Hae
Mansikkapilvi

HANKEEN SAMMUNUT ÄITI

Voi ei mitä minä taas luin. Joulua voi viettää monella tapaa ja meitä ihmisiä on erilaisia, toki. Jos tilanne menee siihen pisteeseen, että joudut viinan tai sitten tyrmäystippojen takia päivystykseen, niin miksi et voi vaan olla kiitollinen saamastasi hoidosta? Miksi keskityt vain siihen mitä hoitajat sinusta puhui? Eikö tärkeämpää olisi keskittyä siihen miksi kävi niin kuin kävi? Tästäkin potilaasta on varmasti pidetty hyvää huolta kun hän on ensihoitajien kautta päätynyt oman sairaalan päivystykseen.

Asiaa sen tarkemmin tuntematta, mutta useita vastaavia tilanteita kohdanneena en voi kuin ihmetellä taas tämänkin potilaan asennetta. Onneksi silmiini osui tänään myös erään hoitajan kannanotto kyseiseen tilanteeseen.

Iltalehden otsikoissa oli siis juttua, miten humalainen äiti haukkui päivystyksen hoitajat. Potilas oli ollut päivystyksessä paareilla unessa tai horroksessa, mutta kuullut ympärillä olevien hoitajien keskustelut aivan selkeästi. Hoitajat olivat ääneen puhuneet ja miettineet, että missähän potilaan, eli tämän juopuneen äidin lapset ovat. Tämä oli potilaan mielestä väärin tehty. Äiti totesi, että totta kai lapset olivat isällään kun äiti oli juomassa. Noh, aina se tilanne ei niin ole. Ne lapset saattavat olla siellä kotona kun isä, äiti tai jopa molemmat ovat ottamassa kuppia lähibaarissa tai makaavat sammuneena päivystyksessä. Olen itsekin joutunut tekemään työurani aikana lastensuojeluilmoituksia vastaavanlaisten tilanteiden takia. Aina taustalta ei löydy (ONNEKSI) lasten kaltoinkohtelua, mutta jos se riski on olemassa, otan mieluummin kontolleni potilaan haukut kuin sen, että ne lapset eivät saa tilanteeseensa apua. Lastensuojeluilmoitus ei ole tarkoitettu tehtäväksi kenenkään kiusaamisen takia. Se on tarkoitettu ennaltaehkäisyksi tai avuksi hankalaan perhetilanteeseen.

Tämä kyseinen potilas oli ärsyyntynyt lisäksi siitä kun nämä hoitajat olivat päivitelleet potilaan kynsiä. Mitä se hoitajille kuuluu minkälaiset kynnet potilaalla on? No ei periaatteessa kuulukaan, mutta siinä vaiheessa kun potilaana on juopunut, huonolla tajunnan tasolla varustettu ihminen, jolla on esimerkiksi rakennekynnet, ne kynnet alkavat meitä hoitajiakin kiinnostaa. Me mittaamme nimittäin sormenpäästä, eli siitä kynnen alueelta potilaan happisaturaatio pitoisuutta. Se kertoo sen, kärsiikö ihminen hapenpuutteesta vai ei, ainakin suuntaa antavasti. Monesti juopuneet sammuvat mitä ihmeellisimpiin asentoihin, tai saavat hengityskatkoja jos humalatila on tarpeeksi syvä. Silloin meidän hoitajien on hyvä tietää paljonko se happiarvo on ja sen mittaaminen ei onnistu tuhdin kynsilakka kerroksen tai rakennekynsien päältä. Toki arvon saa myös korvanlehdestä tai verikokeen avulla, jos niin haluaa, mutta ensisijaisesti mittari laitetaan sormenpäähän.

MUTTA MISSÄ TASAVERTAISUUS?

Kaikkia potilaita pitäisi kohdella tasaveroisesti. Kyllä, tätä mieltä olen. Myös juopuneet, narkomaanit ja muuten vain sekavat potilaat ansaitsevat tulla kohdelluksi tasavertaisena. Me välitämme selväpäisistä ja me välitämme juopuneista potilaista. Meitä kiinnostaa missä potilaan lapset on ja meitä kiinnostaa saadaanko se saturaatioarvo mitattua vai ei, koska se on meidän työtä. Jos minulla on tiedossa, että potilaalla on eläimiä, kysyn aina myös sen, että kukas ne eläimet hoitaa kun isäntä tai emäntä itse on sairaalassa. Ollaanpa joskus jouduttu hommaamaan potilaalle jopa lomittaja maatilalle potilaan sairastumisen vuoksi. Eli meidän kuuluu miettiä, kysellä, pohtia ja epäillä. Me puhutaan ääneen, koska tällä tavoin me hoitajat kommunikoimme kun hoidamme potilasta. Jos potilas kuulee ja reagoi puheeseen niin sehän on vain hyvä merkki. Tietenkään kenestäkään ei pitäisi läyhätä paskaa, mutta kyllä asioista pitää puhua suoraan niiden oikeilla nimillä.

Päivystyksessä työskennellessäni kohtasin paljon päihtyneitä potilaita. Osa oli ns. vakkarikävijöitä, joita näki päivystyksen paareilla melkeinpä joka viikko. Tulosyy oli yleensä liian tuhti humala. Nämä potilaat ei aina toimi kaikkein loogisimmin ja esimerkiksi lattialle virtsaaminen oli ihan normaalia tällaisilta potilailta, saati sitten se kielenkäyttö. Silti koskaan näitä potilaita ei hoidettu huonommin kuin toista. Joka kerta otimme ne verenpaineet, verensokerit yms. arvot. Varmistimme, että kai kyse on tälläkin kertaa vain humalatilasta eikä mistään mahdollisesta sairaskohtauksesta.

Potilailta tahtoo unohtua usein se, että myös me hoitajat olemme ihmisiä. Meitä ärsyttää, meitä turhauttaa, meitä väsyttää, meillä on nälkä, meillä on vessahätä. Me ollaan ihan samalla tavalla ihmisiä kuten se potilaskin. Meillä ei aina ole paras päivä töissä ja totta kai toivottavaa olisi se, että niitä omia tunteita ja ajatuksia ei näytettäisi potilaalle eikä sen enempää työkavereillekaan. Siltikin, kun on kiire ja hoitajia on liian vähän voi pinna palaa hoitajaltakin ja joskus sitä saattaa jopa sanoa potilaalle jotain vastaan, jos joku oikein nillittää . Aina ei vaan jaksa ottaa kaikkea kuraa niskaan. Me hoitajat monesti ollaan potilaiden sylkykuppeja. Ei osata tehdä töitämme, emme osaa arvioida potilaiden hätää oikein ja aliarvioimme kipua ja tuntemuksia. Me hoitajat ollaan niitä, jotka viivyttävät sitä lääkärille pääsyä eli meille voi huutaa ja raivota kun asiat ei suju. Hoitajat varmasti tekee parhaansa, joten voisiko potilaat pyrkiä samaan ja vaikka sanoa kiitos?

Onko pääasia se, että potilas ei jäätynyt hankeen humalapäissään vaan sai hoitoa vai se, että hoitajat keskustelivat potilaan lapsien tilanteesta potilaan kuullen?

Kuvat Pixabay

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Niin ehkäpä sen humalatilan ja muutenkin sekavan tilanteen vuoksi moni järkeväkin asia vaikuttaa väärälle kun ei ymmärrä kokonaisuutta. Mutta kun kirjoittaa ja valittaa tälläisestä asiasta täytyy olla muutenkin ulalla koska luulisi jo silloin olevan normaalimpi olotila.
  Mutta niinkuin se kolleegasi kirjoitti lehdessä jotakuinkin näin ”paskaa tulee niskaan, syljetään päälle ja huoritellaan jne.” Kyllä pitäisi osata sen verran käyttäytyä kun on apua saamassa että osoittaa edes vähän yhteistyökykyä ja ymmärtää ettei ole ainoa joka apua on hakemassa, eikä humalatila ole mikään puolustus huonolle käytökselle. Olen jo vuosia sitten ollut uudenvuoden yönä pienen tyttöni kanssa, jolla oli korvatulehdus päivystyksessä ja oli tosiaan jos jonkinlaisia ”taisteluvamman” saaneita kanssa odottajia.
  Kaikesta huolimatta kiitos kaikille hoitajille ja lääkäreille jotka jaksatte työssänne. Hyvää ja rauhallisempaa uutta vuotta 2018.

 2. Tommi Hartikainen kirjoitti:

  Niin ehkäpä sen humalatilan ja muutenkin sekavan tilanteen vuoksi moni järkeväkin asia vaikuttaa väärälle kun ei ymmärrä kokonaisuutta. Mutta kun kirjoittaa ja valittaa tälläisestä asiasta täytyy olla muutenkin ulalla koska luulisi jo silloin olevan normaalimpi olotila.
  Mutta niinkuin se kolleegasi kirjoitti lehdessä jotakuinkin näin ”paskaa tulee niskaan, syljetään päälle ja huoritellaan jne.” Kyllä pitäisi osata sen verran käyttäytyä kun on apua saamassa että osoittaa edes vähän yhteistyökykyä ja ymmärtää ettei ole ainoa joka apua on hakemassa, eikä humalatila ole mikään puolustus huonolle käytökselle. Olen jo vuosia sitten ollut uudenvuoden yönä pienen tyttöni kanssa, jolla oli korvatulehdus päivystyksessä ja oli tosiaan jos jonkinlaisia ”taisteluvamman” saaneita kanssa odottajia.
  Kaikesta huolimatta kiitos kaikille hoitajille ja lääkäreille jotka jaksatte työssänne. Hyvää ja rauhallisempaa uutta vuotta 2018.

 3. Päivi Pennanen kirjoitti:

  Juu.. Tuttua on. Mielensä pahoittajia ja meitä hoitoalan arvostelijoita piisaa aina. Kyllä laki velvoittaa hoitajia kyselemään mm tälläisessa tilanteessa mitenkäs lastenhoito on turvattu. Palkkaus kun saataisiin vielä kohdalleen.,niin rautaisia ammattilaisia saadaan alalle lisää. Usein ajattelen että tykkäisivätkö potilaat jos hoitajat jalkautuisivat heidän työpaikoillern huutamaan ja arvostelemaan julkisesti heidän ammattitaitoaan.. Tuuskinpa..

 4. Pudsku kirjoitti:

  Ja musta tässä ei otettu huomioon sitä reaalitilannetta mitä päivystyksessä pk-seudulla ainakin on: jos potilas on alle 40-vuotias niin harvoin överit on vedetty pelkällä kaljalla. Siinä on bentsija ja mahdollisesti muuta juhlakäyttöä takana. Tuollaiselle potilaalle olisi hyvä muistuttaa että tosiaan aika moni jättää lapsensa kotiin ja lähtee ottamaan kuppia. Aika moni lapsi on todella yksin ja todella usein.

  Onneksi nostat tärkeitä asioita esille.

  Ps. Kikkelinkuvuen lähettäjien nimet julkisiksi ? oppivathan olemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *