Hae
Mansikkapilvi

Leikkausaika tiistaina kello 15.00

Olin tuossa yksi ilta Laukaan maisemissa iltakävelyllä. Piti oikein hieraista silmiä kun näin vastassa olleen liikennemerkin. Ajattelin, että ei hitsi. Maailmankaikkeuskin sen tietää: Umpikujassa. Ehken nyt välttämättä niin umpikujassa oikeesti, mutta onhan tässä vähälle aikaa taas sattunut ja tapahtunut paljon. Koira on vaan kipeänä vaikka ikää ei ole edes puolta vuotta ja tukka on mikä on. No se on sellaista.

Lääkäri käynti vol. 3.

Tänään tosiaan Lakulla oli jälleen käynti lääkärissä. Tällä kertaa Laku rauhoitettiin eli laitettiin kevyeen uneen, jotta saataisiin hyvät kuvat joita arvioida ja miettiä, että mikä mahtaa olla ontumisen syynä. Lääkäri on tässä alkanut miettimään  muitakin vaihtoehtoja ontumisen syyksi, sillä Lakuun ei meinaa tehota kipulääkitys siten kuten yleensä panostiittiin tehoa, eli hyvin.

Noh, Laku söi kolme viikkoa kipulääkettä hyvällä annoksella. Tällä saatiin yksittäisiä päiviä kun Laku ei ontunut. Useampaa päivää putkeen ei ole mennyt, etteikö poika olisi oireillut. Hankalampia on aina olleet levon jälkeiset hetket ja silloin kun ollaan kävelty asuinalueellamme vähän enemmän. Enemmän meidän tapauksessamme tarkoittaa hyvin lyhyttä lenkkiä. Pari kertaa ollaan kävelty ”enemmän” ja poika on mennyt niin kipeäksi, ettei meinaa makuulta ylös päästä. Parin askeleen jälkeen kävely taas yleensä onnistuu mutta ontumista on. Ajoittain Laku on jopa ulahdellut kipuja kun on yrittänyt lähteä juoksemaan, siis kipulääkityksestä huolimatta.

Nyt tosiaan saatiin otettua useampi kuva jaloista. Lääkäri katseli kuvat ja ei kyllä nähnyt oikeastaan mitään oiretta selittävää.  Ei siellä oikein näkynyt edes sitä panostiittiakaan, mikä viimeksi löydettiin syyksi. Kuvat laitettiin nyt sitten vielä eteen päin toiselle lääkärille, kirurgille.

Ja onneksi laitettiin. Laku sai vihdoin ja viimein oikean diagnoosin. Kyse ei suinkaan ollut niin pienestä vaivasta kuin panostiitista. Ei, Lakulla on short ulna syndroma. Eli kyynärluu ei kasva samaa tahtia värttinäluun kanssa. Tämä aiheuttaa sen, että paino jakaantuu epätasaisesti jaloissa ja nivelissä ja luut alkavat kasvaa kieroon. Tämä vika löytyy Lakun molemmista etujaloista.

Vasen jalka on nyt välittömän leikkauksen edessä. Luu on alkanut jo vääntyä väärään asentoon. Leikkaus auttaa vaivaan ja sillä saadaan korjattua luiden epätasaisuus ja kasvuikäisen koiran luu voi vielä suoristua. Oikeassa käpälässä vika ei vielä ole niin akuutti mutta leikkaus siihenkin on edessä heti kun vasen jalka on parantunut. Riskinä on silti, että tulevaisuudessa Lakulle voi herkemmin tulla nivelrikko 🙁

Edessä siis leikkaus, eli minkälainen toimenpide?

Toimenpiteessä ylikasvaneesta luusta leikataan pala pois, jotta kasvutahti tasaantuu. Leikkaus itsessään kestää noin tunnin ja herääminen suunnilleen saman verran. Kotiin päästään jo samana iltana ja lääkäri epäili, että jo seuraavana päivänä Laku varmasti jalalla jo astuu. Kipua Laku on tottunut sietämään eli leikkauksen jälkeinen kipu ei tule olemaan Lakulle mitään uutta. Iso projekti tämä silti on.

Onneksi tämän päiväinen lääkäri konsultoi toista lääkäriä, muuten vaiva olisi voinut jäädä huomaamatta ja kuukauden päästä olisi tosiaan jo myöhäistä tehdä mitään.

Tätä mä olen koko ajan pelännyt, että vika on jotain isompaa ja se vaatii sitten leikkauksen. Voi Laku raukkaa. Poika ei ole tervettä päivää nähnyt. Kipu on sille normaali olotila.

Tää on ihan tyhmää 🙁

29 kommenttia

 1. Tommi Hartikainen kirjoitti:

  Voi pientä kun joutuu kipuja kestämään. Mutta onneksi syy löytyi ja onneksi Laku on teidän huostassa jossa siitä pidetään hyvää huolta ja sitä rakastetaan. Hyvää kesää teille kaikille.

  • Noora kirjoitti:

   No onneksi tosiaan syy löytyi, ja vieläpä ajoissa. Me rakastetaan sitä paljon. Ihanaa kesää myös sinulle!

 2. Pirre kirjoitti:

  Pikaista paranemista ja onnea leikkaukseen!

 3. Riitta kirjoitti:

  Voi kurjuus 🙁 Koirat on onneksi äärimmäisen hyviä noissa, ne toipuu ihaneri tahtia kuin omistajan pää, nimimerkillä kokemusta on. Toivon ja uskon ja luotan että siitä tulee hyvä ja Laku pääsee taas kirmaamaan niinkuin kuuluukin. Tsemppiä!!!

  • Noora kirjoitti:

   No niinpä. Toivottavasti toipuminen edes sujuisi ongelmitta 🙂

 4. Emma kirjoitti:

  Apua, tsemppiä Lakulle ja teille! Samaistun vahvasti, oma eka pentu alkoi oireilla yhtäkkisesti ja jouduttiin sitten lopettamaan melkein heti… Onneksi saitte diagnoosin ja ennen kaikkea se on hoidettavissa oleva vaiva, ei mukava kuitenkaan. Kyllä noista karvakamuista on niin paljon huolta, mutta se on kuitenkin sen arvoista. <3

  • Noora kirjoitti:

   <3 Kiitos. Nyt kun tietää, että siellä on oikeesti joku pielessä, niin tekee niin pahaa katsoa kun toinen silti juoksee ja hyppii yms. 🙁 Mutta onneksi saadaan Laku kuntoon. Viikon päästä toivottavasti vointi jo parempi.

 5. Eve kirjoitti:

  Onpa ikävää, mutta hyvä että syy löytyi ja Lakua voidaan hoitaa. Tuttavapiirissä on muutamia samasta vaivasta kärsineitä ja sen vuoksi leikattuja, jotka ovat toipuneet hyvin ja viettävät mukavaa koiranelämää.

  • Noora kirjoitti:

   Niinpä, kuukausi jos olisi menty eteenpäin niin enää ei olisi voitu hoitaa 🙁 Mutta oltiin ajoissa, onneksi!

 6. Tinpsu kirjoitti:

  Hurjasti tsemppiä koko porukalle! Pahinta on kun pienet sairastavat tai ovat kipeitä, mutta onneksi teidän tapauksessa syy kipuiluun löytyi <3

 7. anne kirjoitti:

  Oletteko olleet yhteydessä kasvattajaan? Moni vastuullinen kasvattaja osallistuu ihan mielellään kuluihin jos pennussa on ns. vika ja auttaa muutenkin. Toivottavasti leikkaus menee hyvin ja pääsette pian leikkimään yhdessä terveen hauvan kanssa! Rauhallista mieltä ja mukavaa kesän jatkoa.

  • Noora kirjoitti:

   Hei, ollaan oltu kasvattajaan yhteydessä mutta ei ole tullut kuluista mitään puhetta. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja Laku pääsisi juoksemaan ilman kipuja! 🙂 Kiitos <3

 8. Elsa kirjoitti:

  Voi ei miten paha mieli tuli pienen Lakun puolesta :'( itsellä vuoden ikäinen tolleri jota rakastan niin paljon että ihan tippa linssissä luin tätä ja mietin että jos omalle kohdalle sattuisi jotain… 🙁 tsemppiä Lakulle, leikkaus menee varmasti hyvin ja pian hän pääsee kunnolla kirmailemaan <3

  • Noora kirjoitti:

   no niinpä 🙁 Ihan tosi tyhmää tuommosen pienen koiranpennun sairastelu. Sen pitäisi saada ja pystyä juoksemaan tuolla ilman kipuja. Toivotaan kyllä sydämen pohjasta, et toipuminen olisi sitten edes nopeata ja kivutonta. <3

 9. Kristiina kirjoitti:

  Voi kun ikävää mutta onneks saitte diagnoosin ja pientä päästään hoitamaan! Omalla lemmikillä oli kans viime vuonna pienenpienestä kiinni ettei jouduttu lopettaan mutta tuossa se nyt taas leikkii 🙂 Hurjasti tsemppiä!!❤❤

  • Noora kirjoitti:

   Jep, on vaan niin rajun kuuloista jotenkin, luitten pätkiminen 🙁 Meidän vauvan jalat kuitenki kyseessä. Kiitos älyttömästi tsempeistä! <3

 10. Sipsi kirjoitti:

  Ihan kamalia uutisia :(( Tosi paljon tsemppiä teille! Miun 13kk koira on kans ontunut nyt viikon, käytin röntkenissä ja lääkäri sanoi että luussa ei näy mitään. Epäili vaan revähdystä ja määräsi 2vko lepoa ja kipulääkkeitä. Toivon sydämeni pohjasta että se auttaa, pelkään kuitenkin jotain vielä paljastuvan just niin kuin teillä 🙁 Kamalaa katsoa koirun kipua!

  • Noora kirjoitti:

   Toivotaan kovasti ettei mitään sen vakavampaa löydy. Tsemppiä sinnekin <3

 11. henna kirjoitti:

  Koiran kipua on kamala katsella ja varsinkin kun ne eivät edes todellisuudessa näytä miten paljon heitä koskee 🙁 Itse jouduin näkemään kun minun 12-viikkoista pentua potkaisi hevonen päähän ja jouduin ajamaan itse eläinlääkäriin koira etupenkillä.. alkuun huuti todella kovaa, mutta muuten ei näyttänyt kipua. Toivottavasti olisi ollut shokissa ja ei olisi tuntenut sitä 🙁 röntgen kuvien jälkeen piti tehdä lopetus päätös, elämäni kauhein päivä. Ja miten hirveää oli tulla eläinlääkäristä tyhjään kotii. Tsemppiä teille ja toivottavasti kaikki menee parhain päin <3 koira on kuin oma pieni lapsi

  • Noora kirjoitti:

   Aivan kauheeta! Siis järkyttävää. Mulle jäis tuollaisesta elinikäiset traumat. Toivottavasti et syyttänyt itseäsi tapahtuneesta. 🙁 <3

   Kiitos tsempeistä!

 12. Illusia kirjoitti:

  Hei, meidän Basset Hound-pennulla todettiin sama vaiva ontumisen tutkimisen jälkeen ja melko lailla saman ikäisenäkin kun Lakulla. Leikkaukset menivät hyvin, meilläkin leikattiin ensin pahempi puoli, muistaakseni vasen, ja sitten vasta oikea. Poika toipui leikkauksista hyvin ja kasvoi hyvin leikkisäksi nuoreksi mieheksi. Jossain vaiheessa 3 ikävuoden jälkeen havaitsimme, että makuulta ylösnouseminen on hieman haastavaa, ja välillä poika oli kiukkuinen (lähinnä toiselle koirallemme ärähteli). Talvisin ja kosteilla keleillä huomattiin selvästi tämä, kesällä oli paremmin. Etujaloista otettiin röntgenkuvia aina välillä, hieman nivelrikkoa siinä 4-5 ikävuoden välillä ensimmäisen kerran. Muistaakseni 6-7-vuotiaana röntgenissä näkyi jo koiran itse tuottamia ”tekoniveliä”, ja lääkäri ihmetteli ettei koira ole tuon kipeämpi jaloistaan. Silloin päätimme kuitenkin aloittaa jatkuvan pitkävaikutteisen kipulääkityksen, jottei tarvitsisi jatkuvasti pohtia pojan vointia. Kipulääkkeet auttoivat selkeästi muutamaksi kuukaudeksi. Noin vuosi tästä päätimme kesän päätteeksi päästää rakkaamme vehreämmille niityille, ennen koleaa syksyä.
  Kertomuksen ei ole tarkoitus pelotella, vaan tarjota vertaistukea ja kertoa, että Laku voi elää hyvän ja jopa täysin normaalin elämän! Mutta muistan sen shokin ja surun mikä diagnoosista aluksi seurasi, siispä voimia teille kaikille! ❤

  • Noora kirjoitti:

   Voi että 🙁 surullista. Olenkin lukenut tuosta nivelrikon vaarasta. Kehittyyköhän se jokatapauksessa aina vai silloin jos leikkaus on tehty myöhässä? Kauhee vaiva. 🙁

 13. Jasmin kirjoitti:

  Hei, miten ontumien alkoi? Ontuiko vuorotellen jalkojaan vai yhtä? Meillä koiralla samanlaista vaivaa, kaksi kertaa jo käyty klinikalla eikä mitään löytynyt. Ontumien silti jatkuu :/

  • Noora kirjoitti:

   Moikka! Minkä ikäinen koira teillä?

   Meillä ontuminen alkoi aika äkisti, huomattiin vaan et niiaa kävellessä. Levon jälkeen ontuminen on pahinta, esim siis aamuisin. Etujalat on siis kipeät. Liikkeelle lähtö on jäykkää. Pitkien lenkkien jälkeen myös mieluiten vaan makoilee. Mut toisaalta liikkuminen, kun siis päästään liikkeelle niin vähän helpottaa kipuja. Mut siis joka päiväistä ontuminen on mut ihan koko ajan kävellessä ei onnu.

   Onks teillä kuvattu jalat?

 14. Jasmin kirjoitti:

  Okei! Meillä ontui toista takajalkaa se kuvattiin kahteen kertaan, mitään ei löytynyt. Laitettiin varmuuden vuoksi pakettiin joka oli ensin 1.5 viikkoa mutta alkoi ontua ja paketti laitettiin taas 1.5 viikoksi. Tämän jälkeen takajalan ontuminen loppui mutta etujalan ontuminen alkoi. Ontuu rasituksen jälkeen ja levon jälkeen voimakkaasti. Lääkärissä epäiltiin silloin lihasrevähdystä, koira on nyt 8kk ja kova riehumaan. Hieman huolettaa voiko noin helposti paikat aina revähtää 🙁

 15. Mari K. kirjoitti:

  Onpa ikävää. Tiedän tarkalleen, miltä tuntuu ja minkälaista on miettiä eri vaihtoehtoja ja hoitoja. Meillä on myös yksi kyynärnivelien kasvuhäiriöinen koira, joka on pariin kertaan leikattu alle yksivuotiaana. Kannattaa liittyä fb:n koirien nivelrikko ryhmään (vaikka sitä rikkoa ei vielä olekaan) ja kysellä siellä kokemuksia ja neuvoja muilta saman tilanteen kokeneilta. Ryhmästä saat varmasti paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja myös toipilasaikaan, kuntoutukseen ja muutenkin koko tilanteen käsittelyyn.

  • Noora kirjoitti:

   Oih, kiitos vinkistä! Kaikenlaisia fb ryhmiä sitä onkin! Kiitos ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *