Hae
Mansikkapilvi

RAAKARUOKAA VAI NAPPULAA?

Ihan kuten ihmislapsellekin, niin myös koiralleen haluaa tarjota hyvälaatuista ja oikeanlaista ravintoa. Ruoalla on iso merkitys koiran terveyteen, aivan kuten meillä ihmisilläkin. Miksi siis syöttää jotain halpaa nappulaa, joka ei välttämättä edes sisällä riittäviä ja tarpeellisia ravintoaineita? No toki, joskus raha merkitsee ja jos rahatilanne on huono saattaa päätyä ostamaan sitä halvempaa ruokaa, mutta kyllä pääsääntöisesti pitäisi myös eläimelle pystyä tarjoamaan laadukasta ruokaa.

Kirjoitin eilen tuosta Lukan sisäsiisteydestä. Osittain myös ruoalla voi vaikuttaa eläimen pissaamiseen ja ainakin siihen, miten usein ja minkälaista kakkaa eläin tuottaa. Meillähän Luka ei ole ollenkaan perinteinen Cockeri. Cockerit ovat yleensä ahneita ruoan suhteen ja ilmeisen kaikkiruokaisia. Noh, meidän poika ei jaksa innostua juuri mistään ruoasta sen erityisemmin. Kuivatut kananfileet on pääasiallinen herkku, jota kyllä häntä heiluen odotetaan aina päivittäin. Alkuun meillä meinasikin olla ongelmia Lukan ruokailun suhteen. Ruokaa piti kaikkien pentuoppaiden mukaisesti tarjota kolme kertaa päivässä. No mitä jos pentu ei syö ruokaansa, eikä ainakaan kolmea kertaa päivässä? Pitääkö silloin katsoa peiliin ja todeta, että jaahas oma vika, oot huono koiranomistaja.

No ei todellakaan. En halua uskoa, että nuo ohjeet, mitä pentujen omistajille annetaan ja kerrotaan, olisi mitään sellaisia kiveen hakattuja ohjeita, että niistä ei saisi poiketa. Jokainen eläin on yksilö ja jokaisella eläimellä on omat tarpeensa. Toinen haluaa ruokaa kolmesti päivässä pienempiä määriä ja toinen pärjää kahdellakin annoksella aivan mainiosti. Me sit tehtiin kylmän viileästi sellainen ratkaisu, että vähennettiin ruokailut kahteen kertaan päivässä. Siltikin annosten koko oli pieni ja ruokaa jäi aina kuppiin. Toki me annettiin sitten palkkioina paljon kaikenlaista, että kyllähän se maha niillä herkuillakin täyttyy.

Mun kaveri jolla myös on koira vinkkasi, että heillä muuten syödään raakaruokaa. Sillä tavoin he olivat huomanneet, että kakan määrä oli vähentynyt ja sisäsiisteyskin sitä myöten oli parempi. Joten mekin päätettiin sitten ottaa pentunappulan rinnalle raakaruoka. Meillähän siis pentunappula imeytetään nesteeseen ennen tarjoamista. Tämä auttaa vähän siihen, että vatsan toiminta pysyy säännöllisenä, vaikka Luka kyllä juo muutenkin hyvin. Pentunappulan joukkoon laitettiin sitten yleensä lisäksi raejuustoa, ihan vain maun vuoksi, mutta sekään ei vielä ollut sitä thö herkkua Lukan mielestä ja ruoka jäi monesti osittain syömättä.

Pari viikkoa sitten tosiaan päätettiin aloittaa nappulan ja raejuuston rinnalle raakajauhelihaa. Aluksi raakajauhelihaa laitettiin ihan vähän, että maha kestää ja vain mauksi ja nyt jo vähän enemmän ja heti alusta asti meidän Luka on syönyt nuo raakalihalla höystetyt ruokakupit typötyhjäksi ja hyvällä ruokahalulla. Edelleen ollaan pysytty tuossa kaksi kertaa päivässä ruokinnassa. Aamuruoka tulee kello 7 aikaan ja iltaruoan poika saa sitten kun tullaan töistä, eli noin 16.30-18.00 (eikä siis koskaan tulla töistä 18.00, mutta ulkoilu tapahtuu ennen ruokaa, joten ruoka-aika voi venyä kello kuuteenkin). Noitten pääruokien lisäksi Luka saa päivittäin raakalihapullia ja kanankauloja pakasteesta ja sitten jotain purutikkuja, mutta ne purutikut ei taas maistu juuri ollenkaan.

Uskon, että pelkkä pentunappula ei vaan maistunut Lukan mielestä hyvälle, tai ainakaan niin hyvälle, että sitä olisi jaksanut kuppitolkulla päivittäin vetää. En halua uskoa, että me tällä tavalla saadaan meidän koirasta kasvatettua nirsoa. Mun mielestä on tärkeämpää se, että koiranpentu ylipäätään syö jotain.

Millaista ruokaa te syötätte teidän koiralle? Oletteko kokeilleet raakaruokaa?

Katsokaa miten ihana joulupuku <3

6 kommenttia

 1. Emma kirjoitti:

  Meillä syödään pääsääntöisesti mushin raakaruokaa ja herkkuna/palkkana ja joskus harvoin muutenkin vaihtelevasti eri nappuloita. Ollaan tosi rentoja ruuan suhteen. Tyyppi ei syö kuin max kerran päivässä, yritetään vähän koko ajan että sais lisää massaa mut kun ei kelpaa niin ei kelpaa. Ahmii toki jos tyyliin makkaraa löisi nenun eteen (ei anneta siis:D), mutta sitten taas paastoaa… Koiria on moneen lähtöön!

 2. Essi kirjoitti:

  Olisin aikanaan halunnut syöttää edellisen pentuni ns. 50-50 ruokinnalla eli puolet nappulaa ja puolet raakaa, mutta koira päätti toisin. Taistelimme ensimmäiset 1,5v siittä syökö koira edes tuota raakaa. Lopulta opettelimme kädestä pitäen uudelleen syönnin raa’an kanssa. Koira on viisas olento ja lopulta olen todennut että nappula ja väärät lihat tuotti koiralle vatsavaivoja. Nyt oikealla ruokavaliolla nyt 5v koira pystyy syömään todella monipuolisesti ja ennen valikoiva huono syömäinen tyyppi on ahne ja syö melkein kaikkea.
  Raakaruokinta on nykyään tosi helppoa. Ei tarvitse itse laskea minkä verran mitäkin lihaa tms. tarvii antaa vaan löytyy täysravinnot niin pennulle kuin aikuiselle. Itse liputan Maukkaan täysravintoja. Omien tutkimusten mukaan ne on markkinoiden parhaita tällä hetkellä. Muschin tuotteissa on omille koirille aivan liikaa luuta ja se kääntyy enemmän barfin puoleen, joka meille aihettaa ummetusta. Maukkaan kanssa ei meidän käyttää muita lisäravinteita kun rasvahappoja, jotka on paras antaa purkista. Tsemppaan testaamaan raakaa jos se maistuu koiralle.
  Ps. Jätösten määrä on todellakin pienempi raa’alla!

 3. Nea kirjoitti:

  Meillä vähän samankaltainen tarina. Siirryttiin pentuaikana raakaruokaan pennun nirsoilun takia. Raaka oli oikeastaan ainut jota suostui syömään. Nyt aikuisena nappulakin maistuisi, mutta ollaan koettu raakaruoka kaikista parhaaksi. Kakkaa tulee paljon vähemmän ja se ei haise. Lisäksi koiran piereskely loppui ruoan vaihtamisen jälkeen kokonaan. Maha tuntuu siis sietävän paremmin raakaruokaa kuin nappulaa. Koirallamme on myös joitain allergioita, joten raakaruoka on senkin takia parempi että siitä on helpompi karsia allergisoivat aineet pois. Meillä syö Maukkaan jauhelihaa sekä ostetaan paikallisesta pikkukaupasta myös erilaisia lihoja, sisäelimiä ja luita.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Meillä syödään raakaa (koira 11 kk). Siirrytiin raa’alle vähän pakon edessä. Meidän pennulla on ollut aina kutinaa/iho-ongelmia, joten useiden nappulakokeilujen jälkeen eläinlääkärin suosituksesta kokeiltiin allergianappulaa ja siitä lopulta päätettiin siityä raakaan. Allergianappulasta ei ollut mitään apua ja lähinnä vain pahensi tilannetta. Päätös raakaruoasta tehtiin, kun ahne koira rupesi jättämään kuppiin ruokaa eikä välttämättä syönyt ollenkaan. Nappuloiden jättämisen jälkeen meillä on taas ruokakuppi tyhjentynyt, kipolle juostaan innolla ja vatsavaivat on loppuneet. Iho-ongelmia tosin edelleen on, mutta selvittelyä ja ruokavalion fiksausta jatketaan edelleen. Tilanne on joka tapauksessa parempi nyt 🙂

  Aika kokeilua ja testailua tämä on ja vie paljon aikaa. Meillä on ainakin lopullisesti hylätty nappulat tämän koiran osalta. Meillä nykyruokavalio on melko kallis, koska lihaksi piti valita poro (koira ei ollut saanut sitä aiemmin), mutta tästä pitäisi päästä laajentamaan pikku hiljaa. Onneksi on vain yksi koira ja sekin melko pienikokoinen. Ja totta kai sumplitaan, kun on koira myös päätetty hankkia.

  Kanankaulat oli muuten meidänkin herkkua siipien lisäksi silloin kun kana ei ollut vielä pannassa 😀

 5. Nimetön kirjoitti:

  Hei!
  Meidän labrador (nyt 15 kk) on syönyt aina Affinityn Advance nappuloita (vuoden ikään asti puppy protect, nyt junior). Aina on syönyt suurella innolla ihan kaiken mitä on tarjottu (ja mitä on löytänyt, heh), eikä ole ollut mitään ongelmia vatsan kanssa. Paitsi aluksi, kun yritimme tarjota veteen imeytettynä, siitä se ei vain tykännyt lainkaan. Ehkä Lukallekin maistuisivat paremmin kuivat nappulat? Kerran pari viikossa se saa myös lihaa ja joka päivä kasviksia tai omenaa tms. Raakaruoka varmasti maistuisi myös 🙂

 6. Mallu kirjoitti:

  Meillä kaikille kolmelle koiralle sopii parhaiten raakaruoka. 8 vuotiaalla labbiksella tulehtuu korvat nappulasta, 4 vuotialla klenspitzillä on allergioita ja iho pysyy kutisematta ainoastaan raakaruualla kun tiedetään tasan tarkkaan mitä sille annetaan. 2 vuotias staffimme on kovin herkkävatsainen ja lopetti pentuna syömiset kokonaan kun maha ei tykännyt nappuloista (4 eri ruokaa kokeiltiin!).

  Ja tosiaan kakan määrästä huomaa heti kuinka paljon paremmin raakaruoka imeytyy ja kuinka paljon ylimääräistä ymeytymätöntä tavaraa nappuloissa on. Raakaruokinta on tietenkin omistajalle haastavampaa, mutta olen ehdottomasti sen kannalla! Meillä ruokakulutkin väheni kun siirryttiin raakaan.
  Katsekohtivaloa.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *