Hae
Mansikkapilvi

KUINKA ALOITTAA BLOGI?

Itselläni on blogivuosia nyt takana jo yli viisi, itseasiassa niitä taitaa olla takana noin kuusi. Olen huomannut, että ihmisiä kiinnostaa blogit ja bloggaaminen. En tiedä onko kiinnostus bloggaamista kohtaan noussut sitä myötä, mitä enemmän blogien kaupallisuus on kasvanut. Monet blogista haaveilevat toivovat varmasti sitä, että saisivat blogin kautta testiin erilaisia tuotteita ja mahdollisesti myös rahaa mainostamistaan asioista.

Todellisuushan on ihan toista. Suomessa on kyllä bloggaajia joiden päivätyö on kirjoittaa ja he elävät blogipalkkioillaan. He saavat tehdystä työstä korvauksen, aivan kuten minä saan korvauksen kun käyn töissä sairaanhoitajana. Toki, bloggaaminen on itsellenikin sivuammatti ja saan itsekin tästä jotain käteen, mutta oma bloggaaminen ei ole ajankäytöllisistä syistä todellakaan sillä tasolla, että pelkästään tämän avulla voisin elättää itseni.

Sain joku aika sitten Facebookissa inboxiin kysymyksen, että kuinka bloggaamisen voi aloittaa ja miten portaaliin pääsee bloggaamaan? Ajattelinkin kasata teille vinkkejä, joista ainakin itse hyötyisin jos olisin starttailemassa blogia. Itsekin aikoinaan luin vinkkejä blogin aloittamisesta ja ne todellakin olivat tarpeen.

Mieti blogillesi nimi. Yksinkertainen on kaunista. Itse aloitin aikoinaan tällä Mansikkapilvi nimellä. Se vaan tuli jostain mieleeni ja on kulkenut mukana siitä lähtien. Jossain vaiheessa mietin, että tuo nimi on vaihdettava, mutta sain lukijoilta palautetta, että se on juuri hyvä koska se jää mieleen. Nykyään olen lisännyt Mansikkapilvi nimen perään oman nimeni. Olenhan minä iso osa omaa blogiani.

Sitten ala kirjoittaa. Ilmaisia blogipohjia on paljon. Itse aloitin Bloggerin ilmaisella pohjalla ja mä tykkäsin siitä paljon. Se oli käyttäjäystävällinen alusta. Ihan ensi alkuun ei kannata alkaa miettimään sitä, että miten pääsisi portaaliin kirjoittamaan. Kannattaa ihan alkuun harjoitella sitä kirjoittamista. Osaatko kirjoittaa sillä tavalla, että täysin tuiki tuntematonkin ymmärtää sen mitä olet sanomassa. Ihan alkuun blogi kannattaa pitää suljettuna, sillä tavoin, että tekstejäsi ei nää kukaan. Kirjoitat muutaman postauksen valmiiksi ennen kuin julkaiset blogisi avoimeksi. Kirjoittaminen tässä hommassa on se haastavin osuus ja sitä kannattaa vähän aikaa harjoitella.

Mieti aiheita. Mitkä asiat ovat omassa elämässä itsellesi tärkeitä ja merkityksellisiä. Aihealueet voivat elää blogin saadessa ikää, mutta kannattaa miettiä aiheita hiukan etukäteen. Jos asia mistä kirjoitat on itsellesi tärkeä ja läheinen, silloin tekstisikin ovat mielenkiintoista luettavaa. Ei ole mitään tyhmempää kuin se, että kirjoittaa jostain mistä ei oikeasti ole mitään hajuakaan. Omassa blogissani on melko laajasti käsitelty eri aihealueita, mutta se johtuu ihan siitä, että tykkään ottaa asioihin kantaa ihan noin muutenkin.

Oikolue teksti ennen julkaisua. Vaikka kirjoitusvirheitä esiintyy omassakin blogissa aina silloin tällöin, niin silti pyrin ne korjaamaan ennen tekstin julkaisua. Luen tekstin monta kertaa itse läpi esikatselun avulla, jotta tiedän miltä kirjoitus näyttää. Joskus laitan myös mieheni lukemaan valmiit tekstit ja hän saattaa huomata vielä jotain korjattavaa. Eli tarkista ja tarkista 🙂 Kirjoita hyvää suomea. Murteiden käyttö alkaa lähinnä pidemmän päälle ärsyttämään. Tosin, itsekin käytän joitain murresanoja, mutta ei koko tekstiä murteella!

Harkitse tarkkaan blogin ulkoasu. Blogeja on paljon ja niitä syntyy koko ajan jatkuvalla syötöllä uusia. Ne blogit mitkä keräävät seuraajia ovat yleensä myös visuaalisesti helppolukuisia ja miellyttäviä silmälle. Vaalea tausta ilman mitään kauhean sotkevaa taustakuvaa yksinkertaisella mustalla tekstillä on varmasti helpoiten lähestyttävä. Musta tausta blogissa ei anna raikasta kuvaa ja sitähän ihmiset paljon hakee nykypäivänä blogeista; raikkautta. Esittele itsesi ja blogin sisältö blogin sivubannerissa kuvan kera!

Harkitse minkälaisia kuvia blogiisi julkaiset. Kuvat ovat usein blogin suola. Ne antaa ryhtiä tekstille ja auttavat lukijaa ymmärtämään paremmin kirjoitusta ja blogin kirjoittajaa. Koita julkaista hyvälaatuisia kuvia. Tummat ja rakeiset pikselimössöt kannattaa laittaa suoraan roskakoriin. Kuvatessa huolehdi siitä, että käytössäsi on tarpeeksi valoa, jotta kuvista tulee kirkkaita ja valoisia. Toki jälkikäsittelyllä pystyy lisäämään kuviin kirkkautta, mutta tarkkuutta niihin harvoin saa kunnolla lisää. Lisäksi mieti mitä kuvia julkaiset. Kuvat jäävät nettiin ja voivat tulla esiin mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä.

Vuorovaikuta. Jos blogisi saa kommentin, muista käydä vastaamassa! Tällä tavoin usein saat sitoutettua kävijöitä. Muista olla itse myös aktiivinen muiden blogeissa. Käy kommentoimassa, ota kantaa ja lisää loppuun linkki omaan blogiisi. Tätä kautta voit saada uusia lukijoita.

Ole pitkäjänteinen. Blogeja on niin paljon nykyaikana, että hyvin harva blogi lähtee lentoon ensimmäisen elinvuotensa aikana. Sun pitää vaan olla sinnikäs jos haluat kasvattaa lukijakuntaasi. Kirjoita säännöllisesti blogiisi. Vaikka et päivittäisikään joka päivä, mikä olisi tietysti suotavaa etenkin uuden blogin alkumetreillä, päivitä säännöllisesti. Jokatoinen viikko julkaistu teksti ei houkuttele lukijoita tai ei ainakaan sitouta heitä vierailemaan blogissasi usein.

Blogiportaali. Jos haluat portaaliin tutustu eri vaihtoehtoihin. Osaan portaaleista pääsee kirjoittamaan ilman mitään vaatimuksia ja osaan blogiportaaleista täytyy erikseen hakea. Tämän vuoksi blogiportaaliin siirtymisen kanssa ei kannata kiirehtiä. Hio blogi ensin kuntoon ja edustuskelpoiseksi ja kun tiedät mitä teet ala sitten miettimään portaaliin siirtymistä.

Älä plagioi. Tärkeä ohje! Jos näet jonkun mielenkiintoisen kirjoituksen jossain muualla älä sorru plagiointiin. Voit toki kirjoittaa samasta aiheesta, mutta tuo esille selkäesti se mistä olet idean kirjoitukseesi saanut ja tuo omalla kirjoituksellasi oma mielipiteesi esille. Ihan hyvin voit linkittää tuon toisen blogin tai artikkelin blogiisi. Se ei vie lukijoita sinulta itseltäsi pois. Tosiaan aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen vaan aiheita voi kierrättää, mutta täysin saman tekstin julkaiseminen on lähinnä noloa.

Markkinoi itseäsi. Jos haluat, että blogi kasvattaa kävijämääriä, niin yksi keino siihen on siis olla aktiivinen, mutta myös markkinoinnilla on suuri merkitys. Luo blogillesi omat tilit Facebookiin ja vaikka Blogloviniin. Tätä kautta seuraajien on helppo pysyä mukana uusissa postauksissasi!

Halu blogata. Se on ehkä se tärkein asia. Pitää haluta kirjoittaa omasta elämästään tai ajatuksistaan julkisesti. Se on terapeuttista ja koukuttavaa. Blogi on aivan kuin päiväkirja, mutta julkinen sellainen. Jos motiivina on pelkästään raha tai seuraajat ei bloggaus tule kantamaan pidemmän päälle.

Jos sulla on kysyttävää bloggaamisesta tai blogin perustamisesta, laita rohkeasti viestiä tänne tai mun sähköpostiin mansikkapilvinen@gmail.com Toivottavasti tästä oli apua jollekin aloittelevalle bloggaajalle!

5 kommenttia

 1. Siiri Kiviharju kirjoitti:

  Oon blogannut reilun vuoden vasta, mutta nämä asiat on juuri sellaisia mitä itsekin ajattelin, että tulisi ottaa huomioon. Ja toivon, että näissä kehitys. Tosi kiva kirjoitus. Rohkaisee varmasti monia bloggaamaan, koska itselle ainakin se aloittaminen oli vaikein asia. 😀

 2. Ninja kirjoitti:

  Tämä oli jotenkin hyvä ytimekäs postaus!
  Itse huomaan, että on aika suuri kynnys alkaa blogata. Nyt mulla olisi jo selkeä aihealue, joka kiinnostaa ja kokisin, että sen avulla voisin kehittää itseäni. Tykkään tosi paljon liikunnasta ja kauneudesta, joten varmasti niitäkin asioita blogissani käsittelisin, mutta nyt mulla on sellainen selkeä punainen lanka, jonka ympärille voi punoa hyvän kokonaisuuden.

  Mä taas tykkään yleisesti blogeissa sellaisesta rennon ”tavallisesta” menosta, kuten sulla. Koska oma blogihaave on ollut jotenkin niin kohmeessa, tajusin tuon yhden isomman teeman olevan se silaus, jonka pohjalta lähden ensi vuonna blogia luomaan. Blogger, WordPress tai Lily ovat potentiaalisia alustoita. 🙂

 3. Teen Girl kirjoitti:

  Haluaisin aloittaa blogin. Ainut ongelma on vaan että mä en tiedä missä tai miten mä sen julkaisen. Voitko auttaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *