Hae
Mansikkapilvi

Onnelliset lapsuusmuistot

Vaatiiko onnelliset kokemukset aina rahallista panostusta? Luin artikkelin missä vanhemmat valittelivat sitä, etteivät pysty tarjoamaan lapsilleen kesäloman aikana esimerkiksi huvipuistoreissua. Mitään ei kuulemma kesällä voida tehdä kun monellakaan perheellä ei ole sitä ylimääräistä rahaa. Huvipuistoliput ovat törkykalliita (totta) ja jo matkustamiseen ruokineen menee sievoinen summa rahaa. Jos lapsia on enemmän kuin yksi, niin kyllähän se kirpaisee maksaa monia satoja yhden päivän huvituksesta vähistä rahoistaan.

Koostuuko onnellisuus kuitenkaan siitä, missä kesäloma-aikaan kiertelee ja mitä tekee?

En usko. Tottakai, huvipuisto on varmasti hauska ja erilainen kokemus lapsen elämässä. On hauska päästä erilaisiin kieputtimiin ja vempaimiin ja kertoilla siitä sitten kavereille. Muistan itsekin sen, miten mentiin serkkujen kanssa kerran kesässä lapsena johonkin huvipuistoon. Siltikään nämä kokemukset ei ole se mitä kaiholla muistelen näin aikuisena.

Yhdessä onnelliset

Arvostan paljon enemmän niitä kalareissuja mitä tehtiin joko yksin tai ukin kanssa, koko päivän kestävää uimarantakeikkaa, kun sai vaan ryplätä sydämensä kyllyydestä tai luonnossa liikkumista. Oli mahtavaa päästä retkelle vanhempien kanssa oman kaupungin johonkin uuteen metsään tai paikkaan missä ei ole aiemmin käynyt. Autoajelutkin oli mahtavia.

Mä oon sitä mieltä, että mukaviin muistoihin ja kokemuksiin ei aina tarvita rahaa. Siihen tarvitaan mielikuvitusta ja yhdessäolemista. Toki, raha mahdollistaa paljon asioita mutta ei se ole välttämättömyys. Onkisetti maksaa prismassa tai lähikaupassa muutaman euron, siitä saa iloa pitkäksi aikaa. Ei me käyty ulkomaanreissuilla kesälomalla eikä oikeastaan tehty yhtään mitään ihmeellistä, näin kun jälkikäteen miettii. Me vaan touhuttiin paljon ulkona, kavereitten ja vanhempien kanssa. Se, että lapsi saa hyviä muistoja ja kokemuksia, vaatii vanhemmilta viitseliäisyyttä ja myös omaa panostusta. Lasten kanssa pitää viettää aikaa. Ei niitä lapsia aina tarvitse kiikuttaa jonnekin setelinippu takataskussa, että saataisiin järjestettyä hyviä lomamuistoja.

Aikuiselle tavallista, lapselle seikkailu!

Retki luonnossa voi olla lapselle hyvin mieleenpainuva kokemus. Ulkoilureittejä löytyy varmasti jokaiselta paikkakunnalta. Reittien varrella on paljon nähtävää ja useimmilla reiteillä on erilaisia opastaululuja joita voi lapsille lukea. Samalla lapsi oppii ympäristöstään. Monilla ulkoilureiteillä on käytetty pitkospuita ja jo ne oli itselleni lapsena tosi hieno ja jännä juttu! Sitten eväät luonnossa. Mikään ei maistu paremmalle kuin äidin tekemät sämpylät ulkona!

Eläimiä voi mennä katsomaan vaikka hevostiloille. Pyörällä pääsee varmasti moneen paikkaan ja lehmien tai hevosten näkeminen on lapsista aina kivaa! Monesta kaupungista pääsee pyörällä nopeastikin ns. maalaismaisemiin, ja taas; eväät kruunaa reissun.

Kesällä voi myös järjestää pihakirppiksen, niin kerrostalon pihalla kuin muissakin asumismuodoissa. Itse järkkäsin pihamyyntejä kerrostalon pihassa lapsena ja sain niistä  myös ihan hyvin rahaa. Keräilin kaikki omat posliiniesineet (ilman lupien kysymistä) ja möin. Äiti vähän ihmetteli, että mitä mä oikein kannan sinne myyntiin mut en mä tainnut kertoa, kauppa kävi, se riitti mulle. 🙂 Joku päivä vanhemmat tai vanhempi voi järjestää lapsille vaikka kesäolympialaiset ja kutsua omien lasten kavereita tai asuinalueen muita lapsia mukaan kisoihin.

Aikuisena ei kannata stressata liikaa sitä, että vain rahalla lapsen saa onnelliseksi. Vaikka muiden lapset voivat matkustella, niin samalla tavalla niitä juttuja jaetaan lasten kesken onkireissuista ja metsäretkistä. Onnellisia ne lapset on siitäkin.

2 kommenttia

  1. V kirjoitti:

    Mulle tuli ihan samat fiilikset kyseisestä artikkelista. Kyllä ne parhaat lapsuusmuistot oli oikea mattopyykki laiturilla äidin kanssa (se mäntysuovan tuoksu), mökkireissut mummon ja vaarin kanssa, marjareissut toisen mummon kanssa, jätskikioskilla käynti isän kanssa ja pitkin kyliä pyöräily serkkujen ja sisarusten kanssa! Etenkin nyt kun isovanhemmistakin aika jo jättää niin oikein sydämestä ottaa kun muistelee lapsuuden kesiä heidän kanssaan. Eikä varmasti näihin mennyt juurikaan ylimääräistä rahaa, koska mökille ja marjaan oli joka tapauksessa joku menossa, matot oli pestävä ja jätskikiska oli se kesäinen luksus. Ja ai että mä olen onnellinen että sain elää tuollaisen lapsuuden ilman älylaitteita ja tietokoneita.

    • Noora kirjoitti:

      Jep just näin! Kyllä parhaat muistot on tulleet kasaan ihan ilman rahallista panostamista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *