Hae
Mansikkapilvi

Sairaanhoitajille palkankorotus mutta mites lähihoitajat?

Tiedätkö sinä paljonko sairaanhoitajan peruspalkka on? Ei se mitään, ei tiedä ministeritkään!

Etenkään nyt ei voi olla kuulematta keskusteluja, jotka liittyvät palkkoihin, sote-keskusteluihin tai kiky-uudistuksiin, onhan tulossa kuntavaalit. Oltiin viime viikolla sairaanhoitajapäivillä työkaverini kanssa ja tuolla viimeisenä päivänä oli hyvin mielenkiintoinen paneelikeskustelu, jossa paikalla oli niin ministereitä kuin muitakin eri puolueiden edustajia.

Ensimmäinen kysymys joka panelisteille esitettiin oli, että paljonko on sairaanhoitajan peruspalkka kuukaudessa, ilman lisiä. Jotkut (kehtasivat) veikata peruspalkaksi jopa yli 3000€ / kk. Miten tietämys voi olla näin hataralla pohjalla tämän tason ihmisillä? Sairaanhoitajan peruspalkka ilman lisiä on reilut 2200 euroa.

Mielenkiintoista keskustelua, mitäpä mieltä te olette?

Jos muutkin saa niin sitten minäkin!

Tätä palkkakeskustelua on osin hauskakin seurata, sillä aina löytyy niitä kitisijöitä jotka valittavat, olipa aihe sitten mikä tahansa. Nyt on löytynyt valittamisen aihetta siitä, että jotkut kehtaa vaatia mutta miksi vaatia vain sairaanhoitajille. Mitenkäs lähihoitajat sitten, miten heidän palkka? Tai röntgenhoitajat? Tai insinöörit ja kaupan kassat. Kukaan ei saisi koskaan siis vaatia mitään, koska aina jää joku ammattiala, jota ei huomioida ja sitten ollaan eri arvoisessa asemassa. Pöh. Jokaisella on suu, jolla voi vaatia, nyt vaan keskustelu painottuu sairaanhoitajiin ja heidän palkkoihinsa. Kukaan ei estä lähihoitajia tarttumasta tuumasta toimeen! Nostakaa kissa pöydälle.

Ymmärrän sen, että varmasti kaikki hoitoalalla työskentelevät voisivat ja ansaitsisivat saada ja kaiken lisäksi he haluaisivat lisää palkkaa. Kun puhutaan sairaanhoitajista ja vaaditaan lisää palkkaa meille sairaanhoitajille, niin silloin keskitytään puhumaan vaan meistä. Ei sillä pyritä väheksymään sitä roolia joka lähihoitajilla tuolla hoitotyössä on. Lähihoitajat ovat tärkeä lenkki hoitotyössä, ihan kuten kuka tahansa muukin. Ei hommat pyöri jos vastuu kaadetaan vaan yhden osaamisalan niskaan.

Sairaanhoitajapäivillä käydyssä paneelissa sivuttiin myös aihetta, jossa mainittiin, että Suomessa olisi pulaa sairaanhoitajista. Siis pötyä! Pulaa on sairaanhoitajan vakansseista.  Olen hakenut esimerkiksi täällä Keski-Suomessa useampaa hoitoalan työpaikkaa. Hakijamäärät näihin toimiin on järjestään ollut n. 60 hakijan luokkaa, siis yhtä vakinaista paikkaa kohden. Eräästä työpaikkaa haki yli 100 ihmistä. Koita sitten siitä ryhmästä tulla nähdyksi ja kuulluksi ja vieläpä valituksi edes haastatteluun. Kyllä nyt oon itse ainakin sitä mieltä, että onnellinen saa olla, että on ylipäänsä töitä. Täällä päin ainakin hoitajia tuntuu riittävän.

Kunta-alalla tuli voimaan vähän aikaa sitten Kiky-uudistus jolla halutaan saada Suomi nousuun, noin lyhyesti sanottuna. Esimerkiksi meiltä sairaanhoitajilta (ja samalla useammalta muultakin ammattialalta) vietiin lomarahoista 30% ja lisättiin viikottaista työaikaa. Näillä uudistuksilla Suomeen pitäisi saada lisää työpaikkoja. Kertokaa tyhmälle, että miten me luodaan sillä lisää työpaikkoja, että  me nykyiset työssä olevat hoitajat teemme enemmän töitä? Ei vaan pysty tajuamaan. Tuntuu, että näissä uudistuksissa ja muutoksissa mennään joskus perse edellä puuhun, suoraan sanottuna. Viisaampien päättäjien suulla puhuttuna nämä päätökset ovat varmasti tarpeellisia ja tärkeitä, silti kuitenkaan tällaiselle rivityöntekijälle nämä asiat eivät kyllä ihan täysin avaudu.

Mitä mieltä näistä muutoksista ja palkka-asioista?

18 kommenttia

 1. Noora kirjoitti:

  Noora bongattu sh-päiviltä! Istuin siinä eteläisen sisäänkäynnin kassalla perjantaina kun marssit sisään ?

 2. Jenna kirjoitti:

  Pakko sanoa että ollaan menossa todellakin perse edellä puuta kohti omasta mielestä. Itse olen ainakin jo valmiina suuntaamaan heti ulkomaille töihin, kunhan valmistun syksyllä.

  Kun siis minäkään en ymmärrä että miten työajan pidentäminen jo olemassa oleville työntekijöille lisää työpaikkoja. No siis jos katsotaan että jo valmiiksi kuormittava työmäärä lisääntyy stressi myös niin tietty sijaisia voi tarvita sairaslomien ajaksi.

  • Noora kirjoitti:

   Kyllä. Sairaslomien paikkaamiseen kyllä varmaan tarvitaan lisää sakkia 😀 Et toi sun kommentti voi hyvinkin pitää paikkaansa 😀

 3. Taru kirjoitti:

  Haha ei hitto, oon niin miettinyt tuota samaa; miten niitä työpaikkoja tulee kun nykyiset työntekiät puurtaa pidempään? Eikö niiden pitäisi juuri tehdä lyhyempää päivää niin riittäisi töitä muillekin. 😀 Työnantajat on vaan tyytyväisiä, kun työntekijät tekee pidempää päivää ilman korvauksia. Aivan naurettavaa…

  • Noora kirjoitti:

   Joo en mäkään tajua yhtään 😀 Ollaan monesti useamman hoitajan kanssa mietitty tätä. Mut me vaan tehdään niin kuin käsketään.

 4. Tiia kirjoitti:

  Juurikin näin. Kiky on ihan järjetön, asia johon ei olisi hoitoalankaan pitänyt ikinä ryhtyä. Onhan se nyt ihan järjetöntä, että teet töitä enemmän, mutta sinulle maksetaan vähemmän (viitaten esim lomaraha-alennuksiin).

  Keski-Suomessa sairaanhoitajille on ihan naurettavan vähän töitä, vaikka tarvetta on. Itse olen ollut kaikilla mahdollisilla rekryn listoilla marraskuusta asti, ja ihan äärettömän vähän on tullut mitään työtarjouksia. Asia on juurikin niinkuin sanoit, että yhtä vakipaikkaa kohden on kymmeniä ja taas kymmeniä hakijoita, ja loppupeleissä paikka kuitenkin jaetaan yksikön sisällä, jo vuosia töissä olleiden sijaisten kesken. Keski-Suomessa ei jotenkin ole ymmärretty sitä, että hoitajat kannattaisi vakinaistaa oikeasti sen vuoden parin jälkeen, eikä pyörittää näitä lyhyitä sijaisuuksia mielivaltaisesti. Mutta ei. Mielellään mahdollisimman lyhyitä soppareita, vajaata työaikaa, mieluusti katkoja soppareihin ettei tarvitse lomia säästellä, ei vakinaisteta ikinä – kyllä se sairaanhoitaja jaksaa, ja jos ei jaksa niin aina on joku muu tulossa tilalle. Samalla saatetaan kuitenkin palkata uusi työntekijä – eli kun vanha saa vaan max. kahden viikon soppareita niin otetaan uusi ihminen yksikköön, ja annetaan hänelle vuoden mittainen soppari. Ihan ei mene tasan.

  Itse äänestin jaloillani ja vaihdan HUS:iin. Hain kolmea vakipaikkaa, pääsin haastatteluun, jossa minulle tarjottiin yli puolen vuoden mittainen sijaisuus, joka jatkuu 100% varmuudella. Ei haittaa, etten vakkaripaikkaa saanut, mieltä ylensi pitkä sijaisuus, joita KSSHP:llä ei ole tarjolla kuin harvoille ja valituille. Ehkä ruoho on vihreämpää sillä puolen aitaa.

  t. Muutama vuosi sitten valmistunut sairaanhoitaja, joka jo miettii, että mille alalle vaihtaisi, jossa asiat voisivat olla paremmin.

 5. Jonna kirjoitti:

  2200€ peruspalkka on mielestäni jo riittävä palkka. Siihen tulee kuitenkin vielä kaikki lisät päälle. Eikä sairaanhoitajien työ ole yhtään vastuullisempaa kuin esimerkiksi tehdastyöläisen jonka peruspalkka ei huitele lähellekään samoissa lukemissa. Jos lähdetään perus työläisten palkkatasoa nostamaan se tarkoittaa myös kustannuksien kasvua.

  Alan keskipalkka on tiedossa jo siinä vaiheessa kun lähtee opiskelemaan ja jos se ei miellytä voi miettiä myös jotain muuta. Ja aika harva suomalainen rikastuu työllä. He sijoittavat asuntoihin tai muihin osakkeisiin tai löytää muita keinoja ansaita rahaa. Ja tuosta 2200€ peruspalkastakin pystyy halutessaan kasvattamaan itselleen varallisuutta jos sitä halajaa.

  • Jenni kirjoitti:

   Jonna: Aika yksinkertainen ja kapeakatseinen näkökulma ajatella, että sairaanhoitajan ja tehdastyöläisen työ olisi yhtä vastuullista. Tulee ensimmäiseksi mieleen, että pidät ihmistä materiaalina. Jos nyt vertaan karrikoiden esim. Maitotölkkiä ja ihmistä, niin kyllä niissä mielestäni on hippasen iso ero jo genomitasolla. 😀 Sitten, kun puhutaan työstä missä työntekijä vastaa esim. Siitä maitopurkin valmistuksesta vs. Ihmishengen pelastamisesta, ihmisen elämän laadun parantamisesta, esim. lääkehoidosta jne, niin näen siinä kieltämättä melko suuren eron itse työssä saati vastuussa.

   Se mitä palkkoihin tulee niin hyvin moni sairaanhoitaja saa joinakin kuukausina verojen jälkeen käteen peruspalkkaa plus miinus 1700-1900€, silloin kun lisiä ei makseta. Tämä on toki hyvin työpaikkakohtaista, esim. ne jotka tekevät päivätöitä, ei lisiä heru ikinä vs. Kolmivuorotyöläiset (harvemmin tuo käteenjäävä summa kolmivuorolaisellakaan on yli 2200€ :D). Erittäin suureen vastuuseen nähden, olisi noissa lukemissa kyllä parantamisen varaa.

   Mansikkapilvi: Mielestäni ihan loistava ja asiallinen kirjoitus! (: Samaa mieltä kaikesta!

  • Jonna kirjoitti:

   Ootko ikinä tullut ajatelleeksi sitä että vaikka siellä maitotölkkitehtaassa saatat paskasilla käsillä tai muulla huolimattomuudella tartuttaa miljooniin tölkkeihin epidemian aiheuttavan vaarallisen viruksen?

   Tai rakennustyömaalla rakentaa perustukset pieleen niin että yksi kerrostalo sortuu ja tappaa pahimmillaan miljoonia ihmisiä?

   Mielestäni tuo sinun ajattelutapasi työn vastuusta on erittäin kapeakatseista..

   • Noora kirjoitti:

    Ymmärrän. En ole koskaan vähätellyt muita ammatteja. Tiedän, että ilman kaupan kassoja tai leipureita tai ilman roska-auton kuljettajia tää meidän systeemi täällä maailmassa ei toimisi. Minä puhuin nyt vaan oman ammattikuntani edustajista.

    <3

  • Jonna kirjoitti:

   Muokkausta edelliseen.. siis tappaa kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä..

 6. Pohjoseen mars kirjoitti:

  Itsellä lähihoitajana peruspalkka ilman lisiä on 2071e/kk. Lisät nostaa sitten palkkaa mukavasti. Meillä on tällä hetkellä pula työntekijöistä,niin sairaanhoitajista kuin lähihoitajista. Vakipaikkaa ei anneta mutta kolmen viikon sijaisuuksia on jo vuosi takana.

 7. hoitsu kirjoitti:

  Kävin tarkistamassa oman palkkakuittini peruspalkan, joka 2558.66. Työskentelen Taysissa. Ei sillä silti kuuhun mennä =) Saisi sitä 3000 pintaa olla peruspalkka, ehkä jonain päivänä…

 8. Satu kirjoitti:

  Meillä ainakin kysissä peruspalkka on 2450 ja joillain osastoilla enemmän ja siihen lisät päälle ?. Paljon näköjään vaihtelee eri kaupungeissa, mutta toki peruspalkka voisi vastuullisuuden puolesta olla enemmän, hyvin tuolla kuitenkin pärjää ja saa säästettyä ?

 9. Kaisa kirjoitti:

  Oys:ssa peruspalkka ollut mulla sairaanhoitajana n. 2400e. Pitkä matkka siis vielä 3000e peruspalkkaan!! On kyllä, ettei panelistit etenki ennen paneelia oo tietoisia asioista!

  Juup ja sijaisuuksia täälläkin riittää, mutta vakipaikat kiven takana!

  rakkaudestahyvinvointiin.blogspot.fi

  • Noora kirjoitti:

   Joo itsekin ihmettelin, etteivät tuollaista asiaa viitsineet selvittää ennen paneelia. HUOH!

 10. Vaeltaja kirjoitti:

  Mitenkö KIKY:n on tarkoitus luoda lisää työpaikkoja? Teidän ajattelu on nyt pikkuisen liian kapeakatseista, kun mietitte vain sitä omaa alaa ja arkea. Tuo ajattelutapa, että vähentämällä tunteja työllistetään useampi ihminen tulee juuri tästä. Mites jos vähennettäisiin tunteja, niin vähenisikö sitten palkkakin samassa suhteessa? Eikö? No, ei taideta sitten vähentää tunteja.

  Ajatushan on koko Suomen tasolla seuraava: vähennetään julkisen sektorin kuluja (mm. tuo 30% lomarahoista ja lisää työaikaa) => valtion velkakierrettä saadaan kuriin => voidaan tukea lisää vientiteollisuutta (jo KIKY:ssä työnantajien eläke- ja sosiaalimaksuja alennettiin) => teollisuuden työntekijät osallistuvat talkoisiin sitoutumalla nollakorotuksiin ja lisätyöaikaan => Suomen vientiteollisuuden kustannuskilpailukyky paranee kv-markkinoilla => Suomen talous alkaa kasvaa kun vienti lähtee vetämään => talouskasvu luo kokonaan uusia työpaikkoja => valtion talous tasapainottuu kasvavien verotulojen myötä => lisätuloilla valtio voi satsata enempi myös terveydenhuoltoon eli aukeaa uusia vakipaikkoja myös sairaanhoitajille.

  Tässähän ei itse asiassa ole mitään uutta. Aiemmin tuo vain hoidettiin devalvoimalla markka mutta koska euroaikana näin ei voi tehdä, niin kustannustasoa pitää sitten sopeuttaa tällä tavalla. Julkisen työntekijöiden rooli on siis tässä kohtaa olla maksumiehinä sille, että saadaan vienti vetämään ja talous kasvuun. Teoriassa siis näin. Valitettavasti Suomella vain on monia muitakin haasteita, kuten ikääntyvä väestö ja sen myötä heikkenevä huoltosuhde, kurjistuvat syrjäseudut sekä talous, joka nojaa paljolti perinteiseen kustannuskilpailupohjaiseen teollisuuteen, kun pitäisi olla enemmän innovatiivisempaa huipputeknologiaa ja ns. kovaa osaamista, josta saa maailmalla kovan hinnan. Näin ollen voipi olla, että se kultainen 80-luvun nousukausi ei koskaan palaa, vaan noita toimia tarvitaan sen sijaan siihen, että koko paketti ylipäätään saadaan pidettyä jotenkin kasassa. Tulevat vuodet näyttää miten käy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.