Hae
Mansikkapilvi

MEIDÄN PERHEEN RAHA-ASIAT

Raha. Aihe joka puhututtaa, ihmetyttää, kiinnostaa, herättää kateutta ja joskus ylpeyttä. Raha voi vaikuttaa ihmisiin ja ihmissuhteisiin. Raha ei tuo onnea, mutta helpottaa monia asioita. Raha, rahattomuus ja rahan käyttö voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, esimerkiksi juuri parisuhteessa. Se on aihe, josta parisuhteissa saadaan riita aikaiseksi melko helposti.

Mun mielestä tää aihe on kuitenkin sellainen, että jos sä päätät puhua vain yhdelle ihmiselle sun raha-asioista, niin sen pitäis olla sun puoliso. Se ihminen kenen kanssa sä jaat sun arjen ja muut talousasiat, sen myös pitäisi olla perillä sun taloudesta. Se miten kukin käyttää rahaa muotoutuu varmaan jo kotona. Rahan käyttöön vaikuttaa varmasti paljon se, että onko sitä rahaa ylipäätään. Jos tietää, että lapsena perheessä rahasta on ollut pulaa, tietynlainen varovaisuus aikuisena varmasti rahankäyttöön löytyy. Tai sitten voi olla toisin päin. Jos perheessä on lapsena ollut tiukkaa ja jos aikuisena saa omaan lapaseen hiukan enemmän rahaa, sitä ehkä haluaakin tuhlata sen koska voi. Vaikka ei ehkä loppujen lopuksi pitäisi.

Sinkkuna sitä saattaa helposti tottua käyttämään rahaa vähän harkitsemattomasti. Tai ehkä silleen ajattelemattomasti, tai kun siis ei tarvitse ajatella kuin itseään. Parisuhteessa, vaikka molemmilla olisikin omat tilit, rahankäyttöä joutuu miettimään myös sen toisen ihmisen näkökulmasta. Jos sä haluat lähteä sun kumppanin kanssa ulos syömään, niin se toinen joutuu yleensä käyttämään rahaa myös. Eli tällöin se olet sinä joka päätät, että te molemmat käytätte rahaa. Jos sä haluat ostaa jotain kivaa kotiin, niin todennäköisesti tää toinen haluaa osallistua tähän ostokseen myös, ettei sitten kummallekaan tule olo, että vain toinen ostaa kotijuttuja.

Miten ja ylipäätään voiko sellainen parisuhde toimia jossa toinen on super pihi ja toinen haluaisi elää niillä rahoilla mitä on työn kautta palkaksi saanut? No mun mielestä pitää sopia selkeät pelisäännöt. Jos molemmilla on omat tilit, molemmat saa tällöin päättää omista rahoistaan, ainakin mun mielestä. Jos toinen haluaa syödä jatkuvasti ulkona, käydä leffoissa ja konserteissa ei siihen pidä toista automaattisesti velvoittaa. Ei edes siksi, että haluaisit viettää aikaa sun puolison kanssa. Sekään ei välttämättä ole hyvä idea olla aina tarjoamassa toiselle lippua leffaan tai ehdottaa ravintolalaskun maksamista. Toiselle voi tulla olo, että elää siivellä, vaikka hyvää sillä tarkoittaisikin.

 

Meidän suhteessa meillä molemmilla on omat tilit ja omat rahat ja sen lisäksi meillä on yksi yhteinen tili, joka on ns. ruokarahasto. Joka kuukausi lyhennämme asuntolainaa molemmat samalla summalla ja tämän jälkeen siirrämme S-tilille summan x rahaa ruokamenoja varten. Tällä tavalla ei tarvitse pitää niin tiukkaa kirjaa siitä, että mitä kumpikin on ostanut ja ollaanko nyt tasoissa kulujen suhteen. Meille tämä systeemi on toiminut oikein hyvin. Mua ei todellakaan haittaa se, että toinen syö enemmän. Me ostetaan yhdessä ruoat, tehdään yhdessä ruoat ja sitten syödään, molemmat silleen, että mahat on täynnä. Joskus saatetaan tankata tuolta yhteiseltä tililtä, tai sitten tankataan kumpi ehtii. Siivousjutut sun muut yhteiset arkitavarat ostetaan myös kotiin tuolta yhteiseltä tililtä. Tämä toimii meillä. Nämä asiat on sovittu yhdessä ja siksi näitä on helppo toteuttaa, eikä periaatteessa kummallekaan pitäisi olla tässä mitään epäselvää.

Olen puhunut mun miehelle, että mulle ois ihan sama vaikka meillä olisi yhteinen tili kaikkien rahojen osalta. Heh, helppo sanoa näin, koska mä olen meistä se joka käyttää rahaa hiukan höveliäämmin. Luulen kuitenkin, että siinä vaiheessa kun tiedän, että kyseessä on myös sen toisen rahat omat kulutustottumukset varmasti hiukan ainakin muuttuisivat.

Mua ei henkilökohtaisesti yhtään kiinnosta se, että kumpiko suhteessa tienaa enemmän. Pääasia, että molemmat käy töissä ja kantaa kortensa kekoon molempien hyvinvoinnin vuoksi. Mä en jaksa ainakaan nillittää siitä, että maksaako toinen yhden tankkauksen enemmän tai joskus jonkun ulkona syömisen. Helppo sanoa näin koska me tehdään nää asiat puoliksi tässä suhteessa. Molemmat tarjoaa vuorollaan, tai sille ainakin tuntuu. Ei ole vain se toinen joka maksaa aina vähän enemmän ylimääräistä.

Mietittiin tuossa yksi päivä, että miten toisen työttömyys vaikuttaisi meidän talouteen. En kyllä tiedä rehellisesti sanottuna, että miten pärjättäisiin. Tai varmaan juuri ja juuri pärjättäisiin, mutta mihinkään ylimääräiseen ei tuossa vaiheessa jäisi sitten rahaa. Onneksi molempien ammatit on sellaiset, että töitä varmasti aina riittää, jos on vaan halua niitä töitä tehdä ja onneksi on.

Onko sun parisuhteessa koskaan riidelty rahasta? Onko olemassa teidän rahat vai sinun ja minun rahat?

Kuvat: Pixabay

7 kommenttia

 1. Sairaanhoitajaopiskelija kirjoitti:

  Moikka!
  Ei liity nyt yhtään tähän postaukseen, mutta ajattelin kysyä vaan suoraan uusimman postauksen kommenteissa vähän kysymyksiä ammattiisi liittyen. Olen siis uusi lukija, enkä tiedä mistä asioista olet jo puhunut/kertonut.

  Olen itse ensimmäisen vuoden sh-opiskelija, eikä vielä mitään aiempaa kokemusta hoitotyöstä. Ihan pelkkää teoriaa vasta päntätty ja koulussa ollut vähän ns. työpajaopetusta/labratunteja, joissa harjoiteltu käytännön juttuja pikkuisen.

  Millaisena koet sairaanhoitajan työn? onko se mielestäsi tosi rankkaa ja koetko, että sulla jää vapaa-aikaa tarpeeksi työn lisäksi? Seuraako työt sua kotiin vai koetko, että saat viettää vapaa-ajan ihan kunnolla vapaa-aikana ilman, että tarvii miettiä yhtään työjuttuja.

  Mulla on vielä arkuutta kaikissa kliinisissä toimenpiteissä ja ihmisten kohtaamisessa, koska tosiaan hoitotyön kokemusta ei vielä lainkaan ole. Oliko sulla opintojen alussa tällaista? Miten sait itsevarmuutta työhösi? odotan innolla harjoittelujaksoja, siellä varmasti oppii.. 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Kiitos kommentista 🙂 Otan tähän kantaa pian ihan omassa blogipostauksessa, tuli niin paljon kysymyksiä! 🙂

 2. Ta kirjoitti:

  Meillä molemmat käy töissä ja tienaa, mieheni jonkin verran enemmän.
  Siirrämme joka kuukausi yhtä paljon rahaa taloustilille. Tältä tililtä maksetaan kaikki yhteiset menot, eli asuminen, sähkö, vakuutukset, ruoka, ravintolakäynnit jne.

  Lopuilla rahoilla kumpikin saa tehdä mitä haluaa ilman, että toisella on siihen mitään kummempaa kommentoitavaa.
  Tämä toimii meillä, koska yhteiset kulut ovat aika vakiot.

  Jos toinen jäisi työttömäksi tms., niin silloin työttömyyskorvausta saava laittaisi hieman vähemmän rahaa yhteiselle tilille ja toinen vastaavasti hieman enemmän, mutta kuitenkin molemmat edelleen osallistuisivat yhteisiin menoihin ja vähemmän tienaava laittaisi sitten oman kulutuksensa pienemmälle.

  • Noora kirjoitti:

   Kuulostaa järkevälle 🙂 Noin se meilläkin suunnilleen menee. Ja jos toisella on omia menoja jossain kuussa enemmän, siis sellaisia pakollisia niin kyllä me autetaan toinen toistamme.

 3. Hanna kirjoitti:

  Meillä kans kumpikin laittaa lainanhoitotilille saman verran rahaa kuukausittain, josta maksetaan sit asuntolainan lyhennys ja muut yhteiset laskut (vesi, sähkö, netti jne). Autot ja niiden kulut on kummallakin omat. Ruokaostokset ja muut yhteiset menot kumpikin hoitaa vuorollaan noin suurinpiirtein, sillä periaatteella et ne menis aikalailla puoliks. Ja loput käytetään kumpikin parhaaksi näkemällämme tavalla 🙂

 4. Maisu kirjoitti:

  Meillä ei ole riidelty rahasta, ennen kun nyt. Miehen firma meni konkurssiin ja nyt hän tarvitsee apua talousasioiden kuntoon saamiseksi. Maksan melkein kaikki menomme, olen äitiyslomalla tällä hetkellä, tämä ärsyttää. Tottakai autan, mutta eniten harmittaa etten ollut laittamassa tikkua ristiin koko yrityksen kanssa ja nyt ”joudun” korjaamaan tilannetta omista rahoistani. Tätä ei onneksi kestä enää kauaa, 3/2018 pitäisi olla viimeiset velat maksettu ja palaamme taas normaaliin. Kannattaa kuitenkin ennakkoon miettiä tällaisia yllättäviä tilanteita parisuhteessa, jos toisella on enemmän menetettävää (kuten yritys), oletko valmis auttamaan taloudellisesti, jos et niin kuinka toimitte jne. Itse en todellakaan ollut varautunut tähän, mieskin häpeili konkurssia ja asia selvisi minulle ihan liian myöhään. Nyt ainakin viimeistään tiedän että kun tästä selvitään, niin selvitään mistä vaan

 5. Eeva kirjoitti:

  Moikka! Jokaisella on toivottavasti toimiva systeemi, ettei tarvi riidellä raha-asioista.
  Meillä on yhteinen taloustili, jonne kumpikin laittaa tietyn ja saman summan joka kuukausi. Tältä tililtä menee kaikki yhteiset laskut, lainat, vakuutukset, ruokaostokset jne. Ja tälle tilille molemmilla on pankkikortti/luottokortti. Excel-taulukkoon laitoimme kaikki tulot ja menot, ja siitä sitten laskimme, että kuinka paljon tilille pitää laittaa joka kuukausi. Ja vähän rahaa jemmaan tietenkin.
  Sitten minulla on omat rahat, jotka menee omiin juttuihin kuten vaatteisiin, tukkaan, urheiluun, oman autoni bensat.
  Eli meillä on meidän, minun ja sinun rahat 😉 Ei tarvitse miettiä laskuja, ostoskia sen kummemmin kun kerran on se yhteinen tili = reilua! 🙂
  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *