Hae
Mansikkapilvi

Määräaikainen

Määräaikainen voi olla hyvä ja määräaikainen voi olla huono. Määräaikaisuus luo epävarmuutta.

Olen huomannut, että hoitoalalla määräaikaisia työsopimuksia käytetään todella paljon. Työntekijöille kirjoitellaan muutamien kuukausien työsopimuksia kerta toisensa perään. Tarve on siis selkeästi jatkuva mutta silti todella monet meistä sairaanhoitajista on määräaikaisia. Miksi näin? Miksi työntekijöitä halutaan kyykyttää muutaman kuukauden kestoisilla työsopimuksilla?

Itselläni ei ole ollut vielä missään vaiheessa työuraani, siis sairaanhoitajana työskennellessäni, muunlaisia työsopimuksia kuin vain näitä määräaikaisia. Pisin sopimus taitaa olla vuoden mittainen, tein silloin vuorotteluvapaan sijaisuutta. Tuo vuoden työsopimus tuntui luksukselle. Toisaalta, olen kuitenkin tavallaan aina tiennyt, että töitä kyllä on ja sopimus ehkä todennäköisesti kuitenkin jatkuu. Niin, siinä on kuitenkin se ehkä.

Se pienen pieni sana joka luo sinulle epävarman tunteen tulevaisuudesta. Mitä jos työt eivät jatkukaan?

Jos olet aktiivinen ja alat kyselemään työnantajaltasi ajoissa ennen sopimuksen päättymistä, että jatkuukohan työt, niin mitä saat vastaukseksi? Ympäripyöreän vastauksen; Ehkä todennäköisesti jatkuu, en kyllä ole ihan varma, pitää tarkistaa tarve lähempänä, en osaa sanoa. Niin, sitten jäät odottelemaan sitä hetkeä kun joku mahdollisesti tietäisi jotain.

Olen kuullut hulluja juttuja miten joillain työkavereilla on kertynyt useita kymmeniä työsopimuksia muutamassa vuodessa. Eikö tuo jo osoita sen, että työpaikalla on jatkuva tarve tälle työntekijälle, jos määräaikaiset työsopimukset ovat kestäneet useamman vuoden samassa pisteessä, vai voidaanko edelleen löytää joku takaportti mihin vedota, että tarve on määräaikainen?

Onnekseni itselläni on töitä aina ollut, vaikkakin sopimukset ovat olleet määräaikaisia. Epävarmuus on vain tyhmä asia. Miksi työntekijöistä ei haluta pitää kiinni ja miksi vakituisia työsopimuksia ei haluta kirjoittaa aktiivisemmin?

Millainen työsopimus sinulla on?

Sairaanhoitaja, työsopimus: määräaikainen.

44 kommenttia

 1. Kenguru kirjoitti:

  Määräaikainen. Minä olen myös hoitaja. Tiedän niin tuon tunteen, kun pomo alkaa söpöttää siitä että ehkä on töitä ja on varmaan mutta ei vakituista.

  • Noora kirjoitti:

   Joo, ja sen saman söpötyksen saa kuulla aina kun se määräaikainensopimus on loppumassa ja sattuu kysymään jatkoa 😀

 2. Henna kirjoitti:

  Joo ihan naurettavaa. Varmasti tuo motivaatiota jokaisen työpäiviin tehdä työt hyvin, mutta pitkällä tähtäimellä työhyvinvointi vaan kärsii. Hoitoalalla myöskin.

  • Noora kirjoitti:

   Niinpä. Ei mun mielestä motivaatiota työhön pitäisi joutua kaivamaan sieltä, että vakuutat kerta toisensa jälkeen työnantajasi siitä, että sun työsopimusta kannattaa edelleen jatkaa, olet hyvä hoitaja.

 3. Satu kirjoitti:

  Ainakin ennen määräaikaisuutta ei saanut jatkaa kuin tietyn määrän (en muista tarkkaan, mutta olikohan kolme). Sitten piti työsuhde muuttaa vakituiseksi, koska jatkuvan määräaikaisuuden jatkuminen näytti toteen sen, että työntekijälle on tarvetta.

  Tällä hetkellä olen vakituisessa työsuhteessa, mutta olen tälle alalle tullessani 18v sitten ollut ensin sen kolmesti määräaikainen.

 4. Jenna kirjoitti:

  Itse puhuin ohjaajieni kanssa yhdessä harkkapaikassa juurikin tästä, että hoitoalalla on määräaikaisia työntekijöitä paljon. Yksi miten tätä kierretään varsinkin hyvien työntekijöiden kanssa on se, että määräaikaisuus johtuu siitä että on sijaistamassa jotakin vakituista työntekijää. Näin ollen se ei siis ole todiste jatkuvasta määräaikaisuudesta, koska olet jonkun vakityöntekijän sijaisena, vaikka siis olisi neljäs määräaikaisuus putkeen.

  Törkeää kyllä, ja paikoista huomaa missä annetaan koko ajan määräaikaisuuksia tietyille tyypeille. Jos hakevat muualle töitä ja saa vakipaikan niin lähtevät kyllä samantien. Kuullut moneltakin että kunhan vain vakipaikan saa niin lähden täältä samantien pois, juuri tuon hyppyyttämisen takia.

 5. Diesel kirjoitti:

  Joo, kolmannen määräaikasen jälkeen pitäs sit työnantajan sanoo heipat tai vakinaistaa työntekijä, jos määräaikasuuden perustelu ei oo muuttunu. Usein firmat keplottelee noita määräaikasuuksia enemmänki ihan vaa nii ett vaihtaa sopivasti sitä määräaikasuuden perustetta.
  Ite olin yhessä isossa lafkas monia vuosia ja pelkillä määräaikasuuksilla mentiin. Aina kun soppari oli lopussa ja tuli jännät paikat ett jatkuuko hommat nii yllättäen esimiehet oli kauheen kiireisiä, eivätkä ehtineet vastailla muuten ku ”uskon kyl et jatkuu mut mitään en voi luvata”- meiningeil.
  Ihan kokemuksesta kävisin kokeilemassa sitä, että lampsit esimiehen juttusille ja sanot ett haluut vakkarin tai vähintää sen vuoden määräaikasen, kun oot nyt osottanut ammattitaitos. Et häviä mitään, jos esimies totee ett nyt ei valitettavasti oo paikkoi yms.

  Tsemppiä ja kiitos kivasta blogista! ???

 6. Nurse kirjoitti:

  Vakituinen työsuhde. Tulin aikoinaan nykyiseen työpaikkaan sijaiseksi, 3-4kk:n sijaisuuksia jatkettiin ad. vuoteen asti, kunnes sain vakituisen paikan. Tyypillistä hoitoalla toi määräaikaisuus, etenkin kun jatkosopimuksesta tieto tulee viime tipassa. Osalle työntekijöistä toki sopiikin määräaikaiset sopimukset, voi käydä ”kokeilemassa ” helposti eri paikkoja.
  Mutta kuten joku edellä sanoikin, eikö määräaikaisuuksissakin ole lain mukaan joku raja, kun niitä peräjälkeen…
  Näitä omalla työpaikallakin useita.

  T. toinen sh

  • Anna kirjoitti:

   Se on se kolme määräaikaisuutta, mitä juridisesti periaatteessa saa ketjuttaa. Tuos edellisessä näköjää jo mainittukkin 🙂

 7. Anonyyymihoitaja kirjoitti:

  Tälläisissä asioissa kannattaa ottaa ammattijäsenliittoon yhteyttä mikä se kenelläkin on ja kysäistä tätä asiaa.. yleensä sitä kautta juuri tapahtuu nämä vakinaistamiset ! 🙂 kokemusta on!

 8. jj kirjoitti:

  Sakset rintataskussa, avainketju esillä, toinen avain nauha roikkuu taskusta, hiukset auki, ranteessa kello… kynsilakka taitaa enää puuttua. =D niiin, ja määräaikaisuuden tuoma epävarmuus on perseestä…. niin ei mulla muuta. =D

  • Pinksu kirjoitti:

   Kyl meilläkin töihin tullaan hiukset auki, sormukset sormissa ja kellot ranteissa. Me painellaan kahvihuoneeseen, missä on jokaisen oma laukkukaappi ja siellä me laitetaan hiukset kiinni, otetaan kellot ja korut pois ennen varsinaisen työvuoron alkua. 😉 Että näin oikeessa elämässä, kyllä. Minullakin hiukset auki ja muut rensselit esillä hississä matkalla osastolle. 😀

  • Noora kirjoitti:

   Jep, avainnauhoja on, hiuksetkin on auki. Hissi ei ole mun työpaikka eikä työaika ole vielä alkanut kun hississä olen kamat ja laukut mukana. 🙂 Mutta kiva kun huomasit kaiken.

 9. LillaMy kirjoitti:

  Määräaikainen. 2v sisään kolmella eri osastolla samassa sairaalassa, yhteensä 9 määräaikaista sopimusta. Kaikki lomat menivät maksuun, koska tuli viikon tauko sopimuksissa. Olen siis nyt painanut 2v käytännössä putkeen ilman lomia, ellei tuota viikon työttömyyttä lasketa. Nyt taas kuukauden päästä loppuisi soppari, katsotaan miten tällä kertaa käy, vietänkö ensi kesänäkään yhtään lomaa. Vastikään todistin tapausta, jossa samalla osastolla 4v määräaikaisena työskennelleelle sairaanhoitajalle ei enää annettu jatkoa. Aikamoinen motivaattori juu itsellekkin moiset tapauiset.. Not.

  • Noora kirjoitti:

   No huh huh. Just tollaista on tosi paljon. Pidetään työntekijää varpaillaan ja sitten noi loma-asiat. Monet tyytyy vaan siihen mitä saa ja on hiljaa. Ei voi olla näin, että on yleinen käytäntö tämä määräaikaisuus homma, eihän muillakaan aloilla ole näin.

 10. Nimetön kirjoitti:

  Olen ollut koko Sairaanhoitaja urani määräaikainen. Olen valmistunut 2012 jouluna ja edelleen määräaikainen. Toki yhden lapsen olen välissä tehnyt. Nyt muut saivat vakinaisiapaikkoja mutta itselle ei nytkään tullut kun satuin odottamaan toista lastemme.

 11. Tirpustiira kirjoitti:

  Mulla kävi munkki ja heti valmistumisen jälkeen sain vakituisen paikan sairaanhoitajana vuodeosastolla. Valmistuin nelisen vuotta sitten, jolloin vakkaripaikkoja vielä oli tarjolla ja sattumoisin myös osastolla, jossa olin ollut töissä aikaisemminkin. Ihan pyysivät hakemaan tarjolla olevaa vakipaikkaa. Näin ei tosiaan olisi enää.

  • Noora kirjoitti:

   No sua on lykästänyt, hyvä niin. Monella ei asiat tosiaan noin ole.

 12. Aino kirjoitti:

  Määräaikaisena yhä… Itselläni täyttyi juuri neljäs vuosi samassa paikassa kunnallisella. Opiskelukavereista vasta muutama on saanut vakituisen toimen, niistä paristakymmenestä. Näin täällä Varsinais-suomen suunnalla.

  • Noora kirjoitti:

   Jep, tuo sama juttu tuntuu olevan ihan joka puolella käytössä. MIKSI?! ARGH!

 13. Anne kirjoitti:

  https://www.tehy.fi/fi/apua/tyosuhteen-alkaminen/maaraaikainen-tyosopimus Tuolta löytyy tietoa määräaikaisuuksien ketjuttamisesta. 2-3vuotta alkaa olla maksimi, minkä jälkeen asia pitää kyseenalaistaa. Jos (ja kun) kuulut liittoon, mene työpaikan luottamusmiehen puheille, ja sano että haluat selvittää, onko määräaikaisuuksille perusteita. Jos todetaan pysyvä työvoiman tarve, paikan saa se joka asian kyseenalaisti, ei se joka määräaikaisuuksia suostuu tekemään vuodesta toiseen niitä kyseenalaistamatta.

 14. Liiton juristi kirjoitti:

  Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarkoittaa naisvaltaisella alalla vauvalomia, joten työnantajat ketjuttavat röyhkeästi ja laittomasti noita määräaikaisuuksia. Hoitotyössä 90%:ssa paikoista on oikeasti jatkuva tarve ja usein vajaamiehitystä muutenkin. Työnantajat pelkäävät vauvoja, koska ne maksavat keskimäärin viisinumeroisen summan työnantajalle.
  Vuoden määräaikaisuuden jälkeen kannattaa vakinaistamiseksi aina uhkailla liitolla, juristilla ja lehtijutulla.

 15. Elina kirjoitti:

  Määräaikainen myöskin, 3vkon pätkissä.. Raskaana ollessa jatkojen saanti/lupaaminen tuntuu olevan vieläkin hankalampaa..

 16. Myös sh kirjoitti:

  Hoitaja olen myöskin ja vakinaistaminen tapahtui mulla lähes 10 v:n jälkeen…Ammattiliitto tiesi asiasta,mut meitä pitkäaikaisia määräaikaisia on omassa sairaanhoitopiirissä monta sataa => muutos tapahtuu hitaasti.
  Paikkoja ei ole juurikaan tullut ko. osastolla auki, joten sekin on hankaloittanut edes yritystä hakea vakituista paikkaa mielekkäästä työstä.
  Määräaikaisia työsoppareita mulle ehti kertymään melkoinen nivaska.

 17. Ann kirjoitti:

  Edellisessä työpaikassa 11 vuoden aikana yli 50 pätkää. Ala aivan toinen ja valitettavasti laillista, kun jokainen pätkä oli sidottu tiettyyn määräaikaiseen rahoitukseen sidottu (tai aina siihenkään, mutta palkkarahat kaivettiin jostain pätkien väliinkin).

  Ei työnantajalla ole mitään velvollisuutta vakinaistaa kolmen pätkän jälkeen, jos pätkille on lailliset perusteet. Esim. sairaslomien sijaisuuksia ja vuorotteluvapaansijaisuuksia voi tehdä vaikka kuinka paljon ilman, että tuli velvollisuutta vakinaistaa. Vuorotteluvapaansijaisuuteen täytyy palkata työtön, joten niidenkään ketjuttaminen ei tee työntekijästä alati tarpeellista.

 18. Jonna kirjoitti:

  Kuullostaapa tutulta. Olen yli 10 vuotta (välissä kyllä 2 mammalomaa) ollut määräaikaisena. Pikkuhiljaa alkaa mitta täyttyä..ja yleensä olen myös luottanut töiden jatkumiseen mutta nykyään tuntuu epävarmemmalta. Tsemppiä meille!

 19. Mimosa kirjoitti:

  Määräaikainen, päättymässä oleva. Töiden jatkumisesta ei ole tietoa, mutta ilmeisesti joululle pääsis takaisin töihin. Kesälomia ei ole, sopimus pätkäistään kerran vuodessa Ärsyttää kun osa uusista sijaisista saa pidempiä sopimuksia ja minä en.
  Nyt mietin että haenko töitä, vai pidänkö lomaa sen ajan kun työnantaja taas ilmoitaa että töitä taas olisi….
  Olen ollut firmassa parisen vuotta, sopimuksia on jo yli 20

 20. Psyksaikkari kirjoitti:

  Valmistuin 12/1997, ikää oli tuolloin huimat 21 vuotta?. Määräaikaisia työsopimuksia minulla valmistumisesta lähtien oli 1/2007 saakka, poislukien 7/2001-1/2004, jolloin olin äitiyslomilla ja hoitovapailla. 10 eri yksikköä eri paikkakunnilla tuli koluttua, työsuhteiden pituudet vaihtelivat 1 vuorosta 2 vuoteen. Nyt tässä nykyisessä paikassa olen ollut 9/2004 saakka ja vakituisesti 1/2007 lähtien.

 21. ... kirjoitti:

  Vuosia määräaikaisena, useimmin viikon mittaisella sopimuksella. Tällästä meillä, hyvä suunnitella elämää eteenpäin 🙂

 22. Venla kirjoitti:

  ”Toistuvien määräaikaisten työsopimusten käyttö ei ole sallittua silloin, kun määräaikaisten työsopimusten lukumäärä tai niiden yhteenlaskettu kesto taikka niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työvoimatarpeen pysyväksi.” (Työsopimuslaki, Finlex)

  Määräaikaisuuksia myös ei työnantaja saisi ketjuttaa ilman kunnon perusteita yli kolmea kertaa. Jos näin käy, kannattaa ottaa liittoon yhteyttä.

 23. Marika.T kirjoitti:

  Itse työskentelen Taysissa kirran osastolla. Mulla kävi hyvä tuuri kyllä vakipaikan kanssa. Menin valmistumisen jälkeen töihin 2009 tammikuussa ja 2009 huhtikuussa sain vakkaritoimen. Samassa paikassa yhä olen, mutta mitä sitä hyvää työpaikkaa vaihtamaan. Hyvä työilmapirii, ihanat työkaverit.

 24. Ei hoitoalalla kirjoitti:

  Määräaikainen ja raskaana. Yt-neuvottelut alkoivat tänään.

 25. Annina kirjoitti:

  Moikka. Itselläni työsopimus päättyy vuodenvaihteessa ja työnantajan mukaan sopimusta ei näillä näkymin jatketa. Ilmoittelee jos tilanne muuttuu. Vuosi sitten oli sama tilanne. Silti sopimus jatkui mutta lomat kyllä vietiin välissä. Terveisin 1,5 vuotta töissä ja 8 päivää lomaa pidetty koko aikana. Niin ja olen siis myös hoitaja. Kyllä alkaa suututtamaan kun alkaa asiaa enemmän miettiä. Toivoisin kovasti että hoitajia arvostettaisiin johtajien tasolta eikä kyykytettäisi.

 26. Ysärin orja kirjoitti:

  Ysärin lamassa tehtiin ihan samaa. Jopa viikon määräyskirjoja. Semmosta kyykyttämistä. Siitä jäikin takaraivoon tunne, että en koskaan halua olla pelkässä sijaisuudessa. Ja siitä lähtien olen hakenut toimea ja vaihtanut vain vakkaripaikkoihin.

 27. Ansku kirjoitti:

  Musta on kiva, että kirjoitat hoitoalasta, tosin välillä ehkä hiukan kapeakatseisesti. Kommentoit tuolla, ettei muilla aloilla muka määräaikaisuuksia olisi, mikä on aivan höpönlöpöä: esim. opettajilla usein vuosi määräaikaisuutta tai sijaisuutta ja kesät palkatonta lomaa. Ja opettajille ei kesiksi hirveästi sattuneesta syystä töitä löydy + lisäksi opet esim. työskentelee kiinteällä palkalla aina luokkaretkistä lähtien. Tekisitkö itse töitä 24/7 jossain Keski-Euroopassa viikon ilman lisiä vastuullasi +20 15-vuotiasta? Tosi rentouttava ulkomaanmatka, joo.

  Opiskelen itse kahta tutkintoa yliopistossa, hyvinkin eri aloilta. Työkokemusta kertynyt melkein 3 vuotta useilta eri aloilta ja eri maissa, vaikka olen 24 ja opiskellut täysipäiväisesti. Voin taata, että joka alalla on ne omat ongelmansa, eikä mikään ala ole toista helpompi/parempi, jossei koe sitä omakseen.

  Ja kyllä, koen että palkka täytyisi aina suhteuttaa ennen kaikkea alan opintojen laajuusvaatimuksiin, omaan erityisosaamiseen, kokemukseen ja ammattitaitoon. Jos hoitajien palkkoja ylös, niin kyllä sitten monien muidenkin alojen, esim. opettajat ovat palkkakuopassa vastuuseen, hankaliin ”asiakkaisiin” ja opintojen määrään nähden (+ 5 vuotta).

  Toki kirjoitat omasta perspektiivistäsi ja se sinulle suotakoon. Halusin vaan vähän tuoda esiin, että loppupeleissä joka alalla on ne omat hyvät ja surkeat puolensa, mutteivat kaikki tunnu tuovan tätä niin aktiivisesti esille. Peace.

 28. Sande kirjoitti:

  Moi!
  Mulla on käynyt kyllä hyvä säkä, olen ollut hoitotyössä lähihoitajana (mt- ja päihde) nelisen vuotta.
  Olen tällä hetkellä toisessa vakityöpaikassani. Hain omasta halustani ensimmäisestä vakipaikasta toiseen.
  Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä miten kiitollinen tästä saa olla. Voin vain kuvitella, miten stressaavaa olisi aina miettiä loppuuko työt.. Vaikka juurikin hoitoalalla tietää että töitä kyllä on. Turhauttavaa miten monia hoitajia pompotellaan ja pidetään lyhyisssä työsuhteissa, jotka kuitenkin jatkuvat.

  Tsemppiä töihin!

 29. Emmi kirjoitti:

  3v olin määräaikaisena, ja helmikuussa lykästi ja sain vakkarin. Jeee!! 🙂

 30. Hoitaja kirjoitti:

  Itse hoitajana olen törmännyt siihen, ettei vakansseja ole vapaana, tarkoittaen siis sitä että vakituista paikkaa ei ole tarjolla. Sijaisille ja keikkalaisille kyllä löytyy työtä, mutta se kuuluisa johtoporras ei avaa uutta paikkaa vakkarille. Kotihoidossa tein kuntoutusvapaan sijaisuutta, työsuhdetta jatkettiin aina 1kk-6kk eteenpäin, kuitenkaan tietämättä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Se kesä oli oikeasti raskas, pätkäsijaisia oli enemmän kuin vakkareita. Nyt teen pitkää äitiysloman sijaisuutta, joten varma paikka pitäisi olla runsaat kaksi vuotta. Määräaikaisuus tuo pienen stressin siinä mielessä, että irtisanoutuminen ei olekaan niin helppoa. Jotenkin sitten taas jaksan töissä, kun ajattelen, että kohtahan tämä loppuu, haha.

 31. Jonna Musakka kirjoitti:

  Itse olen hoitoalalla myös ja yksityiseltä puolelta sain heti vakituisen paikan. Näitä kannattaa tarkkailla, koska yksityisillä on aina paikan auetessa todellinen tarve ja yleensä pitkäksi aikaa 🙂 Toki poikkeuksiakin on.

 32. Ahdistunut kirjoitti:

  Olen ollut nykyisessä työssäni akuutti hoitotyön puolella nyt hieman yli kaksi vuotta ja tänä aikana olen allekirjoittanut ehkä 10 määräaikaista sopimusta. Määräaikaisena tulen silti kohdelluksi kuin vakituiset. Osastolla tuntuu olevan jatkuvasti pulaa sairaanhoitajista. Perehdytyksen jälkeen moni lopettaa ja muutoinkin vaihtuvuus on suurta. Moni on pitkällä sairauslomalla, moni tekee listalla 50-75 %. Sijaisia ei palkata, vaan vakituiset ja määräaikaiset tekevät kaikki lisätyöt ja muut puutevuorot. Joskus teemme vuoron vajaamiehityksellä, joskus saamme korvaajan viereiseltä osastolta, mutta vain jos heidän tilanteensa sallii sen. Kokonaisuudessaan tämä kaikki tuntuu jotenkin todella kestämättömältä. Työn kuormittavuus on korostunutta henkilöstöresurssiongelmien vuoksi – ja tilanne on jatkunut jo ainakin pari vuotta. Tuntuu, että eihän tämä näin voi mennä.

 33. sdfsdfsdf kirjoitti:

  emäntä on ollut jo vuosia muutaman kuukauden pätkissä ja silti kokoajan on kuulemma pulaa. Sanoin j okauan sitten että etsi muualta töitä kun noin röyhkeästi sumutetaan. Miten helvetissä on mahdollista vedättää vuosia kun ala on muutenkin kriisissä. saa pelätä kokoajan milloin kypsyy ja lähtee ulkomaille kun kielitaito on äidinkielenä’ englanti. ISTUKAA NE PÄÄTTÄJÄT PIHALLE SIELTÄ!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *