Hae
Mansikkapilvi

Mitä ja miksi treenin aikana kannattaa juoda?

Minkä tahansa urheilusuorituksen aikana on tärkeää nauttia nesteitä. Vesi tai treenin aikana nautittavat urheilujuomat ovat tärkeitä, sillä urheillessa keho hikoilee ja luovuttaa nesteitä. Hikoilun yhteydessä kehosta lisäksi poistuu suoloja. Suolojen puute tai suolojen alentuneet tasot elimistössä voivat aiheuttaa esimerkiksi lihaskramppeja. Itse en ole enää sen jälkeen juonut treenin aikana pelkkää vettä, kun kerran kokeilin aminohappojuomaa treenijuomana, sille tielle minä jäin.

Lumevaikutusta?

En usko, että se voi olla pelkkää lumevaikutusta. Olen itse henkilökohtaisesti huomannut selkeän eron treenin aikaisten tehojen aikana kun olen juonut vettä vs. kun olen juonut intraa, eli treenin aikana nautittavaa juomaa. Voimaa tuo juoma ei varsinaisesti lisää, mutta tehot pysyvät treenin aikana paljon korkeammalla. Pelkän veden avulla treenitehot laskevat kuin lehmänhäntä treenin loppua kohden. No sama kyllä totta kai tavallaan käy myös vaikka nauttisinkin samalla intraa, mutta totaalista uupumista ei treenin aikana silloin tule. Kroppa väsyy ja lihakset väsyy kyllä, mutta silti treenin jaksaa paahtaa hyvillä energioilla loppuun saakka. Tätä on hankala selittää, ilman kokeilemista.

Esimerkiksi käyttämästäni Octanesta, eli intrasta mainittua;

Octane sisältää tarkkaan valitun aminohappoyhdistelmän, joka tehostaa usealla eri tavalla kropan suorituskykymekanismeja. Runsas annos haaraketjuisia aminohappoja – L-Leusiinia, L-Isoleusiinia ja L-Valiinia – stimuloi proteiinisynteesiä ja ehkäisee lihasproteiinin hajoamista ja henkistä väsymystä.

Tuotteeseen lisätty L-glutamiini on lihaskudoksessa yleisimmin esiintyvä aminohappo, jonka riittävä saanti on tärkeää rankalla treeniperiodilla. Jokainen annos Octanea antaa myös 1000 mg Sitrulliinimalaattia, joka nostaa veren typpioksidipitoisuutta (NO) ja saa aikaan voimakkaan lihaspumpin.

Kaikki Octanen sisältämät aminohapot ovat vapaassa muodossa, jolloin ne ovat lihasten käytettävissä todella nopeasti. Nopea imeytyminen merkitsee parempaa insuliinin vapautumista, voimakasta proteiinisynteesin stimulaatiota ja parempaa lihaskasvua.

Aminohappojen lisäksi Octane sisältää elektrolyyttejä (eli mm. suoloja), jotka vastustavat kropan kuivumista ja mineraalien puutosta sekä B6-vitamiinia, joka kiihdyttää aminohapposynteesiä ja parantaa muiden ainesosien imeytymistä elimistöön.

Jos ei halua käyttää noita valmiita sekoituksia, mitkä on tarkoitettu treenin aikana juotavaksi, voi vesipulloon lisätä itse suolaa. Jos treenin aikana tai sen jälkeen tulee huimaava olo, päänsärkyä tai pahoinvointia voi se hyvinkin olla merkki suolojen epätasapainosta elimistöstä. Kun treenin aikana hikoilee, suoloja poistuu hien mukana. Jos lisäksi juot runsaasti pelkkää vettä, vesi huuhtoo elimistöstä suoloja vielä enemmän. Tästä sain oikein hyvän esimerkin itse tässä muutama päivä sitten kun huomasin treenijuomapullon unohtuneen kotiin. Oli vielä jalkatreenipäivä. Join treenin aikana huomattavasti vähemmän nestettä kuin normaalisti ja kävin siis juomassa hanasta suoraan puhdasta vettä. Treenin aikana minut yllätti painostava päänsärky. Treenin jälkeen kotona yritin korjata nestevajetta juomalla vettä, päänsärky hellitti hetkeksi mutta tuli sitten takaisin. Aivan selkeä syy-yhteys päänsäryn ja huonon neste- ja suolatasapainon välillä. Päänsärky hellitti vasta siinä vaiheessa kun nukkumaan mennessä otin Buranan puolikkaan. Seuraavan päivänä keskityin nauttimaan nesteitä reilummalla kädellä, en juonut pelkästään kuitenkaan vettä.

Ei siis suotta puhuta siitä, että treenin aikana pitää nauttia nesteitä ja mielellään ei ihan pelkästään vettä. Jos treeni ei kulje, tulee huono olo ja ehkä päänsärkyäkin, niin mietippä voisiko näillä asioilla olla merkitystä omalla kohdallasi?

Itse olen tosiaan käyttänyt tuota Octanea, maku on mieto ja helposti juotava. Tästä pääset tilaamaan omasi.

Aina ei tosiaan kuitenkaan tarvitse hifistellä valmiilla sekoituksilla, mutta suosittelen kokeilemaan. Saatat huomata, että treenin voi vetää hyvillä energioilla ja tehoilla alusta loppuun saakka 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *