Hae
Mansikkapilvi

SIELLÄ NE NYT HOITAA JA PAAPOO SITÄ!

Lääkärit vannovat valmistumisensa jälkeen valan. Myös hoitajat tekevät valmistumisensa jälkeen lupauksen, joka menee näin;

Lupaan kunniani ja omantuntoni kautta auttaa lähimmäistäni, tervettä ja sairasta, kaikissa niissä toiminnoissa, jotka tähtäävät terveyden säilyttämiseen ja sen saavuttamiseen, ihmisyyttä kunnioittaen, rotuun, uskontoon ja asemaan katsomatta.

Suomen Turussa sattuneet tapahtumat ovat nostaneet mieleeni useita ajatuksia. Olen miettinyt tilannetta, jossa joutuisin itse hoitamaan rikollista, joka on tieten tahtoen halunnut vahingoittaa sivullisia ihmisiä, että miten minä siihen suhtautuisin, miten työ-minä suhtautuisi asiaan? Pystyisinkö edes erottamaan tällaisella hetkellä työ-minän ja siviili-minän? Olen paljon puhunut blogissani sairaanhoitajan eettisistä ohjeista ja omasta etiikastani. Hoitaessani sairasta ihmistä ei minua kiinnosta onko hän rikas tai rutiköyhä tai mitkä hänen taustansa mahtavat olla. Minä keskityn vain hoitamaan ja helpottamaan parhaalla mahdollisella tavalla potilaan oloa ja tilaa.

Pakko silti sanoa, että kyllähän se pistää ajattelemaan, että haluanko minä oikeasti hoitaa rikollista, joka riistää toisen ihmisen elämän mahdollisesti uskonnon vuoksi? Haluanko turvata hänen elintoimintojaan, haluanko kipulääkkeillä poistaa hänen kipujaan, jotka tässä Turun tapauksessa tulivat siitä, että poliisi tämän tekijän pysäytti ampuma-asetta käyttämällä, ettei hän aiheuttaisi enempää tuhoa.

Jotenkin absurdi tilanne olisi käydä kysymässä tällaiselta potilaalta, että koskeeko sinuun, voinko jotenkin auttaa? Hänhän on juuri riistänyt hengen joltain ihmiseltä ja vahingoittanut useita sivullisia. Miksi häntä hoidetaan samalla tavoin kuin näitä uhreja? Silti kuitenkin, kun puen työvaatteet ylleni, tuokin kysymys kuuluu minun potilaalleni esittää ja auttaa häntä, vaikka hän olisikin rikollinen. En voi sanoa, että en hoida häntä. Joku tänäkin iltana tätä rikollista on Turussa hoitanut.

Tämä aihe herättää niin ristiriitaisia tunteita!

Miksi minun pitää kunnioittaa tällaista ihmistä hoitajana kun ei hänkään kunnioita toista?

Syvät osanotot kaikille heille, joita tämän perjantai-illan tapahtumat koskettavat. Ajatukset ovat teissä <3

*Tekstiä muokattu

21 kommenttia

 1. miranda kirjoitti:

  Vaikea aihe. Ei kyllä haluaisi joutua tuollaiseen tilanteeseen, onneksi en ole hoitaja. Farmaseuttina (tai opiskelijana) olen tosin joutunut toimittamaan lääkkeitä taposta tuomitulle tyypille, vieläpä epäillen, että nitä käytetään väärin, tai myydään. Minkäs teet. Onneksi asia selvisi vasta asiakkaan lähdettyä, mutta oli hiukan erilaista myöhemmin kohdata tämä tyyppi. Tuollaisissa tilanteissa ei ikävä kyllä voi valikoida. Toisaalta en haluaisikaan, koska mihin raja vedettäisiin?

  • Noora kirjoitti:

   Niin. Pitää olla ammattimainen ja ammattilainen. Tunteiden ja omat ei saa vaikuttaa siihen miten kohtelet tai hoidat potilastasi.

 2. Yks mölli kirjoitti:

  Emme halua mutta teemme velvollisuutemme.

 3. Marke kirjoitti:

  Meidän on kaikkia hoidettava samalla tavalla yhtä hyvin taustoista ja tarinoista riippumatta.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Minusta yksikään lääkäri tai hoitaja ei päätä mielipiteidensä perusteella ihmisen kohtalosta. Siinä vaiheessa kun potilas tulee, kenenkään hoitajan ei pidä miettiä mitään muuta kuin potilaan hoitoa. On pelottavaa, että joku hoitaja edes miettii tuollaista. Ilmiselvä lähtökohta on, että hoitohenkilökunta tekee parhaansa jokaisen kohdalla. Syyt ovat mielestäni yksinkertaiset sen lisäksi mitä hoitohenkilökunnan ammattietiikka vaatii. 1) vaikka maallikot ovat tuominneet epäillyn ennen oikeuden tuomiota, on aina kaikessa olemassa erehtymisen mahdollisuus. Mitä jos poliisi olisikin erehtynyt tekijästä? Hoitohenkilökunta antaa potilaan kuolla ja tutkinnan edetessä ilmeneekin että tekijä on joku muu. 2) kun hoitaja tuomitsee epäillyn, ja ajattelee että kenelläkään ei ole ottaa toisen henkeä, miten hoitaja voi ajatella että hänellä itsellään on oikeus päättää epäillyn kohtalosta/kuolemasta? 3) kenenkään henkilökohtainen näkemys ei saa vaikuttaa ketä hoidetaan ja miten.

  Uskomatonta. Oletko jossakin töissä hoitajana? Tällaiset kirjoittelut on vakavasti otettavaa. En ole lukenut blogiasi enkä tiedä muuta kuin mitä tässä postauksessa lukee. Poliisin tiedotustilaisuudessa mukana ollut lääkäri kertoi että kaikki potilaat hoidetaan parhaalla tavalla, ja se on inhimillistä. Muiden tulee olla raukkamaisuuden yläpuolella.

  • Noora kirjoitti:

   Enhän missään vaiheessa ole puhunut, että ketään jätettäisiin hoitamatta saati annettaisi kuolla. Inhimillisiä ajatuksia tällainen tapahtuma silti tuo mieleen. Kuten tekstin lopussa totean, kun puen työvaatteet päälle, hoidan potilaani kyllä. Ja niin varmasti tekevät kaikki muutkin.

  • Yks mölli kirjoitti:

   Tässä lähinnä on pohdiskeltu omia tunteita ja minusta on hyvä että tästä(kin) asiasta keskustellaan. On upeaa että Noora otit asian esiin. Ei ole helppo aihe – tottakai teemme parhaamme! Omien tunteiden irti pitäminen on ammatillisuutta ainakin tällaisissa tapauksissa ja yksi sitä tukeva asia on asioista puhuminen, auttaahan se setvimään tunteitakin.
   Itse toteutan ajatusta itkekää itkevien kanssa, naurakaa nauravien kanssa ja rikollisten tms kanssa mun ei tartte puhua niin paljon. Voin pitää itseni asioista erossa ja tehdä silti työni hyvin.

 5. Nimetön kirjoitti:

  Potilaan hoitaminen ei voi olla missään tilanteessa absurditilanne. Kannattaa varmaan lukea uudestaan mitä olet kirjoittanut ja minkälaisen viestin se antaa. Kirjoitat että sinua ei voisi vähempää kiinnostaa onko potilaalla kipuja. Parempi vain jos on. Minusta tässä kohtaa kerrot suoraan mitä ajattelet. Ja olet ilmeisesti hoitaja. Tämä on minun tulkinta kirjoituksesi lukijana.

  Lisäksi kirjoitat että ”en voi sanoa etten hoida häntä. Vai voinko sittenkin?” Eli minä en ainakaan saanut käsitystä miten toimisit kun puet työvaatteet päälle.

  Eihän poliisikaan toimi omien tuomioiden mukaan. Poliisi ampui alaraajaan jotta epäilty tekijä pysäytetään eikä enempää vahinkoa aiheudu. Epäilty jäi henkiin (muuallekin olisi varmaan voitu ampua) ja nyt poliisilla on mahdollisuus selvittää mistä on kyse ja liittyykö juttuun muitakin tekijöitä. Kyse on kaikkien turvallisuudesta myös jatkossa. Tämä lienee myös ammattimaisella hoitohenkilökunnalla tiedossa Turussa.

  Hoitaja joka kieltäytyisi hoitamasta epäiltyä vaarantaisi tällaisessa tilanteessa rikoksen selvittämisen ja ehkä suomalaisten turvallisuuden.

  • Noora kirjoitti:

   Niin. Esitän tekstissä siviili-minän ajatuksia. Työvaatteet pukiessani toimin ammattimaisesti riippumatta siitä mitkä ihmisen taustat on. Silti inhimillisenä ihmisenä, joka on myös muuta kuin se sairaanhoitaja, herää erilaisia ajatuksia mieleen. Ei se silti tarkoita, että olisin ketään hoitamatta jättämässä, enkä niin ole tähän päivään mennessä tehnyt vaikka potilaana on ollut hyvin erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Teen työni, koska nimenomaan se on työni: hoitaa ihmistä.

  • Aku kirjoitti:

   Syö pääs!Et nyt vaan selkeesti haluu itse ymmärtää mitä Noora kirjoNoora.Tai sitten oot oikeesti vaan niin s*tanan tyhmä ettet tajua.Ihmisiä ne hoitajatkin on ja niillä on tunteet.Ja varmasti hoitavat työnsä vaikka hoidettavana olis minkälainen ihmissaasta.

 6. Nimetön kirjoitti:

  En kyllä ymmärrä enää koko kirjoituksesi pointtia näiden selitysten jälkeen.

  Kysymyksesi on ”Miksi minun pitäisi kunnioittaa tällaista ihmistä hoitajana kun ei hänkään kunnioita toista?” Eikö se ollut se mihin halusit ihmisten kommentteja.. Olen vain vastannut esittämääsi kysymykseen.

  • Noora kirjoitti:

   Ymmärrän vastauksesi kyllä 🙂

   Teksti käsittelee ajatuksia mitä tuollainen tragedia toi mieleeni. Sitten alettiin puhumaan, että ketään ei saa jättää kuolemaan. Tarkensin vain ammatillista näkemystä kommenteissa, vaikka kovasti se mua silti mietityttää. Kuitenkin edelleen asia tuntuu näin siviilissä kovin ristiriitaiselta.

   En tiedä oletko hoitaja itse, mutta tällaiset tapahtumat herättävät ajatuksia, näköjään ainakin minun mielessäni. Kirjoittelen niitä auki ja pohdin ääneen ja on kiva saada kommentteja ja vastailen niihin, ja sitä kautta pyörittelen asioita myös uudelta näkökannalta omassa mielessäni.

  • Sandra kirjoitti:

   Hei nimetön, oletko itse hoitaja tai hoitoalalla? Minä ymmärrän kyllä kirjoituksen pointin ja nämä ovat sellaisia asioita joita hoitohenkilökunta miettii, siivili minuna voin ottaa omat tunteeni huomioon mutta hoitajana ei voi, vaan teet niinkuin kuuluu ja hoidat potilasta parhaalla mahdollisella tavalla.. Mutta se voi herättää ristiriitaisia tunteita hoitajalla. Samoin kuin esim. alkoholistit ja muut päihteiden käyttäjät ovat sellainen ryhmä joka herättää hoitajalla varmasti monenmoisia tunteita, silti heitä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta niinkuin sanoit jos hoitaja kieltäytyy hoitamasta epäiltyä se vaarantaa ja hidastaa rikoksen selvittämisen.

 7. Pistää vihaksi kirjoitti:

  Ymmärrän täysin ajatuksesi, vaikka en hoitoalalla olekaan. Ihme jeesustelua ylläolevilta kommentoijilta..

  Inhimillistä on kokea vihaa tuollasta ihmispaskaa kohtaan, joka tappaa muita ihmisiä.. :S

  Aivan kuten sanoit ammattilaisten pitää hoitaa hommat ammattietiikan mukaisesti, vaikka se ei hyvältä tuntuiskaan. Kamalan vaikea tilanne. Onneks itse olen vain opettaja. 😀

 8. Sairaanhoitaja minakin kirjoitti:

  Sairaanhoitajan on ihan turhaa edes spekuloida, etta haluaako lievittaa jonkun kipuja tai turvata elintoimintoja – se on meidan duuni, oli potilaana kuka tahansa.

  • Noora kirjoitti:

   Minä hoidan häntä, kuka tahansa potilaakseni osuukin, hyvin ja tasaveroisesti, kyllä. Mielestäni olisi tekopyhää esittää, etteikö tällainen tapahtuma herättäisi kaikenlaisia ajatuksia meidän ammattilaistenkin mieleen. Minun mielestä on tärkeää tunnistaa tällaiset tunteet ja käsitellä ne. Etenkin silloin kun ei itse ole esimerkiksi tässä Turun tapauksessa ollut hoitajana. Tämä sama voi silti tullaan eteen vaikka kotikaupungissani. Silloin teen työni kuten minun kuuluukin. Niin tekevät varmasti kaikki muutkin. Emme me hoitajat ole robotteja jotka eivät tunne tai ajattele.

 9. Pilvi kirjoitti:

  Hei ihanan rehellinen ja pohdiskeleva kirjoitus! Samaistun sinuun täysin vaikken hoitoalalla olekaan ja vaikken ollut ajatellut tätä asiaa ollenkaan ennen kun luin postauksesi.

 10. turust kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, itse oon hoitoalalla töissä kyseisessä kaupungissa ja eilen just työkavereiden kaa puhuttiin, kuinka oman etiikan kannalta tommosen p*askapään hoitaminen olis raskasta vaikka tietty pakollista työnpuolesta… Toivottavasti toi tapaus jää ainoaksi….

 11. Noora kirjoitti:

  Kommentointi meni yli hilseen ja pistän sen nyt kiinni tältä osin. Jatketaan joku toinen kerta. Peace!

Kommentointi on suljettu.