Hae
Mansikkapilvi

Mikä oli sairaanhoitajan palkka verojen jälkeen?

Heinäkuun palkka sisälsi lomarahat ja joka kuukautisen peruspalkan ilman lisiä. Minulle jäi käteen kaiken kaikkiaan verojen jälkeen 2200€. Minulle oli ehtinyt kertyä viime vuoden työpaikan vaihdon jälkeen 17 lomapäivää. Tiesin, että ei kannattanut ainakaan hurjan toiveikkaana odotella tämän vuoden lomarahoja. Lisäksi kun mm. meiltä sairaanhoitajilta vietiin 30% lomarahoista. Niistä vähäisistä rahoista mitä me työllämme ansaitsemme vietiin.

Palkkaus herättää meissä hoitajissa paljon keskustelua. Se herättää keskustelua myös muissa kuin hoitajissa. Monet ajattelevat, että tämän hetkinen palkkamme on ihan riittävä. Tiedän, että monen mielestä 2200€ on paljon rahaa. Onhan se paljon, mutta kun tietää, että toisenlaisesta, ehkä jopa kevyemmästä työstä tienataan saman verran tai jopa enemmänkin kuin mitä sairaanhoitajat tienaa, niin meidän palkka tuntuu kohtuuttoman pienelle.

Tilastot, tilastot, tilastot…

Monet tilastot näyttävät, että keskipalkka sairaanhoitajilla olisi jopa yli 3000€. Tällainen palkka vaatii varmasti kaikki mahdolliset ikä- ja henkilökohtaisetlisät ja uskon, että tuohon palkkaan joutuu tekemään kolmivuorotyötä, eli töissä ollaan arkena ja pyhänä, aamuissa, illoissa ja yövuoroissa. Kuitenkaan varmaan puoletkaan sairaanhoitajista ei tee työtä kolmessa vuorossa. Eli tilastoissa pyörivät hoitajien ansaitsemat summat kolmen tonnin palkoista ei varmasti pidä paikkaansa (ehkä jopa suurimman) osan kohdalla. Näihin on kuitenkin hyvä vedota aina silloin kun palkkakeskustelut nousevat pinnalle.

Hoitajien palkkaa voi ja ei voi verrata lääkäreiden palkkaan. Lääkäreillä on hyvin erilainen eri mittainen koulutus. Kuitenkin, useasti lääkäreiden työ on riippuvaista meidän hoitajien työstä. Ei lääkärit ole jatkuvasti läsnä kun me hoitajat hoidamme potilaita. Me hoitajat teemme itsenäisiä päätöksiä useasti, koskien potilaan hoitoa. Potilaan papereissa voi olla lääkärinmääräys jossa sanotaan, että annetaan tarvittaessa. Se on hoitaja joka arvioi sen, että milloin tarvitaan. Ei jokaisessa tilanteessa oteta lääkäriin yhteyttä, että olisiko nyt se hetki. Ei, sen päätöksen tekee hyvin usein sairaanhoitaja. Me hoitajat lisäksi arvioimme, seuraamme, tarkkailemme, mittaamme, kirjaamme, teemme laboratoripyyntöjä ja konsultoimme. Meidän työmme avulla, lääkärit tekevät työtänsä ja päinvastoin.

Kahdella tonnilla saa vaikka mitä!

2200 euron peruspalkalla me hoitajat teemme työssämme isoja päätöksiä. Me arvioimme potilaan vointia ja lääkitsemme. Jos potilas on saattohoidossa ja on odotettavissa tuskainen ja epäinhimillinen kuolema, me arvioimme sen  milloin potilas on mahdollisesti hyvä sedatoida, eli toisin sanoen laitamme potilaan lääkkeitse uneen, jos lääkäri on tähän luvat aiemmin antanut. Aina kuolema ei ole kaunis ja rauhallinen tapahtuma mutta myös silloin me hoitajat olemme siellä potilaan vieressä.  Me hoitajat lääkitsemme ja hoidamme. Me olemme läsnä. Pidämme huolen, että ihmisellä on hyvä olla myös silloin kun ihminen itse ei pysty siihen enää vaikuttamaan. Me hoitajat tuemme omaisia vaikeina hetkinä. Pidämme itsemme koossa ja tuemme omaisia ja hoidamme potilasta. Ajatus ei saa herpaantua. Kaiken keskellä pitää pysyä tarkkana ja tietää, mitä on tekemässä. Hoitajat eivät ole robotteja vaan inhimillisiä ja tuntevia ihmisiä. Me teemme isoja päätöksiä koskien potilaan hoitoa.

Meidän on tiedettävä lääkkeistä, että osaamme ohjata potilasta. Meidän on tiedettävä lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Meidän on tiedettävä useista eri sairauksista, että osaamme seurata oireita ja vointia ja reagoida tarvittaessa voinnin muutoksiin. Meidän pitää pystyä antamaan potilaille vastauksia kun he jotain kysyvät. Aina tähän ei kuitenkaan hoitajan ammattitaito riitä, ja joudumme ohjaamaan kysymyksen lääkärille.

Meidän täytyy tietää mitä tuotteita käytetään kun hoidetaan palovammaa. Meidän täytyy tietää miten suoliavannetta hoidetaan ja meidän pitää myös osata ohjata tämä potilaalle itselleen. Meidän pitää tunnistaa erilaisia sydämen rytmejä ja meidän pitää tietää, miten mihinkin rytmiin täytyy reagoida. Meidän pitää tietää sydämentahdistimista ja itse toimenpiteestä. Meidän pitää osata ohjata potilasta ennen toimenpidettä ja toimenpiteen jälkeen.

Mutta kyllähän me sen teemme. 2200 euroa riittää tähän. Viiden vuoden työkokemuksen jälkeen on saatavilla kuitenkin jo kolmen prosentin palkankorotus. Kymmenen vuoden jälkeen saadaan kahdeksan prosenttia suurempi peruspalkka.

Kyllähän tätä työtä tälläkin palkalla tekee, mutta se ei motivoi eikä todellakaan palkitse. Missä näkyy tämän tärkeän työn arvostus? Ei palkassa ainakaan ja ei täällä kukaan kiitoksella elä.

58 kommenttia

 1. Mimmu kirjoitti:

  Niin, siis sinun _nettopalkkasi verojen jälkeen_ on 2200 euroa. Käytännössä bruttopalkkasi ennen veroja taitaa siis olla juurikin tuon 3000 euron luokkaa?

  Kun sanotaan, että sairaanhoitajien keskipalkka on noin 3000 euroa, puhutaan palkasta ennen veroja. Samoin kun silloin, kun kerrotaan että suomalaisten mediaanipalkka on noin 3000 euroa, puhutaan palkasta ennen veroja.

  Palkkoja vertaillaan toisiinsa bruttona, ei nettona, koska veroprosentit vaihtelevat mm. kunnan, henkilökohtaisten tulonhankkimiskulujen, työmatkakulujen, asuntolainat korkojen vähennysten jne. perusteella.

  • Noora kirjoitti:

   Yleensä aina peruspalkasta käteen jää alle 2000€ verojen jälkeen eli nettona. Mun veroprosentti ei ole niin suuri, että sen vuoksi palkkani jäisi niin matalalle. Bruttopalkka ei ole koskaan lähelläkään kolmea tonnia.

   Ja tässä esimerkki palkassa oli lisäksi lomarahat mukana. Vaikkakin vähennysten jälkeen mutta silti.

 2. Serenity || www.pikkukuu.com kirjoitti:

  Hei!
  Vaikka totesitkin, ettei kiitoksella elä ja mielestäni vastuualueenne on niin suuri, että saisi palkkiokin olla paljonkin suurempi, niin minun oli pakko tulla tekstisi lukemisen jälkeen kertomaan, miten kiitollinen olen työstä, jota sinä ja kolleegasi jaksatte tehdä asiakkaat lämmöllä kohdaten!!
  Silloin, kun joudun kipujeni takia lähtemään päivystykseen ja sieltä kiireiselle osastolle, olen ikikiitollinen, ettei minun tarvitse olla yksin tilanteessa, vaan voin aina kääntyä hoitajan puoleen! Se on vaikeassa tilanteessa todella lohduttavaa.. Joten, kiitos! <3

 3. Maukku kirjoitti:

  Hei,
  Valitettavasti useassakin työssä maksetaan reilusti vähemmän kuin mitä työn vaativuus on. Esimerkkeinä : poliisi, vartija, palomies, ensihoitaja. Miesvaltaisia-aloja, kaikilla näistä on palkkaus huonompi kuin sairaanhoitajalla. Poliisin ja palomiehen ammatissa joutuu kokemaan ja näkemään aika hirveitä asioita, sekä pelkäämään oman henkensä vuoksi. Joten itse koen että ei monestakaan työstä makseta hyvin, mutta jonkun nekin työt on tehtävä. Lisäksi on itsestä kiinni miten rahansa käyttää. Meillä mieheni opiskelee sairaanhoitajaksi ja minä sosionomiksi, esimies-tradenomitutkinnon lisäksi. Tällä hetkellä meidän nettotulomme ovat kuukausittain noin 2500€ luokkaa opiskelujen aikana. Me matkustelemme, syömme ulkona ja koemme ettemme jää mistään paitsi. Tulevaisuudessa tilanne paranee vain. Meidän nettotulot kuukaudessa tulevat jäämään noin 5000€ yhdessä, riippuen teemmekö vuorotyötä vai päivätyötä. Mielestäni sillä rahalla kaksi ihmistä pärjää vallan mainiosti, vaikkeivat palkat päätä huimaa. On mielestäni paljon kiinni siitä miten rahan ajattelee, saako joku toisesta työstä enemmän vai vähemmän, onko sillä oikeasti merkitystä? Omat menot pystyy kyllä suhteuttamaan tuloihin ja elämään hyvää elämää. Testattu ja todettu ihan näin opiskeluaikanakin. Teen tutkimusta työntekijän työmotivaatiosta ja totuus on, ettei palkalla motivoida ketään pitkään. Ihminen haluaa aina enemmän ja enemmän. Innostava ja palkitseva työ itsessään, hyvä työilmapiiri sekä motivoiva esimies ovat työmotivaation kannalta tärkeimmät tekijät, oli kyse mistä tahansa työstä. Joten mikäli oma työ ei maistu, voi kyse olla paljolti muustakin kuin palkan suuruudesta 🙂

  • Noora kirjoitti:

   No niin, nyt kyse ei siis olekaan siitä ettenkö tällä palkalla pärjää. Mun mielestä me sairaanhoitajat vaan ansaitsisimme enemmän palkkaa tästä fyysisesti (ja henkisesti) raskaasta työstä. Ja jos oma työ ei maistuisi, olisin vaihtanut alaa jo ajat sitten 🙂

  • Maukku kirjoitti:

   Niin, on vain olemassa paljon ammatteja joita arvostetaan ja joille suotaisiin enemmän palkkaa. Aina meistä kaikista tuntuu että itse omassa ammatissani teen enemmän kuin mitä ansaitsen. On myös turhaa vertailla palkkoja muiden alojen kanssa, sillä palkan noustessa, myös veroprosentti nousee. Esimerkiksi lääkärin tuloilla veroprosentti on jo yli 40%, eli 5000€ kk palkasta jää käteen 3000€. Onkohan sekään oikein 6 – 8 vuoden koulutuksella? Todellisuudessa isoimpienkin palkkapussienkin omistajat eivät käteen saa kuin murto-osan eivätkä siten sillä mälläilemään pääse. Ja mielestäni esim. sote-alalla omaan palkkaan voi vaikuttamaan tekemällä niitä iltoja,öitä ja pyhiä. Monessa toimistotyössä ei voi lisille päästä edes ja siten vaikuttaa omaan tulotasoonsa omassa ammatissaan. Eli nämä ovat valintakysymyksiä, kumpaa arvostaa, aikaa vai rahaa 🙂

 4. Riitta kirjoitti:

  Luulen, että se tilastojen keskipalkka nousee ambulanssikuskien palkan ansiosta, he kun tuntuvat hankkivan tosi hyvin yölähtölisien ansiosta. Kyllä tosiaankin pitäisi sh:n palkkaa nostaa, on se jotenkin älytöntä että elämän järjestäminen vuorotyössä on niin hankalaa, mutta työstä ei jääoikein mitään käteen pakollisten jälkeen.

  • Noora kirjoitti:

   He kyllä tienaa hyvin, tai hyvin ja hyvin, mutta siellä työrytmi onkin hiukan eri 🙂

  • Mirja kirjoitti:

   No höpönlöpön, eivät saa yölähtölisiä eikä muitakaan lisiä sen enempää kuin osastoilla tms työskentelevät hoitsut:-D Jaaaa peruspalkka pelastuslaitoksilla on itseasiassa huonompi kuin sairaanhoitajilla..

  • Elli kirjoitti:

   Aika iso osahan ”ambulanssikuskeista” on sairaanhoitajia, ja samalla sh:n peruspalkalla kuin muutkin sairaanhoitajat (ensihoidossahan jopa osa sairaanhoitajista on perustasolla ja jossain päin maata tienaavat saman kuin lähihoitajat, eivät siis edes sh:n palkkaa koulutuksesta huolimatta). Lisäksi nykyisin ei enää juurikaan julkisen puolen ensihoidossa makseta mitään yölähtölisiä, vaan ollaan samalla palkalla töissä aina ja lähtöjä tulee sen verran kuin tulee.. Eli en usko että meidän palkka varsinaisesti nostaa tilastollisia sh:n keskipalkkoja. 🙂

 5. VJ kirjoitti:

  Ihan sama millä alalla ollaan, minusta tuntuu että nuo tilastot on kyllä todella yläkanttiin aina. Tuntuu että oman ammattiryhmäni keskipalkka (brutto), on kyllä semmoisista pilvilinnoista revitty, etten tule ikälisien tai minkään jälkeen koskaan sellaisia lukemia näkemään. Myös ammattiliittojen palkkataulukot noudattavat järjestään tätä kaavaa, että palkkaluvut tuntuvat ihan käsittämättömiltä. Olen usein miettinyt että mistä ihmeestä he ne keskiarvot sinne saavat ja missä on se työpaikka josta minäkin saisin noin paljon!

  Arvostan kyllä sairaanhoitajien, pelastustoimen ja poliisin työtä ja koen että sinne päin saisi ohjata enemmän määrärahoja. Siellä ollaan kuitenkin joka päivä vastuussa toisten ihmisten hengestä ja terveydestä!

  • Noora kirjoitti:

   Jep, niin varmaan onkin 🙂 On varmasti useita aloja missä palkkausta voisi tarkistaa. 🙂

 6. Mari kirjoitti:

  Moikka!

  Pakko kysyä, miksi et laskea lisiä mukaan palkkaasi? Puhut koko ajan, että peruspalkkasi on nettona (yleensä) alle 2000e, mutta lisät voivat varmasti olla useamman satasen ”hyvässä kuussa”? Lopulliset tulosi per kk ovat siis enemmän kuin tuo vajaa 2000e. Ok, lisät ovat korvaus siitä että hoitajat työskentelevät iltaisin ja viikonloppuisin, mutta nostaahan se tulotasoa kuten peruspalkkakin. Olen itse tehnyt aiemmin vuorotyötä, ja ainakin tuolloin lisät muodostivat aika suuren osan lopullisista kuukausiansioista.

  On totta, että monella alalla palkat voisivat olla korkeammat, ja useimmat meistä haluaisivat itselleen parempaa palkkaa. Millä alalla sinun mielestäsi palkat ovat sitten liian korkeat? Vai oletko sitä mieltä, että sairaanhoitajien palkkoja pitäisi nostaa, eikä siitä olisi mitään haittaa yhteiskunnan mittakaavassa?

  • Noora kirjoitti:

   Olikohan viime kuu kun sain lisiä 9€, eli en todellakaan elä lisillä. Teen pääsääntöisesti kahta vuoroa ja sunnuntaisin olen töissä 1-2krt / kolmeen viikkoon. Lauantai-lisät tai iltalisät ei palkkapussia kasvata. Toki, se on oma tahtoni.

   En puhu nyt muiden ammattien palkkauksesta, mutta puhun siitä, että mielestäni kahdella tonnilla kuussa ei pitäisi olla vastuussa ihmisistä ja heidän hoidostaan. Sitä mä mietin. 🙂

  • Mies, EH kirjoitti:

   Mitä jos lakattaisiin puhumasta lisistä ja palkkioista? Ne ovat haittakorvauksia.

   Samoin toinen asia jossa toivoisin puhetavan muuttamista; hoitajat sanoo aina että tehdään vähän. Miksi?

   ”Parannetaan vähän teidän asentoa että saadaan tippa laitettua ja vähän nestettä kehoon.”
   ”Nyt pistää vähän.”
   ”Tästä saatte vähän kipulääkettä.”
   Joka kerta kun sanoo näin niin vie omalta työltään arvoa ja vähättelee työpanostaan.

   • Noora kirjoitti:

    Tää on kaikkineen niin totta! Hyvä Mies, EH! 🙂

    • Hermanni Sola kirjoitti:

     Täydet pisteet nimimerkille Mies, EH.
     Tarkemmin kun asiaa pohtii, niin taitaa olla taustalla tyo vähäinen palkkataso.

  • Anzsku kirjoitti:

   Kiitos Noora ensinnäkin loistavasta tekstistä , sairaanhoitaja kollegana allekirjoitan joka sanan ja ajatuksen!

   Alan vuorotyölisät oikeammin haittakorvaukset on tasoa huono vitsi vai mitä mieltä kanssalukijat ovat kun totuus on , että iltalisä jota iltavuorossa maksetaan vähän paikasta riippuen 3-4h (riippuu loppuuko iltavuoro klo 21 vai 22) on n. 2€ h – verot yms. vähennykset. Entäs sitten lauantai , ei paljoa parane n.3€ /h – kaikki vähennykset .. Eikä yövuoroillakaan rikastumaan pääse .. Nyt joku sanoo että ”saattehan sunnuntaina tuplapalkan ” – totta , niin saadaan mutta eipä me joka sunnuntai töissä olla ja jotta pääsisi tilastoiden tienesteihin siellä töissä pitäisi olla kaikki pyhät yms.

   Kuten jo tiedetään läheskään kaikki sairaanhoitajat eivät työskentele 3-vuorotyössä , itse peräänkuulutan nimenomaan PERUSPALKAN nostamista , olisin jopa valmis laskemaan näitä jo ”hurjia ” lisiä jos sillä PERUSPALKKA saataisiin nousemaan tasolle, jolla isossa kaupungissa yksin asuva henkilö pystyisi tulemaan toimeen ja tekemään myös vapaa -ajallaan jotain ts. esim. matkustaa , käydä teatterissa jonkun kertaa vuodessa yms.

   On paljon aloja, joilla on matala palkka ja jotka ansaitsisivat isomman palkan varmasti , mutta on vähän aloja, jossa todella sun työn panoksena on ihmishenki . Työ on henkisesti – ja fyysisesti raskasta , vastuu suuri. Mielestäni työmme on paljon arvokkaampaa kuin mitä tilinauha tällähetkellä osoittaa . Jollain pitäisi myös pitää itsestään huoli , jotta jaksaisi antaa itsestään kaiken tarvittavan sille toiselle , sairaalle ihmiselle.

 7. Nimetön kirjoitti:

  Minä olen käsityöammatissa. Olen Leipuri-kondiittoriksi opiskellut ja olen oman alan töissä toista vuotta. Työ on fyysisesti rankkaa, niin kiireitä päiviä, ettei aina kerkeä taukoja pitämään. Ruokatauko on parhaimmillaan 10 min. Aina ei ehdi syödäkään. Parhaimmillaan olen tehnyt 13 tuntisen päivän, jolloin en ehtinyt istumaan ollenkaan. Minulle jää käteen verojen jälkeen 1300e/kk. Mutta nautin niin suunnattomasti tästä työstä, joten palkasta en valita. On totta, ettei palkkaus ole todellakaan tasapuolista eri ammattien välillä.

  • Noora kirjoitti:

   Heissan! Minäkin olen entiseltä ammatiltani leipuri-kondiittori 🙂

   Työ on kuormittavaa ja kiireistä kyllä, totta puhut. Leipurin ammatissa kuitenkin vastuu on hyvin erilaista kuin silloin kun hoidetaan ihmisiä. Jos laitat liikaa jauhoja on hyvin eri asia kuin se jos annat liikaa tai väärää lääkettä. Vaikka puhun meidän ammattimme palkkauksesta, en tarkoita sitä etteikö muutkin ammatit varmasti ansaitsisi enemmän palkkaa.

 8. Nimetön kirjoitti:

  Hei!
  Itse olen lähihoitaja tällä hetkellä vanhusten palvelukodissa töissä. En muista milloin kk-palkka olisi viimeksi ollut yli 2000.

  Työ on sh:n työn lailla fyysisesti ja henkisesti rankkaa. Olen vielä yksityisellä, ja työhön kuuluu hoitotyön lisäksi ruokahommat , pyykkihuolto ja siivous. Kokoajan tulee muuttuvoa tilanteita ja vastuu on suuri, just lääkehoidossa ja eri päätösten teossa.

  Ymmärrän että sairaanhoitajalta vaaditaan ammatillisesti paljon enemmän ja onhan koulutuskin muutaman vuoden pitempi.

  Olen ihan samaa mieltä tuosta että tykkää työstään, mutta kuukauden lopussa palkkapäivänä ei tunnu kyllä siltä että työpanos palkittaisiin. Ihan surkealla palkalla huolehditaan ihmishengistä ja eletään näidrn vanhusten vierellä viimesiä vuosia.

 9. sarppa kirjoitti:

  Minä valmistuin sairaanhoitajaksi reilu puoli vuotta sitten ja aikaisemmin työskentelin lähihoitajana. 3,5vuotta koulua tuli siis käytyä ja peruspalkka nousi n.200e. Vastuu kasvoi ja työtehtävät muuttuivat todellakin laajemmaksi ja vaativammaksi. Sitä koulutuksella kyllä hainkin, mutta kyllä olisi toivonut että se näkyisi myös palkassa. Tykkään kyllä tämänhetkisestä työstäni ja mahdollisuuksia työskennellä eri paikoissa on nyt enemmän. Mutta ei kyllä mielestäni palkkaus näy työn vaativuudessa. Ja lisäksi työaika vielä piteni 15min joka päivä, ei sekään näy yhtään missään, päinvastoin!

 10. Laura kirjoitti:

  Meillä hammashoitajilla ei perus palkka ole edes noin paljoa kuin teillä sairaanhoitajilla jää verojen jälkeen ? Toki itsehän olen ammattini valinnut, mutta samaa mieltä olen siitä, että hoitajien palkkojen tulisi vastata enemmän sitä kuinka vaativaa työ oikeasti on!! Juostaan kiirellä paikasta toiseen ilman ruoka- ja pissataukoja, jotta potilailla asiat olisivat mahdollisimman hyvin ja harvoin siitä kiitostakaan saadaan ja lisänä vielä huono palkka. ?

 11. L kirjoitti:

  Moikka!
  Oon kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa, että kahella tonnilla kuussa ei pitäis olla vastuussa ihmisistä. Sairaanhoitajien, poliisien jne. palkkaa pitäis nostaa ehdottomasti! Ne on yötä päivää meitä varten, jos on joku hätä.
  Ja saa olla kyllä henkisesti aika vahva ihminen.

 12. Miami kirjoitti:

  Tämä ei varsinaisesti liity sinuun mutta tuli mieleen. Laitoshuoltajat, nuo väheksytty kansa lääkärien ja hoitajien seassa. Olen itse tehnyt sitä työtä ja rakastaisin liikkuvaa työtä, mutta se muiden aliarvossa olo on kaikkialla. Me tehdään iso työ ja tieto, ettei pöpöt kulke ja elä, ettei potilaat eikä henkilökunta saa tartuntaa ja siihen monessa paikassa keitellään kahvit ja muuta kun hoitajat niin vaatii. Palkka on pkssklla n.1780e ja osastolla oliko 1800-1900e. Toi on jotenkin niin naurettavaa että työ on raskasta ja fyysistä eikä kukaan kunnioita ja sit vielä teet sitä oikeasti naurettavalla palkalla. Mun ennakko luulot työtä kohtaan hävisi kun itse menin, ala olisi kiva kun joku arvostaisi edes vähän ! Tämä tuli vaan mieleen tuosta eli peace and love. Joka alalla olisi varmasti parannettavaa.

  • Miami kirjoitti:

   Verojen jälkeen siis käteen jäänyt 1200-1400e kuukaudeksi.

  • Laitoshuoltaja kirjoitti:

   Tää on niin totta! Lisäksi joudun itse paljon neuvomaan asiakkaita erilaisten ongelmatilanteiden kanssa. Kunto nousee huimasti kun päivässä kävelee kevyesti 20km, kantaa painavia pyykkipusseja ja siirtyy eri kohteiden välillä. Palkasta jää juurikin joku 1300 €/kk, ylitöistä en saa palkkaa – vaikka esimerkiksi hätätapausten vuoksi niitä usein joudun tekemään.

  • Noora kirjoitti:

   Ton mä uskon, että monessa paikassa laitoshuoltajia ei arvosteta tarpeeksi. Se on sitä hiljaista, huomaamatonta työtä jota ilman ei voi olla mutta sitä ei tuu huomioitua todellakaan tarpeeksi. Itse aina kyllä kiitän laitoshuoltajia, sanoin, tai pyysin heiltä mitä vaan 🙂

 13. Tuulis kirjoitti:

  Niin, kaikki on niin suhteellista. Muutama vuosi sitten tein terveydenhuollon esimiestyötä ja käteen jäi se 1800 kuussa, peruspalkka n.2400. Esimiestyötä piti hoitaa oman työn ohella ja työmäärä oli suuri. Työ vaati peruskoulutuksen lisäksi erkoistumisikoistumisopintoja. Nyt olen moninaisen kroonisen sairastamisen vuoksi ollut pitkään sairauslomalla ja käteen jää se tonni, mistä siitäkin olen kiitollinen, onneksi Suomessa jollain tavalla heikompien toimeentulo on turvattu vaikka joka pennin joutuukin laskemaan. Tässä tilanteessa tuntuu hassulta, että toiset valittaa kuinka vähän rahaa on vaikka käydään joka vuosi 1-2 kertaa ulkomailla, remontoidaan, vaihdetaan autoa jne. Nuo entiset summat tuntuu tässä tilanteessa luksukselta. Silti, monenlaista työtä tehtyäni th-alalla, palkat ovat usein alakanttiin työn vaativuuteen nähden. Riippuu myös työpaikasta, tietyillä erikoisaloilla esimerkiksi työ on todella vaativaa eikä virheisiin.ole varaa. Uskon että jos palkkausta ei pitemmän päälle nosteta ja suhteuteta työn vaativuuteen yhä enemmän, nuoria ei kiinnosta hakeutua raskaaseen kolmivuorotyöhön mikä on ymmärrettävää. Myös alanvaihtajia on paljon kun huomataan kuinka raskas hoitoala on. Länsinaapurissa jo 20v sitten etenkin perushoitajissa oli paljon maahanmuuttajia, uskon että samaan mennään suomessakin. Ei sillä että se olisi huono asia jos kielitaito riittää. Hassua, että nimenomaan sairaanhoitajien palkkavaatimuksiin suhtaudutaan niin kiukkuisesti, ajatellaan kai että sen pitäisi olla kutsumustyötä tai jotain. On toki muitakin ammattiryhmiä, jotka on täysin alipalkattuja, poliisit esimerkiksi. Sitten taas on lääkäreitä, joiden työn laatu ja soveltuvuus alalle on aivan kuraa, silti palkka hipoo jopa kymppitonnia kuussa. Miksi siellä ei vaadita samanlaista omistautumista ”kutsumusammattiin”? Onneksi on niitä rautaisia ammattilaisiakin, jotka varmasti ansaitsevat joka pennin ?

  • Tuulis kirjoitti:

   Niin ja lisään vielä, että kyllä jokaisen täytyy arvostaa itse omaa työtään eikä.odottaa glooriaa muilta. Varmasti sairaalamaailmassa vielä on sitä typerää hierarkiaa, että lääkärit sorsii sairaanhoitajia, jotka sorsii perushoitajia jotka sorsii hoitoapulaisia, laitoshuoltajia jne. ja pohjalla opiskelijat joita kaikki sorsivat ? mikä on tietysti väärin! Kenenkään ei pitäisi olla toiselle kahvinkeittäjä tai sietää tytöttelyä tms. eikä kenenkään arvo riipu tittelistä. Toivotaan että tähän tulee muutos.

   • Noora kirjoitti:

    Totta. Tuota hierarkiaa näkyy, etenkin osastotyössä olevan hyvin paljon. Se on naurettavaa. Ja tottakai jokaisen pitää arvostaa omaa työtään. Kyllä mä arvostankin, mutta jotain kai se kertoo, että palkkapäivänä odottaisi hiukan isompaa summaa tilille kilahtavan siihen työhön nähden mitä tekee. 🙁 Eikä tosiaan kyse ole nyt henk.koht. kuluista vaan ylipäänsä.

 14. -.- kirjoitti:

  Täytyy kyllä sanoa, että olen täysin samaa mieltä kanssasi! Tällä hetkellä teen sh:ta ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikössä. Työni on 2-vuorotyötä, painottuen kuitenkin aamuvuoroihin. Palkka todellakin on heikko verrattuna siihen, minkälaisissa olosuhteissa, ainakin vanhustyössä, joutuu välillä työskentelemään. Meillä viimeisin kuukausi työpaikalla on mennyt todella pienelle miehityksellä. Tämä näkyy omalla kohdallani siinä, että joudun ns. olemaan kentällä + hoitamaan sivussa kaikki sh-hommani eli esim. kierrot, lääketilaukset, n-lääkkeet, pistot yms.. Tämän kuukauden on kyllä saanut painaa niin tukkaputkella jokaikisen työvuoron, että valehtelisin, jos väittäisin etten olisi miettinyt lähes päivittäin irtisanoutumista. Näin parikymppisenä tuntuu pelottavalta ajatella, miten tämmöstä tulisi jaksaa ainakin vielä seuraavat 40v etenkin, kun kiitokset ja palkkiot tästä työstä ovat tätä luokkaa.

  • Väsynyt hoitaja kirjoitti:

   Nää sanat on ihan kuin omasta suusta, oon töissä vammaispalveluiden puolella (jossa esim henkilöstöä on vielä toistaiseksi paljon verratuna vanhuspalveluihin) niin silti tää kesä on ollut aivan kauhea kun kaikilla pyörii lomat ja kesätyöntekijöitä ei ole. Keikkareilla mennään eli on ihan arpapeliä saako ketään töihin 🙁 oon pyöriny koko kesän TE-toimiston sivuilla ja katellu muita töitä. Kauheeta on se, että pidän omasta työstäni ihan valtavasti mutta kuormitus on ollu todella suurta. En halua menettää omaa terveyttä vaan työntakia. Välillä on tehny myös mieli ilmottaa Valviraan/Aviin omasta työpaikasta koska vajaamiehitys luo myös paljon vaaratilanteita.

   Me hoitajat tullaan kyllä tulvaisuudessa väsymään, väsyneinä virheiden määrä kasvaa ja terveyden- ja sosiaalihuollon laatu kärsii 🙁

   Ehkä ensi kesän pidän palkatonta tai olen opintovapalla – toista tällasta kesää en vaan jaksa.

  • Noora kirjoitti:

   huhu! Kuulostaa hurjan kuormittavalle 🙁 Tota itsekin mietin, että vielä pitäisi ainakin 30 vuotta jaksaa, eläkeikä vaan nousee. Tuskin tästä työstä koskaan irti pääsisi. Tai jos sitten joskus pääsisi eläkkeelle, niin olisi jo henkisesti sekä fyysisesti niin romuna ettei kykene enää mihinkään. :/

 15. Emppu kirjoitti:

  Moi Noora

  Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä!

  Nyt on vain pakko olla vähän ikävä ja muistuttaa realiteeteista. Julkisen sektorin kaikki työ, kuten sote-ammatit, kustannetaan verovaroillla. Tämän kaikki varmaan ymmärtävätkin. Meillä on Suomessa yksi maailman korkeimmista työn verotuksista ja alveista. Lisäksi, vuosien varrella neuvotellut palkankorotukset ovat (tietenkin) siirtyneet tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Korkeista veroista ja vuosikymmenten palkkaratkaisuista on siis seurannut että eläminen ja oleminen on Suomessa globaalisti mitattuna hyvin kallista.

  Nyt jos siis haluamme nostaa minkä tahansa julkisen ammatin palkkoja meidän tulee niiden rahojen eteen joko:
  – Myydä valtion omaisuutta (voi tehdä vain kerran)
  – Nostaa veroja (onko hyvä idea huomioiden kalliit elinkustannukset)
  – Löytää rahat jostain muusta julkisesta rahankäytöstä.

  Itse suosisin noista vaihtoehtoa 3, mutta yleensä ne poliitikot jotka lupavat palkankorotuksia vaikkapa hoitajille tai opettajille, eivät halua (äänten menettämisen pelossa) vähentää myöskään kymmenien virastojen, ministeriöiden ja muiden byrokratiatehtaiden määrärahoja.

  Vaikuttaa siltä, että tekemätön paikka 🙁 Todennäköisimpänä pidän sitä että kohta nostetaan veroja -> ostovoima laskee -> tarvitaan palkankorotuksia -> kaikki kallistuu -> palkka ei taaskaan riitä. Itseään ruokkiva noidankehä.

  • ANSKU kirjoitti:

   Eipähän tuota ostovoimaa ole nyttenkään 15v.sh:na ikälisät tapissa, päivätyö 1880e käteen verojen jälkeen..siitä kun vähentää asuntolainat yms. Niin ei tartte etelänmatkoista kuin haaveilla..tai en muista milloin olisin ittelleni jotain ostanu..kaikki menee ruokaan tai lasten hankintoihin..

  • Noora kirjoitti:

   Niin, tätä asiaa pitäisi lähteä miettimään syvemmältä tasolta. Ymmärrän sen, että palkkaa ei noin vaan voi nostaa, koska mistä se raha revitään mutta jotain pitäisi keksiä.

 16. J. kirjoitti:

  Kävin pari kesää Tukholmassa töissä lähihoitajana/apuhoitajana ja sain saman verran rahaa käteen kuukaudessa, vaikka minulla ei ole hoitoalan koulutustakaan. Työolot naapurissa paremmat samoin palkat. Ruotsissa vasta nostettiin palkkoja.

  • Tuulis kirjoitti:

   Tätä itsekin ihmettelen,.nuorena ollut siellä.töissä.pariin.otteeseen ja jo hoitoapulaisena käteen.jäi lähes sama summa.kuin.täällä sairaanhoitajana. Kuitenkin ruotsissa taloudellinen tilanne on parempi eli jotain siellä politiikassa tehdään.paremmin.vaikka hoitoala on.paremmin profiloitu.Myös työ.itse oli.mielekästä kun.henkilökuntamitoitus oli kohdallaan. Eli jps muualla on onnistuttu talouspolitiikassa niin, että yhteiskunta ei romahda vaikka työolot on paremmat niin.miksi se ei meillä onnistu.Mulle hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että köyhistä, sairaista, vanhuksista ja lapsista huolehditaan. Jostain taidemuseosta tai kulttuuriavuista voi kyllä tinkiä.Esim kuntapuolella työskennellessä pomona erittäin hyvin huomasi.sen ristiriidan, että esim.kunnan.päättäjät vaativat palveluja itselleen mutta mitäänhän se ei saisi maksaa! Ja nuo kesät.monessa työssä oli ihan.legendaarisia, meitä saattoi olla normaalin 6hoitajan sisasta 4 kesätyöntekijää hoitamassa 40 lähes vuodepotilasta. Jokainen voi miettiä mikä hoidon laatu on ja kuinka kaupan sellaista helvettiä jaksaa…onneksi jo terveyssyistä paluu alalle on omalla kohdalla mahdotonta, jatkossa jos sairauden oireet saadaan hallintaan niin.aion.tehdä rakastamaani työstä eläinten parissa vaikka rahallisesti ei sen paremmin palkattua ole. Ugh, olen puhunut! ??

  • Noora kirjoitti:

   Tämäpä!

 17. Anna kirjoitti:

  Miten lisät voi olla vaan 9 euroa kuukaudessa, jos oot ainakin yhen sunnuntain töissä?

  • Noora kirjoitti:

   Joo kaikenmaailman vähennykset yms kun lähtee jostain yhden sunnuntain lisästä niin siinä alkaa olla kasassa huimat 9€ 😀

 18. Kari kirjoitti:

  Nii se lomaraha….. Sen merkitys ei ole sama kuin mihin tarkoituksen se on. Nykyisin se on osa palkkaa. Koko palkka voitaisiin vallan hyvin jakaa joka kuukausi.
  Ei taida missään perustyössä olla yhtään parempi palkka. Ennen hoitajaksi siirtymistä tein monenlaista työtä ja kaikissa töissä oli kutakuinkin sama palkka.

 19. Sipsi kirjoitti:

  Ymmärrän toisaalta sen, että palkka on noin alhainen. Monella muullakin alalla tienataan vähän ja 3,5v AMK koulutetuilla aloilla tulot ovat yleensä tuota sh-tulojen luokkaa.
  Silti olen sitä mieltä, että juuri sairaanhoitajilla olisi oikeus korkeampaan palkkaan. Ei millään muilla rankoilla töillä. On eri asia olla ihmishengestä vastuussa kuin hoitaja, kuin esim leipuri. Vaikka työ olisi fyysisesti miten rankkaa tahansa. Onhan usein esim. liukuhihnatyössä tehty tehdastyö erittäin rankkaa, mutta ei siitä minusta pitäisi millään maksaa yhtä paljon kuin sairaanhoitajille.
  Olen törmännyt omassa hoidossani sekä nyt oman ukkini hoidossa siihen realisuuteen, mitä sairaalamaailmassa todellisuus on. Sairaanhoitajat on läsnä, hoitaa, tukee, tietää ja vastaa -lääkäri käy kerran päivässä katsomassa arvoja eivätkä osaa edes kohdata ihmistä. Ja silti sairaanhoitaja muka ala-arvoisempi. Ehkä paperilla, ei todellisuudessa.

  • Noora kirjoitti:

   Jep. Jos työ on fyysisesti hyvin kuormittavaa, niin ehkä jotkut haittakorvaukset voisivat olla silloin korkeammat muissa ammateissa, mutta itse tosiaan liputan sitä, että sairaanhoitajan peruspalkan kuuluisi olla korkeampi. 🙂

 20. Tiima kirjoitti:

  Sairaanhoitajan työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta, mutta siinä on myös todella iso vastuu ihmishengistä. Olen töissä yliopistosairaalassa tehostetun valvonnan yksikössä. Varsinkin yöaikaan oman erikoisalan lääkäri ei ole edes talossa vaan voi olla kotona nukkumassa, silloin kynnys lääkärille soittamiseen on todella iso. Yhden hoitajan vastuulla on yövuorossa 3-4 huonokuntoista lähes tehohoitoa vaativaa potilasta. Pääosin pyritään selviämään niillä lääkkeillä mitä on luvissa ja muilla konsteilla, ellei vointi potilaalla romahda.

  Vuosien myötä on tullut ns kuudes aisti. Potilaasta herää monesti huoli jo ensi vilkaisulla, kun näkee että jonkin on vialla. Sitä ei välttämättä konkreettisesti tiedä mikä on hätänä, mutta tietää että jokin ei ole kohdallaan. Nämä minun hoitamat potilaat harvoin pystyvät tai osaavat sanomaan mikä on hätänä. Jos näitä ”hiljaisia” merkkejä ei potilaasta huomaa voi lopputulos olla todella huono.

  Moni ei sitä ymmärrä että hoitajat todellakin hoitavat potilaita ilman että lääkäri on koko ajan antamassa määräyksiä ja kertomassa mitä tehdään. Itsenäisiä päätöksiä tehdään paljon ja valitettavasti ainakin meillä on lääkärit totutettu liian hyvälle ja hoitajat tekevät osan heidänkin töistään, ihan sillä samalla kuukausipalkalla kuin ennenkin.

  On totta että sairaanhoitajan peruspalkallakin pärjää, mutta kun sen suhteuttaa työn vaativuuteen niin palkka on todella onneton.

  • Noora kirjoitti:

   No siis just näin ja aamen! Mä muistan mun syventävän harjoittelun päivystyksessä. Ohjaaja sanoi tuolloin, että pääsen sitten harjoittelusta läpi kun nenänpäätä katsomalla osaat tunnistaa, jos ihmisellä on hengenhätä. Toi kuudes aisti on niin totta. Joskus joistain potilaista vaan herää se tunne, että kaikki ei oo ok, etkä välttämättä sitä osaa sanoa mikä mättää mutta osaat reagoida ja seurata vointia ehkä hiukan tarkemmin.

 21. Sanna kirjoitti:

  Allekirjoitan, onhan se vitsi että käteen jää ykkösellä alkava summa. Ja itse jaksan huvittua aina vaan uudestaan ja uudestaan siitä, että mieheni kanssa molemmat ollaan luettu 4 vuoden amk tutkinnot (itse olen terveydenhoitaja ja mieheni insinööri). Insinööri tienaa 1300e enemmän kuukaudessa (bruttopalkka). Ja päälle kuukausittaiset/vuosittaiset bonukset tehdyn tuloksen mukaan.

  Tosin, mä saan kuulla kehuja työstäni jos ei päivittäin, niin viikottain. Parasta on potilaat jotka ovat aidon onnellisia saadusta hoidosta ja avusta (työskentelen kotihoidossa). Mieheni joutuu esimiestehtävässään kuulemaan ja selvittelemään kaikenlaista. Että en tiedä vaihtaisinko kuitenkaan paikkoja rahan takia ?

  • Noora kirjoitti:

   Jep, tosiaan työstä jossa vastataan ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. 😀 Palkka on ihan vitsi!

 22. Sindy kirjoitti:

  On liian pieni palkka, nyt ajattelin vastuuta, työmäärää ja Suomen hintatasoa. Perheessäni on henkilöstöpäällikkö ja Kelan asianajaja, helpot työt molemmilla ja palkat ja edut ovat hulppeat, 5900 e ekonomilla ja 4500 euroa asianajajalla. Puhtaana käteen.

 23. Hanna Saldana kirjoitti:

  Noora, olen 100% samaa mielta kanssasi siita etta hoitajien palkka on todellakin aivan liian pieni tyomaaraan, vastuuseen ja usein vuorotyotunteihin nahden! Itse olen ollut Suomesta pois 11 vuotta, lahdin palkkauksen (ja seikkailunhalun) takia toihin USAan ja taalla ollaan edelleen, Pohjois-Carolinan ja Floridan vuosien jalkeen Havaijilla.

  Mietin etta miten sopeutuisin takaisin sairaanhoitajan tyohon Suomessa jos siella viela asuisin. Parina talvena muutama vuosi sitten olin Suomessa useita kuukausia kerrallaan ja tein keikkaa sairaalaan ja vanhusten vuodeosastoille muutaman kerran viikossa. Vuorotyo ei ole herkkua eika palkka tosiaan kulje kasi kadessa vastuun ja tyomaaran kanssa.

  Tsemppia Noora sinulle seka kaikille hoitoalan puurtajille siella koto-Suomessa… toivottavasti joskus palkkausasiat muuttuisivat parempaan suuntaan ?

  • Noora kirjoitti:

   Ai Havaijilla saakka luetaan Mansikkapilveä 😀 Wau! Mutta tosiaan, sen tietää ne ketkä tekee tätä työtä, että mitä tää on 🙂

   Kiitos tsempeistä <3

 24. Ellu kirjoitti:

  ”Lisäksi kun mm. meiltä sairaanhoitajilta vietiin 30% lomarahoista. Niistä vähäisistä rahoista mitä me työllämme ansaitsemme vietiin.”

  Lomarahathan ansaitaan siis nykyään lomailemalla… Ne (tai silloisen lomaltapaluuraha) on meille kaikille ”ansainnut” 70-luvulla metalliliitto, johon kuuluvat työntekijät lähtivät loma-aikana Ruotsiin töihin ja houkutus sinne jäämisellä kasvoi usein niin suureksi, ettei työntekijät palanneet enää loman jälkeen takaisin. Lomaltapaluuraha väännettiin siis metalliliiton toimesta porkkanaksi, jotta työntekijät vielä palaisivat takaisin varsinaiseen työhönsä. Tästä tämä levisi myös muille aloille käytänteeksi, jonka tarpeellisuudesta nykypäivänä voi olla montaa mieltä…

 25. Masi75 kirjoitti:

  No ei kai kukaan nyt lähde tänä päivänä alle 3000 brutto palkalla mihinkään hommaan? Siitä kun vähentää verot niin käteen ei jää juuri mitään kun maksaa asumisen, elämisen ja ruuat.

  Todennäköisesti brutto on jossain 3000 päälle ja veroprosentista riippuen käteen jää nettona ~2500€

  Jos ei jää niin ihmettelen miten tuollaisella summalla voi tulla toimeen ja asua jossain pääkaupunkiseudulla tai uudellamaalla.

  Vertailun vuoksi rakennusapumies (hanslankari) komennushommissa päivärahoineen 4284€ NETTO 10% veroprosentilla.

 26. Nimetön kirjoitti:

  Teen erittäin raskasta ulkotyötä kesää talvea sataa vettä räntää paistaa aurinko pakkasta vähän tai paljon
  tuulee välillä kelit ottavat päähän . Työtunteja kertyy 220-280 tuntia kuukaudessa .
  Työmatkaa on 300 km yms…
  Käteen jäävä palkka on 2080 euroa kuukaudessa .
  Palkasta en valita muista olosuhteista kyllä ja olen 53 vuotias enkä ole enää terve ja aina jaksa kovaa työtahtia .
  Olisin iloinen jos vanhemisen myötä työni vähän helpottuisi ja saisin pysyä terveenä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *