Hae
Mansikkapilvi

Tehdäkö niin vai näin – Vaikeat päätökset.

Tiistai lähestyy ja mielessä kiertää monenlaiset ajatukset. Asiaa ei helpota ollenkaan se, että muut ihmiset tulevat kommentoimaan, että olettehan aivan varmoja diagnoosista. Pentukoiraa on hankala tulkita ja leikkaus on todella radikaali päätös. Ensiksi pitäisi kokeilla jotain muuta kuin leikkausta.

Me tiedostetaan se, että riskejä tässä asiassa on teki niin tai näin. Ainut mitä meillä on, on se lääkärin sana diagnoosista ja siitä mitä tässä tilanteessa kannattaa ja pitää tehdä. Meidän ainut keino selviytyä, tai oikeastaan Lakun ainut keino selviytyä on se leikkaus. Meille sanottiin hyvin selkeästi se, että luissa näkyy jo muutoksia, kuukauden päästä on jo myöhäistä leikata. Oireet täsmää hirmu tarkasti diagnoosin oirekuvaan. Olen löytänyt tietoa jonkin verran netistä tästä syndroomasta. Ilmeisen harvinainen se on ja vieläpä harvinaisempi Cockereilla. Yleensä Short Ulna Syndrome on diagnosoitu lyhytjalkaisilla koirilla.

Nyt vaan kävi helvetin paska säkä, että me ensimmäisen koiran omistajat joudumme käymään tämän läpi ja ennen kaikkea Laku joutuu käymään tämän läpi. Sillehän se hankaluus tässä tulee. Jos ei leikata, Laku ei voi kävellä. Nytkin ollaan menty kuukausi jo sellaisilla ulkoiluilla, että ollaan välillä kannettu Laku metsän reunaan tarpeilleen tai välillä se kävelee sinne itse. Sitten tullaan jo heti takaisin sisälle kun tarpeet on tehty. Menohaluja pojalla kyllä olisi mutta se sitten kostautuu jos antaa yhtään enempää pojan juosta tai edes kävellä.

Jos ja kun nyt leikataan, Lakulla tulee olemaan vaikeat ensimmäiset viikot. Meneehän siinä aikaa, että luut kasvaa taas kiinni ja löytää paikkansa. Siellä käydään kuitenkin vuoron perään molemmissa etujaloissa katkomassa luita lyhyemmiksi, eli jalat on periaatteessa katkenneet leikkauksen jälkeen. Toipumisaika tulee kysymään paljon meiltä ja Lakulta. Kun saadaan yksi jalka joten kuten kuntoon, niin sitten mennään ja operoidaan toinen samalla tavalla.

Olen löytynyt Englannin kielisiä artikkeleita tästä taudista. Näissä artikkeleissa puhutaan, että koirat yleensä toipuu hyvin näistä toimenpiteistä. Elävät kivuttomasti parannuttuaan mutta nivelrikot saattavat alkaa vaivaamaan jossain vaiheessa. Sainpa blogiini kommentin eräältä koiranomistajalta jonka koira oli saanut saman diagnoosin ja joka oli käynyt läpi saman leikkauksen, molempiin etujalkoihin. Koira oli pitänyt lopettaa melko nuorena, noin 7-8 vuotiaana, sillä nivelrikot toivat kivut jälleen elämään.

Toivottavasti toipuminen sujuu ongelmitta

Niin. Helppoa tästä ei tule. Haluamme vain, että Laku olisi kivuton ja saisi kävellä normaaleja lenkkejä ja liikkua metsässä meidän mukana. Haluamme tehdä kaikkemme, että tuon pienen koiravauvan elämästä tulisi hyvä. Mitään agility- tai näyttelykoiraa Lakusta ei koskaan varmasti tule, eikä tarvitsekaan.

Mielestäni onkin turha tulla sanomaan, että harkitkaa nyt se leikkaus tarkkaan. Joku jopa sanoi, että lepoa vaan koiralle ja kevyttä ruokaa. Voi kun tää menisikin levolla ohi, mutta kun ei mene. Tää ei mene ohi edes kipulääkkeillä. Uskokaa tai älkää, kyllä ollaan leikkauspäätös mietitty huolella. Tai oikeastaan, minä en usko, että meillä on tässä mitään muuta vaihtoehtoa kuin leikkaus. En minä ainakaan uskalla ottaa sitä riskiä, että ei leikata ja sitten Lakusta tulee rampa muutaman kuukauden päästä.

Leikkaus on siis tiistaina ja käytiin tuossa juuri Lakun kanssa iltakävelyllä. Ensimmäisellä vähän pidemmällä aikoihin. Matkaa ei silti tullut varmasti edes kilometriä. Kannoin poikaa kaksi kertaa lenkin aikana, että jalat sai lepoa. Laku ei laittanut vastaan sylissä ololle. Nyt se nukkuu tuolla eteisen lattialla ja kun se seuraavan kerran yrittää nousta ylös, se tekee sille tosi kipeää. Seisaalleen nousu tekee levon jälkeen todella hankalaa ja etenkin kun on kävelylenkki alla. Voi olla, että poika jää vain maahan suosiolla. Taidankin antaa hänelle jälleen kipulääkkeen…

29 kommenttia

 1. Tommi Hartikainen kirjoitti:

  Eikös kasvava ja ”nuori” luu luudu ja parane nopeasti??? näin olen vanhojen ja viisaiden kuullut sanovan. Siksikin luulisi ja toivotaan että Laku toipuu operaatioista nopeasti.

  • Noora kirjoitti:

   Tämän minäkin olen kuullut. Kiitos tsemppaavista viesteistä Tommi 🙂

 2. Veera kirjoitti:

  Toivottavasti Laku toipuu nopeasti ja että leikkaus sujuu hyvin!

  • Noora kirjoitti:

   Sitä täälläkin toivotaan. Käydään tänään vielä viimeisellä uinnilla 🙂

 3. Elina Kettunen kirjoitti:

  Nyt unohdat kaikki hyödyttömät, mieltä sekoittavat kommentit! Hurjasti tsemppiä leikkaukseen ja kuntoutukseen <3 Kirurgi varmaan neuvoo hyvän fyssarin, jolta saa ohjeita?

  • Noora kirjoitti:

   Niinhän ne pitäis unohtaa. Uskon et kirurgi kyllä ohjaa kaikessa missä vaan apua tarvitaan. Sanoi että saadaan soitella jos vain jotain kysyttävää tulee.

 4. riinu kirjoitti:

  Onks kasvattajalla jotain vastuuta yms. jos noin nuorelle koiralle tulee tällaisia ongelmia?

  • Noora kirjoitti:

   Kasvattaja ei oikein itsekään tiennyt mikä on hänen vastuunsa kun mitään tällaista ei ole ennen hänen pennuille käynyt. Lupasi selvitellä asiaa.

 5. Leila kirjoitti:

  Voi että ? voimia kovasti tulevaan ja isosti tsemppiä lakun toipumiseen. Näin se on, että kaikkensa sitä kyllä tekee omien karvalasten vuoksi. Ja näin sen tuleekin olla!!

 6. Henna kirjoitti:

  Leikkaus on varmasti oikea päätös, itse ainakin myös luottaisin eläinlääkärin näkemykseen näissä asioissa. Paljon tsemppiä teille ja Lakulle, toivottavasti kaikki menee hyvin. Kurjinta varmasti nähdä pieni kipeänä, mielellään ottaisi itse ne kivut kantaakseen <3

  • Noora kirjoitti:

   No joo, ei pienen eläinvauvan kipuja ole kiva katsella ja kun tuntuu ettei kipulääkkeistä juuri ole hyötyä. Ihankyllä kauheeta viedä Laku huomenna operoitavaksi. 🙁 Siinä meni sitten tää kesä Lakun osalta. Eka kesä 🙁

 7. Riitta kirjoitti:

  Voi että, harmittaa, että tuostakin on pitänyt ulkopuolisten tulla kommentoimaan. 🙁 Näin itekin asian ymmärsin, että leikkaus on ainoa vaihtoehto, ja nimenomaan kiireellinen semmoinen. Luota vaan. Koirien toipumiskyky on käsittämätön, ihan niinkuin lastenkin. Rankinta se on teille. Teette ihan varmasti omanne kohdalla oikean päätöksen.

  Minä jouduin lopettamaan omani 3,7-vuotiaana. Saimme silti kaikki ne vuodet, kuukaudet, päivät ja tunnit. Jokaisesta olen kiitollinen. Ei kannata ajatella vuosikaupalla eteenpäin, vaan elää sitä hetkeä niinkuin koirakin tekee. Selviätte ihan varnasti. Pidän peukkuja.

  • Noora kirjoitti:

   No Jep. Ei kai me edes leikkausta harkittaisi jos esim. Levolla ja ruokavaliolla tämän saisi hoidettua.

   Mekin yritetään mennä päivä kerrallaan. Toivottavasti Laku jaksaa myös menossa mukana mahdollisimman pitkään ❤️

 8. K kirjoitti:

  Tsemppiä teille ja Lakulle leikkaukseen!

 9. Eve kirjoitti:

  Näiden karvakavereiden kanssa saa olla kyllä sydän sykkyrällä koko ajan. Todella harmi että teillä on tämmöinen vastoinkäyminen heti alkuun. Ne muutamat tapaukset, jotka itse tiedän ovat toipuneet jopa hämmentävän nopeasti kun ottaa huomioon millainen operaatio on.
  Muistakaa että te tiedätte itse tilanteen parhaiten kun olette eläinlääkärin kanssa jutelleet ja päivittäin Lakun elämää seuraatte.
  Paljon tsemppiä leikkaukseen ja jaksamista toipumisprosessiin.

  • Noora kirjoitti:

   Tätä siis tapahtuu muidenkin koirille, tuntuu niin harmilliselle et just meidän koira. Kiitos paljon tsempeistä❤️

 10. jemina kirjoitti:

  Mikä on kasvattajan vastuu tuollaisessa tilanteessa? Ja hän varmaan haluaa ottaa tämän huomioon kun jatkossa tekee jalostustyötä..?

  Kaikkea hyvää teidän hauvavauvalle<3

  • Noora kirjoitti:

   En todellakaan tiedä miten nää oikeasti menee nää vastuuasiat ja jotenki tuntuu ettei se tässä ole oleellista, haluais vaan Lakun kuntoon. Ollaan kyl informoitu kasvattajaa ja hänkin on hyvin ihmeissään. Koskaan aiemmin hänen pennuillaan ei ole ollut mitään terveysongelmia. 🙁

 11. Nimetön kirjoitti:

  Voi ei 🙁 tiedän kyllä miten kamala tunne se on, kun pieni koiranpentu sairastaa! Meillä myös pikkupentu kotona, jolla eläinlääkärikierre käynnissä. Mutta joka viikko sitä ajattelee, että jospa ensi viikko olisi vihdoin se parempi viikko. Hurjasti tsemppiä teille ja Lakulle!

 12. Nimetön kirjoitti:

  Mä en nyt oikein ymmärrä tätä, miksi jengi peräänkuuluttaa niin paljon kasvattajan vastuuta? Kyllähän jokainen hyvä kasvattaja teettää terveystarkastukset ja käyttää jalostukseen vain hyväluonteisia terveitä koiria. Mistään ei ole jäänyt mitään epäilystä etteikö Lakun kasvattaja olisi pätevä ja hyvämaineinen. Silti, vaikka kuinka olisi tarkkana jalostusvalinnoissa, voi jollekin tai useammallekin pennuista tulla sairauksia. Yhtälailla terveiden ihmisvanhempienkin jälkeläinen, lapsi, voi olla sairas. Sitten taas jos miettii asiaa klassisen autokauppaesimerkin kautta (koirahan on lain silmissä irtainta omaisuutta), voi ostetussa autossakin olla piileviä vikoja, joista myyjä ei ole voinut olla tietoinen. Ei silloin läheskään aina auta reklamaatio eikä auton ostohinnasta saa hyvitystä.

  Kyllä, on erittäin ikävää että ensimmäisen koiran ostajat joutuvat käymään tällaista läpi vaikka kasvattaja ja pentu on valittu huolella. Silti, kyse on elävästä olennosta jolle ei voi antaa ostohetkellä täydellistä laatutakuuta. En itse tällaisessa tilanteessa keskittyisi miettimään, millaisen reklamaation tekisi kasvattajalle ja voisiko sieltä saada jotain vahingonkorvausta. Tärkeintähän on, että leikkaus sujuisi hyvin ja Laku saisi leikkauksen jälkeen viettää tervettä nuoren koiran elämää.

  • Noora kirjoitti:

   Niin, paska säkä tässä on sattunut. Laku syntyi huonoilla jaloilla. Ei siitä ketään voi syyttää. Ei kasvattajaa ainakaan, se ei näille jaloille ole tehnyt mitään 🙂 me hoidetaan laku kuntoon ja yritetään tarjota sille kivuton elämä 🙂

 13. Kultsin omistaja kirjoitti:

  Onko teillä Lakulle otettu vakuutus? Jos on,niin luulisi sen jotain eläinlääkärikuluja korvaavan kun kyseessä ei ole edes rodulle ominainen sairaus ? Tsempit Lakulle ja Lakun henkilökunnalle. ? Kunhan laku toipuu ja jos tykkää uida niin sitä suositellaan ”nivelrikkoisille” koirille,varmaan tekee hyvää vaikkei nivelrikkoa olekaan vielä ja toivotaan ettei tulekaan ?

 14. Koiran omistaja kirjoitti:

  Täältä tulee soraääni. Mielestäni ei ole oikein laittaa pientä koiraa kärsimään kipua jatkuvasti. Olen itsekin nuoren koiran omistaja ja minulla on ollut muitakin eläimiä. Toivon tietysti että leikkaus onnistuu mutta toivon myos että sinulla on voimia laittaa koira pois jos se kärsii jatkuvasti. Olen ehkä nähnyt liikaa tapauksia joissa eläintä yritetään kuntouttaa kun ei ole mitään toivoa. i ole oikein ettei koira voi juosta tai kävellä. Tsemppiä.

 15. Toinen koiranpennun omistaja kirjoitti:

  Oman lemmikin sairastelu on aivan kamalaa, kovasti tsemppiä ja jaksamista sinne ja toivottavasti asiat kääntyvät vielä parhain päin ! 🙂 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *