Hae
Mansikkapilvi

Hoitajat ovat tyytymättömiä!

En usko, että ne kahvipöydät joissa itse istun ovat ainoita joissa puhutaan tästä meidän alan tilanteesta. Me hoitajat ollaan kuin heittopusseja. Meillä itsellämme ei ole mihinkään tilanteeseen mitään sananvaltaa. Ainut mitä voidaan tehdä on se, että jatketaan kiltisti työssämme tai sitten kävellään pois ja vaihdetaan alaa. Kuka sellaisen päätöksen aikuisiällä kuitenkaan tekee?

Ollaan kuin sätkynuket

Työmarkkinakentässä valmistaudutaan syksyn neuvottelukierrosta varten. Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet tavoitteekseen palkankorotukset ostovoiman parantamiseksi sekä julkisen sektorin lomarahaleikkausten perumisen. Myös muut Kunta-alan pääsopijajärjestöt kertoivat palkankorotusvaatimuksistaan yhteisessä tiedotteessaan.

Tehyn ja Superin mukaan lomarahaleikkausten vaikutukset ovat olleet ennakoitua suuremmat ja niillä on ollut hyvin negatiivinen vaikutus myös kansantalouteen. Leikkaus on karsinut etenkin julkisen sektorin pieni- ja keskipalkkaisten työntekijöiden arkisia hankintoja. 

Hoitoalalla muut päättää miten ja minkälaisella palkalla me työskennellään. Meillä ei ole mahdollisuutta mennä neuvottelemaan palkankorotuksesta. Meillä on TES ja palkkaus määräytyy sen mukaisesti. Erikoistumiset ja koulutukset ei yleensä tuo meidän palkkoihin minkäänlaista palkanlisää. Me voidaan kouluttautua omaksi iloksi tai sitten olla kouluttautumatta, sama palkka se on enivei.

Meidän tekemää työtä haukutaan ja virheitä etsitään mediassa jatkuvasti ja silti meidän työoloja vain kiristetään hallituksen päätöksillä. Kiky-sopimus lisäsi työaikaamme puolituntia / viikko. Tämän pitäisi auttaa siihen, että Suomen talous saadaan paremmalle tolalle. Maalaisjärkeni ei riitä siihen, että miten tuo muutos tekee sen. Lomarahatkin päätettiin leikata eikä meillä asianosaisilla oikeastaan siihenkään ollut mitään sanottavaa. Sen kun otatte. Saadaanhan me ne rahat toki takaisin 2019, sitten meidän pitäisi varmasti olla tosi kiitollisia ja lomarahat tuntuu jälleen kovin ruhtinaallisille.

Erityisosaaminen

Kokeneet hoitajat tuntevat tekevänsä arvokasta ja vastuullista työtä. Heillä on paljon osaamista joka siirtyy uusille työntekijöille. Jopa monet erikoistuvat lääkärit saattavat turvautua kokeneen sairaanhoitajan oppeihin joissakin tilanteissa. Monilla hoitajilla on lisäksi paljon erikoisosaamista. Sellaista arvokasta osaamista, jota ei kaikilla ole. Siltikään heillä ei ole mitään mahdollisuutta neuvotella palkasta, vaan tekevät työnsä samalla liksalla kuin kollega jolla tätä erikoisosaamista ei löydy.

Paljon keskustelua nousee esiin etenkin juuri siinä kohtaa kun puhutaan meidän työnkuvasta ja siitä mitä se työnkuvamme sisältää. Sitä on hankala listata ranskalaisilla viivoilla ylös. Me tehdään temppuja ja lääkitään. Autetaan toimenpiteissä ja tehdään perushoitoa Me autetaan ihmistä niissä tilanteissa missä ihmiset ei yleensä halua, että muita on läsnä. Me jaetaan ja tilataan lääkkeet, jaetaan ruoat, pedataan sängyt, järjestetään jatkohoito, tilataan kyydit, soitellaan omaisille ja kotihoitoon, joskus me elvytetään, seurataan elintoimintoja, reagoidaan niihin. Lisäksi me ollaan läsnä. Me istutaan vieressä kuunnellaan ja tuetaan. Eletään sairaudessa mukana. Kannustetaan ja tsempataan. Me otetaan vastaan haistattelut ja heiluvat nyrkit. Me kuunnellaan uhoamiset ja valittamiset siinä samalla kun yritetään auttaa ja hoitaa potilasta. Eihän nuo tilanteet varmasti miltään kuulosta kun ne näin kirjoittaa, mutta siinä on ensinnäkin todella paljon työtä mutta siinä on myös sitä vastuuta.

Kun ollaan vastuussa ihmisen elämästä, onko tekemämme työ arvostettu palkan perusteella oikein? Monien ihmisten mielestä ei, mutta päättäjien mielestä kyllä. Tällä palkkapohdiskelulla en halua vähentää muiden alojen arvostusta. Puhun vain ja ainoastaan omasta ammatistani sairaanhoitajana. On vain niin surullista kuultavaa se mitä tuolla kahvipöydissä puhutaan. 40vuotta hoitajana ja päällimmäinen fiilis on se, ettei kukaan arvosta. Ei sen niin pitäisi mennä. Osalla ihmisistä on jopa vihaa sisällä. Niin, vihaa nämä muutokset ovat tuoneet ja vieneet sitä vähäistäkin kokemaamme arvostusta pois alaltamme.

Asiasta pitää pitää ääntä. Jos vain tyydymme kohteluumme, ei muutosta koskaan tapahdu! Ihminen kaipaa arvostusta ja sen pitäisi näkyä palkassamme. Tekemämme työ on hyvin vastuullista. Kehitämme itseämme jatkuvasti, sopeudumme muutoksiin. Lisäksi osaamistamme testataan säännöllisesti. Vaikka arvostan itse omaa työtäni, haluan, että työni arvostus näkyisi muutenkin.

87 kommenttia

 1. Tommi Hartikainen kirjoitti:

  Eihän kiitos tuo voita leivän päälle mutta sanon siitä huolimatta. KIITOS siitä huolenpidosta jota olen hoitajilla sairauteni aikana saanut, ja olen usein ihmetellyt kuinka jaksatte näyttää niin hyväntuulisilta vaikka työ ei helppoa olekaan ja koettakaa jaksaa sillä olette yksi tärkeä osa sitä konaisuutta josta suomi saa olla ylpeä, terveydenhuolto.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Word.
  Suomalainen terveydenhuolto on parasta.
  Siksi en sh haluais opiskella koska vastuu ja palkka ei kohtaa?

  • Noora kirjoitti:

   Suomalainen terveydenhuolto on kyllä ensiluokkalaista. Meidän sairaaloissa homma toimii ja lääkärit ja hoitajat osaavat asiansa. 🙂

 3. Saario kirjoitti:

  Samaa mieltä hoitajana siitä, että peruspalkka sais olla suurempi. Mutta eri mieltä siitä, että kouluttautuminen ei aina kannata, koska palkka ei nouse. Ite kävin lääkkeenmäärämiskoulutuksen ja sen myötä palkka nousi 680euroa kuussa, ollen nyt 3000euroa kuussa (päivätyö). Se on toki melko vaativa koulutus ja sen vuoksi meidän työpaikalta siihen ei oo innokkaita ollut, mutta siinä vaiheessa, jos ei ite halua lähteä opiskelemaan, niin on turha olla tuosta kateellinen.

  • Noora kirjoitti:

   Niin, sen takia laitoinkin, että YLEENSÄ koulutukset tms. eivät tuo palkanlisää, koska mietin juuri tuota lääkkeenmääräämiskoulutusta, sillä saa sen n. 500€ lisää palkkaa, sie jopa enemmän! 🙂

   Enkä tosiaan ole kateellinen toisille heidän palkoistaan. Jokainen saa varmasti sen mitä ansaitsee. 🙂

 4. Elsa kirjoitti:

  Kylmä tosiasia vaan on, että palkkaus tulee olla aina suhteessa siihen, minkä verran tuotat työlläsi rahaa/lisäarvoa yhteiskunnalle/työnantajalle. Mummon kädestäpitäminen voi olla ”arvokasta”, mutta ei se tuota rahaa. Ja sairaanhoitajat ovat olemassa juurikin siksi, että he tekevät halvemalla toimepiteet, joihin ei tarvita erikoisosaamista, mitä vaikkapa lääkäreillä on. Hoitajuus on kutsumusammatti ja mikäli palkkaus ei miellytä, niin onko kutsumusta silloin riittävästi? Aina voit vaihtaa alaa, olet vielä nuori, ei kannata katkeroitua.

  • Noora kirjoitti:

   Eihän se nyt voi mennä niin, että jos olet kutsumusammatissasi, niin sulla ei ole oikeutta vaatia lisää palkkaa työn vaativuuden mukaan. Työmme ei todellakaan ole pelkästään sitä, että pidämme kädestä. Uskomaton kommentti! 😀

   Eikä erikoislääkäritkään yksin tee työtään. Me hoitajat avustamme monessa toimenpiteessä. Kuvittele, leikkauksissakin hoitajilla on suuret roolit vaikka lääkäri on se joka leikkaa!

  • miranda kirjoitti:

   Nyt oli kyllä sellaista p*skaa, ettei tosikaan. Enkä ole edes hoitaja. Eli kursumusammatista ei saa pyytää kunnon palkkaa? Ja hoitsut tekevät hemmetin paljon muutakin kuin pitävät mummoa kädestä. Joka sekin on todella tärkeää, kun tuntuu, ettei vanhuksista välitä enää kukaan. Ja siis hoitajien pitäisi tehdä lääkärien hommia, hemmetin huonolla palkalla? Totta kai rahaa tarvitaan, mutta on hirveää katsoa, mihin suuntaan tämä yhteiskunta on menossa.

  • Mari kirjoitti:

   Mun yks kollega totesi tässä yhtenä päivänä hyvin että hoitajien huonoa palkkaa perustellaan aina sillä että kun ei tuoteta mitään. Onko koskaan ajateltu kuinka paljon se veisi rahaa jos työn hoitaa joku huonosti huonommalla ammattitaidolla. Esim painehaavat lisääntyisivät, lääkitysvirheistä tulisi potilaille haittoja yms. Ja mitä tuottaa esim palomestari jolla yhtä pitkä koulutus mulla selkeästi parempi alkupalkka kuin sairaanhoitajilla ? En halua lähteä vähättelemään mitään ammattia mutta haluan 4 vuoden amk-koulutuksella samana arvoista palkkaa kuin esim insinöörit joilla yhtä pitkä koulutus. Ja tuo kutsumus on niin kulunut perustelu, minkään muun alan huonoa palkkakehitystä ei sillä perustella.

   • Noora kirjoitti:

    Nimenomaan! Jos asioita ei tehtäisi tällä ammattitaidolla mitä me nyt tehdään, niin kyllä kulut alkaisi kasvamaan sitten muualla. Ja nimenomaan, ei tässä keskustelussa ole tarkoitus vähätellä muita. Me haluamme pitää huolen omasta palkastamme.

   • Nimetön kirjoitti:

    Aika epäoleellista verrata kahta täysin eri ammattia pelkän palkan ja koulutuksen keston perusteella. Lääkärin peruskoulutus on 6 vuotta ja yliopistotasoinen, sairaanhoitajan peruskoulutus 3,5 vuotta ja amk. Puolet lyhyempi koulutus= puolet pienempi palkka, relevantimpi vertaus.

  • Nimetön kirjoitti:

   Se on jännää, että haluatte puhua palkasta, mutta ette ole valmiita pohtimaan sitä, mistä se raha teille tulee. Ei terveydenhoitoala ole mitään hyväntekeväisyyttä, vaan bisnestä. Ehkä helpompaa nähdä se bisneksenä yksityisellä alalla, mutta on se sitä kunnallisellakin puolella, mutta verovaroista maksettuna. Bisneksen tavoite on tuottaa voittoa. Siis tehdä työllä enemmän rahaa, kuin sitä työhön kuluu. Palkkoja ei voi maksaa enemmän, kuin mitä työläiset tuottavat.

   Nimenomaan, hoitajan rooli on avustava. Avustavat roolit ovat toki työelämässä tärkeitä, mutta sellaisia, ettei niihin tarvita erityisen pitkää koulutusta, vaan työvoimaa on saatavilla suht. helposti ja korvattavissa uudella. Näinollen palkkaus on mitä on, koska aina löytyy joku uusi, joka sillä palkalla hommiin suostuu. Avustavat roolit eivät generoi yritykselle yhtä paljon rahaa kuin ydinroolit, se on vaan fakta. Lisänä on tietysti vastuukysymykset. Vastuullisemmissa tehtävissä myös palkkaus on sen mukainen, koska vahingon sattuessa se on se vastuullinen, joka mokasta maksaa.

   Mikäli isompi palkkapussi kiinnostaa, niin mieti työnantajan kannalta, millä tavalla sinun avullasi saataisiin generoitua enemmän rahaa bisnekselle? Turha mistään lisäkoulutuksesta on hoitajalle maksaa, jossei se tuo esim. lisää asiakkaita tai tehosta toimintaa tai luo muuten lisäarvoa juuri siihen työhön. Mikäli ei osaa markkinoida omaa osaamistaan työnantajalle, niin eikai siitä voi työnantajaa syyttää? Jos palkka on tyystin TESsiin sidottu eikä miellytä, niin mitkä ovat vaihtoehdot? Vaihtaa työpaikkaan, jossa maksetaan tuloksesta ja yksilön kyvyistä, eikä mitään taulukkopalkkoja. Ja jos asenne on tuo, että menisin kyllä töihin Norjaan tms. muttakun en osaa kieltä, niin missähän on vika? Omassa halussa oppia sitä kieltä. Aika helppoa olisi kurssittaa itsensä, jos se pelkästä kielestä on kiinni….

   Ja mitä tulee koulutusaikojen pituuteen vs. palkka, niin ajatustahan on järjetön, että samanpituisesta koulutuksesta tulisi seurata sama palkka :D. Ei onneksi eletä missään sosialistisessa valtiossa vaan markkinataloudessa. Jokaisella on valinnanvapaus kouluttautua ihan mihin ammattiin tahansa, kyvyt tietysti huomioonottaen. Turha vinkua insinöörin palkasta, kun ihan hyvin olisi voinut senkin ammatin valita. Ja edelleen, aina voi kouluttautua uudelle alalle, jos nyt tuntuu, että on tehnyt väärän valinnan.

   • Noora kirjoitti:

    Eli sun pointtina on vaan sanoa, että meillä ei ole mitään oikeutta vaatia lisää palkkaa? Vaikka hoitajan rooli on ”avustava” jäisi aika moni homma tekemättä jos meitä hoitajia ei tuolla sairaalamaailmassa olisi, ei ne lääkäritkään yksin pysty työskentelemään. Jotta nuo kuvailemasi ydinroolit pystyvät toimimaan, pitää meidän osata hommamme ja olla noissa tilanteissa läsnä, eli ihan samalla tavalla olemme ydinroolissa. Samalla tavalla hoitaja on vastuussa, ja maksaa mokastaan jos sellaisen tekee.

    Tässä sun kommentissa on aika mustavalkoinen ajattelumaailma.

    • Elsa kirjoitti:

     Tottakai on oikeus vaatia lisää palkkaa, mutta se pitää osata perustella rahallisella arvolla. Mitä työnantaja siitä saa, että maksaa sulle enemmän työstä? Sulle paremman mielen? Oletko jollakin tapaa pätevämpi kuin joku muu, joka tulisi tilallesi alemmalla palkalla?

   • Mari kirjoitti:

    Sairaanhoitaja on hoitotyön ammattilainen eikä toimi vain avustavissa tehtävissä. Esim päivystyksen vuorovastaava ei avusta ketään vaan tekee itsenäisesti päätökset, samoin neuvolan terveydenhoitajat jne lista on loputon tilanteista jossa sairaanhoitaja/terveydenhoitaja/kätilö/ensihoitaja yms hoitoalan ammattilainenkin yksin vastuussa ja seisoo itse vastuussa päätöstensä takana. Monilla tuntuu edelleen olevan käsitys siitä että hoitajat ovat vain lääkärin pikku apulaisia, tervetuloa tutustumaan hoitajien todelliseen työelämään. Yhtenä esimerkkinä esimerkiksi vanhusten palvelukeskus jossa sairaanhoitajat ja lähihoitajat pyörittävät toimintaa 24/7 ja lääkäri vierailee kerran viikossa. En kutsutuisi tätä millään muotoa avustajaksi tehtäväksi. En todellakaan vähättele lääkäreiden roolia yhtään missää, me hoitajat emme pärjää ilman lääkäreitä eivätkä lääkärit ilman hoitajia.
    Mua myös ihmetyttää se että miksi ollaan hirvittävän vihamielisiä hoitajien vaatimuksiin oikeudenmukaisesta ja vastuun mukaisesta palkasta? Yleensä nämä jotka vastustavat eivät oikeasti tiedä kuinka vastuullisen on sairaanhoitajan työnkuva nykypäivänä. Di emme ole piikalikkoja vaan itsenäisiä päätöksiä tekeviä ammattilaisi!

    • Mari kirjoitti:

     Tämä siis vastauksena ketjun aloittajalle joka puhui avustavasta roolista

    • Nimetön kirjoitti:

     Hei,
     Sairaanhoitaja ei ole enää vuosiin ollut virassa eli ei ole juridisesti vastuussa kuin tuottamuksellisista eli tahallisista virheistä. Kaikista muista kantaa lääkäri vastuun vaikka lääkäri ei olisi itse edes paikalla vaan esim. päivystämässä jossain toisella puolella sairaalaa. Tämä varmasti osana sairaanhoitajien kevyempään palkkaan.

    • Nimetön kirjoitti:

     Aamen

   • sh kirjoitti:

    Sairaanhoitaja maksaa esim. Taysille vuodessa n. 200 000 e kaikkine kuluineen. Miksi meidän alaa ei yksityistetä, jolloin sairaanhoitopiiri ostaa meiltä palvelut,maksaa meille 200 000 e palkkaa ja maksamme ITSE joka ikisen vakuutuksen ja kulun siitä summasta. Väitän että enemmän jää käteen

    • Riistäjä kirjoitti:

     Perusta yritys ja ala tarjoamaan sairaanhoitopalveluita. Palkka koostuu niin monesta osasta. Palkka, Ennakonpidätykset, Eläkkeet, työttömyysvakuutusmaksut. Lisäksi työnantajan pitää maksaa päälle vielä sun lakisääteiset maksut (Työeläkemaksu, Sairasvakuutusmaksu, vakuutukset) ja sun pitäessä lomaa pitää mahdollisesti palkata toinen henkilö tekemään sun työ. Maksaa siitä em. maksut, sun lomapalkka. Lisäksi yrityksellä pitää olla vastuuvakuutus mahdollisten sun tekemien hoitovirheiden takia jos tarvitsisi korvauksia maksella.

     Veikkaan ettei tuosta 200k € hirveän paljon ylimääräistä jäisi.

   • Kyllästynyt hoitaja kirjoitti:

    Toimin leikkaushoitajana yliopisto sairaalassa. Työvuosia 20. Perehtyminen ammattiini kestää jo 6 kk ylöspäin, anestesiapuolen hoitajilla pitempäänkin. Meillä on omat vastuualueet ja lisäksi pitää myös osata muut erikoisalojenleikkaukset, koska me kierretään ja päivystysaikana joudut tekemään monen erikoisalan hommia. Eli keskosista vanhuksiin ja päästä varpaisiin leikataan. Ja sitä leikkausrojuahan ja tekniikoita on satoja/tuhansia. Ja kirurgeja mukavia ja ei niin mukavia… Tehdään hätäleikkauksia, elvytetään, leikataan alle 1000 g keskosia, hoidetaan monivamma traumapotilaat, sydänleikkauksia, neurokirurgiset ym ym… Lista on loputon. Kuulostaa varmaan helpolta… Tämän osaamisen viereen kun laitetaan vielä henkiset paineet… Ja yhtään hoitajaa en tunne, joka sanoo osaavansa kaiken olipa työvuosia kuinka paljon tahansa. Helppoa, eikö totta… Sitten kun yövuorossa seisot siinä aortan dissekaatiossa sen 10 tuntia syömättä, juomatta, kusematta ja paskantamatta niin voi tulla kokeilemaan… Ja kyllä ne lääkärit kysyvät hoitajilta opastusta ja epävarmat haluaa omat tietyt hoitajansa tueksi…. Anestesiapuolella hoitaja hoitaa pääasiassa potilaan sen jälkeen, kun lääkäri on tunkenut putken kurkkuun tai puuduttanut. Hoitaja tarkkailee yksin elintoimintoja ja antaa lisää lääkkeitä, jotta potilas pysyy unessa, hoitaa verenpaineita ja kipua. Ja nehän lääkkeet ei ole mitään Buranaan verrattavissa mitä siellä käytetään. Lääkäri tulee herättämään tai tarvittaessa kun soitetaan. Että ei tässä kädestä potilaita joudutaan pitämään. Teho-osastolla hoitajat ne potilaat hoitaa ja lääkäri käy antamassa määräykset tai jos jotain akuuttia on kutsutaan tai soitetaan. Ja kaikkien suurin henkinen paine tulee varmasti niiltä vakavasti sairaiden omaisista… Kiitosta et tästä työstä saa, mutta valittamista löytyy aina. Siinäpä saatat kuunnella kirurgin
    ”huonoa tuulta” koko päivän lisämausteena, jos ei muuten ole jo raskasta. Sijaisia ei ole olemassakaan, kun ei tätä työtä osata ilman pitkää perehdytysaikaa. Työhän on kolmivuorotyötä + lisäksi voi olla jopa 30-40 tuntia varallaoloa 3 viikon listassa. Ja joku venyy kahteen vuoroon tarvittaessa, jos joku on sairastunut. Tervetuloa vaan tutustumaan, niin tietää miks meitä ketuttaa koko palkkaus ja tietämättömien ihmisten vinkuna. Joo ja vaihdan kyllä alaa, kunhan keksin mitä haluan tehdä…

    • Nimetön kirjoitti:

     Kiitos! Luit juuri ajatukseni! Nimimerkillä 10 vuotta anestesiahoitajana yliopistosairaalassa.

  • Elsa kirjoitti:

   Se on jännää, että haluatte puhua palkasta, mutta ette ole valmiita pohtimaan sitä, mistä se raha teille tulee. Ei terveydenhoitoala ole mitään hyväntekeväisyyttä, vaan bisnestä. Ehkä helpompaa nähdä se bisneksenä yksityisellä alalla, mutta on se sitä kunnallisellakin puolella, mutta verovaroista maksettuna. Bisneksen tavoite on tuottaa voittoa. Siis tehdä työllä enemmän rahaa, kuin sitä työhön kuluu. Palkkoja ei voi maksaa enemmän, kuin mitä työläiset tuottavat.

   Nimenomaan, hoitajan rooli on avustava. Avustavat roolit ovat toki työelämässä tärkeitä, mutta sellaisia, ettei niihin tarvita erityisen pitkää koulutusta, vaan työvoimaa on saatavilla suht. helposti ja korvattavissa uudella. Näinollen palkkaus on mitä on, koska aina löytyy joku uusi, joka sillä palkalla hommiin suostuu. Avustavat roolit eivät generoi yritykselle yhtä paljon rahaa kuin ydinroolit, se on vaan fakta. Lisänä on tietysti vastuukysymykset. Vastuullisemmissa tehtävissä myös palkkaus on sen mukainen, koska vahingon sattuessa se on se vastuullinen, joka mokasta maksaa.

   Mikäli isompi palkkapussi kiinnostaa, niin mieti työnantajan kannalta, millä tavalla sinun avullasi saataisiin generoitua enemmän rahaa bisnekselle? Turha mistään lisäkoulutuksesta on hoitajalle maksaa, jossei se tuo esim. lisää asiakkaita tai tehosta toimintaa tai luo muuten lisäarvoa juuri siihen työhön. Mikäli ei osaa markkinoida omaa osaamistaan työnantajalle, niin eikai siitä voi työnantajaa syyttää? Jos palkka on tyystin TESsiin sidottu eikä miellytä, niin mitkä ovat vaihtoehdot? Vaihtaa työpaikkaan, jossa maksetaan tuloksesta ja yksilön kyvyistä, eikä mitään taulukkopalkkoja. Ja jos asenne on tuo, että menisin kyllä töihin Norjaan tms. muttakun en osaa kieltä, niin missähän on vika? Omassa halussa oppia sitä kieltä. Aika helppoa olisi kurssittaa itsensä, jos se pelkästä kielestä on kiinni….

   Ja mitä tulee koulutusaikojen pituuteen vs. palkka, niin ajatustahan on järjetön, että samanpituisesta koulutuksesta tulisi seurata sama palkka :D. Ei onneksi eletä missään sosialistisessa valtiossa vaan markkinataloudessa. Jokaisella on valinnanvapaus kouluttautua ihan mihin ammattiin tahansa, kyvyt tietysti huomioonottaen. Turha vinkua insinöörin palkasta, kun ihan hyvin olisi voinut senkin ammatin valita. Ja edelleen, aina voi kouluttautua uudelle alalle, jos nyt tuntuu, että on tehnyt väärän valinnan.

   • Nimetön kirjoitti:

    Elsa ei selvästikään ole itse tehnyt hoitajan töitä ja näkee asiat vain omasta näkökulmastaan, objektiivisesti. Hoitajien tekemää työtä ei voi edes mitata rahassa, niin äärettömän arvokasta ja tärkeää se on. Mutta hoitajankin täytyy elää ja hänellä on täysi oikeus pitää puolensa palkka-asioissa, olkoon työ rahallisesti kuinka tuottamatonta tahansa.

   • Nimetön kirjoitti:

    Sairaanhoitajan työ ei ole avustavaa työtä, vaan itsenäinen professio, joka vaatii korkeakoulututkinnon. Toiminta pohjautuu tutkimuspohjaiseen näyttöön ja ammattietiikkaan. Sairaanhoitaja tekee työtä osana moniammatillista tiimiä ja tuo siihen vahvan terveystieteellisen osaamisensa. Laadukas kokonaisvaltainen potilashoito edellyttää eri ammattilaisten osaamista. Esimerkiksi huippukirugin työ menee hukkaan, jos potilas ei sen lisäksi saa sairaanhoitajan toteuttamaa korkealaatuista hoitotyötä niin ennen leikkausta, sen aikana kuin sen jälkeen. Sairaanhoitajan työ tuottaa terveyshyötyä yhteiskuntaan monin eri tavoin. En haluaisi edes yhden päivän ajan testata sitä mitä tapahtuisi, jos palveluissamme ei toimisi osaavia sairaanhoitajia… sekä inhimillinen että taloudellinen menetys olisi mittava.

  • Nimetön kirjoitti:

   Millähän perusteella sairaanhoitaja ei tuota mitään tai ei omaa erityisosaamista? Lähes kaikilla erikoissairaanhoidon osastoilla hoidetaan potilaita, jotka kuolisivat ilman asiantuntevaa hoitoa ja sitä hoitoa antavia erityisosaamista omaavia sairaanhoitajia. Lääkärit päättävät potilaiden hoitolinjoista mutta hoitajat ovat vastuussa hoidon toteutuksesta ja potilaiden hengissä pitämisestä 24/7. Myös siis öisin kun päivystävät lääkärit osin nukkuvat kotonaan. Eikö siis ilman hoitoa varmasti kuolevien ihmisten (erityisesti lapsien) hoitaminen terveiksi tuota lisää veronmaksajia ja sitä kautta myös rahaa valtion kassaan?

   • sh kirjoitti:

    Meidän tuloshan on se, että tuotamme ihmisiä takaisin työelämään. Miksi sitten lääkäri saa niin paljon rahaa suhteutettuna hoitajaan? Tajuan kyllä osaamisen eron, mutta jos perusteluna palkoissa on tuotto, niin menee kovin ristiriitaiseksi.

  • Teemu kirjoitti:

   Elsa, tee itse yksikin päivä hoitajan työtä ja tule sitten puhumaan meille kutsumuksesta! Kutsumuksella kukaan ei elätä perhettään. Ala-arvoinen korvaus henkeä ylläpitävästä työstä on selkeä epäkohta – sama palkka kaikille, pidät sitten kädestä kuolevaa tai elvytät vastasyntynyttä. Millainen arvomaailma sinulla on, Elsa? Paljonko sinun kirjanpidossasi maksaa ihmiselämä, vai mittaatko senkin tuotoksen mukaan? Miten on, Elsa, oletkohan tarpeeksi tuottoisa, jotta viitsisin kuunnella kutsumustani ja elvyttää sinua sitä joskus ehkä tarvitessasi?

  • Kristiina kirjoitti:

   Höpö höpö. Hoitaja on asiantuntija ja paikasta riippuen työ voi olla sekä henkisesti että fyysisesti raskasta, lisäksi työ on hyvin vastuullista.

 5. Sanna kirjoitti:

  Ja mieti teillä KVTESIN alaisilla sairaanhoitajilla on monta sataa euroa parempi peruspalkka kun meillä yksityisellä puolella toimivilla! Muutenkin paremmat ehdot! Yksityisellä puolella on monta hyvää puolta (ainakin tässä firmassa jossa itse työskentelen), mutta uskomatonta että siitä pienestä peruspalkasta on sahattu vielä useampi satanen pois!!

  Niin ja itse terveydenhoitajana (mulla siis molemmat pätevyydet: sh&th) niin välillä ihmettelen et miks terveydenhoitajana ei saa suoraan parempaa peruspalkkaa kun tekee th:na töitä. Mä olen kuitenkin saanut vielä pidemmän koulutuksen ja mut on koulutettu ajattelemaan asioita hieman eri näkökulmasta kuin sairaanhoitajan.. mut ei. Onneks mä ainakin aion jatkaa opintoja edelleen (nytkin yks uusi tutkinto työnantajan, mut senkin jälkeen.) Nii.

  • Noora kirjoitti:

   Meidän alan palkkauksessa on monia epäkohtia jossa ei ole mitään päätä eikä häntää.

   Hienoa, että olet jatkanut opintojasi 🙂

 6. Sandra kirjoitti:

  Samoja ajatuksia täällä! Siksi lähdin kokeilemaan ainakin hetkeks sairaanhoitajan hommia Norjaan. Täällä kiitellään ja arvostetaan että oon tullu tönne töihin, työntekijät ja potilaat. Palkka on parempaa ja mun lennot ja asuminen maksetaan. Reissaa! Suomen ja Norjan väliä koska parisuhde, talo yms on kotona Suomessa. Mutta saa tästä paljon muutakin irti kun sen paremman palkan. Hyviä kokemuksia ja näkee asioita eri tavalla ja huomaa miten eri tavalla asioita voikaan tehdä. Tulin tänne myös kehittymään ja toivoinkin paikkaa yliopistollisesta sairaalasta että olisi vähän enemmän haastetta. Tottakai haluaisin tehdä tulevaisuudessa töitä Suomessa mutta toivon että palkka tulisi edes joskus olemaan työn vaativuuden tasolla ja että ammattiamme arvostettaisiin enemmän.

  • Noora kirjoitti:

   Rohkea! Minusta ei olisi, tai voisi olla jos puhuisin kieltä tai edes ruotsia 😀

 7. Jenna kirjoitti:

  Aikalailla samaa mieltä, ja itse valmistuvana olenkin suuntaamassa ulkomaille töihin. Ulkomaille erilaisen kokemuksen sekä paremman palkan perässä, sainpa myös tietää että työtehtäviäkään ei ole niin paljoa. Myös sellaiset asiat jotka meille on itsestäänselvyyksiä on lisäkoulutuksia joista saa palkankorotuksen. Palkka myös nousee kokemuksen myötä nopeammin kuin täällä.

  • Noora kirjoitti:

   Minne päin suuntaat? 🙂

   • Jenna kirjoitti:

    Näin ainakin aluksi Britteihin. Juttelin pitkään siellä jo olleen sh:n kanssa millaisia työtehtäviä, palkkaus, työilmapiiri yleisesti yms.

    • Noora kirjoitti:

     Okei! Mä olen kuullut, et briteissä sairaanhoitajat ei esim. kanyloi vaan sen tekee lääkärit 😀

  • Nimetön kirjoitti:

   Skotlannissa asuvilta ystäviltä olen kuullut samaa, eli kokemuslisät tulee nopeemmin ja lisäkoulutukset jotka käyt todellaki näkyy myös sit palkassa. Siellä on vaan ihan tällasia pikkusia eroja työkulttuurissa ja hierarkiassa, jotka saattaa suomalaisen yllättää 😀 esimerkiksi mitään ei kirjata koneelle vaan jokaiselta potilaalta löytyy ”charts” eli hiivatin paksu kansio johon kirjoitetaan käsin kaikki. Lääkäri kirjoitaa määräykset, hoitaja toteuttamansa hoidon jne. Hoitajatkin voi kanyloida, jos olet käynyt lisäkoulutuksen ja sehän tarkottaa sitä et saat enemmän sitä palkkaa. Peruskoulutuskin sairaanhoitajilla eroaa Suomen oloista, siellä esimerkiksi jo ihan alussa valitaan erikoisala mille kouluttaudutaan (mt, lapset, vanhukset jne.) tai sit voit suorittaa laajemman ”general nurse” (nyt en välttämättä muista tätä titteliä oikein) tutkinnon, missä saadaan laajempi tietämys eri erikoisaloista (tää on aika verrattavissa Suomen perus sh-opintoihin) ja parempi peruspalkka. Jos olis eri elämän tilanne niin heti valmistumisen jälkeen lähtisin kyllä töihin ulkomaille! Sais laajennettua omaa näkemystään alasta.

 8. Haloo kirjoitti:

  Luettuani tämän viestiketjun tuli kyllä pahamieli. Muutamista kommenteista vahvistuu ajatus ettei todellakaa tiedetä mitä sairaanhoitajan työ tänäpäivänä on, työn arvostamisesta puhumattakaan.

  • Noora kirjoitti:

   No sitä itsekin mietin, että miten useilla varmasti on niin väärä käsitys meidän työstä.

  • Tunteisiiiin kirjoitti:

   Joo niinpä… saa tulla ihan vaikka muutamaks päiväks kokeileen tätä työtä ja kattoon, että se ei todellakaa oo mitään pelkkää avustamista ja kädestä pitämistä.. 🙁 mun mielestä tehdään super arvokasta työtä kun hoidetaan ja jopa pelastetaam ihmishenkiä. Kaikkien mielestä se ei ilmeisesti ole kovin arvostettavaa tai vaativaa. Meni kyllä aika tunteisiin noi jotkut kommentin 😀

 9. Nimetön kirjoitti:

  Kunta-alan palkkoja vaan ei voi noin vaan nostaa. Miettikää, jos Suomessa oli sairaanhoitajia 102000 henkilöä vuonna 2011. Jos jokaisen sairaanhoitajan peruspalkkaa nostettaisiin 500e/kk, niin valtion budjetin menot lisääntyisivät n.40 -50 milj. euroa/kk. Entäs sitten jos sairaanhoitaijen palkkoja nostetaan, sitten vaatii muutkin palkannostoa ja hups yhtäkkiä menot kasvaa monta sataa miljoonaa.. Suomen valtio velkaantuu koko ajan enemmän ja enemmän. Kulujen kasvun seurauksena valtio kiristää etuuksia, nostaa verotusta ja kustannuksia. Jos sairaanhoitajat ja muut kunta-alan työntekijät haluavat palkankorotuksia niin silloin melkein terveydenhuoltokustannusten tulisi olla asiakkaan itse maksettavia.

  Ymmärrän, että sairaanhoitajilla on iso vastuu, ja palkkaus on pieni. Olen itsekin sairaanhoitaja kunta-alalla. Mutta jos palkkoja halutaan nostaa, niin mistä se raha siihen saadaan? Ei täällä mikään ole ilmaista, nostetaanko terveydenhuollon palvelumaksuja vai kiristetäänkö työttömien ja opiskelijoiden tukia, että saadaan sairaanhoitajille enemmän palkkaa.. ? Näitä asioita on hyvä jokaisen pohtia..

  • Noora kirjoitti:

   Niin, ymmärrän kyllä, että palkkojen nosto vaatii sen, että pitää olla jostain ottaa se raha. Ymmärrän myös sen, että varmasti sitä rahaa ei ole mistä ottaa. Uskon silti, että tähänkin joku ratkaisu varmasti keksittäisiin.

   • Jenni kirjoitti:

    ”Uskot että tähän jokin ratkaisu keksittäisiin” ei se uskominen sitä rahaa tuo! On kyllä kertakaikkiaan huonoja perusteluja. Sitäpaitsi sh koulutus on 3,5 vuotta (ei 4 vuotta niin kuin joku mainitsi), se on pitkälti itsestään kiinni saako sen tavoiteajassa käydyksi. Ja toiseksi sh koulutus on ammattikorkeakoulu tasoinen ja kestää puolet vähemmän kuin esim. lääkärin koulutus joka on yliopisto tasoinen. Puolet lyhyempi koulutus=puolet pienempi palkka, niin se vaan menee.

 10. Haloo kirjoitti:

  Ei se palkka mielestäni ole se ainoa sairaanhoitajan työn arvostuksen mittari. Työssä jaksaminen ja on laadukkaan hoidon lähtökohta. Työssä jaksaminen on tämän päivän kysymys niin hoitoalalla kuin kaikkialla muuallakin!

 11. Nimetön kirjoitti:

  Niin. Kuten itsekin työnkuvaasi avasit, pitäisikö sängyn petaamisesta, ruoan ja lääkkeiden jakamisesta, ihmisten kääntämisestä sängyssä ja pyyhkimisestä sekä kädestä pitämisestä todella maksaa parempaa palkkaa?

  Vastuullinen työ? Hohhoijaa. Ette ole oikeasti mistään vastuussa. Jos teette virheen sen kuittaa lääkäri, siis oikeudellisen vastuun. Tärkeä tuottamuksellinen virhe toki erikseen mutta sitähän on yleensä mahdotonta osoittaa oliko virhe varmasti tahallinen.

  Kyllä tuosta ammatista nyt vain maksetaan juuri niin paljon ja enemmänkin kuin kuuluisi työnkuvaan (helppo joskin henkisesti ajoittain raskas, no kai mummojen kääntely voi olla fyysisestikin raskasta). Yö- ja vuorotöitä tekemällä ansiothan nousevat vielä reippaasti. Olen itsekin työskennellyt aiemmin hoitajana. En ymmärrä miksi hoitajan työtä pitäisi arvostaa yhtään enempää, rahallisesti tai muuten.

  • Noora kirjoitti:

   Ja kuten laitoin, että meidän työtä on tähän hyvin vaikea ranskalaisilla viivoilla avata. Mä en tiedä onko tämäkin kommentti tarkoitettu provosoivana, tuntuis, että on.

  • Teemu kirjoitti:

   Ethän koskaan palaa hoitotyöhön? Ennemmin antaisin sadistisen kannibaalilauman hoitaa minua kuin kaltaisesi asenneinvalidin.

  • Nimetön kirjoitti:

   Mun nilkka käytännössä pirstaloitui autokolarissa kahdeksan vuotta sitten. No jäi sinne sen verran ehjää, että pitkällisen harkinnan jälkeen päättivät koettaa kursia kokoon amputaation sijaan. Mulle antoi hyvin vahvat lääkkeet sh. Mulla valvoi kaikkien leikkausten nukutusta sh. Mun siteet vaihtoi muihin vammoihin sh ja käytännössä hoisivat kaikki mikä ei vaatinut leikkaushoitoa ja niin edelleen. Ja voin kertoa, että nekin lääkkeet mitä mä alkuun sain ei olleet ihan buranaa.

 12. Melina kirjoitti:

  Voi herranjestas, ei voi kun nauraa noille kommenteille, että hoitaja ei ole vastuussa ja työ on potilaiden kädestä pitämistä! 😀 Tervetuloa seuraamaan esim teho-osastolle meidän työtä. Me toteutetaan vaativaa lääkehoitoa ja ne lääkkeet ei todellakaan ole mitään pikku särkylääkkeitä ja meillä ei ole varaa tehdä yhtäkään virhettä tai se koituu potilaalle kohtaloksi. Potilaan hoidon lisäksi hoidetaan myös elintoimintoja tukevat laitteet mitä voi yhtä aikaa olla useita. Ja siinä sivussa vielä omaisten tukeminen. Miettikää ihmiset vähän mitä tänne kirjoitatte ja älkää kirjoittako mitään jos ette asioista tiedä.

 13. Melina kirjoitti:

  Voi herranjestas, ei voi kun nauraa noille kommenteille, että hoitaja ei ole vastuussa ja työ on potilaiden kädestä pitämistä ja kääntelyä! 😀 Tervetuloa seuraamaan esim teho-osastolle meidän työtä. Me toteutetaan vaativaa lääkehoitoa ja ne lääkkeet ei todellakaan ole mitään pikku särkylääkkeitä ja meillä ei ole varaa tehdä yhtäkään virhettä tai se koituu potilaalle kohtaloksi. Potilaan hoidon lisäksi hoidetaan myös elintoimintoja tukevat laitteet mitä voi yhtä aikaa olla useita. Ja siinä sivussa vielä omaisten tukeminen. Miettikää ihmiset vähän mitä tänne kirjoitatte ja älkää kirjoittako mitään jos ette asioista tiedä.

 14. yks lähäri vaan... kirjoitti:

  Uskomattomia kommentteja tosiaan!

  Ihmiset oikeasti luulevat, että osastoilla on lääkäri 24/7 kertomassa mitä milloinkin tehdään! Kyllä monessa paikassa ollaan ilman lääkäriä illat ja yöt. Sairaanhoitajat ottavat puhelimella yhteyden lääkäriin, jos tarvitsee tulkintaa potilaan tilasta. Hoitajat ovat ne, jotka siellä osastolla seuraavat vointia ja osaavat toimia itsenäisesti. He myös arvioivat, koska siihen lääkäriin yhteys otetaan!

  Ja miettikääs asumispalvelut, siellä on suurinosa lähihoitajia! Sairaanhoitajat tekevät usein aamuvuoroa, ja ovat viikonloput vapaalla. Siellä onkin iso vastuu ja oltava tietoa ja taitoa. Vaikka onkin ”perusolemista ja asumista”, kyllä vanhuksilla voinnit vaihtelevat. Siellä hoitajat osaavat ottaa esim. .virtsanäytettä ym, jolla saadaan kartoitettua tietoa, mikä vanhusta vaivaa. Ja kyllä, lähihoitaja joutuu tekemään päätöksiä siitä, soitetaanko ensihoito tarkistamaan vanhuksen vointia.

  • Noora kirjoitti:

   Tsemppiä tosiaan vaan lähihoitajillekin. Ei se teidänkään työ helppoa ole. Varmasti on jos monelaista työpaikkaa missä vastuu on sitten teidän harteilla.

   • Mari kirjoitti:

    Esim kotihoito. Viikonloppuilta, khn omat terveydenhoitajat ja lääkärit kotona vapaalla, mitä teet ja kelle soitat kun tulee tilanne jossa tarvittaisiin neuvoja. Tätä pohti niin lht kuin shtkin kentällä. Onneksi nyt oli hetken aikaa pilottina se et geriatrian lääkäri oli tavoitettavissa 24/7 mutta ei kaikilla.

    Mitäköhän kotihoidostakaan tulisi ilman hoitajia? Lääkäritkö siellä kävisivät asiakkaalla neljä kertaa päivässä? Varsinkin nyt kun palvelutaloja ja osastoja suljetaan ja vanhukset, jotka ovat suurin osa asiakaskuntaamme, laitetaan säilöön kotiin.

    Mutta itse en vaihtaisi ammattia vaikka palkka huonoa ja ihmiset sanovat että paskaa hommaa teen. Mielummin teen työtä josta tykkään kun elän toimeentulotuella.

 15. Pirre kirjoitti:

  Ihan hännänhuippuna se, että nyt meiltä vietiin itsemääräämisoikeus omaan kehoommekin tämän uuden tartuntatautilain ja pakkorokotusten myötä! Siis Suomessa vuonna 2017, en voi ymmärtää!

  ”Ainut mitä voidaan tehdä on se, että jatketaan kiltisti työssämme tai sitten kävellään pois ja vaihdetaan alaa.”
  Tuo on nimenomaan viimeinen asia, jota kannattaa tehdä ellei halua tulla viedyksi kuin pässi narussa! Eiköhän me olla sievistelty jo ihan tarpeeksi, olisko jo aika tehdä jotain muutakin kuin vain jupista kahvipöydässä?!

  • Noora kirjoitti:

   No sekin. Luulen, että tällaiset lakimuutokset ja pakottamiskulttuuri johtaa vaan työntekijöiden keskuudessa kapinaan. 🙁

 16. Susana kirjoitti:

  Olin juuri pari päivää sitten päiväkirurgisessa sappirakon poistoleikkauksessa, eipä paljon sen 11 tunnin aikana lääkäreitä näkynyt mitkä siellä vietin. Kaksi kertaa leikkaava lääkäri kävi minulle muutaman minuutin juttelemassa, molemmilla kerroilla vielä eri kun oli lääkäri vaihtunut matkan varrella. Ihan ei leikkaus mennyt kuten oli suunniteltu, mutta ei kuitenkaa estänyt minua pääsemästä illalla kotiin. Näin hieman piikkipelkoisena, mutta en kuitenkaan hysteerisenä potilaana en varmaan ollut sieltä helpoimmasta päästä. Pahoinvointia ja huimausta leikkauksen jälkeen oli aika paljon ja tarvitsin hoitajaa jonkin verran enemmän kuin osa muista. Viereisen sängyn potilaalla oli sama hoitaja kuin minulla, ja hän vielä huonommassa kunnossa eikä päässyt kotiin. Oltiin viimeiset potilaat osastolla, vaikka olimme aamulla ensimmäisten joukossa leikatut. Ilman hoitajia olisi ollut hyvin vaikeaa pärjätä varsinkaan leikkauksen jälkeen. Kyllä hoitajat joutuu vaihteleviin tilanteisiin, ja arvioimaan potilaiden vointia ja päättämään milloin tarvitaan lisätutkimuksia tai lääkäriä paikalle katsomaan. Puhumattakaan muusta hoitotyöstä ihan alkaen siitä vesilasin täyttämisestä ja leikkauksen jälkeen ensimmäisen vessassa käynnin avustamisesta. Ilman hoitajia ei sairaalan toimet pyörisi ollenkaan. Ei siellä olla vain kädestä pitämässä. Jos on sairaalassa potilaana niin siihen on aina jokin syy, ei siellä terveitä ihmisiä olla hoitamassa, joten kyllä hoitajilla on iso rooli siinä että potilaat tulisi siihen kuntoon, että heidät voidaan kotiuttaa.

 17. Lähihoitaja kirjoitti:

  Monesti olen kuullut ihmisten suusta että sinä olet _vain_ lähihoitaja ja sun työnkuvaan kuuluu pyllyjen pesu ja syöttäminen. Sekin, ei kuitenkaan aina. Oma työ on tällä hetkellä väkivalta-altista kehitysvammatyötä ja voin sanoa että monestakaan ei olisi siihen työhön. Vaatii paljon henkisesti sekä fyysisesti. Yhtenä päivänä sä oot maailman paras hoitaja, toisena päivänä sua purraan olkapäästä ja kolmantena raavitaan sieltä minne kädet vaan ylttää. Silti olen ylpeydellä lähihoitaja ja tykkään mun työstä kaikesta negatiivisuudesta huolimatta.

  Ei luoja mä ihmettelen näitä kommentteja täällä… Nostan hattua sairaanhoitajille, jotka ovat vielä enemmän vastuussa isommista asioista. Tärkeää työtä teette!

 18. tarkennus kirjoitti:

  Nyt täytyy oikeista pieni harhakäsitys tuohon tessiin liittyen kun se nopealla läpi lukemisella tarttui silmiin 🙂 Eli vaikka useimmissa paikoissa tessiä sovelletaan niin että se on maksimipalkka kustakin tehtävästä kyseisellä kokemuksella, niin paikallisesti tai henkilökohtaisesti voidaan kyllä sopia parempi palkka. Ymmärrettävästi työnantajat ovat aika nihkeitä maksamaan yhtään ylimääräistä tessin päälle, mutta tiedän kyllä näitäkin tapauksia joille työnantaja maksaa ekstraa tessin päälle ilman että se on mikään työnantajan standardikäytäntö kyseisessä toimipisteessä(vrt. esim. Kouvolan seudulla uutisoitu lastensuojelun jokusen satasen porkkanaraha josta kovasti uutisoitiin, jos otetaan vertailukappaleeksi toinen sosiaalialan tehtävä).

 19. Timo kirjoitti:

  Kyllä hoitajille kuuluu parempi palkka maksaa sen verran raskasta henkisesti ja fyysisesti on kyseinen työ. On ihmeellistä ettei koskaan, ei koskaan leikata sieltä päättäjien ja johtoportaan palkoista. Olisi korkeinaika vaihtaa osia. Maksettaisiin hoitotyötä tekeville johtoportaan palkat ja johtoporras saisikin hoitajien palkat, alkaisi olemaan taksat oikeinpäin työn määrään ja henkiseen kuormitukseen nähden.

 20. Sarita kirjoitti:

  Leikkaukset vaikuttaa työjaksamiseenkin tosi paljon. Sijaisia ei kentällä enää palkata kunnolla – tai niitä ei saada. Joku jää sit tekemään pitkää vuoroo jo valmiiks rankan päivän päätteeks. On hetkiä kun tehään töitä alimiehityksellä ja muuta vaihtoehtoo ei oo kuin jaksaa. Tiiän useemman työympäristön jossa työntekijät on uupumuksen partaalla sen takia että ei oo varaa palkata sijaisia riittävästi. Tuplavuoroissa virheiden riskit kasvaa niin kuin alimiehitykselläkin. Monet työntekijät on työolojen takia ihan loppu ja sen lisäks palkka on mitä on, eikä välttämättä kata elinkustannuksia – jotka muuten koko ajan nousee…

 21. Ei tässä maassa kukaan työtätekevä tienaa kirjoitti:

  Reaalipalkkoja Suomesta:

  Dippainssi, 10 v kokemus, peruspalkka 3300e/kk, ei lisiä, ylitöistä ei makseta. Kännykkäetu 20e/kk. Työaika 7,5h/pv, paitsi kikypäivä 8h, ei sisällä ruokista. Tee virhe ja suunnittelemasi ja/tai testaamasi laite tappaa käyttäjän. Vastuussa sinä itse, ei kukaan pomoista. Tuotteet menevät ulkomaankauppaan parantamaan bruttokansantuotetta.

  Koneistaja, 25 v kokemus, palkka 2700e/kk, jos vuorolla niiin vuorolisät. Haittalisiä ei ole. 8h päivä, ei sisällä ruokista. Tee virhe ja pahimmassa tapauksessa useampi ihminen kuolee, helpolla pääsee jos vain neljännesmiljoonan kone hajoaa. Valmistusvirheessä vastuu on tekijän. Tuotteet menevät ulkomaankauppaan parantamaan bruttokansantuotetta.

  Varastomies, kokemus 5v, palkka 2800e/kk, jos vuorolla niiin vuorolisät. Haittalisiä ei ole. 8h päivä, ei sisällä ruokista. Ulkona ympäri vuoden säästä riippumatta. Omakustantaiset työturvallisuus ja trukkikortti vaaditaan. Huolimattomuus tuottaa hoitajille asiakkaita, pahimmassa tapauksessa hauturille. Tuurilla selvitään aineellisilla vahingoilla.

  Nämä ovat ihan reaalipalkkoja, tilinauhat löytyy. Ei voi sanoa, että näillä palkoilla juhlii kukaan. Ymmärrettävästi jos tuosta napataan ne kunnallisverot pois ja niillä pitää maksaa osa kunnan työntekijöiden palkoista ( yritysveroistahan tulee isoin osa ), niin siitä ei paljoa riitä jaettavaksi. Taloudessa kaikki on sidoksissa toisiinsa: yrityksillä menee hyvin-> investoivat tuotantoon ja henkilökuntaan -> isoimmat verotulot valtiolle ja kunnille -> enemmän palkkaa kuntien / valtion työntekijöille. Jos yhtälöön tulee välistävetäjä johonkin kohtaan, homma menee päin seiniä. Se onkin sitten hyvä kysymys, kuka Suomessa vetää välistä?

 22. Kukka kirjoitti:

  Kiitos että tuot esille tätä asiaa!
  Tietyt naisten alat ovat vaarallisiaja raskaita. Itse kaupan myyjänä saan käteen 1300euroa, joudun päivittäin puhua muuta kuin suomea eikä kielilisä heru, meillä ei ole minkäänäköisiä työsuhde etuja, illalla ei koskaan tiedä kuka tulee kauppaan, joutuu aina pelkää agressiivisia asiakkaita, jotkut huutavat ihan päin naamaa, olet joskus lastenvahtina, terapeuttina.

  Miksi kaupan myyjät tyytyvät tähän palkkaan? Ei edes täystyöllistettynä saa 2000e kuussa. Vuorotyö on raskas eikä koskaan voi nauttia vapaista.

  Suomalaiset naiset ovat vahvoja sankareita ja ilman heitä mikään ei pyörisi! 🙂

 23. dcm-potilas kirjoitti:

  Osa kirjoittajista on ilmeisesti perusterveitä ja peruskateellisia ihmisiä jotka eivät ole olleet itse päivääkään sairaalassa potilaana tai omaan lähipiiriinsä ei kuulu hoitoalan ammattilaisia. Heillä ei ole mitään käsitystä sairaanhoitajien toimenkuvasta ja näkevät vain sen oman tilipussinsa, joka pelkällä peruskoulun päättötodistuksella on 1300€/kk. Itse olen kohta viisikymppinen mies jota on hoidettu loistavasti TYKS:ssä muutama vuosi sitten saadun dilatoivan kardiomyopatian vuoksi. Yksikään lääkäri ei ehtinyt/tajunnut saatuani diagnoosin selittää ja lohduttaa kun makasin aluksi henkihieverissä pari viikkoa siellä, että mikä on oikeasti tilanne. Eri osastojen hoitajat jaksoivat! He kertoivat ja olivat oikeasti läsnä…kyllä sääliksi kävi sydänosaston hoitajia yövuorossa kun 2 hoitajaa oli meistä kaikista vastuussa ja juoksujalkaa välillä heillä yöt menivät. Rauhallisina hetkinä juttelin kaikkien hoitajieni kanssa juurikin mm. palkasta ja en voinut käsittää sen pienuutta työn vastuullisuuteen ja raskauteen nähden. Itse toivuin hyvin ablaation ja ICD- tahdistimen asennuksen jälkeen ja olen todella kiitollinen leikkauksissa minua auttaneista hoitajista/lääkäreistä ja varsinkin osastoilla saamastani henkisestä tuesta jota sain vain hoitajilta! Ansaitsisitte paremman palkan!

 24. Alisa kirjoitti:

  En ole päiväkään tehnyt sairaanhoitajan töitä, enkä niitä haluakaan tehdä. En voi siis ottaa kantaa siihen, että onko työnne oikeasti niin raskasta kuin väitätte. Jostain syystä kuitenkin teidän alalta tulee eniten kommentteja palkkaan liittyen. Syytä en tiedä tähänkään.

  Ymmärrät kuitenkin varmasti itsekin, että tuo 3000e peruspalkka on aivan naurettava vaatimus. Ymmärrät myös varmasti sen, että on olemassa muitakin aloja, joissa samalla perusteella peruspalkan tulisi olla tuo 3000e tai enemmän, jotenkin kuitenkin koet tarpeelliseksi tuoda esille vain tämän oman alasi. Esimerkiksi yhdelläkään luokanopettajalla ei ole peruspalkka tuon verran, luokanopettajan koulutus on kuitenkin ylempi korkeakoulututkinto ja luokanopettajilla on todella keskeinen rooli pienten lasten kehityksessä. (Ja ei, e ole luokanopettajakaan.)

  Kaikille ei kuitenkaan voida yksinkertaisesti maksaa 3000 euron peruspalkkaa, vaikka kuinka kivalta se susta tuntuisi.

 25. Rame kirjoitti:

  Mä ainakin arvostan suuresti sitä työtä mitä hoitajat tekevät. Olen ollut kerran CU:n takia pitkässä sairaalajaksossa ja ne kontaktit hoitajien kanssa oli tosi tärkeitä. Sillä kokemuksella mitä itsellä on esimerkiksi kuolevan lähimmäisen saattohoidosta, niin voin sanoa etten itse pystyisi siihen työhön. Onneksi jotkut pystyvät. Kiitos teille hoitajat.

 26. M&M kirjoitti:

  Voi surkeuden surkeus näitä ”smokey eyes blondeja”. Olen ollut itse alalla ja kaikkine haittatyölisineen tulotaso on enemmän, kuin kohtuullinen. Vielä jos perustaa yrityksen ja tarjoilee yrittäjänä osaamistaan, niin työtä kannustavalla hinnoittelulla on enemmän kuin tarpeeksi. Tässä kirjaimellisesti haisee alalla loistava materialismi. Pitäisi olla vähintään se Audi A4 Avant ja mielellään asunto hyvällä alueella. Myöskin neitiä varmaankin ahdistaa, ettei pääsee Balille, Mauritiukselle yms. luksuslomakohteisiin niin usein, kuin haluaisi. Jokainen valitsee itse alansa ja jos se tuntuu niin kammottavalta tai alipalkatulta niin voi hakeutua töihin sinne, missä maksetaan kunnolla. Norjaan, Isoon-Britanniaan tai Australiaan. Mikäli palkkaa nostettaisiin ennen lisiä 3000/kk niin samalla vastuunoton pitäisi lisääntyä. Nythän vastuuta potilasvahinko tilanteissa pompotellaan tyypillisesti tyyliin hoitajilta lääkäreille.

 27. M&M kirjoitti:

  Tämä hoitajien raskas työ, josta niin moni täällä hyvin varman oloisena kirjoittelee. Tietävätköhän ihmiset edes, kuinka hoiva-alan harjoittelijoilla sekä siivoojilla teetetään niitä töitä, joihin liian monen hoitajan oma työmoraali ei taivu. Toki jos paikallislehden toimittaja kuvaajan kanssa tulee paikalle niin sinne hoidettavan sängyn luo ryntää vielä osastonhoitajakin kuvattavaksi. Mielikuvat ja todellisuus, eivät aina välttämättä kohtaa toisiaan. Opiskelin kauan sitten tuota alaa ja nähtyäni alan omia väärinkäytöksiä. ( päihdehoitajat sekä töistä kesken työpäivän karkaavat osastonhoitajien lemmikit ) Tulin päätökseen, että helpommalla oman mielenterveytensä kanssa pääsee, jos ei tykkää salailusta jollakin aivan toisella alalla. Tuolla alallani tienaa yrittäjänä 8-10 kertaa sen, mitä keskiverto sairaanhoitaja vuodessa ja huvittavinta, ehkä vielä on se, että työskentelen edelleen aika ajoin sairaaloiden sisällä.

 28. Mara kirjoitti:

  ”Olen saanut esimerkiksi blogiini kommentteja, joissa suoraan sanotaan, että meidän työmmehän on vain ”mummojen kädestä pitämistä ja pyllyjen pyyhkimistä.”
  ^ Tuosta tulin erittäin surulliseksi! Miten vähän ihmiset tietävät tai välittävät? Eipä taida kommentoijalla(/illa) olla omia läheisiä sairaaloissa tai kodeissa, kun kerran noin kehtaa kirjoittaa.
  TE jotka välitätte, teette hyvää työtä. Työ, jota en itse pystynyt tekemään. Lisää kaltaisiasi hoitajia lisää kiitos. <3

 29. Nimetön kirjoitti:

  Johan täällä kommentoijissakin näyttäisi olevan tosi yltiöpäisiä ja ”ylivertaisen kaikkitietäviä” muiden alojen asiantuntijoita.Lue oikein, siis tosi keppanapäitä, vai mitä, minkä alojen asiantuntijoita olettekaan ? Olisi todella kiva nähdä, kuinka monet teistä sairaanhoitajien työtä kyseenalaistavat henkilöt oikeasti pystyisitte selviytymään ja työskentelemään todellisissa arki- ja akuuttitilanteissa eri toimipisteissä, kuten esim.työssä päivystyksessä.?? TIEDOKSENNE Päivystyksessä työskennellessäni sairaanhoitaja joutuu äärettömän monta kertaa esim.yövuoroissa tekemään itsenäisiä päätöksiä, koska päivystävä lääkäri on nukkumassa, koska hän on mahdollisesti menossa seuraavana aamuna työvuoroonsa terveysasemalle. Ja auta armias, jos sairaanhoitaja ei osaa hoitaa näitä akuuttitilanteita, niin lekuri on ” todellakin hieman näreissään”, koska SINUN se kuuluisi ja pitäisiä pystyä myös hoitamaan kaikki ne päivystystapaukset, joita joudut yövuorossa kohtaamaan.JA MINULTA ”VAADITAAN”, että joudun hoitamaan nämä kaikki hoidettavat asiakkaat myös täydellisesti ruotsinkielellä.Joten tervetuloa vain tutustumaan sairaanhoitajan todelliseen arkeen paskapalkalla. Ja se kädenpuristus, mikä tapahtunee vain tervehtimisen yhteydessä , on vain satunnaista. Jos ja kun on kyseessä infektiokausi, niin silloinkaankaan me ei todellakaan kätellä infektioriskin alttiuden takia asiakkaita, jotta sinä et sairastuisi infektioon.Kyllä nyt näyttäisi täälläkin olevan moni ”tietäjä” todella sfäärien etäisyydellä todellisuudesta ja siitä mikä on todellisuudessa sairaanhoitajan rooli, vastuu työelämässä ja se äärettömän hyvä tietotaito hoitaa jokaista asiakasta.Toivottavasti tämä tieto tulee tutuksi teille kaikille tämän alan taitajuutta ja asiantuntejutta tarvitseville henkilöille/sairastaville tiedoksi. Ja sitten vain tervetuloa hoidettavaksi, koska sairaanhoitajana olen moniosaaja enkä vain todellakaan silittele kättäsi (vaikka teen sen joskus, jos on hitusenkaan aikaa ja lähinnä toteutunee vain saattohoidossa).Saattohoitotyö ei ole koskaaan tullut kohdalleni.Jonain päivänä voisin ja haluaisin olla sinun pelastajasi infarktitilanteessa, kelpaisinko?Onkohan tässä nyt unohduttu ja jääty jonnekin muinaistasolle.HERÄTYS TÄHÄN PÄIVÄÄN.Kassatyöntekijä, siivvooja ja varastyöntekijä te ette auta minua ettekä pysty kertomaan sitä ,että miten paljon laitan lääkettä laskimonsisäisesti i.v suoneen elintoimintointojen ylläpitämiseksi ja saisin ja pitäsin sinut elossa.Ehkä hieman naivi vertaus , mutta kannattaisi kuitenkin oikeasti jäädä miettimään, minä sin vai jokuhh?Ai niin, ja arvaa kuinka monta kertaa olen joutunut muistuttamaan yksikköni lääkäriä unohduksista mitä hän on luvannut tehdä esim.resepteistä.
  Terkuin esh, erikoissairaanhoitaja , joka sai elvytettyä kahden sairaanhoitajan kanssa läheisesi henkiin ja elämän taas hetkeksi takaisin

  • Nimetön kirjoitti:

   15-20 vuoden päästä hoivarobotit ovat tulleet korvaamaan jo suurimman osan eri erikoistumisalojen töistä. Nyt joku tekopirteä hoituri tulee tietenkin kertomaan, kuinka kyseinen malli ei voi toteutua. Valitan, tällä hetkellä on jo näytteenotossa ( labrat ) maailmalla robotteja, jotka 1. Eivät aiheuta kipua, 2. Joiden työote on aina varma, 3. eivät käy tauoilla, 4. ovat aina paikalla, 5. Eivät vaadi ”osaamisestaan” aina vain lisää ja lisää palkkaa. Pyytäkää vain lisää palkkaa ja olkaa ahneita, näette tulevaisuudessa sen lopputuloksen, johon juuri nyt ette joko kykene tai halua ymmärrystänne totuttaa. Roboteissa on muitakin hyötyjä, ne eivät juorua käydessään kaverinsa luvilla efficassa, Lifecaressa/vast tutkimassa kummin kaiman tai exänsä terveystietoja. Selkeää säästöä niin rahallisesti, kuin yhteiskunnallisestikin. Monesta kommentista paistaa kirkkaasti läpi luulo, kuin hoitaja tiedoiltaan/taidoiltaan olisi pätevämpi, kuin moni erikoislääkärin lisäkoulutuksessa pätevöitymässä oleva. Vaikka robotisaation uhkakuva ei toteutuisi kaikilta osin, on suomalainen työn hintataso joka tapauksessa jo liian korkealla ja siksipä luulen tulevaisuudessa rekrytoijien suunnistavan enenevässä määrin Aasiaan.

 30. Nimetön kirjoitti:

  Robotit on nitä, mutta missä on inhimillisyys ja ihistunemus, ei missään.

  • Nimetön kirjoitti:

   Sairaanhoitajat tekevät sovitut työt käytännössä, siis sen todellisen työn (lääkäreiden määräykset) käytännössä ja oikeasti niiden toteutumiset toteuttavat , koska lääkärithän sitä eivät todellakaan tee. Esim.aikoinaan laitoin monta kertaa asiakkaille päivystyksessä , jalan murtaneille asiakkaille saapaskipsin jalkaan röntgenkuvauksen perusteella ja lääkärin pyynnöstä .Kun olin saanut n.45 min jälkeen muotoiltua ja halkaistua kipsin oikeaan asentoon asiakkaalle, niin lääkäri kävi vain parissa minuutissa toteamassa , että kipsi on oikeassa asennossa ja kuittasi päivystyspalkkiot itselleen.ARVAA MITÄ AJATTELIN?Ainakin minä tein parhaani, mutta joku muu nettosi.

 31. Nainen kirjoitti:

  Olisipas kivaa nähdä sellainen työpaikka, missä palkka juoksisi kädestä kiinni pitämällä. En ymmärrä missä todellisuudessa tuon kaltaiset kommentoijat elävät. Aika monta veroja maksavaa ja tuottavaa ihmistä on varmasti myös sairaaloissa pelastettu. Monet hoitamattomat tai huonosti hoidetut vaivat ja ongelmat vasta kalliiksi yhteiskunnalle tulisivatkin.

  Jos tiedät työn, mikä on kädestä kiinni pitämistä, niin vinkkaapa siitä mulle, niin haen sinne heti.

 32. älkää valittako, kiitos kirjoitti:

  Inhimillisyys ja asiakkaan kohteleminen empaattisesti loistavat syvää poissaoloaan joillakin hoitajilla. Ai niin tehän tietenkin vastaatte, että pitää olla ammatillinen työote ja liika empatia kuormittaa ja siksi pitää muuttua yhtä kyyniseksi, kuin ne koneet jotka tosiaan, eivät kuitenkaan juorua tai levitä potilastietoja tarvittaessa eteenpäin.

  Omaa Neurologian osaamisalueeseen kuuluvaa vaivaani, on hoitanut erikoislääkäri, ei kertaakaan hoitaja kuten myöskään selkäydinnäytettä ei ole ottanut hoitaja. Nyt, kun tässä lukee näitä kommentteja lähes kaiken työn tekevistä hoitajista niin minä en ole moisiin koskaan törmännyt. Työtapaturmassa rusentuneen kädenkin korjasi ymmärtääkseni kirurgi eivät hoitajat. ( jotka avustivat instrumentoivina hoitajina leikkausta ) Jotain rajaa tähän hoitajien omakehuunkin jo. Anestesiahoitaja, ehkä tarkkaili nukutusta, mutta ei todellakaan ollut siitä tai sen toteutuksesta vastuussa.

  • Nimetön kirjoitti:

   Ja lääkäreiltäkö löytyy aina sympatiaa, empatiaa ja ties mitä?SAIRAANHOITAJILTA sain tuhat kertaa enemmän tietoa ennen leikkausta, joka onnistui täydellisesti.Lääkäri ei katsonut edes päin , vaikka yritti puhua minulle.Sairaanhoitaja tuli jälkeenpäin kertomaan lääkärin jälkeen, mitä tulee leikkauksessa tapahtumaan ja miten voin valmistautua siihen.Kiitos siitä informaatiosta, koska lääkäri vain mutisi jotain,mistä en ede saanut selvää enkä oikeastaan mitään.Kiitos tälle ihanalle sairaanhoitajalle, joka käänsi nuo mutinat suomeksi.

 33. Huutopierua t. Aallon kylteri kirjoitti:

  Pelkkää lässytystä. 2400e + lisät. Tollahan pääsee jo 3000€ bruttopalkkaan jos tekee ahkerasti yövuoroja. Teillä taitaa olla vähän liikaa aikaa siellä kahvihuoneessa jossa nykypäivän vahvat ja itsenäiset naiset juoruaa menemään. Olisi varmaan pitänyt lukea niihin lääkiksen pääsykokeisiin eikä ryypätä lukuaikaa. Toivottavasti poliisien palkkoja korotetaan.

 34. Mikko kirjoitti:

  Kyllä minustakin sairaanhoitajien liksa on liian pieni ja lääkäreiden liksa aivan liian suuri, siihen nähden miten paljon kumpikin osapuoli potilaan hoidosta tekee. Vieläpä se kuinka usein sairaanhoitaja pelastaa potilaan hengen tai hyvinvoinnin lääkärien toilailulta.
  Lisäksi minulta sattui 90-luvulla hoitsulakon aikaan poksahtamaan umpisuoli. Lakosta huolimatta sairaanhoitajat piti minusta hyvää huolta ja kaikki toimi. Vaikka olivat lakossa niin akuutit tapaukset hoidettiin. Ei voi muuta kuin hattua nostaa. Kokemuksia löytyy aika monta ja vielä ympäri maailmaa. Se mitä minä olen nähnyt, niin kyllä sairaanhoito on monelle kutsumus ammatti maailman kolkasta riippumatta. Valitettavasti monessa paikassa tuo arvostus on samalla tavalla retuperällä kuin meillä suomessa.
  ´
  Kiitos siis teille kaikille sairaanhoitajille, minut olette pelastaneet useampaan kertaan. Kiitos myös siitä pyyteettömästä välittämisestä ja empatiasta jota teiltä olen saanut kun itse on ollut romuna. Vaikeana hetkenä pienikin teko voi olla elämää suurempi.

 35. Nimetön kirjoitti:

  No jo on täyttä paskaa. Oikeasti, vain hyvällä, valittamatta tehdyllä työllä on merkitystä, ei sillä oletko nyt ansainnut x vai y. Ja ei, ei sairaanhoitajan työ oikeasti ole niin vaativaa, että sitä pitäisi glooria-hattu päässä esitellä. Itse vaihdoin alaa ja nautin nyt esimiestason vaativista tehtävistä ihan eri tavalla kuin sinä, jonka joka ikinen hoitamiseen liittyvä bloggaus on täynnä valitusta. Nauti työstäsi, kehity ja kehitä niin arvostuskin nousee. Tämä ei edistä sinun eikä kahvihuoneen tyttöjen hyvinvointia millään lailla. Sh-2001.

  • Noora kirjoitti:

   Voi että. Ei kai ne asiat koskaan muutu jos kukaan ei koskaan sano mitään.

 36. Kir. sh kirjoitti:

  Ite työskentelen sh:na yliopistollisessa sairaallassa, kirurgisella vuodeosastolla. Meen potilaat on yleensä vakavasti perussairaita ja heille tehtävät leikkaukset on isoja.
  En tee tätä työtä kutsumuksen takia, vaan sen takia, että tämä oli olemassa olevista vaihtoehdoista mielenkiintoisin.
  Onneksi olen tykästynyt työhöni 🙂

  Palkka on p*ska, suhteutettuna työn määrään ja vastuuseen. Mutta enemmän mua näissä kommenteissa risoo arvostuksen puute. Mä en koe olevani mikään temppukone, mikä tekee vaan sen mitä lääkäri käskee.
  Lääkäri määräysten toteuttamisen lisäksi mä otan näytteitä, seuraan ja arvioin potilaan voinnin, järjestän kuvantamistutkimukset, teen toimenpideilmoitukset, järjestän jatkohoidot, ohjaan potilasta esim. tuoreen diabteksen hoidossa tai erilaisten dreenien kotihoidossa, hoidan kipeitä potilaita, hoidan kuolevia potilaita, hoidan omaiset. Tämä siis sen perushoidon rinnalla.
  Mä myös lohdutan ja halaan, pidän kädestä kiinni. Istun kuolevan potilaan vieressä, ettei tarvis olla yksin niinä viimeisinä hetkinä.

  Jokainen ammatti on tärkeä. Ihan roskakuskista filosofian maistereihin, meillä on kaikilla paikkamme. Voitasko myös arvostaa toisiamme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *