Hae
Mansikkapilvi

IBD ja IBS eli oireilevat suolistotaudit

Vatsaoireita on nykypäivänä yhä useammalla ihmisellä. Vaivat ovat häiritseviä, kivuliaita ja joskus vähän jopa noloja. Tosin mitä tulee tuohon nolouteen, mun mielestä niissä ei ole mitään noloa. Vatsan toiminta, ilmavaivat eli pierut ja vatsan lurina ja kurina ovat aika normaaleja juttuja meille kaikille. Ei näitä tarvitse nolostella.

Vatsavaivat johtuu mitä erilaisimmista syistä. Jotkut saavat oireista jopa diagnoosin, koska taustalla on ihan oikea tauti. Joskus oireilu on toiminnallista, eli mitään somaattista vaivaa ei oireiden pohjalta löydy. Diagnooseja on vatsavaivoille paljon, mutta yleisimmät niistä ovat Crohnin tauti ja Colitis Ulcerosa ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Oireilu näissä taudeissa on melko samantyylistä, joitain eroja toki on.

IBD

Kaksi ensin mainitsemaani tautia ovat tulehduksellisia, pitkäaikaisia suolistosairauksia. Crohnin tauti voi sijaita ruoansulatuskanavassa, eli tautia voi olla suun ja  peräaukon välillä missä vain (suu, ruokatorvi, vatsalaukku, suolisto, peräaukko). Oireena tässä taudissa voi olla ripuli, kuume, ummetus, väsymys ja laihtuminen.  Colitis Ulcerosa taas sijaitsee paksu- tai peräsuolessa ja se on tarkemmin sanottuna haavainen tulehdus. Tässä taudissa oireena voi olla veriulosteet (koska haavat suolistossa), ripuli, vatsakivut, kuume, väsymys ja ilman kertyminen suolistoon. Oireilu molemmissa näissä taudeissa voi olla pahimmillaan niin kovaa, että ihminen jää ns. kotinsa vangiksi, koska mihinkään ei voi lähteä. Ripulointi on niin voimakasta ja usein toistuvaa, että vessan pitää olla koko ajan lähellä. Ihminen voi ripuloida pahimmillaan jopa yli 20 x vuorokaudessa. Voitte vain kuvitella kuinka tällainen voi vaikuttaa myös ihmisen mielialaan. Oireilun vuoksi ihminen voi laihtua esimerkiksi jopa 10kg kahden viikon aikana. Kun tauti on pahimmillaan voi olo olla aika toivoton ja joskus oikean lääkityksen löytyminen voi viedä aikaa ja useita epäonnistuneita lääkekokeiluja.

Näistä kahdesta taudista käytetään yhteisnimitystä IBD eli Inflammatory bowel disease. Taudit diagnosoidaan oireiden, tähystyksen, tiettyjen labrakokeiden ja koepalojen avulla. Nämä taudit ovat kroonisia eli pitkäaikaisia sairauksia, joista ei yleensä parannuta, vaan tauti kulkee mukana läpi elämän. Tavoitteena taudin hoidolla on päästä remissioon eli oireettomaan tilaan. Tautia hoidetaan erilaisilla lääkkeillä, joita syödään tai annetaan suoneen useita vuosia. Joskus tilanne suolistossa voi mennä niin pahaksi, että suolta joudutaan jopa leikkaamaan.

IBS

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS eli irritable bowel syndrome) sen sijaan on näistä taudeista se ”hyvälaatuisin”, mutta silti elämää häiritsevä. Itseasiassa tästä ei pitäisi edes puhua sairautena vaan ennemminkin ominaisuutena. Tässä taudissa suolen pinnalla ei ole tulehdusta ja labrakokeet ovat kunnossa, mutta suoli oireilee silti. Tämä tauti pystytään toteamaan kunnes ollaan ensin todettu, ettei mitään vakavampaa ole oireilun taustalla.  Tämän taudin oireiluun voi vaikuttaa eri ruoka-aineet, stressi, unettomuus, lääkkeet, bakteerit ja virukset yms. Joskus oireilun syytä ei saada selville ollenkaan. On tutkittu, että tätä tautia sairastaa suomalaisista jopa yksi kymmenestä ja naisilla tätä esiintyy enemmän. Oireet ovat samantyyppisiä kuin IBD taudeissa, eli turvotus, ilmavaivat, vatsakivut, ripuli ja löysät ulosteet, mutta myös ummetus kuuluu taudin oireisiin. Oireet voivat vuorotella tai sitten henkilöllä on vain jotain näistä oireista. Joskus oireet voivat olla pitkäänkin poissa kunnes taas palaavat.

Mielenkiintoista on se, että ei ole pystytty osoittamaan sitä, että mistä nämä suolistosairaudet saavat alkunsa. Ei ole olemassa mitään selkeätä näyttöä, että suolistosairaudet periytyisivät, tosin jos suvussa on IBD:tä on alttius sairastua tautiin silloin korkeampi, mutta ei voida suoraan sanoa, että nämä taudit tulisivat geeneissä. IBD tauteihin sairastuu yhä enemmän ja enemmän nuoria ihmisiä. Jotkut ovat voineet sairastua jopa 10 vuotiaana, onpa vielä nuorempiakin tautiin sairastuneita. Erääksi syyksi ollaan arveltu nykypäivän kiireistä elämäntyyliä, ruokavaliota ja hygieniatasoa, eli elinympäristö on liian puhdas, mutta tosiaan nämä ovat vain arvailuja.

Etenkin tässä toiminnallisessa oireyhtymässä tärkeässä roolissa hoidon kannalta on löytää itselle sopiva ruokavalio. On yleisesti tiedossa ruoka-aineita jotka aiheuttavat myös terveelle suolistolle esimerkiksi ilman kertymistä. Yleensä nämä ruoka-aineet ärsyttävät myös näitä oireilevia, sairaita suolia, mutta ei välttämättä aina.  IBD taudeissa hoitona ei riitä pelkästään ruokavalio, vaan sairaus vaatii yleensä aina lääkehoidon, mutta oireiden pahentuessa voi ruokavaliolla yrittää hillitä oireilua. Sen sijaan IBS on sellainen, jonka hoitona pääosin käytetään ruokavaliota.

Joskus esimerkiksi raa’at kasvikset voivat aiheuttaa oireita

Tsemppiä?!

Olin perjantaina mielenkiintoisessa IBD-koulutuksessa työni puolesta. Tässä koulutuksessa tuli esille eräällä luennolla se, että kun IBS:sää sairastavaa ohjataan esimerkiksi FODMAP – ruokavalion pariin, voi herkästi käydä niin, että ihminen sairastuu ortoreksiaan, eli alkaa sairaalloisen tarkasti tarkkailemaan ja rajoittamaan omaa ruokavaliotaan. Ortoreksiassa ruokavalio on yli terveellinen, eikä ihminen salli itselleen pienintäkään suupalaa, jollei sen makrot, eli ravintoarvot ole kunnossa. Ortoreksiaa sairastava syö kuitenkin, toisin kuin vaikka anoreksiaa sairastava, mutta tarkoitus on syödä mahdollisimman terveellisesti, niin terveellisesti, että se menee jo sairauden puolelle koska ruoan tarkkailusta tulee pakkomielle.

Hoitajana on todella raskasta kohdata näitä IBD potilaita joilla tauti on akuutissa vaiheessa. Olonsa tuntee niin voimattomaksi tämän taudin edessä, silloin kun se on pahimmillaan. Yleensä ihmisella oireilua on ollut pidempään ja jossain vaiheessa ihminen ei tätä enää jaksa eikä kestä ja hakeutuu sairaalaan. Tosiaan jatkuva vessassa ravaaminen, jatkuvat voimakkaat vatsakivut, verta vuotava suolisto, se vie voimat. Monet eivät ilkeä kertoa oireistaan kenellekään koska häpeää niitä. Vasta siinä vaiheessa kun tilanne on jo todella paha, saatetaan mainita asiasta jollekin läheiselle. Usein osastohoitoa vaativat potilaat ovat tuskaisen kipeitä ja toivottomia. Hoitajana sitä yrittää vaan parhaansa mukaan tsempata potilasta, mutta tsemppi on aika pieni lohtu näissä tilanteissa. Oireita tietysti pyritään hoitamaan parhaan mukaan, mutta kuten sanoin, joskus oireiden haltuun saaminen vie aikaa vaikka lääkäritkin parhaansa yrittävät.

Oletko sinä kuullut näistä taudeista tai tiedätkö jonkun kuka sairastaa? Millaisia ajatuksia sinulla herää aiheesta?

Lisää aiheesta voit käydä lukemassa vaikka täältä.

Seuraavassa postauksessa kerron, kuinka vatsaoireita voi yrittää hallita erilaisten ruokavalioiden avulla, esimerkkinä FODMAP-ruokavalio.

7 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Voi kyllä, mulla on 2:lla lähisuvussa sekä yhdellä kaverilla chronin tauti ja parilla tutulla IBS. Mulla tullut hyvinkin tutuksi erilaiset ruokavaliot ja miten ne vaikuttaa elämään. Samaten omaa vatsan toimintaa tulee seurattua hyvinkin tarkasti IBD suvussa olevien tautien takia.

  Erilaisista hoitomuodoista on tullut otettua selvää hyvinkin paljon. Vaikuttaa myös hyvinkin paljon omaan ruuanlaittoon sillä että tekee sellaista ruokaa mikä ärsyttäisi suolistoa mahdollisimman vähän. Varsinkin kasvikset tulee melkein aina kokattua jollain tavalla, tuoreita hevi tuotteita ilman oireita meillä voi syödä vain minä.

 2. Hemppa kirjoitti:

  Itselläni on todettu IBS ja kyllähän se on laittanut ihmettelemään, mistä kummasta tällainen on voinut tulla. Vielä viitisen vuotta sitten olin tosi kaikkiruokainen, ja sittemmin on pitänyt karsia ruokavaliosta pois mm. ruis, vehnä, ns. pehmeät maitotuotteet, palkokasvit ja sipulit sekä sokeriset tuotteet. Helposti tämä tarkoittaa sitä, että olen semmoinen ”kaiketon” eli en voi ottaa tuota, kun siinä on vehnää, en voi ottaa tuota kun se on tehty maitoon. Tuossa on papuja ja tuossa on laktoosia jne. ja sitten vaikutan muiden silmissä hankalalta ihmiseltä ”kun sulle ei kelpaa mikään”.

  Olin jo jättänyt pois mm. rukiin ja maitorahkan kokonaan ja vehnää välttelin aina kun mahdollista, mutta se ei riittänyt. Tilanne kärjistyi vuosi sitten, minulla oli jatkuvasti tulenpalavaa närästystä, viiltäviä vatsakipuja, raskausmahaksi asti kasvavaa turvotusta, röyhtäyksiä jotka nostivat oksennuksen kurkkuun, kivuliaita ilmavaivoja, ja näiden seurauksena toki unettomia öitä ja paljon hankalia tilanteita esim. töissä. Sitten kävi viime talvena muutaman kerran niin, että kun vatsa turposi jättimäiseksi ja kovia kipuja kesti pari tuntia, aloin oksentaa ihan hervottomasti. Sitä tuli niin paineella, että osa tuli käsille tai rinnuksille vaikka olinkin jo valmiiksi kylppärissä. Näiden jälkeen sitten hakeuduin lääkäriin ja useiden testien jälkeen hän totesi tuon IBS:n ja fodmapin mukaan on menty siitä lähtien.

  Enää tuo ei arjessa tuota hankaluuksia, nykyään tiedän tasan tarkkaan mitä kotiin ostan ja minun tuotteille on oma kaappi keittiössä, jotta lapsetkin tietävät, että he eivät voi niitä syödä. Viime kesän lomamatka Mallorcalle oli melko erikoinen elämys, kun jätin kaikki tutut lomaherkut syömättä. Ei siis aamupalalla pannareita, paahtoleipää tai croissanteja, ei lounaalla pizzaa tai pastaa eikä jälkiruokana kakkua, jäätelöä tai suklaamoussea. Hedelmiä söin kilokaupalla =D !

  Oikeasti todella harvoin tulee sellaista tilannetta, että harmittaisi tämä vaiva ja kun en voi syödä jotain tiettyä. Omasta mielestäni pystyn syödä todella monipuolisesti, kun taas moni kaverini on ihmetellyt ruokavaliotani juuri päin vastoin, että apua, mitä sä sitten voit edes syödä?! Vitsillä olen heittänyt, että se tässä kyllä harmittaa, että vaikka kuinka jätin pois vehnän, maitotuotteet ja lisätyt sokerit niin en ole laihtunut grammaakaan. Kun vähän väliä on saanut lukea lehdestä jostain julkimosta, jolta ”tosta noin vaan” lähti 10 kg luovuttuaan noista em. ruoka-aineista. Että tasan ei mene nallekarkit 😉 .

 3. Emma kirjoitti:

  Hei, eikös se ole Crohnin tauti? Ei Cronin siis. Korjaa jos olen väärässä! Ajattelin mainita jos joku kiinnostui esimerkiksi googlettelemaan kyseistä tautia.

 4. Syksylintu kirjoitti:

  Minä olen IBD-potilas eli minulla on todettu Colitis Ulcerosa vajaat 10 vuotta sitten. Juuri nyt remissiossa, mutta voi apua, kuinka monta pahenemisvaihetta on ollut matkan varrella ja kuinka monta kertaa olen ollut melkein leikkuupöydälle astumassa. Lääkkeitä on kulunut, mieli on ollut maassa, elämä rajoittunutta, paljosta on pitänyt luopua jne.

  Ihanaa, että otit asian puheeksi. Minusta joka kerta kun joku ottaa asian puheeksi, nolousaste hieman laskee ja ymmärtävyys kasvaa. Tosi moni ei näitä sairauksia ymmärrä ja vähättelee niitä, se turhauttaa. Sekin masentaa, kun olet voimaton ja tehnyt kaikkesi parantuaksesi, niin joku syyttää sairautta itse aiheutetuksi.

  Vaikea sairaus, kun se kulkee jokaisella ihan omia polkuja eikä sen syntyperää edelleenkään tiedetä. On lieviä tapauksia ja todella vaikeita. Toisilla ruokavalio helpottaa oireita, toisilla leikkaus. Pahimmassa tapauksessa IBD vie edelleen hengen.

  Minä vedän edelleen hirveän määrän lääkkeitä päivittäin ja suoneenkin, ei auta olla lääkevastainen jos haluaa elää.

  Kiitos kun otit aiheen asiallisesti esille <3.

 5. Hensku kirjoitti:

  Minä omaan tämän ärtyvän suolen 😀 se todettiin burn outin yhteydessä eli ihan stressistä. 4 kkn ajan olin ilman kahvia, gluteenitonta söin sekä ilman sokeria koska ei vaan kestänyt maha. Monta kertaa ea ssa olin mahakipujen takia. Nyt kun väsymys ja stressi taso hieman laskenut kipukohtauksia tulee todella harvoin ja ruokavaliokin normalisoitunut. Mutta heti huomaa jos stressitaso nousee niin maha turpoo,tulee pahoinvointia ja koskee mahaan.

 6. Melissa kirjoitti:

  Valitettavasti nykyään niin yleistä ja on monia tuttuja jolla on jompikumpi sairaus. Itse teen sivussa töitä Fitline ravintolisien parissa ja on useita ihmisiä jotka saanut apua tästä niin että ruokavalioa ei tarvi rajoittaa yhtä pahasti enää ja vatsavaivat pienentyneet huomattavasti. Tuntuu että tekee merkityksellistä töitä kun voi auttaa ihmisiä voimaan paremmin vatsansa kanssa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *