Hae
Mansikkapilvi

Lukan toimenpide

Luka alkaa olemaan jo terveitten kirjoissa torstaisen toimenpiteen jäljiltä. Eihän se siis suoranaisesti sairas ollut missään vaiheessa. Alakulmamaitohampaat vaan ei irronneet ajallaan ja uudet pysyvät hampaat puhkesi osittain väärään kohtaan. Tämän vuoksi jouduttiin viemään Luka eläinlääkärille hoidettavaksi. Toimenpide, eli hampaiden poisto kesti noin 40 minuuttia ja toimenpidettä varten Luka nukutettiin. Ihan kuin Strömsössä ei tämäkään toimenpide mennyt. Hampaat oli sen verran kiinni, että niitten irti kiskomiseen oli pitänyt käyttää voimaa ja sen seurauksena ainakin toinen poistettava hammas oli mennyt paloiksi. Näitä pieniä paloja oli sitten pitänyt kaivella tuolta leukaluun / ikenen syövereistä ja ientä oli jouduttu avaamaan vähän reilummin tätä varten. Tähän leikkaushaavaan Lukalle laitettiin sitten sulavat ompeleet. Toinen poisto kuoppa jätettiin auki.

Poitsu oli ihan nukuksissa vielä kun me se haettiin lääkäristä. Se oli saanut opiaatteja ja muita kipulääkkeitä sekä puudutuksen leukaan. Torstai-ilta ja osittain yökin meni valvoessa Lukaa. Perjantaina alettiin olla jo voiton puolella. Ruoka maistui perjantaina aamusta jo tosi hyvin. Annettiinkin sille ihan pelkkää jauhelihaa. Vuorokausi meni ilman ruokaa, koska ensiksi piti olla ravinnotta ennen toimenpidettä ja sitten oltiin niin pökerryksissä, ettei syöminen maistunut. Kaikkea kovaa ollaan jouduttu välttämään muutama päivä toimenpiteen jälkeen. Suuhun ei saa antaa pureskeltavaksi kovia leluja tai puruluita. Myöskään mitään vetoleikkejä ei saa harrastaa, ettei nuo poistokuopat vaan aukea uudelleen ja, että tikit pysyisi paikallaan.

Lisäksi saatiin eläinlääkäriltä lähtiessämme mukaan kipulääkkeitä ja hoito-ohjeet. Kipulääkkeitä annettiin vaan kahtena päivänä, koska poitsu vaikutti kivuttomalle ja virkeälle omalle itselleen. Hoito-ohjeet sen sijaan meni näin; Lukalla on siis kontrolli kuukauden päästä hampaiden suhteen, että onhan uudet hampaat noussut oikeille paikoilleen. Tähän saakka joudutaan tekemään Lukalle hammasvenytystä sormin päivittäin. Eli joudutaan työntämään noita uusia kulmahampaita 6-10 kertaa päivässä minuutti kerrallaan ulospäin, ettei ne vaan ala kasvaa ristiin ja sisäänpäin. Aikamoista hommaa.

Oon katsellu Lukan suuhun ja ainakin toinen hammas on mun mielestä jo sille kuuluvalla paikalla. Lisäksi oon saanu kuulla, että Cockereilla on tälleen pentuna hirmuisen kapea leuka ja hampaat ei monestikaan mahdu olemaan kunnolla suussa. Kuitenkin leuka sitten kasvaa myös nopeasti ja vinotkin hampaat sujahtaa yleensä helposti omille paikoilleen. Toivotaan näin.

Ei nimittäin haluta yhtään mitään hammas- tai ylipäänsä mitään terveysongelmia meidän koiralle.

Jokohan nää eläinlääkärissä juoksemiset nyt riittäisi?

2 kommenttia

  1. Tommi Hartikainen kirjoitti:

    Kaikkea HYVÄÄ Lukalle. Eikä vain herkkujen muodossa vaan muutenkin tulevaisuudessa.

  2. Nea kirjoitti:

    Meidän koiralla oli pentuna samantyyppinen ongelma. Alakulmurit eivät lähteneet itsestään ja pysyvät hampaat alkoivat kasvaa maitohampaiden viereen. Meillä maitohampaat oli sen verran löysästi kiinni, että saatiin rajuilla vetoleikeillä hampaat irtoamaan ilman poistamista.
    Tämän jälkeen kuitenkin huomattiin, että alaleuka oli hieman pieni ja pysyvät kulmahampaat alkoivat painaa koiraa kitalakeen. Väännettiin joka päivä hampaita ulospäin ja lopulta saatiinkin ne oikealle paikalleen. Hampaat eivät olleet siis vielä täysin kasvaneet. Koira on nyt 3v ja sillä on hyvä purenta. Mitään hammas- tai purentaongelmia ei ole ollut pentuajan jälkeen. Pentujan hammasongelmat on valitettavan yleisiä, eivätkä ne yleensä tarkoita että hampaiden kanssa olisi myöhemmin ongelmia (kunhan hoitaa heti kuntoon).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *