Hae
Mansikkapilvi

Miksi menisit päivystykseen?

Olen lukenut taas monia päivityksiä ja artikkeleita siitä, miten päivystyspoliklinikat alkavat taas ruuhkautua kun epidemiat ovat alkaneet jylläämään. Liikkeellä on ripulia, oksentelua ja kuumetta. Tuttavani päivitti asian napakasti omaan Facebook feediinsä: Ripuli lähtee ripuloimalla ja kuumeeseen voi ottaa kuumelääkettä. Aamen.

Nykypäivänä ihmiset tuntuu ajattelevan, että koskaan ei saisi olla kipeä ja jos ollaan kipeitä niin silloin pitää mennä lääkäriin heti välittömästi, sitä vartenhan ne lääkärit on. Jos vähänkin johonkin kolottaa, niin syy on saatava selville. Ihmisen elimistö ja koko kroppa on sellainen, että välillä saattaa kolottaa sinne sun tänne, eikä aina syytä saada selville. Eikä todellakaan tarvitsekaan saada. Pitää sietää niitä tuntemuksia mitä kroppa joskus antaa. Hetkellinen polvikipu, päänsärky tai muutaman päivän kuume ei välttämättä vielä kieli mistään vakavasta, vaikka Google voi sinulle melko pahan diagnoosin antaakin.

ripuliyrjo

Jos sinulla on ripuli-oksennustauti, ei tauti lähde sillä pois, että raahaudut niillä vähäisillä voimillasi päivystykseen lääkärin eteen, tai pikemminkin sinne odotusaulaan tartuttamaan muita. Lääkäri ei voi asentaa mitään tulppaa kumpaankaan päähän, että oireilu loppuisi. Tauti menee ohi itsestään. Ainut mitä sinä voit tehdä on se, että juot riittävästi nesteitä, vaikka ne kaikki ylös aina tulisikin, kyllä sieltä jotain aina kuitenkin imeytyy. Apteekista on myös saatavilla moneen vaivaan itsehoitotuotteita, joista voi olla apua. Muutaman päivän yrjöily tai ripulointi ei perustervettä ihmistä vaadi menemään päivystykseen.

Mutta entäs jos se on sitä influessaa?

Liikkeellä on nyt tosiaan myös sitä influenssaa ja ihan perinteistä flunssaakin. Jos sinulla on kuumetta, ota kuumelääkettä, jos sinun lapsella on kuumetta, anna kuumelääkettä. Vaikka kuumeilu johtuisi influenssasta, oireenmukainenhoito yleensä riittää. Se, että sinulla todetaan influenssa testien avulla, ei muuta mitään. Kuumetta se silti pitää ja vetää voimat heikoksi. Lääkäri ei pysty tätäkään tautia sormia napsauttamalla poistamaan. Yleensä lääkärin ohje on, että ota kuumelääkettä ja juo riittävästi nestettä ja ennen kaikkea lepää.

Jos kuitenkin päätät lähteä päivystykseen, niin ota muutama seikka huomioon. Et todennäköisesti ole yksin liikkeellä. Joudut varmasti odottamaan tunnin jos toisenkin ennen kuin edes näet lääkäriä. Sinut voidaan ohjata myös sairaanhoitajan vastaanotolle. Vuodepaikkoja tuskin on saatavilla samaisesta syystä; siellä on varmasti raihnaisempiakin potilaita joille ne paikat on varattu. Päivystyksessä ei myöskään ole ruokatarjoilua. Juotavaa voi saada mutta se on yleensä sitten ihan vaan vettä. Eli jos kuumeilet tai oksentelet niin ota juomista mukaasi. Tippakanyyleja ei viritellä kaikille automaattisesti. Vessat ovat yleisiä vessoja. Eristyshuoneita on hyvin rajoitetusti, kaikille niitä ei riitä. Eli ole valmis ripuloimaan ja oksentelemaan yleisessä odotusaulan vessassa, jos päivystykseen hakeudut tämän vaivan vuoksi.

Nämä muutamat seikat huomioiden ainakin itse jäisin herkästi kotiin sairastamaan, kyllä siellä on mukavampi olla. Jos tauti pitkittyy, niin yleensä päivystyksillä on olemassa omat puhelinneuvonnat joista voi saada langanpäähän sairaanhoitajan, joka voi tilanteesi vielä erikseen arvioida, jos tuntuu sille, että et selviä.

ripuliyrjo1

 

20 kommenttia

 1. Kenguru kirjoitti:

  Ah ihana teksti. Aamen. Onnellista uutta vuotta Noora!

 2. miltsu kirjoitti:

  hyvä teksti jälleen kerran! 🙂 itse joutunut ramppaamaan päivystyksessä pahojen kipujen kanssa kun sinne kehoitettu tulemaan herkästi takaisin, mutta ei siellä istuskelu kovin mukavaa ole. onneksi meillä kanta-hämeessä on ainakin ihanat lääkärit ja hoitajat ollu aina hoitamassa. jos päivystyksestä olisi huono kokemus niin kynnys lähteä olisi paljon suurempi. vaikea kuvitella että joku oikeesti menee sinne flunssan takia? tai mahataudin jollei ole kuivumisen vaaraa?

 3. joskus joutunut kirjoitti:

  Joskus valitettavasti joutunut sieltä hakemaan saikkua =( Aikaisemmassa duunissa joutui aina viemään lääkärin todistuksen. Jos palkkaa meinasi haluta, oli pakko sinne raahautua ihan sen todistuksen vuoksi. Kyllä ketutti! Onneksi nykyään ”saan” olla sen 3x pomon hyväksynnällä kotona parantelemassa.

 4. Nimetön kirjoitti:

  saikkulapun takia tarvii mennä! Varmaan aika mones duunipaikas on tollein jos on viel nuori, osa aikasessa, ”duunari” työpaikassa..

 5. viivi kirjoitti:

  Kurja käytäntö tosiaan kun moni joutuu sen sairaslomalapun takia sielä istua?.

 6. Maria kirjoitti:

  Varmana en muuten menisi etenkin kun usein vielä lasten kanssa, jotka yllättäen myös kipeenä samaan aikaa, mutta kalliiksi tulee jos ei saikkua hae 🙁

 7. Anniina kirjoitti:

  Varmastikaan kukaan ei lähde ripuloimaan päivystykseen ellei tarvitse sairaslomatodistusta :/ Omalla työpaikallani saa onneksi olla omalla ilmoituksella pois, mutta monilla ei tätä luksusta ole. Itse olisin mieluummin vaikka palkattomalla kuin lähtisin vatsataudissa yhtään minnekään.

 8. Maija kirjoitti:

  Hauskaa miten käytännöt vaihtelee maittain. Asuin muutaman kuukauden Sveitsissä ja siellä ei meinattu apteekissa myydä mulle viikon sisään toista 400 mg x8 kipulääkepakettia kun en ollut lääkärissä käynyt. Olin siis suomalaiseen tapaan napannut kaksi noita kerralla että sai kolotukset pois ja kunnolla unta. Apteekissa olivat järkyttyneitä kun ei saa kuulemma vuorokaudessa ottaa kuin maksimissaan 1200 mg ilman lääkärin määräystä. ? ?. Seuraavalta Suomi-vieraalta pyysin Buranaa tuliaisiksi…

 9. V kirjoitti:

  Jep ja kun käy mutkan elvytyshuoneen kautta monta kertaa kuukaudessa niin tuntuu hullulta että kukaan perusterve lähtisi flunssan tai ripulin takia päivystykseen. Sinne mennään sillon kun on hätä eikä turhaan tuhlaamaan yhteiskunnan resursseja. Vaikka toki ne ripulipotilaat ei hidasta oikeasti hengenvaarassa olevien hoitoa.

 10. Nimetön kirjoitti:

  Tosi monessa työpaikassa vaaditaan saikkutodistus heti ensimmäisestä poissaolopäivästä. Kaikissa ei edes kelpaa sairaanhoitajan kirjoittama, pitää olla lääkärintodistus. Sitten on raahauduttava sinne päivystykseen vatsataudissa tai perusflunssassa. Toisaalla voi olla omailmoitusjärjestelmä käytössä, muttei hyväksytäkään lapsen sairautta. Ja taas jonotetaan ripuloivan tai kuumeilevan lapsen kanssa päivystyksessä.

 11. Nimetön kirjoitti:

  Ihan sinun kiusaksi. No siksi, kun päiväaikaan ei pääse vastaanotolle, saati että saisi puhelimella jonkun kiinni. Sama päivystyksessä, ei täällä kukaan vastaa/soita päivystysnumeroon. Sinne pääset, oli flunssa, pitkäaikaisen sairauden pahenema, pää irti tai psykoosi. Että näin täällä Savossa. Että viisastelusi ei kyllä nyt auttanut.

  • Noora kirjoitti:

   Mutta silti painotan sitä, että päivystys on tarkoitettu vaivoille jotka vaatii hoitoa samantien 🙂

 12. Laura kirjoitti:

  Kuuleepas nyt Noora. Olen useinkin istunut juurikin tässä päivystyksessä. Odottanut tunteja, että saan hoitoa. Katsellut sydänsairaita mummoja, jotka raahautuu viimeisillä voimillaan päivystykseen ja sitten seuraavana päivänä heitä ei enää ole. Olen nähnyt potilaana teidän kireenne ja myös sen kuinka teidän hermot menee. Minua kohdellaan väärin. En saa hoitoa, jota tarvitsen. Koska teillä on aina kiire. Te ette halua tai jaksa välittää ihmisestä. Moni teistä hoitajista on myös erittäin ilkeitä eikä hoida. Työtään hyvin. Niistäkin on kokemuksia.
  Potilaan näkökulmasta.
  Turha valittaa julkisesti.
  Jos et pärjää työssäsi vaihda alaa.
  Ja jos et ole valmis tekemään työtäsi ja hoitamaan ihmisiä. Vaihda ammattia

  • Noora kirjoitti:

   Hei Laura!

   Pärjään työssäni todella hyvin. Teen myös työni ja hoidan ihmiset kyllä. Kirjoituksen pointti on se, että minkä tyylisiä vaivoja ei ensisijaisesti päivystyspoliklinikalla hoideta, koska heille on ensisijaisesti omat hoitopaikkansa.

   Mukavaa ja aurinkoista kesän odotusta!

 13. mäksä kirjoitti:

  Hei, tosi hyvä kirjoitus! Omassa työssäni lähihoitajana ja henk.koht elämässä oon törmänny paljo tällasii ihmisii, jotka menee päivystykseen oikeesti jopa pelkän kurkkukivun takia. Monien omien asiakkaiden (työskentelen ohjaajana) on oikeesti pakko päästä sinne lääkäriin, mitä pienimmästä vaivasta, vaikka ite tiedät tasan, et odotat keskimäärin 4h asiakkaan kans, että se lääkäri määrää buranaa. Toki heillä on siihen oikeus ja ei se mun elämää liikuta, jos oon työajalla, mutta kuormittaa vaan turhaan lääkäreitä ja hoitajia.

 14. nimetön kirjoitti:

  Toinen ääripää on sitten ne ihmiset ketkä eivät mene päivystykseen, vaikka aihetta olisi. ”Yskä lähtee yskimällä” -slogan ei aina pidä paikkaansa. Lähiomaiseni ei halunnut kuormittaa yskällään lääkäreitä, ja kun hänestä lopulta tuntui ettei selviä, soitti ambulanssin päätyen yli viikoksi hengityskoneeseen. Valitettavasti tunne tuli liian myöhään, sillä hän sai hapenpuutteen takia aivovaurion. Veikkaan että ihmiset jotka ramppaavat päivystyksessä pikkuvaivojen takia, tulevat yhteiskunnalle paljon halvemmaksi, kuin ne ketkä menevät sinne vasta kun tuntevat etteivät selviä.

 15. Sinna kirjoitti:

  Miksi tämäkin teksti on kirjoitettu siihen tyyliin että jokainen flunssan tai ripulin vuoksi päivystykseen tuleva on idiootti pillupää tai perseaivo? Ei se ole potilaiden vika, että ei ole rikas mennäkseen yksityiselle kun pomo vaatii saikkulappua ja sitä ei muualta saa kuin päivystyksestä. Eikä sekään ole potilaan vika, että pomo vaatii saikkulapun eikä ole muuta paikkaa (työterveyttä) josta se lappu haetaan kuin tk. Eikä sekään ole potilaan vika että tk:sta sanotaan että ”tänne ei kannata tulla, ei ole antaa aikoja, mene päivystykseen”.

  Taatusti jokainen flunssa-, ripuli- tai oksennustautipotilas olisi mielummin siellä kotona sairastamassa ja lepäämässä, kuin istumassa 8-9 tuntia päivystyksessä saikkulapun kanssa.

  Mutta niin kauan kun ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä päivystykseen sen saikkulapun saamiseksi, niin siellä päivystyksessä on näitä ”turhia idiootteja persepäitä ja pilluaivoja ruuhkauttamassa päivystystä vaikka on vain flunssa ja paskatauti”. Ei se potilaiden vika ole.

  Ja itsekin kuulun näihin joka on ”turhaan” mennyt päivystykseen.
  Hoitaja tuhahtaa ”Ihan kausiflunssaa tuo vain on, mene kotiin ja ota vaikka buranaa.”
  Buranalle olen allerginen ja panadolia olen ottanut maksimiannoksella jo monta päivää mutta olo vain huononee. Ei muuta kuin seuraavana päivänä uudelleen.
  Lääkäri ei viitsi edes katsoa minuun päin kun sanoo ”Flunssa se vain on, ota buranaa.”
  Harmi ettei lääkäri viitsi katsoa riskitietojani (tai sitten järjestelmä on niin paska ettei niitä saa koneella auki) jotta tietäisi minun olevan tulehduskipulääkkeille (mm. ibuprofeeni) allerginen. Tuolla kommentilla tekee itsestään vain nolon ja idiootin.
  Yön aikana vointi huononee todella paljon eikä panadol enää auta. Taksilla päivystykseen kun ei lanssia viitsi huvikseen soittaa, aamulla monen tunnin odottelun jälkeen minut otetaan vastaan ja muutaman tunnin päästä pääsen röntgeniin. Sitten mentiinkin pillut soiden ja alkoi tapahtua.

  No, onneksi minulla oli vain paha keuhkokuume, otan toki buranaa, sillä se paranee…
  Aivan varmasti paranee, saan siitä hengenvaarallisen allergisen reaktion jolloin kuolen pois tätä yhteiskuntaa päivystyskäynneillä rasittamasta.

  Jos jo heti ensimmäisellä kerralla olisi otettu tosissaan, en olisi rampannut turhaan siellä päivystyksessä. Eikä keuhkokuumeeni olisi päässyt niin pahaksi.

  Olen kerran mennyt päivystykseen buranasta saadun allergisen reaktion vuoksi, jonkun mielestä sekin turha käynti kun olisi kannattanut vain tukehtua kotiin eikä antaa puolisolle lupaa soittaa ambulanssia.

  • Noora kirjoitti:

   Teksti on kirjoitettu siksi koska sinne päivystykseen hakeutuu myös niitä noroilijoita, jotka ei tule sinne sairaslomalapun vuoksi.

 16. Minja kirjoitti:

  ”Teksti on kirjoitettu siksi koska sinne päivystykseen hakeutuu myös niitä noroilijoita, jotka ei tule sinne sairaslomalapun vuoksi.”

  Oletko Noora itse ikinä sairastanut noroa? Maannut 16 tuntia kylpyhuoneen lattialla pää lattiakaivon vieressä vain siksi, että paskannat ja oskennat vähän väliä, ja ainoa paikka jossa voit rauhassa maata niin että sotkut on helppo siivota on se kylppäri.

  ”Oksennustäuti lähtee oksentamalla ja ripuli ripuloimalla.”
  Ja 16 tunnin oksentamisen ja paskantamisen jälkeen et enää jaksa tehdä kumpaakaan, jolloin jäät vain kotiin makaamaan kun et jaksa liikkua ja edelleen kaikki tulee ylös saman tien kun olet saanut sen nielaistua joten et viitsi enää edes yrittää juoda. Missä vaiheessa sinne päivystykseen saa noron vuoksi tulla? Siinä vaiheessa kun on taju lähtenyt monta kertaa, mutta kuinka monta kertaa on tarpeeksi monta kertaa? Saako silloin soittaa ambulanssin päästäkseen päivystykseen, vai onko se resurssien tuhlausta?

  Täällä Oulun seudulla jaettiin joskus jokaiseen kotiin ohje siitä että milloin saa päivystykseen tulla. Ja aina ennen kuin saa päivystykseen tulla, piti sen ohjeen mukaa soittaa että saako tulla.
  Ohjeesta sai sellaisen kuvan että ”Jos et ole juuri nyt tai viimeistään vartin sisään kuolemassa, et saa tulla. Jos jollain todennäköisyydellä kuolet vuorokauden sisään, niin ei kannata tulla koska emme ehdi sinua hoitaa kuitenkaan.”

  Eli lyhyesti sanottuna tuosta ohjevihkosesta sai sen käsityksen että päivystykseen ei saa missään tilanteessa mennä, koska puhelimeen vastaava sairaanhoitaja ei anna siihen lupaa kuitenkaan. Ja sen vuoksi moni jättää menemättä, koska ei saa lupaa päivystykseen mennä jolloin hoito viivästyy ja potilas pahimmassa tapaksessa vammautuu pahasti (esim. sydän- tai aivoinfarktia ei tunnisteta tai luullaan humalaiseksi) ja paremmassa tapauksessa ehtii kuolla ennen kuin hoitoon pääsee, jolloin ei tarvitse olla evvk-hoitajien ja lääkäreiden riesana tukkimassa päivystystä.

  Itse en ole päivystykseen aikuisena mennyt kuin kerran muutama vuosi sitten kun sain pahan haavan kotona kokatessa (oma vika) ja siltikin jouduin päivystyksessä odottelemaan tuntikausia. Haavan reunat olivat sen verran ehtineeet jo kuivahtaa että niitä jouduttiin veitsellä avaamaan että saatin tuoretta pintaa esille että haava saatiin ommeltua. Lääkäri haukkui minua että olisi kuulemma pitänyt tulla nopeammin eikä odotella kotona. Kyllä minä soitin taksin heti kun haavan sain aikaiseksi ja samalla etsin jotain puhdasta pyyhettä käteni suojaksi etten sotke niin paljoa verellä joka paikkaa, ja taksi kurvasi pihaan heti kun itseni kotoa ulos sain. Siellä päivystyksessä vain jouduin odottelemaan useamman tunnin ennen kuin pääsin tikattavaksi, kun valitettavasti se oli melkoisen kiireistä aikaa päivystyksessä kun sinne saavuin… Valitettavasti köyhällä opiskelijalla ei ollut varaa mennä yksityiselle että olisi päässyt tikattavaksi nopeammin.

  • Noora kirjoitti:

   Ne ketkä on oksentanut ja paskonu niin paljon, että menee taju on ehkä syytä tulla päivystykseen. Se kuka on juuri aloittanut oksentamisen ja voi olosuhteisiin nähden hyvin, voi jatkaa oireilua kotona. Oksennustaudissa pitää juoda vaikka se ylös tulisikin. Kyllä sieltä aina jotain imeytyy.

   Ja kyllä, olen sairastanut noron, useampaan kertaan ja myös rota-virus on käynyt kylässä. Suosittelen nauttimaan mehujäitä oksutaudissa. Niitä imeskellessä sokerit imeytyy hitusen nopeammin kuin limpparissa jonka oksentaa herkemmin pois 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *