Hae
Mansikkapilvi

Yllättävän moni lopettaa hormonaalisen ehkäisyn!

Itse kuulun nimittäin samaan porukkaan. Olen ollut jo useamman vuoden ilman hormonaalista ehkäisyä. Ehdin syömään e-pillereitä n. 18 vuotiaasta saakka. Söin pillereitä varmaan kahdeksan vuoden ajan. En muista mikä oli se lopullinen niitti joka sai itseni lopettamaan e-pillerit, mutta se oli elämäni yksi parhaimmista päätöksistä.

E-pillereiden lopettaminen sujui omalla kohdallani todella kivuttomasti. Olen lukenut ja kuullut monia juttuja pillereiden lopettamisesta. Monille iskee älytön akne, joillakin e-pillereiden lopettaminen vaikuttaa mielialaan. Itse pääsin e-pillereistä eroon todella helposti, ilman mitään sivuoireita. Päätin silloin, että tämän jälkeen en aloita enää koskaan mitään hormonaalista ehkäisyä.

Itselläni on aina olleet todella kovat kuukautiskivut. Edes e-pillerit eivät vieneet kipuja kokonaan pois. Ainut etu mikä e-pillereissä oli se, että pillereiden avulla pääsi kuukautisvuodosta käytännössä melkein kokonaan eroon ja kuukautiset tulivat tarkasti päivälleen. Itselleni lääkärini sanoi, että noin kolme vuotoa on hyvä vuodessa käydä läpi. Muuten e-pillereiden avulla voi pitää kuukautisvuodon poissa useammankin kierron ajan, mutta tämä on jokaisen e-pillereiden käyttäjän hyvä tarkistaa omalta lääkäriltään, että mitä lääkäri suosittelee juuri sinulle. Jossain vaiheessa voi tosin tulla läpivuotoa, jos kuukautisia siirtää useammat putkeen. Tällöin on hyvä pitää pillereistä tauko. Itselläni on aina ollut melkoisen epäsäännölliset kuukautiset, siis silloin kun en ole syönyt pillereitä. Nykyäänkin kuukautiset tulevat silloin kun huvittaa. Kiertoni on suunnilleen 27 päivää mutta se voi olla yhtä hyvin 35 tai 23 päivää.

Kuukautiskiertokalenteri!

Itselläni on käytössä puhelimessani sovellus, johon merkkaan aina kun menkat alkaa. Sovellus on laskenut kiertoni ja osaa ilmoittaa hedelmälliset päivät sekä sen milloin vuodon pitäisi suunnilleen alkaa. Sovellus helpottaa arkea todella paljon kun ei tarvitse miettiä, että milloin ne menkat tulee ja mikä aika kierrosta on menossa. Sen kuin kaivaa sovelluksen esille. Sovelluksen avulla voi myös pitää kirjaa oireistaan, jos nyt jotain oireita kuukautiskierto aiheuttaa. Sovellus löytyy Play-nettikaupasta ilmaiseksi Androidille ainakin. Sovelluksen nimi on Period Tracker tai kuukautiskiertokalenteri.

Kun lopetin e-pillerit ajattelin tosiaan, että mitään ylimääräisiä hormoneja en kehooni enää tunge. Onhan e-pillereistä varmasti hyötyäkin mutta itse ainakaan en juuri kokenut muita hyötyjä kuin sen minkä takia e-pillereitä syödään, ehkäisyteho ja kuukautisten säännöllisyys. Toki nuo ovat juuri ne syyt miksi e-pillereitä usein syödään, mutta haittavaikutuksia tuli useita. Turposin pillereiden voimasta useamman kilon ja se turpeus lähti pois kun lopetin pillerit. Lisäksi yleinen oire, minkä myös Taru allekirjoittaa, eli haluttomuus. Itselläni e-pillereitä vaihdettiin toiseen merkkiin tämän vaivan vuoksi, mutta eipä se oiretta helpottanut. Muitakin haittavaikutuksia ilmeni, joten koin paremmaksi olla ilman e-pillereitä ja se on kannattanut kyllä, ainakin omalla kohdallani.

Oma mielipiteeni onkin siis se, että on paljon parempi näin kun kropan luonnollista toimintaa ei sotketa millään ylimääräisillä hormoneilla, vaikka ne ns. elimistön luonnollisia hormoneja onkin.

Mitä mieltä sinä olet? Onko sinulla toisenlaisia kokemuksia? Olisi mielenkiintoista kuulla!

 

33 kommenttia

 1. Miranda kirjoitti:

  Kiva, kun kirjoitit aiheesta, varmasti kiinnostaa kaikkia naisia ja helpottavaa kuulla, ettei tullut isoja ongelmia e-pillerien lopettamisesta 🙂
  Miten sitten nykyään hoidat ehkäisyn? Itsekkin haluaisin eroon e-pillereistä, mutta raskaaksi en halua. Kumin käyttö ei innosta, kun on vakituinen partneri ja ne hedelmällisyyskoneet ja apit koen epäluotettaviksi, koska keho ei aina toimi kuin kone.

  • Tuuli kirjoitti:

   Minä voin lämpimästi suositella kuparikierukkaa. Siitä kuulee kyllä hirveästi kauhujuttuja, joiden takia itseänikin ensin epäilytti (kivu, hirveät vuodot, tulee ulos jne.), mutta hetkeäkään en ole katunut, kun päätöksen viimein tein. Kuparikierukoitakin on nykyään tarjolla eri vaihtoehtoja, ja niistä pitäisi löytyä sopiva myös kivuista ja runsaista vuodoista kärsiville. Ja sopii siis synnyttämättömillekin, toisin kuin perinteisesti ajatellaan. Itselleni asennettiin ihan perinteinen Nova-T: alkuun vuodot hieman rusastuivat, mutta puolen vuoden jälkeen tasoittuivat ja ovat nykyään mielestäni samalla tasolla tai jopa vähäisemmän kuin aikanaan ennen pillereitä, ovulaation tuntee, joten sen avulla voi helposti laskea vuodon alkupäivän (itselläni nykyään aika säännölisesti 28-30 päivän kierto) ja kivut eivät myöskään mielestäni ole sen kummemmat kuin ennen pillereitä tai pillereiden aikanakaan. Ei tuo kuparikierukkakaan tietysti jokaiselle sovi, mutta jos ei ole selkeää syytä miksei sopisi, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Vähintään 5 vuoden teho yhdellä asennuksella ja todella luotettava ehkäisyteho – aivan eri luokkaa kuin noilla sovelluksilla ja tietokoneilla, jotka ovat pahimmillaan arpapeliä etenkin, jos kierto ei ole todella säännöllinen.

   • Noora kirjoitti:

    Kierukka kuulostaa hullulle. Joskus kierukat ”kasvaa kiinni” ja poistaminen on kovin tuskallista. Se on kuitenkin hyvä, että se on toiminut sulle mutta itse kyllä kammoan kierukoita 😀 Joo ja siis en mä sillä vinkannut tuosta sovelluksesta, että se olisi mikään ehkäisykeino vaan sillä, että pystyy vähän seuraamaan helpommin kuukautiskiertoa 🙂

  • Miranda kirjoitti:

   Eikös kuparikierukan vaikutus perustu siihen, että aiheuttaa tulehduksen :S ei ole kovin houkuttelevia nämä ehkäisykeinot ja täysin naisten vastuulla 😛

  • Noora kirjoitti:

   Kiva, että aihe oli mieluisa. Tosiaan aika useita naisia koskettava.
   No me ollaan päädytty luottamaan ns. varmoihin päiviin. Tiedostamme molemmat riskit mutta tämä ”ehkäisykeino” on sopinut meille. En todellakaan suosittele tätä muille mutta näin meillä. 🙂

 2. Nimetön kirjoitti:

  Moikka! Minä söin e-pillereitä 16-vuotiaasta 24-vuotiaaksi. Mitään suurempia vaikutuksia en pillereiden (Harmonet) kokenut minulle aiheuttavan. Jotenkin kuitenkin koin eläväni jonkilaisessa ”sumussa”, mikään ei tuntunut miltään ja kaikki oli yhtä ja samaa fiilistä. Niinpä aloinkin puhua 2011 miehelleni, että josko luopuisin pillereistä ja otettaisiin käyttöön kondomit. Hän ei kumi-ajatuksesta innostunut, vaan ehdotti keskeytettyä yhdyntää 😀 Kysyin, että kai hän tiettää ettei se ole todellakaan varma ehkäisymenetelmä. Päädyttiin siihen kuitenkin, olihan meillä siinä vaiheessa jo takana 7 vuotta kestänyt parisuhde ja vakituiset työpaikat. Mahdollinen raskaus olisi siis ollut ns. iloinen vahinko 🙂 Noh, lopetin pillerit ja voi sitä fiilistä!! Yht’äkkiä koin itseni paljon iloisemmaksi ja onnellisemmaksi… toki tiettyyn aikaan kuusta myös vihaisemmaksi ja itkuisammaksi 😀 Aloitin samoihin aikoihin säännöllisen liikunnan ja kiloja karisi lähemmäs 9! Pelkäsin ihomuutoksia, mutta mitään ei ilmennyt. Kuukautiskiertoni jatkui samantien täysin säännöllisenä (27-28 päivää). Aloin myös tuntea täysin kaikki ovulaatio-oireet, niin hyvässä kuin pahassakin! 😀 Kesällä 2014 päätettiin ryhtyä yrittämään vauvaa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Vuosi 2018 alkaa hedelmöityshoidoilla. Sellainen tarina täällä 🙂 (En siis koen, että e-pillerit olisivat vaikuttaneet hedelmällisyyteen. Jostain syystä vain ei ole tärpännyt, vaikka kummastakaan ei löytynyt mitään vikaa. Halusin kertoa tarinani ”tähän pisteeseen asti”).

  -L

  • Noora kirjoitti:

   Mullakin itseasiassa oli Harmonet pillerit!

   Hahahhaa…Luin sun tekstin, että ”Yht’äkkiä join itseni paljon iloisemmaksi” 😀

   Mutta siis joo. Ei ehkä pitäisi mainostaa mutta täällä kans luotetaan ns. varmoihin päiviin. Tää sopii ehkä sellaisille pareille jotka tiedostaa ne riskit miten siinä voi käydä. Mut tähän saakka on ainakin toiminut. 🙂

   Kiitos kun jaoit tarinasi 🙂

 3. Hipsu kirjoitti:

  Olen itse pitänyt hormonikierukkaa itselleni kaikista sopivimpana vaihtoehtona. Nyt kun saan kolmannen lapseni ja olen yli 30v niin taidan päätyä sterilisaatioon. Lapsiluku kun on täynnä niin en näe mitään syytä miksi ehkäistä hormonaalisesti..

  • Noora kirjoitti:

   Sterilisaatio on kyllä tosiaan se lopullinen ehkäisykeino. Sen päätöksen tehdessään täytyy olla täysin varma, että lapsiluku on täynnä. Miehillä tämäkin toimenpide on ”hellempi” ja joissain tapauksissa peruttavissa. Naisella taas viedään välineet kokonaan veks, joten päätös ei saa alkaa kaduttamaan.

   Oletko huomannut mitään sivuoireita hormonikierukasta?

 4. Aino kirjoitti:

  Itse lopetin kohta kaksi vuotta sitten, ja olen ollut tyytyväinen vaikka akne räjähtikin. Luulin johtuvan pillerien lopetuksesta, mutta 1,5 vuotta lopetuksesta munasarjat ultrattiin ja selvisi että ne ovat pco-tyyppiset. Eli akne + pco-tyyppiset munasarjat + vuotohäiriöt = pcos. Jos sinulla ei ole kierto tasaantunut, niin suosittelisin että ultraisit gynellä munasarjat jos ei ole vielä tehty. Minulla myös kovat kivut ja pitkä kierto… Näistä johtuen asiaa alettiin tutkimaan, ei aknen takia johon nyt roa-kuuri.

  • Noora kirjoitti:

   No juu, joskus olen miettinyt, että voisi käydä tsekkauttaa tilanteen yksityisellä gynellä. Ehkäpä tämän talven aikana 🙂

   Tsemppiä roa-kuurin kanssa!

 5. Sonja kirjoitti:

  Olipa mainio ja osuva postaus! 🙂 Mukava lukea muidenkin tarinoita aiheesta! Koitampa kertoa lyhyesti omani 🙂
  Minullakin ollut myös aina aivan järkyttävät kuukautiskivut. Olen miettinyt esim endometrioosin mahdollisuutta, vaikkakaan kaikkia endon oireita ei itsellä ole. Joten olen miettinyt, että olisiko se turhaa tutkia edes vai ei.. Olen syönyt e-pillereitä n. 5 vuotta. Kolmen vuoden käytön jälkeen, halusin kokeilla lopettaa pillerit. Ja nähdä pärjäisinkö kipujen kanssa. Minullakaan ei pillerit vähentänyt kovia kipuja. Mutta kun lopettamisen jälkeen ensimmäiset kuukautiset tulivat, oli kipu jotain vielä kauheampaa. Tuntui, että oli pakko aloittaa pillerit uudestaan, koska en olisi pystynyt elämään normaalia elämää joka kuukausi niiden kipujen kanssa. Ja niin aloitin pillerit heti uudestaan, jotta voisin syödä useamman laatan putkeen. Yleensä syön 3x. En ole vielä miettinyt lopettamista, koska pelkään, etten saisi lääkkeillä kipua kuriin. Toisaalta, en ole huomannut oikeastaan pillerien haittavaikutuksia.. Vaikka hyvinkin niitä voi olla. 😀
  Kipulääkkeitä olen joutunut siis syömään pillereidenkin kanssa paljon, eivätkä nekään oikeastaan ole auttaneet. Sen takia olen useasti käynyt asian tiimoilta lääkärillä kyselemässä muita lääkkeitä. Useampia erejä vaikuttavia aineita ja yhdistelmiä on tullut kokeiltua, mutta vielä ei sopivaa ole mielestäni löytynyt.
  Oletko sinä löytänyt kipuihin sopivan lääkityksen? Ja onko sulla tutkittu kovien kipujen syytä? 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Voi että! Kiputoveri!

   Mä vedän vaan buranaa yleensä maksimit kaks ekaa päivää, niillä kivun saa kohtalaisen hyvin haltuun. Joskus kroppa antaa hyvin merkit, että kohta alkaa vuoto ja alamahaa alkaa sillon vihlomaan, nyt olen alkanut jo siinä vaiheessa syömään kipulääkettä. Oon huomannu, että jos sen kivun saa haltuun ennen kuin ne varsinaiset menkat ja kivut edes alkaa, niin sitten niitä on helpompi hallita pienemmällä kipulääkemäärällä.

   Oon miettinyt, että olis kiva käydä selvittelee, että onko siellä joku oikee syy miks menkat koskee, mutta ei siis tähän mennessä ole selvitetty.

 6. Hanne kirjoitti:

  Olen myös huomannut tämän viime vuosien joukkopaon pois hormoniehkäisystä ja todennut ilmeisesti itse kuuluvani johonkin erityisryhmään, kun en ole huomannut e-pillereissä mitään haittavaikutuksia. En oikeasti mitään, ainoastaan hyviä puolia niissä on minun kohdallani. Samaa merkkiä olen syönyt 15-vuotiaasta lähtien ja ensi vuonna täytän 40 eli melkein 25 vuotta olen ollut pillereillä. Toki väliin mahtuu joitakin pitkiäkin taukoja silloin kun en ole ollut suhteessa, mutta en kyllä ole todennut olotilan noiden taukojen aikana poikenneen mitenkään siitä ajasta, kun olen syönyt pillereitä. Paino ei ole vaihdellut niiden johdosta, mielialoissa ei ole muutoksia eikä ihossa tms. Ainoa selkeä ero on ollut siinä, että ilman pillereitä ei myöskään ole tullut kuukautisia lainkaan. Olen ollut pahimmillaan melkein vuoden ilman menkkoja eikä sekään ole mukava juttu, kun ei tiedä mistä se johtuu.

  Itsehän luulin esim. haluttomuuden johtuvan hormoniehkäisystä. Ex-mieheni kanssa kärsin jo pari vuotta haluttomuudesta ja kokeeksi jätin pillerit pois, no, ei mitään vaikutusta vaan pillereiden poisjättämisen jälkeen oltiin lähes 1,5 vuotta täysin ilman, koska minua ei kiinnostanut yhtään. En halunnut miestäni enkä kyllä ketään muutakaan. Vertailuna nykytilanne, jolloin olen taas syönyt pillereitä vuosikaudet, kun olen nykyisen mieheni kanssa ollut reilut 8 vuotta ja hänen kanssaan haluan kyllä vällyjen väliin monta kertaa viikossa.

  Mieheni on jo yli 40 ja minä tosiaan täytän sen ensi vuonna, ja sitten voisi varmaan jo harkita kumpi meistä menee steriin (lapseton siis olen). Tosin siinäkin minua harmittaisi se, että sitten poistuisi mahdollisuus siirtää menkkoja esim. reissun tieltä pois kuten pillereiden kanssa voi tehdä. Ja sitten se, että jos se täysi menkattomuus toistuisi niin pelkäisin jatkuvasti sydän kurkussa olevani raskaana, steristä huolimatta. Minulle siis e-pillerit ovat toistaiseksi vain hyvä asia, katson sitten vaihdevuosien tullessa asiaa uudestaan 😀 .

  • Noora kirjoitti:

   No sehän on hyvä jos kroppa sietää e-pillereitä. Ilmeisen moni ei voi yhtyä siihen.

   Mitä sitä hyvää vaihtamaan jos kerran toimii eikä pillereiden napsiminen päivittäin ole ongelma, siis että muistaa ottaa yms. Odottelet vaan kiltisti niitä vaihdevuosia! 😀

 7. Typyskä kirjoitti:

  Itselläni on lapsiluku täysi ja tehty steriilisaatio jo 7 vuotta sitten. Kuukautiskivut ovat valtavat ja vuoto runsasta. Siihen ovat hoidoksi ehdotelleet kas kummaa pillereitä:) ja just sen vuoksi teetätin steriilisaation ettei tarvitse ehkäisystä huolehtia enää. Pillereistä menin aivan tajuttoman mustasukkaiseksi,vainoharhaiseksi,masentuneeksi. Hormonikierukalla vuoto oli melkein joka viikkoista. Kuparikierukaata en tykänny muuten. Haluaisin kohdun pois mutta sitä ei aleta tekemään. Onneksi näitä vuosia ei ole enää kuin reilu 10 vuotta jäljellä;)

 8. Sohvi kirjoitti:

  Ootko kokeillut sellaista sovellusta kuin clue? Mulla oli aiemmin tuo sama kuin sulla mutta puhelimen vaihduttua vaihdoin myös sovellusta.. olen tykännyt tästä cluesta enemmän ☺

 9. Kantapäänkauttaoppinut kirjoitti:

  En-enään-IKINÄ laita hormonaalista ehkäisyä suun kautta enkä mitään muutakaan kautta. Monia vuosia käyttäneenä luulin kaiken olevan ok. Ensimmäinem raskaus ja pillerit vähä vaihtu. Ei käyny lopetin nopeaa. Paino nousi humisten ym. Toinen raskaus. Kokeilin uudelleen samoja, ei hyvä vaihdoin. Ne kävi?! Paino ei noussu kaikki ok! Ja kaikkea muuta! Sekosin. Täysin. Jossain vaiheessa vintti pimeni nii pahasti etten enään hallinnut käyttäytymistä. Masennuin täysin. Itkin kokoajan. Vihasin kaikkia. Sulkeuduin. Väsyin. Sen johdosta menetin työpaikkani. Kävin lääkärissä kun luulin että olen sekoamassa, kevätmasennus? Mies onnekseni huomasinettä mitäpä jos, ne pillerit! Lopetin välittömästi, olo koheni päivissä!!! Hyi mitä myrkkyä! Koko se aika meni sumussa. Menetin ystäviäkin työn lisäksi. Ja ne pillerit on joskus oikeasti käynyt minulle! Alhaisimmat hormooniltaan vielä. Miettikää, sata kertaa, ennenku alatte niien kaa leikkii, varottakaa ainaki lähipiirii et kattovat muuttuuko käytös ym kun itsehän sitä ei huomaa! Luulin kerranki kaiken onnistuvan… kunnes maailma romahti.

  • Noora kirjoitti:

   Voi että! Sullepa on e-pillerit kolahtaneet väärällä tavalla ja varmaan kaikista kovimmalla kädellä.

   Onneksi syy löytyi ja lopetettuasi pillerit olotilakin alkoi helpottua. Pahimmillaan se voi olla just tuota e-pillereiden kanssa. Hyvä vinkki toi just, että lähipiiri vähän seuraa et tuleeko muutosta käytökseen yms jos pillerit aloittaa. 🙂

   Ihanaa syksyä!

 10. Elina kirjoitti:

  Itse söin e-pillereitä 15 vuotiaasta alkaen 25 ikävuoteen. Lopetin pillerit ihan mielenkiinnosta, että opin tuntemaan kehoni paremmin ilman ylimääräisiä hormooneja.

  Kuukautiskierto asettui suht nopeasti kohdilleen ja äkkiä huomasi muutokset olotilassa. En ole enää niin itkuherkkä, enkä kärsi kovista pms-oireista mitkä olivat taas pillereiden kanssa arkipäivää. Vuoden kuluttua pillereiden lopettamisesta alkoi itsellä kunnon akne 😀 Söin siihen sitten tetrasykliinin ja roakuurin ja nyt iho on kunnossa onneksi.

  Tällä hetkellä ehkäisynä on kuparikierukka ja tämä toimii itsellä ainakin paremmin kuin hyvin. Ensimmäiset muutamat vuodot olivat hieman normaalia runsaampia ja vuotopäiviä oli enemmän. Nyt vuoden jälkeen sekin on tasoittunut jo normaaliksi.

  Vaikka tuo akne tulikin, on tämä hormooniton elämä ollut kaiken sen arvoista! <3 Ihanaa kun kuukautiskierto on tasainen ja tuntee kropan omat merkit kierrosta, ovulaatiot yms. Ja on myös ihanaa, kun ei kärsi enää niin voimakkaista mielialanvaihteluista mitä pillereitä syödessä.

  • Noora kirjoitti:

   Joo, se on jännä kun sen ovulaationkin voi tuntea! Tiedän tyyppejä jotka ei ole koskaan tunnistaneet omaa ovulaatiotaan. 🙂 Eikä se tietty kaikilla niin vahvasti tunnukkaan. Muakin helpottaa jo ihan sekin kun tietää ettei tarvii joka päivä napsia jotain pillereitä. 🙂

 11. Jossu kirjoitti:

  Täällä myös taustalla lähemmäs kymmenen vuotta e-pillereiden käyttöä. Lopetin vajaa vuosi sitten. Muuta eroa en ole huomannut, kuin että jäätäv akne puhkesi päälle. Mulla on aina ollut hyvä iho, mutta ei enää. 🙁 Nyt sitten hoidellaan aknea antibiooteilla ja A-vitamiini voiteilla kuntoon. Harmittaa kyllä tältä osin hirveästi. Itselle akne on ollut tosi paha itsetunnon vuoksi. Ilman meikkiä liikkuminen ei enää ole vaihtoehto. Toivon nyt todella, että näistä akne hoidoista olisi apua.

  • Noora kirjoitti:

   Voi eii! Tuota itsekin pelkäsin silloin kun itse pillerit lopetin. Akne on ilmeisen yleinen oire kun lopettaa e-pillerit. Mee ajoissa pyytämään vahvempi kuuri, jos nykyinen lääkitys ei ala tehoamaan. Tsemppiä. Onneksi akne on hoidettavissa.

 12. TT kirjoitti:

  Ehdin syödä e-pillereitä varmaan noin 8 vuotta, kunnes vaihdettiin minipillereihin riskitekijän (hyytymistekijä) vuoksi. Vaikeaa tosiaan, jos ei hormonaalisia keinoja halua käyttää. Toisaalta itsekin mielellään olisi ilman mitään ”lisäaineita”. Raskaaksi tuleminen ei olisi kuitenkaan hyvä juttu, vaikka tasapainoisessa suhteessa ollaankin. Myös minipillereiden helppous houkuttaa, ei tarvitse miettiä vuotoja tms. Muitakaan ns sivuoireita en ole huomannut. Ihmettelenkin aina miten muut diagnosoivat vaikka mitä haluttomuus, tunteiden vuoristorata ongelmia ehkäisypillereihin liittyen. 😀

  • Noora kirjoitti:

   No hyvä ettei sullakaan ole tullut mitään sivuoireita 🙂 Ja tosiaan jos hormonaalisen ehkäisyn haluaa, niin sillä rintamalla kuitenkin on jonkun verran vaihtoehtoja mistä valita 🙂

 13. Nimetön kirjoitti:

  Silloin kun mulla oli pillerit, en minäkään huomannut mitään sen kummempaa, kuten joku tuolla yllä kirjoitti. Pillerit oli jotain kolmisen vuotta käytössä. Sitten vaihdoin ihan vaan hataran pääni vuoksi ehkäisykapseliin, toka sellainen menossa nyt (6v ollut yhteensä). Ja eipä ole sen kummempi olo tämänkään kanssa, mitä nyt vuodot joskus ihan ihmeellisiä mutta joskus menee jopa 3kk ilman mitään 😀 onhan se hormonin tulo tässäkin tasaisempaa kuin pillereissä, se oli myös yksi syy miksi halusin pois pillereistä. Vuoden sisään varmaan otatan tämän pois ja katsotaan mitä sitten tapahtuu, toivottavasti tapahtuu mukavia tästä hiljattain todetusta endometrioosista huolimatta…

  • Noora kirjoitti:

   Niin, kyllä mä uskon, että pillerit joillekin sopii! Tuskin niitä syötäisiin niin paljon muuten 🙂

   Voi että, endometrioosi. Onko miten paha sulla?

 14. Nimetön kirjoitti:

  Pieni korjaus…:) Kirjoitit Noora näin: ”Sterilisaatio on kyllä tosiaan se lopullinen ehkäisykeino. Sen päätöksen tehdessään täytyy olla täysin varma, että lapsiluku on täynnä. Miehillä tämäkin toimenpide on ”hellempi” ja joissain tapauksissa peruttavissa. Naisella taas viedään välineet kokonaan veks, joten päätös ei saa alkaa kaduttamaan.”

  Ote Duodecimin sivuilta: ”Naisen sterilisaatiolle on kaksi menetelmää. Pidempään käytössä on ollut laparoskopia eli nukutuksessa tehtävä vatsaontelon tähystys. Tässä menetelmässä munanjohtimiin asetetaan metalliset klipsit, jotka tukkivat munanjohtimen lopullisesti.”
  Sivuilla myös kerrotaan, että toisessa leikkausvaihtoehdossa viedään tähystimen avulla ns. spiraalit kumpaankin munanjohtimeen, jotka tukkeutuvat kolmessa kuukaudessa.

  Elikkä kaikkia naisen värkkejä ei oteta veks,niinkuin kirjoitit:) Kohdunpoisto sitten eri asia tietenkin. Mutta onhan sterilisaatio toimenpiteenä kuitenkin lopullinen,hyvin harvoin operaation purku onnistuu..
  Itse harkitsen sterilisaatiota, kaksi lasta hankittu ja ikääkin reilusti päälle 30. Hormonikierukka mulla on nyt, mutta jatkuvat vuodot ärsyttää:/ Lisäksi naama kukkii välillä kuin teinillä,argh!

  • Noora kirjoitti:

   No joo 😀 Se voi olla, että sterilisaatiossa ei viedä kaikkia vehkeitä mutta yleensä se on peruuttamaton toimenpide, tai tällaisessa käsityksessä taidan olla? 🙂 Sotkin asian tosiaan kohdunpoistoon, olen ollut tässä toimenpiteessä mukana ja jotenkin nyt mielessäni yhdistin sen sterilisaatioon 😀 Kiitti korjauksesta 🙂

 15. Nimetön kirjoitti:

  Itse söin pillereitä kovien kuukautiskipujen vuoksi 14 vuotiaasta noin 23 vuotiaaksi saakka , jolloin tein saman päätöksen lopettaa pillerit, ja olin päätöksestä todella onnellinen ja ajattelin samoin kuin sinä ja monet muutkin lopettaneet. Olo tuntui hyvältä ja menkat pystyi ”kärsimään” kuukausittain.

  Pari vuotta sitten kuitenkin sattumalta munasarjasta löydettiin kysta, joka täytyi leikata kokonsa vuoksi pois. Leikkauksen jälkeen kysta saatiin pois, mutta lisäksi sain diagnoosiksi endometrioosin, jota lääkärit enkä itsekkään osannut kuuna päivänä epäillä itselläni. Eihän minulla ollut muuta kuin kivuliaat kuukautiset, jotka nekin sai särkylääkkeillä taltutettua. Endoa ei oltaisi voitu myöskään diagnosoida ilman leikkausta, joten siinä mielessä olen onnellinen että kysta löytyi ja leikkaus tehtiin. Ilman leikkausta olisin vielä tänäkin päivänä onnellisena ilman pillereitä, jolloin endometrioosini pääsisi leviämään vapaasti. Olen myös kiitollinen itselleni, että aikoinani aloitin pillerit lähes heti kuukautisten alettua ja ehdin olla ilman pillereitä vain vuoden-kaksi. Kuulemma kivuliaat kuukautiset ovat lähes aina merkki jostain, itselläni siis tästä endometrioosista jota ei ennen leikkausta minulle ikinä edes mainittu.

  Itselleni pillerit ei onneksi aiheuta kovin pahoja sivuvaikutuksia, tai lähinnä yritän olla edes ajattelematta niitä. Tärkeämpää pitää tuo alapääosasto kunnossa siihen asti kunnes lapset hankittu, sen jälkeen ei niinkään väliä 🙂 Ajattelutapani hormonaalista ehkäisyä kohtaan on muuttunut lähes päinvastaiseksi, olen onnellinen että tätä sairautta voidaan lääkitä näinkin ”pienellä pahalla”. 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Okei! Onni onnettomuudessa sulla siis! Oon monesti lukenut ja etsinyt tietoa kuukautiskivuista. Endometrioosi on käynyt mielessä, että mitä jos tää onkin sitä. Noh, kipujen kanssa on eletty jo yli 10 vuotta, eli jos se sitä olisi, niin aika harmi homma.

   Kiva kuulla tällainenkin tarina e-pillereistä. Kiitti siis sulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *