Hae
Mansikkapilvi

Älä luota kehonkoostumusmittauksiin sokeasti

Kävin elämäni ensimmäistä kertaa kehonkoostumusmittauksessa vuonna 2015. Valmistauduin mittaukseen huolellisesti ohjeiden mukaan. Mittaukseen mennään ohjeiden mukaan mielellään heti aamusta, ennen kuin oot nauttinut aamupalaa, eikä edellisenä päivänä sais mielellään harrastaa mitään kovin raskasta liikuntaa. Sain mittauksen jälkeen käteeni tulokset jotka olivat suoraan sanottuna karmeat. Ainut ajatus mikä tuli mieleeni oli, että nämä tulokset ei voi pitää paikkaansa. Todennäköisesti ne ei pitäneetkään. Jäin miettimään, että mitä jos joku toinen saa vastaavanlaiset tulokset käteen. Tulokset jotka kertoo, että kroppasi on pelkkää rasvaa vaikka niin ei oikeasti ole. Ihminen on jo hyvässä kunnossa ja sitten kehonkoostumusmittaus antaa tulokseksi, että kroppa on huonossa kunnossa. Sitten vaan hulluna liikkumaan ja urheilemaan ja laihtumaan, vaikka oikeasti mitään laihdutettavaa ei olisikaan. Tällaiset valheelliset tulokset voi pahimmillaan sairastuttaa ihmisen.

Olen aina ollut vähän skeptinen noitten tuollaisten mittareitten suhteen ja tuon käynnin jälkeen en usko noihin mittauksiin sitäkään vähää. Miten joku tuollainen laite voi muka saada mitattua hetkessä susta nesteet, niin solun ulkoa kuin sisältäkin, mineraalit, rasvat, luut ja lihakset ja mitä lie kaikkea ja vielä luotettavasti.

Minkälaiset ne tulokset siis oli?

Olihan ne jotain semmoista mitä en ihan kyllä ollut odottanut. Katselkaa ja ihmetelkää.

bmi5bmi4bmi3bmi1

Viskeraalisen rasvan taulukossa tuon mustan täplän pitäisi olla tuolla harmaalla alueella, mielellään alle sadan. Mulla se arvo on 297,1. Jes. Kiitos tästä.
Viskeraalisen rasvan taulukossa tuon mustan täplän pitäisi olla tuolla harmaalla alueella, mielellään alle sadan. Mulla se arvo oli 297,1.

Ainut mikä tyyliin oli normaali oli se painoindeksi eli BMI, mut sekin oli siinä rajoilla. Suosittelen kuuntelemaan varauksella noita eri mittauslaitteiden tuloksia, niihin ei kannata luottaa sokeasti. Mä olin tuohon aikaan ihan hyvässä kunnossa, en todellakaan noissa lukemissa mitä tulokset kertoi. Onneksi ymmärsin sen itse, enkä todellakaan luottanut noihin tuloksiin.

Miten luotettavana te kehonkoostumismittausta pidätte?

26 kommenttia

 1. vera kirjoitti:

  En luota tippaakaan! Pitäisi kieltää moinen hömppä, ottaako joku vastuun noista tuloksista, niiden paikkansapitävyydestä..ja seurauksista mitä tulokset voivat aikaan saada?
  Itse olen entinen syömishäiriöinen ja siksi ihan vihaksi pistää moiset..

 2. Koo kirjoitti:

  No kyllä itsellä nuo ovat ihan paikkaansa pitäneet, ehkä olet vähän sokea omalle kunnollesi? Olethan enemmän pyöreä kuin hoikka joten mitäs noissa tuloksissa väärin on?

  • Noora kirjoitti:

   Haha, no voin sanoa, että nuo ei pitäneet paikkaansa. Seuraavana päivänä kävin uudelleen mittauksessa ja tulokset oli aivan erilaiset. 🙂 Onneksi en luottanut noihin sokeasti. Mutta mittaustulokset näköjään heittelee laidasta laitaan. Tulos riippuu tyyliin siitä mitä kone milloinkin arpoo. Mittauksen tekijä hämmästeli noita tuloksia samalla tavalla kuin itse, koska näki ettei ne voi pitää paikkaansa. 🙂

 3. Tuulis kirjoitti:

  Kyllähän esim. Patrick Borg on kirjoittanut kehonkoostumusmittauksen puutteista. Etkä todellakaan ole mikään pyöreä! Itse olen sitä mieltä että noilla ihan turhaan aiheutetaan ihmisille ahdistusta, parempi seurata peilikuvaa tai ympärysmittoja jos jotain haluaa seurata. Itse en tuollaiseen menisi, neuroottisen luonteeni tuntien jos tulos ei olisikaan odotettu niin se vaikuttaisi ihan kohtuuttoman paljon omaan kehonkuvaan. Bisnes se on tuokin…

  • Noora kirjoitti:

   Jep, kyllähän noilla rahaa saa. Pihtimittaus on ainut johon voisin luottaa 🙂

 4. -m- kirjoitti:

  Tää on aina vähän läppä kun jos huonot tulokset saa, niin tietenkin ”laitteessa on jotain vikaa ” ja ”tulos ei ole luotettava”. Hyvä tulos sit tietysti on täysin oikea eikä siinä ole mitään virhettä.
  Rasvaprossan osalta tulokset on varmaan ollu täysin oikeat, kun olet pyöreä niin onhan se rasvaprossakin luonnollisesti korkea. Vaikka se tietenkin järkyttää itseä kun siitä on mustaa valkosella.
  Toki inbodyn tuloksiin vaikuttaa hirveästi vaikka nestetasapaino, mut kyl niistä nyt jotain osviittaa saa.
  Pihtimittauksella sit saa selville ihonalaisen rasvan määrän, mutta se ei sisäelinrasvaa mittaa.

  • Koo kirjoitti:

   Jep, aivan samaa mieltä. Nytkin Noora tosissaan sanot ensin että et luota, mutta heti kun saat paremman tuloksen niin luotat että se on oikea? Katsopa noita sun reissusta laittamiasi bikinikuvia vielä uudestaan, oletko oikeasti niit fit mitä kuvittelet? Kyllä sinun vartaloasi katsomalla noihin samoihin lukuihin helposti pääsee. Turha se on silmiä sulkea ja uskotella toisin

   • Noora kirjoitti:

    Testi on tehty 2015 ja voin edelleen sanoa että mm. mun viskeraalinen rasva ei todellakaan ole noin korkealla 🙂 mittaaja itsekin sanoi, että edes tosi ylipainoisella ihmisellä ei saa tuollaisia lukemia aikaiseksi.

  • Noora kirjoitti:

   Enkä mä todella usko siihen toiseenkaan tulokseen sokeasti. Uskon, että se on enemmän sinne päin. 🙂

   Mä olen pyöreä? Hoh hoi 😀 ihme et ihmisiä riivaa painon stressaaminen jos normaalipainoinen ihminen on pyöreä 😀 tsemppiiii sinne <3

 5. Suski kirjoitti:

  Jossain määrin uskon noihin mittauksiin kyllä. Miksi noita käytettäisiin terveys ja liikunta-alalla, jos niistä ei olisi edes suunnan antajaksi?

  Tietysti laitteet pitää varmaan kalibroida ja päivittää tietyn aikavälelein? Jos tässä on tullut joku sellainen ongelma?

  Mutta joo, ei sinusta kyllä lihavaa tai edes pyöreää saa tekemälläkään!!

  Hyvää syksyn alkua 🙂

 6. Nimetön kirjoitti:

  Hei, piti lähteä kommentoimaan, koska itselläni on myös päinvastainen kokemus. Lähes 10v sitten, pitkän passiivisen elämänvaiheen jälkeen, aloitin kuntosalilla ja sain ko testin jäsenlahjaksi. Sen mukaan rasvaprosenttini oli 18, ja hetken aikaa ehdin ajatella että enhän mä nyt ollutkaan niin huonossa kunnossa 😀 Joo, ei pitänyt paikkaansa. Aktiivisesti pari vuotta urheiltuani kuntosalilla ja ryhmäliikunnassa sain verraten heikommat, mutta varmasti paremmin totuutta lähentelevät tulokset. Nykyisin olen 40-vuotiaana elämäni parhaassa kunnossa, vaikka puntari näyttää hieman enemmän. Kiitos, että jaksat bloggailla positiivisesti ja muistaa, että osan tarkoitus on aina ilkeillä 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Varmasti osalla tulokset voi olla hyvinkin luotettavia, en silti usko noiden laitteiden sataprosenttisuuteen 🙂

 7. Nimetön kirjoitti:

  Olen luottanut aina tuloksiin ja ne ovat mielestäni olleet totuudenmukaisia. Olen myös käynyt kontrollimittauksissa välillä, kun olen enemmän treenannut tai treenaaminen on ollut katkolla. Kehitys on näkynyt luotettavasti tuloksissa. Uskon ,että olet ollut laitteella, joka on ollut huoltamatta/ kalibroimatta tai muuten viallinen. Jokainen uskokoon mihin uskoo, makuasioita.

 8. veera kirjoitti:

  Moi, kivasta aiheesta kirjoitit 🙂

  Ihan alkuun pakko ihmetellä ääneen noita aikasempia kommentteja. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa eikä niitä omia ajatuksia osaa asiallisesti ilmaista, niin kukaan ei jää mistään paitsi, jos jättää kommentoimatta.

  Mutta aiheeseen eli kehonkoostumusmittaus: itse kävin keväällä mittauksessa ja järkytyin kun rasvaprosentti oli yli 35% ja ns lihavan paperit. En ollut lukenut mittauksista aikaisemmin ja oletin, että nykyteknologialla saadaan ihan tarkkojakin tuloksia. Harrastan siis aktiivisesti kestävyysurheilua ja tiesin, että lihavaa minusta ei saa vaikka päällään seisoo. Silti oli aivan kamala tulos tuo yli 35% ja aloin heti kyselemään tutuilta ja puolisolta, että olenko oikeasti niin sokea olen omalle keholleni.
  Viikon päästä työkaverini kävi samaisessa testissä ja hänen tulokset olivat hieman terveemmät kuin minun ja rasvaprosentiksi oli merkitty 28%. Kollegakin taisi huomata, että ei voi pitää paikkaansa. Hän on reippaasti kookkaampi ja lyhyempi kuin minä, eikä edes harrasta kummemmin urheilua.
  Myöhemmin sitten guuglettelin muiden kokemuksia ja näkemyksiä kehonkoostumusmittauksista. Yllättäen oli samanlaista ihmettelyä ja kriittisyyttä, mikä helpotti kovasti omaa mieltä.
  Mittauksen tehnyt henkilö oli kuitenkin ollut sitä mieltä, että on aivan oikeassa ja alkoi kertoa, miten tämä voi selittyä sillä, että syön liikaa hiilihydraatteja ja siksi minussa on paljon rasvaa. Hän halusi, että liikun enemmän ja syön vähemmän hiilaria kesän ja syksyllä tehtäisi uusi mittaus.

  Olen kuitenkin tullut tämän mittauksen jälkeen tulokseen, että ei ihan pitänyt paikkaansa. Kuitenkin säikäytti ihan hirveästi, että ”asiantuntija” sanoo tulosten olevan oikeat. Mielestäni asiasta pitäisi enemmän keskustella ja myös mittaajan kertoa, että tulokset eivät aina vastaa todellisuutta.

  • Noora kirjoitti:

   Pelottavaa on, et jos tuollainen mittauslaite antaa tulokset jotka on päin prinkkalaa ja se ammattilainen ei osaa korjata asiakkaalle, joka saattaa olla vaikka 17v epävarma nuori, et tää ei nyt pidä paikkaansa. Et mitä se voi pahimmillaan aiheuttaa…

 9. veera kirjoitti:

  Mulla kävi vähän vastaavasti. Kävin inbodyssä viime joulukuussa ja tulokset olivat mielestäni ihan oikeat suuntaa antavat. Vähän oli ylipainoa ja starttasin kuntokuurin uuteen vuoteen jne.
  Menin uudestaan nyt viime kesäkuussa ja fiilis oli hyvä, vaaka sanoi että parit kilot oli paino tippunut ja mieli oli hyvä. Mittari olikin sitten eri mieltä. Paino oli joo alhaisempi, mutta mittarin mukaan viskeraalinen rasva oli triplaatunut 😀 alunperin arvo oli 61, nyt jotain 180. Muutkin arvot heittivät jotenkin ihmeellisiin suuntiin ja vertailtiin tuloksia vanhaan mittauspaperiin mittamiehen kanssa. Myös aiempi erittäin hyvä lihastasapaino oli muuttunut ihan kenolleen, ja oli kyllä mittaajakin ihmeissään.

  En siis todellakaan luota näihin enää ollenkaan. Voin käydä, jos työpaikalle ilmaismittaus tulee, mutta en ota paineita tuloksista ja käyn vastaisuudessa viihteen vuoksi näissä.
  P.s. Aika tylyjä ihmisiä täällä kommenteissa 🙁 varmaan niidenkin mittaukset menneet vähän huonosti…

  • Noora kirjoitti:

   Hahah, jep, monella muullakin menny mittaukset mönkään ku kiukuttaa 😀 Mut tosiaan, ei noita tuloksia kannata liian tosissaan kyllä ottaa.

 10. Elina kirjoitti:

  En luottaisi noihin bioimpedanssimittareihin sokeasti, voivathan ne joskus ne osua hyvinkin lähelle oikeaa, mutta silti… Ilman mitään sidonnaisuuksia suosittelen lämpimästi Biosignature-mittausta. Siitä saa paljon muutakin arvokasta tietoa kuin pelkän rasvaprosentin 🙂
  Kehonkoostumuksen mittaaminen sinänsä on minusta fiksua, jos vaihtoehtona on se perinteinen vaa’an vahtiminen.

  • Noora kirjoitti:

   Totta, voi ne suuntaa antaa mutta joskus selkeästi eivät anna edes suuntaa 🙂

 11. Nimetön kirjoitti:

  Voi yhden kerran näitä kommentteja. Jos normaalipainoinen urheilullinen ihminen saa jostain tulokseksi vaikean liikalihavuuden niin on kyllä syytä epäillä testiä. Onko jengi oikeasti niin sekaisin fitnesskisaajien IG-kuvista että pitää urheilullista normaalipainoista rasvaprosentin 25-35 naista lihavana, ei jösses. Tuollakaan mittauksella ei varmasti ole tarkoitus mitata fitnesslajien kisakuntoa vaan normaalia terveyttä joka ei siis vaadi mitään 10 prosentin kisarasvaa, päin vastoin.

  • Noora kirjoitti:

   Jengi haluaa vaan yrittää päästä ihon alle ja haukkua. Sitähän se on. 😉 Onneks ei uppoa muhun.

 12. Veera kirjoitti:

  Voi olla, jos laitetta on vaikka siirrelty tms niin kalibrointihan menee vituralleen laitteessa. Tietenkään mihinkään laitteeseen ei tulisi sokeasti luottaa, mutta omalla kohdallani ja asiakkaillani mittaukset ovat aikalailla pitäneet paikkansa ja juurikin olleet suuntaa antavia. kun olemme tehneet työpaikallani mittauksia (eihän mikään laite anna ultimaattista totuutta). Mutta olen myös eri laitteella tehnyt mittauksen, jossa laite väitti että asiakkaani on saanut puolessa vuodessa viisi kiloa lisää lihasmassaa… dont think so ? Tosin tässä tullaankin siihen, miten laitetta huolletaan ja miten kalibroidaan ja aina on viallisia laitteita. Mutta totta on, että eihän sun tulokset voi pitää paikkaansa! Aina pitää muistaa kriittisyys teknologian suhteen eikä kaikkea niellä purematta. Hyvä kirjoitus ja hyvän asian toit esiin! Ihanaa jatkoa ??

 13. KG kirjoitti:

  Mulle tehtiin just viime viikolla sekä Tanita (sama tekniikka kuin IB:sä) ja pihtimittaus. Tekijä teki kuntotestejä ammatikseen urheilijoille. Tulokset rasvaprosentin suhteen heitti vain 1%!
  Oon noita itsekin tehnyt aika paljon ja joskus vaan joku menee koneessa puihin ja testi toistetaan. Esim jos on paljon koruja käsissä niin jo se vaikuttaa tulokseen, koska laitteesta kulkee heikko sähkövirta.
  Noita samoja laitteita käytetään myös huippu-urheilijoiden testaukseen, joten ei ne ihan huuhaa hommaa ole. Silti kone on aina kone ja mittaus voi mennä pieleen myös kokemattoman mittaajan takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *