Hae
Mansikkapilvi

Olen lapseton ja silti kauhean väsynyt!

Minulla ei ole lasta, en siis koskaan ole elänyt läpi sitä vauva-aikaa. Silti rohkenen sanoa ääneen, että olen ollut ihan järjettömän väsynyt viimeisimmät viikot. Olen ollut niin väsynyt, että pitkien yöunien jälkeen vapaapäivänä jaksan olla valveilla muutaman tunnin kunnes minun on mentävä päiväunille. En tiedä onko tämä väsymys samanlaista kuin se, kun joutuu valvomaan yöt ja päivät pienen vauvan kanssa. Silti tämä väsymys on lamaannuttava. Se tulee päälle ihan kuin hyökyaalto. Myös mieheni on huomannut väsymykseni.

Väsymys osaa olla todella lamauttava. Ei jaksa lähteä mihinkään, ei jaksa tehdä mitään tai jos teet jotain niin olet vielä väsyneempi. Parasta olisi jos voisi vaan nukkua, se olisi hyvä.

Minulla on myös ollut kauhean ärsyttävä yskä jotain kuukauden ajan. Köhin päivät läpeensä kuivaa yskää. Yöt onneksi saan olla rauhassa. Olen käynyt hoitajilla ja lääkärillä ja mistään ei periaatteessa mitään löydy. Ainoastaan poskionteloiden limakalvot ovat olleet kovasti turvoksissa koko tämän yskän ajan. Kävin röntgenissä kuvauttamassa keuhkot. Soittoajan lääkärille sain parin viikon päähän. Tänään kävin verikokeissa ja näistä saan tiedon siis parin viikon päästä.

Toivottavasti pian helpottaa!

Onneksi lääkäri määräsi otettavaksi myös kilpirauhaskokeet. Joskushan ilmeisesti kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä. On tässä kuulkaas muutama muukin diagnoosi pyörähtänyt mielessä jo tällä välin! 😀 Tosin olen miettinyt myös sisäilmaongelmista johtuvaa yskää ja väsymystä. Parin päivän vapailla yskä ehkä vähän helpottaa mutta työssä ollessa yskä taas aktivoituu.

Tämän väsymyksen kanssa en haluaisi elää enää hetkeäkään. Puheitten perusteella vauva-ajan väsymys on jotain omaa luokkaansa. Katsotaan jos joskus sen saan kokea, että millaista se sitten on ja miten siitä sitten selvitään mutta tällä hetkellä elän tätä elämää ja tämä väsymys on perkeleestä!

Onko muilla vauvattomilla kokemuksia järkyttävästä väsymyksestä?

42 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  on, tai oli kokemusta 🙂 juurikin syyksi sitten paljastui kilpparin vajaatoiminta, alhainen t4v arvo. väsymys ei lähteny nukkumalla ja aivoissa oli kamala sumu,päivät oli selviytymistaistelua 😀 onneksi on tyroksiini ja se jeesas nopsaan. mutta tuo sisäilmaongelma voi tehdä noi sun kaikki oireet, se kannattais jotenkin selvittää. vaikka sairaaloissa on kyl muutenkin kuiva sisäilma mutta ongelmiakin on vissii monessa laitoksessa.

  • Noora kirjoitti:

   Joo mä luin kans noista molemmista, molemmissa hommissa aika moninaiset oireet. Toisen onneksi voi todentaa verikokeilla mutta sisäilmaongelmaa ei muuten kuin oireiden perusteella. Toivotaan, että joku selko tulis. Äryttävää.

 2. Anna kirjoitti:

  Kokemusta on! Kilpirauhasen vajaatoiminta löytyi syyksi. Lääkitys onneksi auttoi 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Okei 🙂 Mäkin toivon, että oli mitä oli tää niin pääsisin tästä jotenkin eroon. Kuluttavaa kun ei jaksa tehdä mitään

 3. Riikka kirjoitti:

  Hei! Itse reagoin sisäilmaongelmiin ja homeeseen kropallani johon liittyy mitä erikoisempia oireita aina vaihellen päänsärystä nivel ja lihas kipuihin, iho-oireisiin, kuumeiluun myös ylitsepääsemätön väsymys on yksi niistä oireista jos olen altistunut esim. Homeelle pitkään. Kannattaa siis myös kuulostella, jos yskö pahenee aina töissä ollessa, kannattaa todellakin miettiä työpaikan vaihtoa..

  • Noora kirjoitti:

   Joo, ilmeisesti just sisäilmaongelmista oireilevien oireet on todella laajakirjoiset. Toivotaan nyt, että en ole altistunut homeelle, tai siis oon varmasti mutta että tää ei olis sitä. En kyllä tiedä mitä sitten toivoa, kilpparin vajaatoimintaa? 😀

 4. nina kirjoitti:

  Eikös Jyväskylässä justiinsa pistetty jotain sairaalaa mittavan remontin alle kun oli sisäilmaongelmia? :/ En siis tiedä missä olet töissä, mutta kannattaa kysellä jos työkaverit ovat oireilleet. Toivottavasti väsymys helpottaa!

  • Noora kirjoitti:

   Kyllähän ne rakentaa uutta keskussairaalaa, ilmeisesti jonkinlaista oirehdintaa tuolla on muillakin ihmisillä. 🙁

 5. Taru/stuffabout.fitfashion.fi kirjoitti:

  Toivottavasti menee pian ohi! Sisäilmaongelmat aiheuttaa kyllä juuri tommosta:/

  • Noora kirjoitti:

   No juu. Sais mennä jo. Tyhmää jos omassa työpaikka saa tällaista aikaan 🙁

 6. Johanna kirjoitti:

  Juu on kokemusta sekä vauva-ajan väsymyksestä ja ilman vauvaa. Mulla todettiin silloin väsymysoireyhtymä. Siihen kyllä liityi liuta muitakin oireita. Mut joo, ihan hanurista väsymys/uupumus on. Toivottavasti apu löytyy!!!

 7. Jenna kirjoitti:

  Täällä on kokemusta. Useampaankin otteeseen, mulla kova stressi nimittäin oireilee unettomuutena ja en ole muutenkaan paras nukkuja.

  Ensimmäinen oli kun tein harjoittelua ja oli viimeiset puoltoista viikkoa jälellä. Mulla oli seinän takana naapuri ihan jostain seitsemännestä helvetistä. Musiikki pauhasi päivällä ja yöllä. Poliisien soitto ei auttanut, sille huutaminen ei auttanut. Migreenit alko paukkuun, ja hyvällä tuurilla sai nukuttua 4h ilman keskeytystä. Tätä kun oli jatkunut 2kk niin väsymys oli jotain uskomatonta.
  Tuurilla ekan yövuoron jälkeen naapuri oli jossain muualla ja sainkin ne pari päivää nukuttua. Eka pätkä oli 25h, ensin tosin kirosin kun luulin että nukuin tunnin, kunnes tajusin että päivä oli vaihtunu. Söin, luin mailit ja menin takaisin nukkumaan 13h. 😀

  Näitä pätkiä tulee ja menee,mutta voin sanoa että kun 3-6kk paukuttaa 4h unilla niin epätodellinen olo valtaa. Loppujen lopuksi oot niin väsynyt että pystyt vaan itkeen väsymystä, unelmoit unesta ja kiroat kaikkea muuta.

  Ja auta armias jos joku herättää kun kerrankin oot nukahtanut! Muutamat ärräpäät päästetty.

  • Noora kirjoitti:

   Kauhea tahti ollut sulla jossain välissä, eihän tuollaisella jaksa! :O

   Väsymys on kyllä jotain aivan kauheeta.

 8. Taru kirjoitti:

  Sairastuin edellisellä työpaikalla vakavasti sisäilmaongelmien takia. Oireiden kirjo oli laaja, en ala niitä tässä luetella sen kummemmin, yskät, poskiontelotulehdukset jne. kuului kuvioon. Mutta se ”leikki” loppui lopulta erittäin pahoihin nivelongelmiin ym. Sain halvausoireita ym. Myös tuo järjetön väsymys on erittäin tuttua niiltä ajoilta, välillä sitä tunsi olevansa kännissä tai muuten ”pönttö sekaisin”.
  Onneksi sain toisen työpaikan ja olen hyvin toipunut noista ajoista. Mutta sun työpaikallasi en pysty olemaan missään tiloissa tuntia, paria kauempaa. Hirvittää ajatuskin, että sairastuisin ja joutuisin sinne jollekin osastolle, hoitoon, sillä siitä en selviäisi. Onneksi muutaman vuoden päästä on uusi sairaala, mutta moniko niissä tiloissa ehtii sairastua? Eli otapa tämäkin näkökulma huomioon oireitasi miettiessä. Sisäilmaongelmia ja niiden oireita vähätellään ihan liikaa, minä jos kukaan sen tiedän.

  • Noora kirjoitti:

   No voi hitto. Tiedän itsekin altistuneeni edellisessä työpaikassa homeille. Toivottavasti tämä ei ole homeoireilua. 🙁 🙁

   Ja uuteen sairaalaan on vielä pitkä aika. Jos tää sitä on, että sisäilmasta oireilen niin jotain on keksittävä.

 9. Jonna kirjoitti:

  Mulla myös jäätävää väsymystä, johon syyksi löytyi kilpparin vajaatoiminta. Myös rautavarastot (S-ferrit) olivat todella alhaiset, vaikka hemoglobiini oli ok. Tiiätkin varmaan mutta myös D-vitamiinissa ja B-12-vitamiineissa puutokset aiheuttavat väsymystä, kantsii noikin tsekata et ovat ok 🙂 Tuo olotila kun väsyttää pitkien yöunien jälkeenkin ja vapaapäivät kuluvat lähinnä levätessä, on kyllä aika pyllystä 🙁

  • Noora kirjoitti:

   Joo, pitää tsekata noi arvot, jos nyt näissä ei mitään selittävää löydy mitä nyt otettiin. Kiitti vinkistä!

   Joo, aika turhauttavaa kun nukut, nukut ja nukut ja silti olet väsynyt ja pää on sumuinen 🙁

 10. Sussu kirjoitti:

  Sisäilmaongelmat/home väsyttää.
  Jyväskylän keskussairaala on täysin homeessa ja on sairastuttanut varmasti monen sairaalassa työskennelleen.. Työkyky menee niin, että kohta ei ole enää työpaikkaa, missä voisi olla, kun sellaisissakin paikoissa, jossa ei niin mittavia ongelmia ole, tulee oireita..
  Mikäli ei halua omaa terveyttään pilata niin kannattaa yrittää päästä puhtaampiin tiloihin töihin. Menee vaikka sitten siihen uuteen sairaalaan (jos se vaikka home-ongelmalta säästyisi) 🙁 Monet huomaavat oireet vasta, kun pääsee viikoksi pariksi pois töistä ja oireet häviää..

  Toivottavasti ei johdu tuosta kilpirauhasen vt:sta tai muustakaan sairaudesta.
  Tsemppiä! 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Joo, tutustuinkin hiukan aiheeseen, sen takia sitä uutta sairaalaa ilmeisesti rakennetaan. No onpa tyhmää jos tää nyt homeesta johtuu 🙁 Ensi viikolla on pidemmät vapaat, katotaan miten käy oireitten.

   Kiitos tsempeistä!

 11. tiina kirjoitti:

  Entä se raskaustesti, kuulostaa ihan raskauden alkuajoilta:)

 12. Nimetön kirjoitti:

  Raskaustestiä mäkin olisin ehdottanut, viime ajat on kuvissa kasvot näyttäneet vähän pyöristyneen ja näissä uusimmissa myös tissit. 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Posket leviää ku nukun vaan koko ajan naama vasten tyynyä ja tissit, no tissit on olleet aina 😀

 13. anuh kirjoitti:

  Itsellä juuri kuvatun kaltainen, mitä ilmeisimmin virusflunssa päällä. Ollut jo syyskuusta lähtien, ja olen erittäin hyväkuntoinen, muutoin terve ja puolustuskykykin tähän saakka toiminut mitä parhaiten. Mitään ei ole löytynyt, vaikka katsottu verikokeet jos toisetkin, kun tiedän mitä pyytää lääkäriltä ;). Kiusaksi noussut sairastumisen myötä alhaiset rautavarastoarvot sekä voimakkaat rytmihäiriöt. Maanantaina taas uusiin verikokeisiin. Mut siis mitä ilmeisimmin oudon voimakkaita viruskantoja liikkeellä parhaillaan. Inhaa sairastaa näin puolittainkin näin pitkiä jaksoja, etenkin kun on aiemmin tottunut treenaamaan paljon, olemaan terve ja jaksamaan :(.
  Paranemista sinnekin!

  • Noora kirjoitti:

   Niin, ja virus-tautia kun ei niin vaan saadakaan kiinni millään tutkimuksilla.

   Joo on tää turhauttavaa. Itse oon kuitenkin urheillut koko ajan kun lääkäriltä siihen luvan vielä sain kun kysyin erikseen. Silti tunnen miten hapotun normaalia nopeammin aina treeneissä.

   Paranemista anuh! 🙂

 14. Minni kirjoitti:

  Mulla oli tommonen lyhyen dieettijakson aikana. Se oli kamalaa. Saatoin nukahtaa matkalla salille. Vahva d-vitamiini ja ruusujuuri helpottivat mutta oikean energian sain takasin vasta lisäämällä ruokaa.

  • Noora kirjoitti:

   Onneks itellä ei ole mitään dieettiä nyt päällä. Oon kyllä nyt tankannut Ceetä ja Deetä ihan kunnolla, katsotaan auttaako.

 15. vera kirjoitti:

  Poskiontelon tulehduskin väsyttää ja pitää yskää yllä.täälä kroonikko jolla poskiontelot leikattu..
  Sisäilmaongelmaepäily myös työpaikalla,astmakin puhkesi ja korva tulehduksia myös poskiontelontulehdusten lisänä ja juurikin tuo väsymys ja päänsärky.uusi työpaikka etsinnässä.

  • Noora kirjoitti:

   Poskiontelontulehdusta ei pitäisi olla. Se poissuljettu niin monta kertaa, tosin sitä turvotusta poskionteloissa on.

   Toivotaan nyt ettei ole sisäilmasta johtuvaa.

   Toivottavasti siekin löydät jonkun terveellisen työpaikan! 🙂

 16. Nimetön kirjoitti:

  Luin juuri väsymyksestä kärsivästä bloggaajasta, ja täytyy kyllä sanoa, että olen hiton ylpeä, koska olen pirteä ja jaksava! Minulle ei tuota mitään vaikeuksia tehdä valintoja, jotka johtavat jaksavaan ja pirteään oloon. Elämässä pitää osata tehdä valintoja, kaikki eivät imeisesti kykene ja osaa, mutta minäpä osaan. Hyvä minä! Olen niin ylpeä itsestäni!

  • Noora kirjoitti:

   Hei huippua!

   En kyllä tosiaankaan toivo kenellekään tällaista väsymystä. On hienoa jos pystyy omilla elintavoilla tekemään sen, ettei väsymys pääse niskan päälle. 🙂

   Pirteää kevättä sinulle! 🙂

 17. - kirjoitti:

  Epilepsiakohtauksen jälkeinen väsymys. Jos oikeasti pienten lasten äidit on niin väsyneitä kuin minä sillon niin ei kiitos ikinä lapsia, eihän niistä siinä väsymyksen ohessa pystyis edes huolehtiin.
  Ja kyllä, on kokemusta siitä, että se väsy on päällä useamman kuukauden, nimittäin kohtauksia tuli useita päivässä muutaman kuukauden ajan.

  • Noora kirjoitti:

   Joo, he on aika uneliaita aina kohtauksen jälkeen. Tuleehan heille aina se jälkiunivaihekin usein.

   Raskasta aikaa varmasti sulla ollut. Voimia!

 18. Veronika kirjoitti:

  Hei mulla on lapsi ja en nyt sano olleeni erityisen väsynyt. Okei mulla on vaan yksi ja useamman kans vois olla toisin.. Tän kanssa voi vielä nukkua sillon ku lapsi nukkuu ja parasta on kun ei tarttee pakosti mennä mihinkään. Vaikka meillä on kyllä itketty ja valvottukin öitä. Mut ihan eri se jos väsyneenä pakko raahautua töihin. Mä väitän olleeni kyllä joskus töissäoloaikoina ja urheilua aktiivisesti harrastaneenä paljon väsyneempi kuin nyt. Musta se on vähän typerääkin et ihan ku lapsiperheelliset sais pelkästään valittaa väsymystä, väsymys on niin suhteellista miten kukakin sen kokee ja niitä väsymyksen aiheuttajia voi olla vaikka mitä (muita kun lapset)! Tsemppiä!

  • Noora kirjoitti:

   Niinpä. Jokainen kokee väsymyksen eri tavalla, plus lapsiakin on erilaisia. Väsymys on melko subjektiivinen kokemus, joka ei ole mielestäni vertailukelpoinen.

   Ihanaa kevättä Veronika!

 19. Nimi kirjoitti:

  Moni suomalainen kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini, C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

  Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia. Näiden hivenaineiden puute on yleistä suomalaisilla.

  Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

  Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

  Oman jodin saantinsa voi helposti laskea Finelin ravintoainelaskurilla, joka antaa keskimääräisen saannin arvon.

 20. "Vajaalla käyvä" äiti kirjoitti:

  Minulle tuli kilpparin vajaatoiminta ennen lapsia. Voin todeta että sen aiheuttama väsymys peitti mennen tullen koliikkilapseni aiheuttaman väsymyksen. Lapsiperheväsymykseen auttaa satunnaisetkin pidemmät unet. 5 tuntia keskeytymätöntä unta ja olo on kuin uudestisyntyneellä. Hormonaaliseen väsymykseen 15 h yöunillakaan ( + 3h päikkäreillä) ei ole mitään vaikutusta. Siihen ei valitettavasti hyvät elintavat ja vitamiinitkaan auta ?

  • Noora kirjoitti:

   Voi ei 😀 Toivottavasti sä oot saanut siihen lääkityksen joka edes vähän korjaa väsymysoiretta. Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *