Hae
Mansikkapilvi

Uskallatko olla ottamatta influenssarokotusta?

Olin pitkään rokotetta vastaan kapinoiva. Ajattelin, että olen perusterve, en kuulu riskiryhmään ja jos sairastun influenssaan, niin elimistöni kyllä hoitelee taudin. Enkä sitä paitsi ole koskaan ennenkään rokotetta ottanut joten miksi nytkään.

Joensuussa työskennellessäni influessarokotuksesta pyrittiin tekemään pakollinen hoitohenkilökunnalle. Influessaa voi nimittäin kantaa myös oireettomana ja samalla sitten tietenkin levittää sitä eteenpäin. Huonolla tuurilla tartuttaisin taudin sellaiseen henkilöön jolla ei ole puolustuskykyä taistella tautia vastaan. Joillekin tauti voi olla kuolemaksi, joka vuosi influenssaan kuolee useita ihmisiä, tehohoitoon joutuu vielä useampi, jopa perusterveitä. En tuolloin ehkä käsittänyt juuri tuota kohtaa. Vaikka ehkä oma kroppani saattaisikin jaksaa taistella influenssaa vastaan, niin jonkun toisen elimistö ei ehkä ole niin vahva ja taudin saadessaan hän saattaa siihen menehtyä.

Kuitenkin tuolla edellisessä työpaikassa, tai oikeastaan koko talossa oli rokotuksen suhteen pakottava ilmapiiri. En tykkää kun joku tulee määräämään mitä minun pitää ottaa elimistööni tai asettaa sen asian suhteen ehtoja jollen tee niin kuin joku käskee. Halusin kieltäytyä ja kieltäydyinkin rokotuksesta. Viimeisimpänä vuotena otin rokotteen vastentahtoisesti ja alistettuna. Ärsytti.

Nyt täällä Jyväskylässä alkoi viime viikolla henkilökunnan rokotukset. Millään osastolla ei ole pakottamismentaliteetti ollut käytössä. Esimiehet toivovat, että henkilökunta rokotteen ottaa mutta ketään ei pakoteta, rokotteen ottaminen olisi siis vain suotavaa. Vanha kapinallinen minussa ei nostanut päätään. Ehkä ennemminkin päinvastoin, olen kannustanut muitakin ottamaan rokotuksen ja puhunut rokotteen puolesta.

Olen nähnyt miten kovana tauti voi kovimmillaan iskeä päälle. Joka vuosi influenssaan kuolee ihmisiä. Vaarassa menehtyä ovat etenkin lapset ja ikäihmiset sekä sellaiset ihmiset joilla on jokin hankala perussairaus. Jos influenssa itsessään ei ole se joka kaataa petiin, on jälkitaudit usein todella pahoja.

Influenssarokotteella on useita hyötyjä

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu

 • terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä
 • lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä
 • ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Influenssarokote vähentää

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa (https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote).

Niin. Vaikka olet ottanut rokotteen, voit silti sairastua influenssaan. Yleensä tauti kuitenkin tällöin on lievempi. Oireet eivät ole niin kovia ja se menee nopeammin ohi. Perus nuhaflunssalta influenssarokote ei suojaa. Eli voit saada tavallisen flunssan ihan entiseen malliin.

influenssarokote

Influessassa ihmiselle nousee nopeasti korkea kuume, yleensä 40 asteeseen se kipuaa. Olo on todella voipunut, lihaksia särkee ja voi olla yskää ja hengenahdistusta. Tauti menee ohi itsestään, jos vain malttaa olla vuodelevossa viikon tai kaksi. Tämä siis perusterveellä ihmisellä. Joskus influenssa jättää jälkeensä esimerkiksi keuhkokuumeen ja tämä voi vaatia sairaalassa annettavan suonensisäisen antibiootin.

Monet aikuiset pelkäävät rokotteen ottamista. Muistissa on varmasti eräs rokote ja sen sivuvaikutuksina tuoma narkolepsia, johon osa rokotetuista sairastui. Tässä nykyisessä influenssarokotteessa ei ole käytetty mitään tehosteaineita, vain suoloja ja puhdistettua vettä. Rokote sisältää viruksen pinta-antigeeneja, eli periaatteessa elimistöösi rokotetaan influenssavirusta mutta vain kuollutta muotoa, ja tämä ei voi aiheuttaa sinulle influenssaa.

Jos arkailet influenssarokotteen ottamista, niin mieti sitä, että otathan sinä myös muut rokotteet joita suositellaan. Samalla tavalla rokotat myös lapsesi. On olemassa rota-virus-rokote joka suojaa lastasi ja sinua rota-virukselta. On olemassa rokote hinkuyskää, kurkkumätää ja poliota vastaan. Miksi et sitten ottaisi samalla tavalla rokotetta influenssaa vastaan? Haluatko tietoisesti riskeerata lapsesi tai oman terveytesi? Influenssarokotteen saa omasta apteekista reseptillä ja sen hinta on 11€. Mielestäni pieni hinta siitä, että vältyt influenssalta ja estät taudin levittämisen ympärilläsi oleviin ihmisiin. Vaikka sinä jaksaisit taistella influenssaa vastaan, jaksaako saman taistelun käydä läpi myös muut läheisesi?

14 kommenttia

 1. pasi kirjoitti:

  Niin jokaisen oma asia ottaako rokotteen. Itse otin ja olen ottanut monta kertaa, vaikka pohdinkin aina ottamista. Tulee liikuttua aika paljon ihmisten ilmoilla. Seuraava pikki tulee olemaan TBE tehoste piikki.

 2. Mumpeli kirjoitti:

  Itse en aio ottaa ainuttakaan turhaa rokotetta enää. Osallistuin nuorena HPV-rokotetutkimukseen jossa sai ilmaisen HPV ja hepatiitti-B rokotteet. HPV-rokoteesta huolimatta sain CIN-3 tason solumuutoksia jotka poltettiin pois kahteen kertaan koska uusiutuivat. Influenssarokote tehoaa vain murto-osaan juuri sillä hetkellä liikkeellä olevista viruksista mutta vuosittain virus muuttuu joten rokote ei anna välttämättä edes vuoden mittaista suojaa.

  • Evemaria kirjoitti:

   HPV-rokotehan suojaa vain tiettyjä papilloomaviruksia vastaan, eikä minkään rokotteen teho ole 100% varma. Influenssarokote tehoaa vain A- ja B-virusta vastaan, jotka ovat yleisesti ”pahimmat” influenssan aiheuttajat, tarkoittaen sitä että niiden johdosta hoidetaan eniten tartunnan saaneita ihmisiä sairaalassa. Oireet saattavat olla rajut nuorella perusterveelläkin ihmisellä. Muut virukset eivät useimmiten aiheuta niin rajuja oireita tai jälkitauteja. Ja jos on ottanut rokotteen, ja silti sairastuu A- tai B-viruksen aiheuttamaan influenssaan, niin oireet ovat yleensä lievemmät kuin rokottamattomalla. Totta on, että virus muuntuu. Sen takia joka vuosi pitää ottaa uusi rokote, joka on kehitetty muuttunutta viruskantaa vastaan.

  • e kirjoitti:

   HPV-suojaa tietyiltä HPV:lta ja niiden aiheuttamilta muutoksilta, ei kaikilta eikä niiden aiheuttama suoja muutenkaan ole 100%. Ei voi syyttää rokotetta siitä että saa sellaisen viruksen aiheuttaman taudin, jota vastaan kyseinen rokote ei välttämättä edes ole. Turhia rokotteita ei oo olemassakaan, ne kaikki suojaa oikeesti vaarallisilta taudeilta. Henkkoht olen sitä mieltä, että on itsekästä olla ottamassa influenssarokotetta… Jos suuri osa porukasta ees viitsisi ottaa sen, suojattaisiin samalla niitä jotka eniten sitä suojaa tarvii, varsinkin, kun rokotteen teho ei ole ihan 100%.

 3. mari kirjoitti:

  Itse otin tänä vuonna ensimmäistä kertaa influenssarokotteen. En niinkään itseäni varten (mulle on ihan sama sairastanko influenssaa vai en), mutta lähipiirissä on paljon riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, joille itse tartuttamani tauti voisi olla isompi pala purtavaksi.

 4. Evemaria kirjoitti:

  Otin, ja otan lapsillekin. Itse kahdesti keuhkokuumeen sairastaneena en halua ottaa yhtään ainutta riskiä sen uusiutumiselle. Toisella lapsella infektioastma, jonka vuoksi haluan suojella myös heitä. Toivottavasti myös päiväkotityöntekijät ottaisivat rokotteen.

 5. Susku kirjoitti:

  Ei liity tähän postaukseen mutta voisitko kertoa opiskeluajastasi ja opiskelija elämästä? aihe on taas pian ajankohtainen kun tammikuussa alkaa koulut.

 6. Aurinkoinen kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Itse otin piikin iäkkäiden vanhempieni vuoksi.

 7. HM kirjoitti:

  En ota influenssarokotusta tänä vuonna. Viime vuonna otin ja olin flunssassa lähes kolme kuukautta, eikä kuume noussut kertaakaan ja olin todella väsynyt. Perussairauteni vuoksi saisin rokotteen ilmaiseksi, mutta nyt päätin olla ilman. Koen että piikki olisi varmaan auttanut influenssaan, mutta pitkitti tavallista flunssaa. Tai saattoihan se olla influenssa, ilman kuumetta, influenssan toteaminen kun ei ole ihan yksiselitteistä.
  Voihan tämä rokottamatta jättäminen olla omalla terveydellä leikkimistä, mutta tämä onkin minun päätökseni.

 8. Ansku kirjoitti:

  Hyvä postaus! Itse olen ollut aiemmin kanssa influensasarokotetta vastaan. Lähipiirissä on nyt tänä ja viime vuonna ollut mm. pikkuvauvoja, joiden riesaksi en kamalaa influenssaa olisi halunnut sairaalasta töiden parista kantaa – siinä syy, miksi rokotteen olen ottanut. Hoitotyötä tekevänä ymmärrän myös vastuuni potilaita kohtaan ja se myös ollut rokottautumisen kannustajana.

  Työpaikallani painostus rokotteen ottamiseen on ihan kamala. Pomot kyttää, kuka rokotteen ottaa ja kuka ei. Rokottautuneet hoitajat saavat nimikylttiin tarran rokotteen ottamisen merkiksi ja tästä on myös paikallislehdessä tiedotettu. Tämä koko tarra-asia on mielestäni niin törkeää juutalaisvihaa ettei sen varmasti hyvä tarkoitusperä tavoita minua. Mitä kivaa on siinä, että esim potilaat voivat tarran perusteella kategorisoida hyvät ja huonot hoitajat? Millä perusteella minun rokotustietoni kuuluvat ulkopuolisille? Miten minut sitten merkitään, jos en esim allergisen reaktion vuoksi pysty ottamaan rokotetta?
  Meillä on ollut melko huono rokotuskattavuus ja painostus ei todellakaan auta. Pitäisi keksiä toinen keino herätellä hoitajat ottamaan rokote, kerta keino X ei toimi.

  Influenssarokote tulee varmaan olemaan hamaan tulevaisuuteen saakka hyvin paljon mielipiteitä jakava rokote. Täytyy sanoa, että kyllä joudun ensi vuonna omaa rokottautumistani miettimään, sillä olen tämän vuoden rokotteen jälkeen ollut niin kipeä, etten ikinä. Mikä on rokotteen vaikutus vointiini, sitä ei voi tietää, mutta jotenkin alitajuisesti pelkää, että mitä jos ensi vuonna myös..

  • Kaisa kirjoitti:

   Työnantajasi rikkoo lakia, joten olehan yhteydessä omaan luottamusmieheesi. Työntekijöiden terveystiedot (mukaan lukien se, onko ottanut rokotetta vai ei) on salassa pidettäviä tietoja. Työnantajalla ei ole oikeutta selvittää ketkä ovat rokotteen ottaneet ja ketkä eivät. Tämä tarroilla merkitseminenkään ei taida ihan laillista olla juurikin salassapitovelvollisuuden vuoksi…

 9. taika kirjoitti:

  Ylempänä pisti silmääni keskustelu Hpv-rokotteesta. Sehän tehoaa parhaiten silloin kun annetaan ihmiselle, joka ei ole vielä alkanut harrastaa seksiä kenenkään kanssa.

 10. Niina kirjoitti:

  En ota rokotetta koska en ole koskaan kipeä ( en tidä mitä flunssa on kun koskaan ei yhtäkään flunssan oiretta).
  Työelämässä ollut vakivirka 14 vuotta josta sairaslomalla olen ollut 5 päivää,nekin selän ja perhe tilanteen vuoksi.
  Työ on ihmisten keskellä ja kolme lastakin on,mutta kun taudit ei vaan iske. Minusta tässä tilanteessa turha ottaa rokotus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *