja tienaa hirveät summat, monesta paikkaa vielä kilahtaa tilille sitten eläkkeet. Väärin on tämä elämä. Itse makasin sairaalassa kun minulta poistettiin kohtu, sitä kipulääkkeen pyytämistä minä vieläkin harmittelen, pyysin sitä yölläkin ja näin miten hoitajilla oli kova kiire, nyt koetan pysyä terveenä ja enkä olla riesana sairaalassa jos suinkin pystyn. Eniten keitä arvostan ovat hoitajat, siistijät ja duunarit.

 61. Duunari kirjoitti:

  Palomies-sairaankuljettaja, peruspalkka + lisät ~2800€/kk.
  Sivutoimisesti teen töitä yrittäjänä rakennusalalla jossa tulot vaihtelee paljon, riippuen siitä mitä teen ja kuinka paljon. Viime aikoina sieltä on tullut vähän yli 4000€/kk.
  Eli bruttopalkka keskimäärin vajaa 7000€/kk.

  Lukupäätä ei ole yhtään ja on todettu paha lukihäiriö, se oli esteenä insinöörin uralle josta aikoinaan haaveilin. Enää se ei harmita koska pärjään nyt todella mukavasti ja minulla on ammattitaitoa josta ihmiset ovat valmiita maksamaan 🙂

  Ikää löytyy 28

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *