Hae
Mansikkapilvi

HUONOA TUURIA KOIRANPENTUJEN KANSSA

Kun päättää ottaa lemmikin pitää tiedostaa, että ainut kulu mitä lemmikki tuo ei ole sen ostohinta. Lemmikin ruoka maksaa ja lääkärikulut maksaa. Esimerkiksi koiranpennulla on säännöllisiä rokotuksia useampi ennen yhden vuoden ikää. Lisäksi lemmikille voi sattua tapaturmia tai niillä voi olla jotain synnynnäisiä sairauksia jotka vaativat jatkuvaa lääkitystä tai leikkauksia. Näinhän kävi meidän ensimmäisen pennun kanssa. Mikään hoito ei Lakua kuitenkaan auttanut. Onneksi meillä oli Lakulle vakuutus. Oltaisiin varmasti vararikossa oltu muuten kaikkien niiden menojen vuoksi. Otimme Lukalle myös vakuutuksen heti kun se tuli meille. Tällä kertaa otettiin henkivakuutus, tai siis sellainen vakuutus joka kattaa myös jos koira kuolee tapaturmaisesti tai muuten ennen aikaisesti.

Minä menin jotenkin optimistisesti ajattelemaan, että ehkä selvittäisiin ainakin edes ensimmäinen pentuvuosi ilman ylimääräisiä lääkärikäyntejä Lukan kanssa. Rokotuksilla me ollaan käyty ihan normaalisti, mutta nyt sitten on tälle iltapäivälle varattuna Lukalle aika lääkärille maitohampaiden vuoksi. Kulmahampaat alhaalta ei suostu irtoamaan ja uudet puskee jo vierestä melkein läpi ikenien. Se olisi sitten taas pidettävä koiraa ravinnotta rauhoittamisen / nukutuksen vuoksi. Koiraa tökitään neuloilla ja kiskotaan hampaita suusta. MIKSI meidän koirilla on näin huono tuuri?

Muut hampaat vaihtuu kyllä…

Poika on vähän sähköinen 😀

Tämä vaiva on ehkä kuitenkin hiukan yleisempi ja helpompi kuin mitä Lakun jalkojen ongelmat. Aikaa varatessa listasta löytyi ihan (maito) kulmahampaiden poisto, eli ilmeisesti muillakin pennuilla tätä vaivaa tavataan. Siltikin mietin, että miksi ne hampaat ei vaan voineet irrota ilman mitään toimenpiteitä. Edellisen kerran kun näin, että koira rauhoitetaan oli se kerta kun veimme Lakun toiseen leikkaukseen. Leikkausta Lakulle ei koskaan kuitenkaan enää tehty, vaan poika päästettiin kivuista.

Yritän kuitenkin ajatella, että tässä hoidetaan ennemminkin terveyttä kuin sairautta. Otetaan joutavat kulmahampaat pois, että uudet hienot ja pysyvät hampaat mahtuisivat tulemaan ja kasvamaan oikeille paikoilleen. Rahaa tähän taas menee ja en tiedä kattaako vakuutus edes tällaisia menoja?

Onko mun lukijoiden joukossa ketään kenen koiranpennulta olisi jouduttu poistamaan maitohampaita? Oliko toimenpide helppo ja miten koira toipui?

14 kommenttia

 1. Mira kirjoitti:

  Meidän mäykyllä ei yläkulmurit lähteneet itsekseen vaan ne piti leikata. Eläinlääkäri sanoi operaation jälkeen, että juuret olivat niin pitkät, etteivät ne ikinä olisi itsekseen siitä lähteneet. Leikkauksen jälkeen olin varautunut siihen, että pentu on tokkurainen loppupäivän, ei halua pihalle jne. Kuitenkin noin puoli tuntia heräämisestä, koira oli (lähes) oma itsensä, pyysi ruokaa ja halusi pihalle. Kipulääkettäkin saatiin eläinlääkäriltä, mutta siitä meni maha sekaisin, joten ei sitä sen ekan päivän jälkeen enää annettu. Kaikkiaan toipuminen oli todella nopeaa eikä mistään kivuista ollut tietoakaan. 🙂 Tsemppiä Lukalle (ja teille) operaatioon!

  • Noora kirjoitti:

   OKEI, kiitti ja kiva kuulla, että se voi mennä noinkin helposti 🙂 Toivotaan, ettei meillekään mitään komplikaatioita tule ja koiruli sais palata heti normaaliin vöyhöttämiseensä 😀

 2. Tiina kirjoitti:

  Me oltiin varattu ja käyty katsomassa koiranpentua syksyllä 2012. Kun menimme muutamaa viikkoa myöhemmin hakemaan poikaa kotiin, oli viimeisessä eläinlääkärin tarkastuksessa löytynyt sydänvika. Halusimme kuitenkin vauvan kotiin, mutta hyväksyttiin samalla se tosiasia, että koira ei tule välttämättä elämään kovin vanhaksi / tarvitsee leikkauksen / sydänlääkkeet. Meidän rakas poika sai elää täysin normaalisti ensimmäiset kolme vuotta ennen kuin sydän alkoi oireilemaan. Nyt meillä on käytössä neljä eri lääkettä ja tänään lääkäri määräsi viidennen. Vakuutusta ei saatu koska vaiva on synnynnäinen, joten jokainen ultra ja röntgen on maksettu kokonaan itse. Mutta yhtään ei harmita, kun näkee kuinka hyvin meidän kaikista rakkain (vielä) voi<3 Tuntui todella pahalta seurata viime vuonna teidän vaikeuksia Lakun kanssa, mutta onneksi Lukalla vaikuttaa olevan kaikki hyvin<3 Mekin käytiin aikoinaan eläinlääkärillä poistattamassa yksi maitohammas, missä oli sydänvian takia hieman isommat riskit. Kaikki meni kuitenkin erittäin hyvin, poika oli vain loppupäivän todella väsynyt, mutta seuraavana päivänä jo oma reipas itsensä 🙂 Tsemppiä!

  • Noora kirjoitti:

   Voi kauheeta 🙁 Onneksi otitte teidän rakkaan koiran silti itsellenne ja annoitte sille hyvän kodin, toinen vaihtoehto olisi varmaan ollut lopetus. Nyt se on kuitenin jo saanut monta hyvää vuotta teidän kanssa. Aikamoinen lääkearsenaali alkaa olla kyllä ja en voi ees kuvitella miten paljon rahaa teillä on mennyt 🙁

   Toivotaan, että meilläkin hampaiden poistot menee hyvin <3 Ihanaa vuotta 2018 sulle ja teidän hauvalle <3

 3. Linda kirjoitti:

  Moikka! En tiedä mistä teillä on vakuutus mutta tavallisesti näitä hampaiden poistoja ei korvata vakuutuksesta, meillä ei ainakaan korvattu. Mutta niissä on eroja joten kannattaa tsekata ehdoista tai vakuutusyhtiöstä ? meillä poiston jälkeen pentu oli loppupäivän vähän töttöröö mutta sen jälkeen taas ihan päk in bisnes.

 4. Koiruus kirjoitti:

  Moi! Sanotaan, että laajaa koiravakuutusta kannattaa pitää ainakin ensimmäiset kolme vuotta.
  Kokkerit on tosi söpöjä, mutta ylijalostettu rotu ja altis sairauksille. Allergiat, ihottumat, kasvaimet, korvatulehdus kierteet ja muunlaiset tulehdukset ovat tyypillisiä tälle rodulle.
  Toivotaan, että teillä menee koiran kanssa tällä kertaa kaikki hyvin.

 5. Chimi kirjoitti:

  Heippa!

  Itselläni on chihuahuoita, joilla on aika yleistä kaikenlaiset hammasongelmat. Omilta koirilta on jouduttu kaikilta nappailemaan useaan otteeseen maitareita pysyvien hampaiden tilalta. Ymmärtääkseni kuitenkin aika simppeli toimenpide eikä edes nuo oravan kokoiset ole siitä muutamaa tuntia pidempään ”pöllyissä” olleet. 🙂 Meillä meni omasta taskusta kaikki keikat, sillä eivät kuulu omien (kattavien!) koiravakuutusten piiriin. Suhteellisen kallista lystiä kyllä oli, mutta niinhän välillä hyvinkin pienet ell-käynnit ovat.

  Mukavaa alkuvotta teille ja Lakulle! 🙂

 6. Chimi kirjoitti:

  Anteeksi ajatusvirheeni, tarkoitin tietenkin Lukaa! :/

 7. Jenna kirjoitti:

  Voin lohduttaa että tosi yleisiä (ainakin joissain roduissa) on tuo, ettei maitohampaat irtoa itsekseen. Eli ihan rutiinihomma, tietysti harmi rahanmenon kannalta, mutta eipä tuossa onneks muuta ihmeellistä ole. 🙂 Lähinnä vaan ärsyttävää tollasen takia rampata lääkärissä.

 8. Emmi kirjoitti:

  Meillä ainakin yläkulmurit poistettiin (pieni koira kyseessä) eikä siinä ollut mitään ihmeellistä toipumisensuhteen. Ihan normaalia, ettei pienillä koirilla ne irtoa. Ja se ei mene vakuutuksesta kylläkään.

  Meillä otettiin yläkulmurit samassa pois kun tehtiin kastraatio niin kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Ei aristanut hampaitaan ollenkaan seuraavana päivänä edes!

 9. Sipsi kirjoitti:

  Ei ollu paha homma! Hetkessä hoitu, näytti ihan kamalalta kun yli 1cm hammasta revittiin voimakeinoin ja tajuton koira heiluu pöydällä 😀 Toipuminen kävi nopsaa, mutta kannattaa varautuu että verta tulee vielö kotonakin (matot esim pois)

 10. Nina kirjoitti:

  Voi luka.. tsemppiä ja tervehtymistä! Ei se aina mee niiku trömssössä, oma spanieli ei myöskään oo säästyny lekureilta, kerrankin kesällä upposi heinänkorsi silmään ja lähellä oli isokin operaatio, mutta onneks oman kunnan el.lääkäri sai sen noukittua pois.. sit on näitä perus, silmä-korvavaivoja, korvat varsinkii mutta neki vähentyi kun aloin leikata korvakarvat lyhyeks. Ja kaikki sattuu tietty tuurilla päivystysaikaan. Mutta on se oma koira niin rakas että jos on tarve vien vaikka keskiyöllä lääkärille 🙂

 11. Maija kirjoitti:

  Ei teitä neuvottu odottamaan? Mä sain ensimmäisen koirani kohdalla ohjeen eläinlääkäriltä, että uudet kulmurit saa kasvaa reilusti (muistaakseni puoliväliin) maitokulmurien viereen ennen kuin on syytä poistoon. Koiran leukaluut kasvavat niin vauhdilla, että mahtuvat pitkän aikaa vierekkäinkin. Mun koirilta tippuivat siis itsestään, mutta ekalla tosiaan otti kauemmin. Purennasta tuli kuitenkin just eikä melkein.

 12. Villis kirjoitti:

  Nyt 8kk ikäiseltä villakoiran pennulta poistettiin puolenvuoden iässä kulmamaitohampaat ja muutama etuhammas. Kaikki meni hienosti ja oli loppupäivän ihan oma reipas itsensä. Olin varautunut että tokkurainen koira loppupäivän mutta siitä ei ollut tietoakaan.
  Vakuutuksista agria taitaa olla ainoa joka korvaa maitohampaiden poiston. On aika yleistä että kulmahampaat eivät itsestään lähde.
  Ainoa ärsyttävä asia oli 2vko purukielto tikkien takia. Ei saanut antaa mitään kovaa purtavaa (kuivia nappuloita, luita jne)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *