Hae
Mansikkapilvi

Sairaanhoitajan työpäivä vuodeosastolla

Kuinka moni teistä tietää mitä se meidän sairaanhoitajien työnkuva on vuodeosastoilla? Haluan nyt hiukan valottaa sitä mitä me hoitajat tehdään keskussairaalaan vuodeosastoilla.

Työpäivät alkaa yleisesti kello 7 aamulla. Yövuoro antaa yleensä nopean raportin potilaista yön osalta aamuvuoron hoitajille. Jos potilaat ei ole tuttuja entuudestaan, aamuvuoron hoitaja lukee perusteellisen raportin yövuoron raportin jälkeen koneelta. Koneelta tarkistetaan omien potilaiden, joita on yleensä kolmesta viiteen, perussairaudet, syy miksi potilas on nyt sairaalahoidossa, allergiat, mahdolliset hoidonrajaukset, lääkitys, voimassa olevat lääkärien määräykset ja itse usein katson myös viimeisimmät verikoetulokset. Voinnin arvion vuoksi katson myös viimeisimmät vitaaliarvot eli verenpaineen, lämmön ja pulssin. Kaiken tämän kirjaan ylös, että sitten tarpeen tullen voin tarkistaa oleelliset asiat taskussani kulkevasta raporttilapusta.

Sairaanhoitaja

Kun olen lukenut raportin kaikista potilaistani, menen lääkehuoneeseen tarkistamaan potilaan lääkityksen ja vien oikeat lääkkeet omille potilailleni. Monella potilaalla menee yleensä omien peruslääkkeiden rinnalla esimerkiksi suonensisäinen antibiootti, joten sekoittelen antibiootit ja vien ne sitten tippumaan potilaille. Samalla tarkistan sen potilaan nenänpään, mittailen verenpaineen ja tarvittavat muut mittaukset, joita voi olla lämpö, hapetus, paino ja vaikka verensokeri. Vuodepotilaat käännellään ruokailuasentoon ja syötetään tarvittaessa ja omatoimiset patistellaan vuoteesta ylös aamiaiselle.

Tämän jälkeen kello on yleensä noin puoli yhdeksän – yhdeksän, siinä välissä on hoitajien aamukahvin paikka. Monella potilaalla on hyvä vainu siitä milloin potilaan omahoitaja kaataa kahvia kuppiinsa, nimittäin soittokellot soivat usein juuri silloin kun aiot hörpätä kahvia. 😀 Siitäpä alkaakin arkiaamuisin sitten lääkärin kierto. Omien potilaiden kiertoa odotellessa, vuodepotilaat käytetään tarvittaessa suihkussa kahden hoitajan toimesta tai tehdään aamupesut vuoteessa, vaihdetaan vaipat ja korjataan asento, ettei pääse syntymään painehaavoja.

Osastoilla kiertää yleensä useamman erikoisalan lääkäri tai sitten vain se yksi lääkäri. Lääkärinkierrolla hoitajana sinun tulee tietää asiat joista olisi hyvä mainita lääkärille. Yhdessä potilaan ja lääkärin kanssa sitten tehdään kierto. Kierrolla tarkistetaan verikoetulokset ja tämän hetkinen kunto ja näiden perusteella tehdään tarvittavat lääkemuutokset, suunnitellaan jatkotutkimukset joita voi olla esimerkiksi erilaiset röntgenkuvaukset, uudet verikoetutkimukset, tähystykset tai jopa leikkaukset. Lääkäri kirjaa hoito-ohjeet ja määräykset ylös koneelle, josta sitten hoitaja lähtee toteuttamaan määräyksiä.

Hoitaja päivittää kierron jälkeen tarvittaessa lääkelistan, poistaa lopetetut lääkkeet ja lisää sinne uudet aloitetut lääkkeet. Lääkelistan päivittäminen pitää joillain osastoilla tehdä kello 13 mennessä, että iltavuoroon tulevat hoitajat jakavat potilaiden lääkkeet oikein, uuden lääkelistan mukaisesti. Lääkärin määräysten mukaisesti päivitetään potilaan hoitosuunnitelmaa, että seuraavaan vuoroon tulevakin sitten tietää miten potilaan kanssa pitää tehdä. Päivän aikana hoitaja tyhjentää potilaidensa mahdolliset virtsakatetrit ja dreenit, hoitaa haavat, vaihtaa vuodepotilaan asentoa, käyttää potilaansa suihkussa, syöttää, käyttää vessassa,  muistaa lääkitä potilaansa oikeaan aikaan, valmistelee potilaitaan tutkimuksia varten, vie heitä tutkimuksiin, tarkkailee potilaan vointia ja tarvittaessa reagoi voinnin muutoksiin. Hoitaja laskeskelee myös nestetasapainoa, eli sitä minkä verran ihmiseen menee nestettä ja minkä verran sieltä tulee ulos.Tätä rumbaa suoritetaan sitten niitten omien potilaiden kanssa ja autellaan siinä sivussa sitä työkaveriakin.

Jos potilas on siinä kunnossa, että hän kotiutuu tai siirtyy terveyskeskukseen jatkohoitoon, hoitaja järjestelee siirron. Kotiutuessa hoitaja varmistaa, että potilas pärjää kotona. Jos ei pärjää, hoitaja ottaa yhteyttä esimerkiksi kotisairaanhoitoon tai omaisiin ja ilmoittaa hoidontarpeesta. Hoitaja tilaa kyydit, lähtipä potilas sitten kotiin tai terveyskeskukseen. Myös omaisille on tärkeätä ilmoittaa potilaan muuttuneesta sijainnista.

Joskus kaiken tämän keskellä hoitaja ottaa vastaan uuden potilaan, jos osastolle on sellaisia tulossa. Uudelle potilaalle pitää järjestää huonepaikka, tehdä hoitotyönsuunnitelma, jakaa lääkkeet, tarkistaa se vointi tullessa. Pitää auttaa vaihtamaan vaatteet, aloittaa tarvittaessa lääkitykset yms. eli hommaa kyllä riittää.

Tämän touhun lomassa hoitajan tulisi keretä pitämään oma lounastauko ja käymään tarvittaessa vessassakin. Joskus potilaat ovat huonokuntoisia ja soittavat usein soittokelloa pyytäkseen apua erilaisiin tilanteisiin, esimerkiksi vessassa käyntiin. Silloin se työ mitä olet tekemässä koneella eli ns. paperihommat keskeytyy ja sinä pomppaat sinne potilaan luokse.

Samat hommat toistuvat iltavuorossa ilman tuota lääkärinkiertoa.

Kuulostaapa työläälle näin aukikirjoitettuna. Paljon hommia varmasti jäi kirjoittamatta mutta noin ne päivät yleensä muotoutuu. Oma lukunsa on sitten se jos potilaan vointi romahtaa. Silloin menee hommat uusiksi ja asioita pitää priorisoida.

Miltäs kuulosti?

Sairaanhoitaja

28 kommenttia

 1. Bea kirjoitti:

  Opiskelen itse ensihoitajaksi amkissa ja olen taustaltani lähihoitaja. Sun blogissa on kyllä ehdottomasti parasta nämä meidän ammattiin liittyvät postaukset! Itse hakiessani alalle ja varsinkin amk:hon oli tosi vaikeaa löytää rehellistä ja perusteellista kuvausta esimerkiksi sairaanhoitajan työnkuvasta. Se mitä jonkin koulun tai sairaalan sivuilla kuvataan työstä on kuitenkin vain tietynlaista, yleistä tietoa kenelle vaan. Nämä sun postaukset liittyen alaan, työnkuvaan ja sen varjopuoliin on ihan parasta! Nää toimii myös hyvänä vertaistukena, jos joskus työ ketuttaa. 😀
  Kivaa syksyä sulle!

  • Noora kirjoitti:

   Kiitos Bea!

   Tällaiset kommentit piristää mieltä ihan tosi paljon 🙂
   Meidän ammatista jos mistä löytyy kirjoitettavaa ja on ihan kiva avartaa sellaistenkin mieltä, ketkä ei meidän työstä tiedä mitään.

   Tsemppiä sulle opintoihin! 🙂

  • :) kirjoitti:

   Tämä sh-opiskelija on samaa mieltä, tällaiset postaukset on mielenkiintoisia lukea, lisää näitä! 🙂

 2. Esbe kirjoitti:

  Nää sairaanhoitajan ammattiin liittyvät postaukset on kyl parhaita! 🙂 Itse opiskelen terveydenhoitajaksi ja teen jatkuvasti keikkaa sairaanhoitajan hommissa 🙂 Vähän jännittää siirtyä työelämään sitten opiskeluiden jälkeen, mutta nyt jo saanut hyvää kokemusta koulun ohella! 🙂

  Tsemppiä sinne syksyyn ja mukava että löytyi mieluinen sali Jyväskylästä 🙂 Jyväskylä on ihana kaupunki, haaveena olisi joskus päästä sinne asumaan!

 3. Saara kirjoitti:

  Heh, kirjoitin itsekin blogiini työpäivästäni, tosin sairaanhoitajaOPISKELIJAN näkökulmasta 🙂 Kiinnostavaa lukea myös kollegoidensa päivän kulusta!

 4. Essi kirjoitti:

  Ihan vain mielenkiinnosta kysyisin onko Keski-Suomen keskussairaalalla somekieltoa, eli saako siellä ottaa kuvia kahvihuoneessa ja hississä? Tai ylipäätänsä saako teillä olla omat kännykät mukana töissä? Jossakin harjoittelupaikoissa on ollut ainakin lähihoitajaopiskelijoilla ehdoton kielto, ettei puhelimia saa käyttää koska vaikuttavat sydänkoneisiin.

  • Noora kirjoitti:

   Kahvihuone-somekiellosta en ole kuullut, some-ohjeet kyllä on. En myöskään ole kuullut siitä, etteikö hississä saisi kuvaa ottaa. Puhelimien käyttö riippuu paljon osastosta. En lähtisi esimerkiksi puhelinta näppäilemään sydänvalvonnassa tai muualla missä on paljon elektronisia seuranta,-ja hoitolaitteita.

 5. Elli kirjoitti:

  Itse työskentelen ensihoidossa hoitotasolla, mutta koska tuntuu että ensihoito elää aina vaan uutta murrosaikaa, oon alkanu miettiin myös osastotyöhön siirtymistä (jota siis tehnyt ennen ambulanssia)… muistan kuinka aikoinani vannoin etten enää työskentele muualla kuin akuutti/tehohoidossa, mutta niin vaan ajatukset muuttuu. Tosin kun luin tän tekstin, muistin taas että miksi aikoinani ajattelin nuin 😉 joka tapauksessa, en voi kun hattua nostaa teille osastolla töitä tekeville! Teillä on aina kiire ja paljon hommaa, meillä ei ihan joka vuorossa sentään vaikka aika usein onkin ?

  Ps. Sun blogia oon seurannu jo ties kuinka pitkään, iso peukku tälle!

  • Noora kirjoitti:

   Kyllähän tämä totuttelua vaatii akuuttihoitotyön jälkeen sopeutua taas vuodeosaston rytmiin, mutta kaikkeen kyllä tottuu ja voin sanoa, että kyllä minä palkkani täällä ehkä helpommalla saan kuin esimerkiksi tuolla päivystyksessä.

   Kiitti peukusta! 🙂

 6. Katariina kirjoitti:

  Paljon työtä. Kiinnitin huomiota tuohon lääkkeenjakoon ja toisaalta pesuihin ja syöttämiseen. Voisiko lääkkeen jakoa mitenkään koneellistaa? Siis ihan lääkepurkista otatte napin ja laitatte lääkekuppiin? Vai miten se tapahtuu? Varmaan aika tarkkaa ja aikaavievää työtä ottaen huomioon että osastoilla on paljon työtä.

  Tekevätkö sh:t paljonkin ihan käytännön hoitotyötä syöttöineen ym? Mitä lähi- ja perushoitajat sitten tekevät? Koetko sen mielekkäänä vai onko niin että joudut tekemään oman työsi lisäksi muiden ammattiryhmien työtä resurssien vähyydestä johtuen?

  Kuulisin mielelläni ajatuksia tästä, en ole samalla alalla mutta terveydenhuollon parissa kuitenkin.

  • Noora kirjoitti:

   Kyllä, jokainen nappi omin käsin eri purkista erikseen lääkekuppiin. Sitten tietysti ristiintarkastetaan toistemme jakamat lääkkeet, näin pyritään välttämään lääkehoidon virheet.

   Juu kyllä sairaanhoitajat tekevät syöttämisiä ja pesuja ihan siinä missä lähihoitajatkin. Osastoilla ei välttämättä ole vuorossa lähihoitajaa ja vaikka jos onkin, niin hän voi olla vahvuudessa ihan kuten sairaanhoitajakin. Sairaanhoitaja hoitaa sitten vain myös tämän lähihoitajan potilaiden lääke,-ja nestehoidon.

   Kyllähän sitä saa aina naureskella mitä kaikkea tähän omaan ammattiin kuuluu, työnkuvan puitteissa. Olen opiskellut sairaanhoitajaksi ja välillä olet vaikka mitä muutakin työpäivän ohessa. Joskus koen, että tietyt hommat kuuluisivat vaikka mieluummin sihteerille kuin sairaanhoitajalle, esimerkiksi kyytien tilaamiset taksikeskuksesta.

  • Toinen sh kirjoitti:

   Näinhän se lääkkeenjako menee, kiva lisä siihen vielä että potilaan listalla lääke saattaa mennä eri nimellä ja sairaalan valikoimassa on eri niminen lääke, ja nämähän tietysti vaihtuvat kausittain. Lisänä tuohon sairaahoitajan työpäivään tulee omaisten kanssa keskustelu, eri puheluihin ja kyselyihin vastaaminen ja yleinen paikkatilanteen järjestely osastolla kun potilaita tulee ja lähtee useampia päivittäin. Meidän osastolla on myös paljon haavanhoitoja, leikkauksen jälkeistä seurantaa ja kuntoutusta. Perushoito kuuluu sairaanhoitajan työhön. Lähihoitajia meillä on pari, he tekevät perushoitoa ja potilaan kuntoutusta sairaanhoitajan kanssa, mutta eivät sekaannu lääkehoitoon eivätkä tee paperitöitä kirjaamista lukuunottamatta. Pyykkihuoltoa ja varastohommia on onneksi jo ulkoistettu niille, jotka sen paremmin taitavat.

 7. Enni kirjoitti:

  Olen lähihoitaja myös sairaalassa töissä ja samalla lailla homma pyörii meillä. Paitsi lähihoitajana jos olen yksin kentällä niin autan jokaista osaston potilasta, tänäänkin heitä oli lähemmäksi 20. Päässä on samaan aikaan siis monen eri potilaan pyynnöt, tarpeet ja kysymykset jotka pitäisi jossain vaiheessa saada toteutettua. Välillä niin ei käy, mutta onneksi työkaverit jeesaa ja seuraavat vuorolaiset jatkaa.
  Ja se on kyllä niin totta, että juuri kun itse olet päässyt tauolle niin kellot alkavat soimaan 😀

 8. Maarit kirjoitti:

  Olen röntgenhoitajaopiskelija ja olin neurolla lääkehoito- ja hoitotyön harjoittelussa. Yllätyin kuinka paljon sh tekee sitä perushoitoa, vaipanvaihtoa ja pesuja. Ajattelin, että lähärin ja sh työnkuvassa olisi suuremmat erot. Joka tapauksessa opettavainen harkka ja päivät soljuivat juuri niin kuin kuvailit -paitsi paikassani vähemmän keskeytettiin kellolla taukojen aikana. 🙂

 9. abb kirjoitti:

  Näinhän se suurinpiirtein menee. + Kun olet juuri ehtinyt koneelle niin jollain on viggo pielessä tai avanne falskaa…ja voi ei, eristyshuoneen pt on irrottanut itseltään kaikki piuhat ja tipat ! . Hejh, mutta lisää tästä aiheesta kiitos, nää postaukset blogissasi on kivoja:)

  • Hikiotsalla kirjoitti:

   Meillä osastolla sh:t tekee varastotilauksen ja pyykkitilauksen ja jakaa lounaan ja päivällisen potilaille sekä tarjoilee päiväkahvin. Välillä saat olla siivooja ja tarjoilija yms:D homma on laajakirjoista…

 10. pasi kirjoitti:

  Ehkä pikkuisen ruusuinen kuvaus. Ei taida ihan joka hommaan hoitajilla olla aikaa. Yleensä potilaiden suihkussa käyttämiset jäävät omaisien huoleksi, kun potilas ei pääse suihkuun viikkoon. Mutta se ei ole hoitajien syy, vaan teitä on liian vähän vuoroissa.

 11. j kirjoitti:

  Sit jos sattuu olemaan operatiivisella vuodeosastolla, niin pitäis vielä päästä viemään potilaita leikkuriin ja hakemaan heräämöstä 🙂

 12. r kirjoitti:

  Hyvä tuo kommentti ”lähihoitajat eivät SEKAANNU lääkkeidenjakoon” 😀 Itse olen työskennellyt lähärinä monessa eri sairaalassa ja eri osastoilla, ja kyllä mun kuului ”sekaantua” niin lääkkeenjakoon kuin niiden toimittamiseen potilaalle ja antamiseen, kuten pistämiseen. näitä varten toki joutui suorittamaan sairaalakohtaiset lääkeluvat ja pistoluvat. nykyään onneksi tässä kaupungissa jossa asun, alkaa olla aika pitkälti nuo ”robottien” jakamat lääkkeet, eli tabletit tulee pienissä pussissa kellon aikojen mukaan jo apteekissa pussitettuina ja jaettuna, tätä kohti onneksi koko ajan muuallakin mennään, tietääkseni 🙂 Mut kiitos postauksesta,ei tullut kamala ikävä hoitoalalle 🙂

 13. Essi kirjoitti:

  Sama täällä, valitettavasti lähihoitajana JOUDUN suorittamaan lääkeluvat 5v välein (lovetentti) sekä pistoluvat (ihon alle ja lihakseen) samoin joensuussa osastolla joudumme jakamaan lääkkeitä siinä missä sh. Iv:t on asia erikseen 🙂
  Mutta paljon kuuluu lääkehoitoa meille lähäreille ainakin Joensuussa 🙂

 14. T kirjoitti:

  Tämä oli tosi kiva postaus! Aukikirjoitettuna huomaa kyllä, että päivän aikana tulee tehneeksi kaikenlaista 🙂 Itselläkin on ihan kaipuu potilastyöhön, kun en ole sairaanhoitajan työtä hetkeen tehnyt. Pitänee hankkiutua keikalle jonnekin, vaikka lääkisopiskelu veronsa viekin 🙂

 15. Ellu kirjoitti:

  Hei! Mielenkiintoinen kirjoitus sairaanhoitajan työstä vuodeosastolla! Tämä kommenttini tulee nyt vähän myöhässä, mutta mitä tuohon lovetenttiin kuuluu? 🙂 Lääkelupia vai?

 16. Nimetön kirjoitti:

  Opiskelen ensimmäistä vuotta terveydenhoitajaksi (samalla sairaanhoitajaksi), ja tämä sun blogisi oli aivan mieletön löytö! Todella kiinnostavaa luettavaa! 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Kiva, että löysit blogini pariin 🙂 Toivottavasti nähdään täällä useasti 🙂 Tsemppiä opiskeluihin!

 17. Sandra kirjoitti:

  Normi työpäivä kiteytettynä! 🙂 Harva tietää mitä me tehdään, huvittaa kun avopuoliso kysyy kotiin mentäessä että miten sä voit olla aina noin väsyny 😀 jaa miksköhän? Sait just uuden lukijan:)
  https://sandramaria.blog

 18. ihmettelijä kirjoitti:

  Tuota noinniiin… hoitoalaa tuntemattomalle tuo kuulosti todella rankalta! Ja fyysiseltä. Luulin, että lähihoitajat tekevät työn fyysisen puolen? Joutuuko sh oikeasti noin paljon tekemään…???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *