Hae
Mansikkapilvi

Know Your Lemons!

Minä olen nainen, sinäkin ehkä olet nainen. Meillä on siis jotain yhteistä. Rinnat. Nyt kysynkin, että kuinka usein sinä tunnustelet rintasi ylimääräisten kyhmyjen varalta, tai kuinka usein katselet peilistä rintojasi? Huomaisitko jos rinnoissasi tapahtuisi jokin muutos?

Vaikka olen sairaanhoitaja ja tiedän periaatteessa miten rinnat pitäisi tutkia ja miten usein se pitäisi tehdä, en silti tee tunnustelua tarpeeksi usein.  Se, että suihkussa pesen vartaloni ei riitä siihen, että tunnistaisin jonkin ylimääräisen rintakudoksessani. Silti, rintasyövän mahdollisuus kasvaa koko ajan kun ikää tulee lisää. Rintasyöpäriskiä lisää myös se, että en ole synnyttänyt, enkä siis koskaan imettänyt. Jotenkin ajatus siitä, että jokin kyhmy osuisi käsiini on jo ajatuksena pelkästään todella pelottava. Silti, mitä aikaisemmassa vaiheessa kyhmyn huomaisi, sitä nopeammin asialle voisi tehdä jotain.

Aina kyhmy ei kuitenkaan ole se ensimmäinen oire rintasyövästä. Joskus rintoja katselemalla voi huomata jonkin olevan pielessä. Rintojen muuttunut iho, esimerkiksi ns. appelsiini-iho, punoittava tulehdus rinnan alueella, tai nännin sisäänpäin vetäytyminen voivat olla ensioireita rintasyövästä. Joskus rinnasta saattaa tulla veristä tai kirkasta eritettä, sekin voi olla merkki rintasyövästä.

Know Your Lemons kuvaa tässä alla sitruunoiden avulla ensimerkkejä syövästä, jotka voi havaita ihan pelkästään katselemalla rintojaan.

lemons

Monilla meistä naisista rinnassa oleva kudos on möykkyistä ihan itsestään, ilman mitään ylimääräisiä kasvaimia. Sieltä olisikin tärkeä oppia tuntemaan, jos sinne rintaan ilmestyy jokin uusi patti tai muhkura. Kouluaikana ollessani leikkaussaliharjoittelussa, sain olla mukana useammassakin rintasyöpäleikkauksessa. Lääkäri oli todella pätevä ja kertoi koko ajan mitä teki. Rinta viillettiin auki, haettiin kyhmy ja poistettiin se, joskus poistettiin koko rinta. Vaikka kyhmy olisi kohtalaisen pieni, sen ympäriltä täytyy poistaa varmuuden vuoksi riittävästi kudosta, ettei syöpäsoluja jää kudokseen, poistetun kasvaimen ympärille. Kerran tuo leikkaava lääkäri antoi tuon poistetun kyhmyn minun käteeni.

Pitelin siis kädessäni syöpäkasvainta, joka oli poistettu naisen rinnasta. Se oli hiukan suurempi kuin herne ja tuo kasvain oli kivi kova. Vaikka sitä yritti litistää sormien välissä, ei kasvain muuttanut muotoaan.

Rintasyövän riskitekijät ovat useimmiten hormonaalisia, ja monet niistä liittyvät naisen normaaliin elämänkaareen. Riskiä sairastua rintasyöpään lisäävät jonkin verran varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus, myöhäinen ensisynnytys, pitkäaikainen hormonikorvaushoito, ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö.

lemons2

Kuinka voit itse tutkia rinnat?

Rinnat kannattaa tutkia joka kuukausi kuukautisten jälkeen. Tällöin ylimääräistä turvotusta on vähiten ja rinnat ovat pehmeät. Rintojen tutkiminen kannattaa aloittaa peilin edestä. Paita ja rintaliivit pois. Nostat molemmat kädet ylös ja lasket sitten kädet rauhallisesti alas. Tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esimerkiksi veristä vuotoa.

Tämän jälkeen käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein, älä paina yksittäisillä sormilla vaan koko kämmenellä. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä. Käy koko rinnan alue huolellisesti läpi. Jos tunnet jonkin kyhmyn, se todennäköisesti on vaaraton, mutta silti lääkärin on hyvä se vielä tutkia.

Naiset, Know your lemons!

Yksi kommentti

  1. Liiiiiiiiisa kirjoitti:

    Tiedätkö, voiko rinnasta tulla painamalla kirkasta eritettä muutenkin? Ikää minulla on vasta 21, mutta rintaa painamalla voi siitä tulla hiukan kirkasta nestettä. Mitään muuta poikkeavaa en ole huomannut koskaan. En ole ennen osannut ajatella sen olevan vaarallista, mutta pitäisikö huolestua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *