Hae
Mansikkapilvi

Miksi mikään ei ole tarpeeksi hyvä?

Valittajat löytää valittamista mistä vaan. Vaikka olen hehkuttanut useammassakin sosiaalisenmedian lähteessä auttaneeni tänä jouluna vähävaraisia lapsia, ja kannustanut siihen muitakin, en koe, että köyhyyden valtava ongelma olisi nyt ratkaistu. Melkein järkytyin kun luin erään artikkelin, joka oli otsikoitu näin:

Köyhille lahjoitetaan krääsää joulun alla – auttajista on tullut sosiaalisen median sankareita.

Voitte vain arvailla artikkelin sisällön. Tiedostan sen, että ongelma on paljon syvemmällä. Ongelma ei pelkästään konkretisoidu näin joulun alla. Vähävaraisuus on ongelma ympäri vuoden. Vähävaraisuus tuo vain lisää murhetta ja mietittävää näin joulun alla, kun PITÄISI ostaa sitä ja tätä ja kaikkeen ei yksinkertaisesti vain varat riitä. Joku perhe pohtii sitä, että ostetaanko lahjoja vai ostetaanko ruokaa.  No mitäpä luulette kumpaanko suuntaan vaakakuppi kallistuu? Ei ihminen lahjoilla elä. Tällöin mielestäni ei ole millään tavalla tekopyhää auttaa. Jos ostan krääsää, krääsää mitä joku lapsi jossain perheessä haluaa, että voi tuntea olevansa kuin kuka tahansa muu ikäisensä, niin silloin minä ostan sen turhuuden. Se lapsi tulee siitä varmasti todella iloiseksi. Lapsi ei osaa ajatella sitä siten, että miksi minä nyt sain tämän nuken, kun sen rahan voisi laittaa johonkin järkevämpäänkin. Lapsi on lapsi köyhässä perheessäkin. On varmasti aika iso apu perheelle, jos saa edes sen yhden paketin jostain ulkopuolelta, eikä siihen mene omat, vähäiset rahat.

blogi2

Miksi aikuinen puhuu lapsen suulla?

Lapsen työ on leikki ja jos lapsella ei ole millä leikkiä, jää häneltä päivittäinen työ tekemättä. Lapsen kehitykseen ja kasvuun kuuluu tietyt asiat ja touhut. Pelkät mielikuvituskaverit ei riitä. Vaikka lelut on joidenkin mielestä krääsää, ei ne ole sitä lapselle. Lapset kertoilevat joululoman jälkeen koulussa kavereilleen, että mitä saivat joululahjaksi. Kaikki ne kovat paketit, eli se krääsä on just sitä mistä ne lapset on eniten iloisia ja ylpeitä. Ne ei ole ehkä niitä kaikkein tarpeellisimpia lahjoja aikuisen näkökulmasta mutta lapselle ne on tärkeitä.

Osaako aikuiset miettiä tätä köyhyysasiaa lapsen näkökulmasta? Lapselle köyhyys näyttäytyy erilaisuutena. Sä et kuulu porukkaan jos sulla ei oo uusia tennareita ja jotain kerrottavaa joulusta. Köyhyys vaikuttaa myös lapsen kehitykseen. Jos ei ole virikkeitä eikä aktiviteetteja, ei kehitystä tapahdu samalla tavoin kuin ikätoverilla, jolla virikkeitä löytyy laidasta laitaan. Hyvätuloisten perheiden lapset harrastavat, köyhien ei.

”Lasten maailmassa oikeanlaiset kulutustavarat, kuten lelut ja kännykät, ovat hirveän tärkeitä. Samoin mahdollisuus osallistua harrastuksiin. Vaikka ne voivat aikuisista tuntua turhalta kuluttamiselta, lapsille ulkopuoliseksi jääminen voi merkitä syrjäytymistä” Minna Salmi THL: sta.

Se, että minä esimerkiksi aktivoidun auttamaan joulun aikaan ei poista köyhyyttä. Se auttaa hetkellisesti, hyvin hetkellisesti. En koe olevani mikään Äiti Teresa tai muutenkaan mikään ihmenainen. Olen vain tavallinen kansalainen, joka halusi erityisesti nyt joulunaikaan auttaa heitä, ketkä apua eniten täällä Suomessa tarvitsevat.

Kysynkin, että miksi mikään apu ei kelpaa tai ole tarpeeksi hyvää? Köyhyyttä ei poisteta sormia napsauttamalla mutta yksittäisten ihmisten teot vaikuttavat paljon. Ja ketä on nämä valittajat? Onko he niitä jotka kärsivät siitä köyhyydestä vai ovatko he niitä, jotka elävät hyvin ja joilla jouluna riittää paketteja auottavaksi?

Minä kysyn vaan…

4 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Moi Noora!
  Leikki on lasten työtä. Näinhän se on. Mulla on 11v. tyttö joka leikkii vielä täyttä häkää barbeilla yms. leluilla ja minusta se on hyvä, että vielä leikkii, vaikka oon kuullu kommenttia, että ”kun vielä leikkii”… Outoa, että joku
  voi ajatella näin. Noh, tämä vähän sivusi aiheesta, mutta joillekkin ei mikään riitä.
  Kateelliset ja ne joilla on jo kaikkea älähtää kaikkein pahimmin…
  Hyvä antaa vähästä ja paha ei paljostakaan. Ehkä näissä vanhoissa viisauksissa on perää…
  Hyvää Joulunaikaa!!!

 2. Tommi Hartikainen kirjoitti:

  Jälleen kerran olet osannut laittaa sanat oikeaan järjestykseen..Suuret asiat kasvavat pienistä teoista ja jokainen ihminen se yksinäinen jolla ei ole läheisiä ja se vähävaraisen perheen lapsi joka katsoo tv:n mainoksia ja toivoo saavansa edes jonkun lahjan. Nyt pitää ajatella ihan meidän suomalaisten tarpeita. Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta teille kaikille ?

 3. Rahkamuija kirjoitti:

  Se on välillä kamalaa, kuinka kovalla kädellä köyhiä rankastaan somessa ja muualla, mutta vielä hirvittävämpää on se, kuinka jossain netissä ilkutaan köyhän perheen lapsen joulutoiveille, tyyliin ” toivoo radio-ohjattava autoa, hei kamoon, miten kehtaa, ei tommosiin oo varaa meidänkään perheessä, mitä noi siis luulee?”. Onko vaan rikkaan lapsella varaa toivoa hienoja juttuja? Lapset ei voi koskaan MITÄÄN perheen köyhyydelle tai aikuisten valinnoille ja jokainen lapsi on oikeutettu leikkiin ja selaamaan lelukuvastoa ihastunut kiilto silmissä. Oon tehnyt joulupukin tonttuna keikkaa useamman vuoden ja nähnyt kuinka sitä pakettia ja pukettia on noin rekkalastillinen joidenkin perheen lapsille, niin varmaan vähemmälläkin pärjäisi ja siitä voisi muuta kova paketti liietä jollekin, jolle ei ole lahjoja tiedossa.

 4. Outi Karita kirjoitti:

  Hyvin kirjoitettu ja voin olla sun kanssa täysin samaa mieltä. Me ilahdutettiin mieheni kanssa tänä vuonna kahta teini-ikäistä joulupuu keräyksen kautta ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *