Hae
Mansikkapilvi

Kuinka suojata koira punkeilta?

Vai voiko koiraa edes suojata täysin punkkeja vastaan?

Minä en pelkää ottaa punkkia pois iholta mutta onhan ne nyt ällöttäviä. Ne tarttuu kiinni ihoon ja alkavat imemään verta itseensä. Suurin ällötys koskee sitä, että ne levittävät ikävää tautia nimeltä borrelioosi. Punkin yleensä huomaa siinä vaiheessa, kun se jo on imenyt itseensä verta ja se on sellainen iso möllyskä ja mahdollisesti jo siis siirtänyt bakteerin koiraan (tai ihmiseen).

Olen kuitenkin nähnyt ja lukenut kauheita juttuja eri punkkilääkkeistä ja niiden mahdollisista sivu- ja haittavaikutuksista. Haluaisinkin kuulla teidän kokemuksia punkkilääkkeistä, koska tiedän ruudun sillä puolen olevan paljon koiraihmisiä. En tee vielä mitään päätöksiä ennen kuin te olette kertoneet kokemuksenne.

Meidän koira liikkuu paljon heinikoissa, eli juuri sellaisissa paikoissa mistä on mahdollista punkkeja matkaansa saada. En todellakaan haluaisi punkkeja koirallemme mutta en myöskään haluaisi antaa mitä tahansa myrkkyä Lakulle, jolla suojautua punkeilta. Joka päiväinen punkkitarkastus on myös cockerspanielin turkin kanssa melkoinen työmaa. Pojan turkki on jo nyt tuuhea ja kihara, ja karva kasvaa vain koko ajan, joten kesällä se voi olla jo aikamoinen viidakko.

Joten nyt omat, tai siis oman koiran kokemukset jakoon, me kiitämme! 🙂

 

 

37 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Moikka Noora,
  Meillä on nyt toista vuotta käytössä, reseptillä saatava suunkautta otettava punkkilääke ja kaikista netin kauhutarinoista huolimatta tämä toimii meillä täydellisesti. Vaikutushan kestää sen 3 kuukautta ja punkit jonkin verran tarttuvat, mutta kuolevat heti.
  Meillä kokeiltiin aluksi niskaan laitettavaa ainetta, mutta sen teho ei ollut kovin hyvä ja toisaalta koira vaikutti aina pari päivää hieman vaisulta. Tietysti kaikilla näillä myrkyillä voi esiintyä haittoja, joten kokeilulla yleensä selviää mikä sopii parhaiten.

  • Noora kirjoitti:

   Moikka Anna! 🙂

   Tippuuko ne punkit sitten pois ovat tarttuneet ja kuolleet? Vai pitääkö ne nyppiä irti silti?

  • Anna kirjoitti:

   Tippuvat kyllä pois, mutta itse saatan tutkia koiran monta kertaa päivässä, joten olen niitä useamman myös itse irroittanut.. liikutaan itse niin paljon punkkialueilla, että vaikka mikä myrkky koiralla olis, niin silti tutkin koiran päivittäin☺

 2. Jenni kirjoitti:

  Moikka!
  Meillä on jo toista vuotta suun kautta otettava Bravecto käytössä. Mitään sivuoireita ei ole siitä tullut ja hyvin on pitänyt punkit poissa. Tossa on se hyvä puoli, ettei tarvitse antaa kuin 2 kertaa vuodessa ja sen kanssa koira voi uida, ilman että lääkkeen vaikutus poistuu. Tiedän, että tuosta lääkkestä liikkuu hurkia juttuja, mutta itsellä tai tuttavilla ei ole mitään ongelmia ollut.

  • Noora kirjoitti:

   Tätä ilmeisen moni suosittelee 🙂 Alanpa tutustua tähän lääkkeeseen tarkemmin myös 🙂

 3. Jenna kirjoitti:

  Moikka!
  Meillä kans toistavuotta käytössä Bravecto, suun kautta otettava purutabletti. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä, vaikka kauhutarinoita olen kuullut siitä. Punkkeja ei viimekesänä ollut koirassa kiinni yhtää, vaikka oltii paljon mökillä ja metsässä liikuttiin 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Oispa ihana tilanne, että koko kesänä ei yhtään punkkia koko koirassa 😀 Kai se joku lääke pitää siis hommata 🙂

 4. Kaisa kirjoitti:

  Meilläkin Bravecto käytössä ja hyvin on toiminut. Siirryin bravectoon kun koira sai bayvantic valeluliuoksesta pahan iho reaktion ja märkivän infektion. Ja toisella koiralla bayvantic ei pitänyt punkkeja poissa.

  • Noora kirjoitti:

   Siis kauheita aineita, jos noin pahoja oireita joillekin aiheuttaa! Miten sitä uskaltaa mitään koiralleen antaa? 😀

 5. J kirjoitti:

  Täältä kans suositus tolle suunkautta otettavalle, jonka saa el reseptillä. Toista vuotta käytössä ja ainakin viime kesän toimi loistavasti ja ei tullut antamisen jälkeen mitään oiretta. Tabletti on semmonen suklaakonvehdin näköinen ja ainakin meidän noutaja poitsu veti ilolla naamariin ilman suostutteluja 😀 1-2 tablettia vuodessa, suurin osa taitaa suositella tota 2, mut meille just tän vuoden el kirjoitti alkuun vaan 1 kun sanoi et omilla koirillaan huomannut senkin tehon riittävän keväästä syksyyn, mut jos alkaa punkkeja ilmaantua ni sit elokuussa annetaan vielä toinen. Onhan se tabu kertaostona aika kallis, toki riippuu koiran koosta minkä vahvuisen tarvitsee, mutta huoleton ja toimivaksi todettu niin tällä mennään 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Okei, pitääpä kysellä näistä sit eläinlääkäriltä kun käydään rokotuksilla 🙂 Kiitos vinkistä!

 6. Mipa kirjoitti:

  Meiän koirilla on käytössä scalibor panta nyt toista vuotta ja hyvin pelaa. Viime kesänä otettiin vaan 2 punkki pois toiselta koiralta koko punkkikauden aikana. Ja ton pannan vaikutus aika on 5 kk.
  Olin kanssa hysteerinen noita myrkkyjä kohtaa meidän ekan koiran kanssa, ja syötinkin sille vain eläinkaupasta saatavia pillereitä jotka ovat jotain luotainstuotteita. Ne eivät kuitenkaan tehonneet ja punkkeja oli koirassa kokoajan. Viime kesänä sitten uskaltauduin kokeilemaan tota pantaa ja mitään oireita ei ole tullut.

  • Noora kirjoitti:

   Okei 🙂 Miten toi panta niin ku toimii? Leviääkö siitä nahkaan jotain ainetta vai miten se pitää punkit loitolla?

  • Nimetön kirjoitti:

   Pannasta leviää vaikuttava-aine koiran ihon pinnalla ja turkissa olevaan rasvaan.

 7. Eve kirjoitti:

  Bayvantic ei missään nimessä. Ystäväni koiralta lähti ”pala” niskasta ja iho meni vereslihalle (tämä siis niskaan laitettava myrkky). Bravectosta olen nyt myös kuullut huonoa. 🙁 Vaikka itsekin ajattelin sen olevan näistä tuotteista tällä hetkellä turvallisin. Vaikka kaikki nuo myrkkyjä on. 🙁

  Pitkänlinjan kasvattaja (dopperi, ranskis, chihu) jonka kanssa puhellaan viikottain, syöttää omille koirilleen valkosipuli hapankaalia (aikuinen koira n. ruokalusikallinen päivässä) ja minä olen nyt pari kesää tehnyt samoin. Meillä ei ole vielä ikinä ollut yhtään punkkia.
  Toivottavasti löydätte oman suojanne ja säästytte punkeilta! 🙂

  • Noora kirjoitti:

   No hui! :O

   Valkosipulihapankaalia 😀 Syökö koirat sellaistakin 😀 Sitä vois kokeilla 😀

  • Eve kirjoitti:

   Joo siis valkosipuli siinä on se mikä toimii ja ilmeisesti otti tämän valkosipulihapankaalin käyttöön myös siksi että se on suolistolle hyvä. 🙂 Meillä ei ainakaan pojat ole nirsoilleet, sinne se katoaa ruuan sekaan. 🙂

   • Noora kirjoitti:

    Mä voisin uskoa kans et meidän Laku söis ihan mitä vaan, myös valkosipulia ja hapankaalia 😀

 8. Hilkka kirjoitti:

  30 vuotta koirien kanssa eläneenä olen kaikkea mahdollista testaillut punkkeja vastaan. Nämä suun kautta otettavat tabletit ovat tähän mennessä ainoita, jotka toimivat satavarmasti. Kun punkki puree koiraa, se kuolee verestä löytyvän aineen takia. Bravecto näyttää olevan suosittu myös muiden koiraihmisten keskuudessa ja se on meillä toiminut myös hyvin, ilman haittavaikutuksia.

  Markkinoilla on muitakin vastaavia tabletteja, joista kannattaa kysellä eläinlääkäriltä. Itse ajattelin ottaa reseptin hieman kevyempään ”punkkitablettiin”, jossa on pienemmät määrät vaikuttavaa ainetta kerralla.

  Kovasti tsemppiä pienen kanssa! ?

  • Noora kirjoitti:

   Hullua ajatella, että koiran elimistössä kiertää myrkky joka tappaa punkit, kuulostaa niin rajulta, etenkin pentukoiran kohdalla. Olisikohan panta inhimillisempi, hmmm…

   Pitää tutustua noihin ”myrkkypitoisuuksiin”, eli jos niitä on kerta miedompiakin. Kiitos vinkistä!

 9. Heidi kirjoitti:

  Sellaista punkkilääkettä ei ole olemassakaan, josta ei olisi myös huonoja kokemuksia, kaikki ovat kuitenkin aikamoisia myrkkyjä. Meillä on jo monta vuotta menty Exspotilla, vanhempi koira ei ole koskaan reagoinut siihen mitenkään ikävästi ja on toiminut kuten pitää. Pennun kanssa toki olen minäkin vähän jännän äärellä, sille kun tulee ensimmäistä kertaa myrkyt niskaan.

  • Noora kirjoitti:

   Jep 🙁 Harmittaa kun joutuu ns. myrkyttämään pennun, että pääsee kesän menemään ilman punkkeja 🙁 Tätä kyllä joutuu miettimään ihan tosissaan, että minkä vaihtoehdon sitten valitsee.

 10. Iina kirjoitti:

  Heippa, täällä kanssa pentukoira jolle yrittänyt mietiskellä punkkilääkettä kesäksi.. ystävällä on ollut käytössä valkosipulirouhe, joka ei tosin pennuille sovi, ehkä sitten vuoden päästä testiin. Mutta tuo Symppis merkkinen panta on vahvoilla tällä hetkellä kun ilmeisesti luonnonaineilla tehty. En kuitenkaan luota siihenkään täysin mutta pennuille ei oikein tahdo löytyä paljoa vaihtoehtoja. Tsemppiä etsintään ja pentuarkeen!?

  • Noora kirjoitti:

   Joo, panta vois olla yks varteenotettava vaihtoehto 🙂 Minkäs rotuinen hännän heiluttaja teillä on? 🙂

  • Nimetön kirjoitti:

   Meillä on welsh corgi pembroke, ihana lukea sun ajatuksia pentuarjesta! 🙂

 11. hanna kirjoitti:

  Mun vanhemmilla oli punkkipannat eli ns. yrttipannat koirille (suomenlapinkoiria), yks panta koko kesän ajan eikä koirat reagoineet niihin millään tavalla eikä niistä punkkejakaan löytynyt kertaakaan 🙂 Haittana ehkä enemmänkin se, että panta haisee jonkun verran ainakin aluksi että se voi enemmän haitata omaa nenää kuin koiraa 😀

  http://www.apteekkini.fi/HICRAFT-YRTTIPANTA-KOIRALLE

  • Noora kirjoitti:

   Okei 😀 Tällaisesta en olekaan ennen kuullut 🙂 Yrttipanta kuulostaa luonnonmukaiselta menetelmältä, täytyypä tutustua tarkemmin.

  • Illusia kirjoitti:

   Meillä taas on kaksi lapinkoiraa (9-ja 11 vuotiaat) joille ollaan kokeiltu heidän elämänsä aikana varmaan kaikki mahdolliset punkkipannat ja valeluliuokset – niin luonnolliset kuin lääkeversiotkin. Silti joka ikinen kesä nämä karvakasat ovat onnistuneet imuroimaan itseensä kaikki punkit 10km säteeltä ? Viime kesänä kokeiltiin ensimmäistä kertaa tuota suun kautta annettavaa reseptilääkettä ja tulos oli suorastaan uskomaton! Koirista ei löytynyt punkin punkkia mutta niitä kuolleita punkkeja sitten löytyikin pitkin lattioita ?

 12. Emma kirjoitti:

  Ite ollaan taipumassa pennun kanssa pannan puoleen. Olen kuullut parista tapauksesta, jossa pentu on sairastunut vakavasti ja eläinlääkärit ovat epäilleet suun kautta otettava lääke + pennun rokotukset – yhdistelmällä olleen osuutta asiaan…

  • Noora kirjoitti:

   Okei, pitääkin kysyä eläinlääkärin kanta tuohon asiaan myös. Meillä kans rokotukset kohta edessä. Niistä voi huonolla lykyllä tosiaan tullakin jotain :/

 13. m kirjoitti:

  Täältäkin suositus Bravectolle 🙂

 14. Tupu kirjoitti:

  Scalibor panta meillä käytössä 🙂 tai tällä juniorilla testissä nyt ekaa kertaa ja aiemnalka koiralla ollu 7 kesänä käytössä. Ei oo koskaan ollu mitään ongelmia, panta vaan kaulaan, leikataan sopivaan mittään ja menoksi 🙂
  Scalibor tekee puutiaiset ensin liikuntakyvyttömiksi ja lopulta ne menehtyvät. Se tehoaa myös hietasääskiin ja tiettyihin hyttysiin.

  Bravectosta oon kuullu ksuhutarinoita, mutta joku voi saaha oireita scaliborista niin sitä kun ei voi tietää etukäteen :/

  • Noora kirjoitti:

   Sekin on totta, että mikä on yhdelle hyvä ja toimiva, voi toiselle aiheuttaa vaikka mitä reaktioita, että aikamoista arpapeliä loppujen lopuksi.

 15. Suuppa kirjoitti:

  Mun mielestä tänäkään päivänä ei ole vielä punkkilääkettä mitä hyvin mielin antaisin. Siis pannoissa ja litkuissa lukee että elä kosketa koiraa ja pese kädet ja pidä lapset kaukana mutta laita koiralle kaulaan! Hullua.. Vielä hullumpaa syöttää elimistöön ja verenkiertoon joku myrkky! Niinku.. Siitä jos viel tuliski reaktio niin et saa mitenkään pois. Meidän koirilla ei tän vuoks oo mitään. Luulisi että nykypäivänä olisi jo turvallinen systeemi keksitty. Olen huomannut että alku keväällä punkit liikkuu ja niitä saa nyppiä. Paras keino tutkia on työntää sormia ihoa vaste niin tuntee pienenkin möykyn ja saa napattua heti pois. Ja keskikesäksi häviää aina. Olisiko luonnonelukoissa sillon. Ja syksyllä taas iskevät. Me on selvitty ilman aineita. Valkosipulia oon antanu miniannoksia tai kuurina heittänyt ja on toiminut tai sitten punkkeja muusta syystä silloin ole ollut. En tiedä toimiiko mutta ainut mitä suostun kokeilemaan.

  • Noora kirjoitti:

   No näinpä! Nehän on hirveetä myrkkyä oikeesti, sitten niitä pitäisi antaa omalle pikku koiranpennulle, ja odottaa, että tuleeko mitään reaktiota vai ei. Ihan kauhistuttaa ajatus.

   Mä en haluais sitäkään, että koira kulkisi ilman mitään suojaa koska uskon tuon imevän itseensä kaikki punkit… mutta jotain pitäis keksiä.

 16. S kirjoitti:

  Kaikki aineethan ovat myrkkyjä, ja annos ratkaisee, onko kyseessä myrkky vai ei. Suomessa ja EU:ssa lääkkeitä, myös eläinlääkkeitä, valvotaan erittäin tarkasti. Jos oikeasti johonkin punkkikarkotteeseen liitetään vakavia haittavaikutuksia, kyseisellä valmisteella ei ole ennustettavissa pitkä tulevaisuus markkinoilla.

  Ennemmin olisin huolissani punkkien levittämistä taudeista kuin punkkikarkottimista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *