Hae
Mansikkapilvi

OKSETTAVAT ELÄINTARHAT

Olen vieraillut eläintarhassa tasan kaksi kertaa; ala-asteen luokkaretkellä Ähtärissä ja Budapestissa Unkarissa hmm parisen vuotta sitten. Ala-asteella asioita ei osaa miettiä järjellä, sitä oli vaan lähinnä innoissaan niistä eläimistä. Budapestin eläintarhassa iski ahdistus. Ensiksi olin menossa sinne ihan innoissani, koska en ollut koskaan käynyt edes siis Suomessa Korkeasaaressa ja Ähtäriä en nyt edes jotenkin laske eläintarhaksi. Ajattelin, että jes, ekaa kertaa oikeaan eläintarhaan missä oli vaikka mitä eläimiä.

Mutta se ahdistus. Se iski kasvoille ja lujaa. Siellä oli virtahepoja, norsuja, tiikereitä ja leijonia ja paljon muita eläimiä. Jännä nähdä livenä, mutta tajusin, että niitten kuuluisi olla jossain ihan muualla kuin siellä eläintarhassa. Eläimet elävät oikeasti luonnossa, ei pienissä häkeissä jossa ne stressaantuu ja alkavat kiertää ympyrää. Joo, etenkin noitten kissaeläinten häkeissä oli järjestään useampi rinki tamppaantunut maahan kun ne kissat kiersi sitä kehää, päivästä toiseen. Ja kaltereiden toisella puolella ihmiset pällisteli ja otti kuvia. Jos mä haluan nähdä tuollaisia villieläimiä, mä haluaisin jonnekin safarille, missä mä näkisin ne eläimet niiden luonnollisessa ympäristössä.

Mua oksetti katsoa virtahepoa sellaisessa pienessä altaassa, jossa se juuri ja juuri mahtui kääntymään tai sitten se norsu. Koska oli talvi, se oli esillä sellaisessa lasikopissa, jossa ei ollut mitään virikkeitä sille. Mua alkoi ahdistamaan tuolla eläintarhassa niin paljon, että päätin etten koskaan mene enää eläintarhaan. En halua maksaa siitä, että näen eläimiä vangittuna jossain häkissä. YÖK.

Se on eri asia, että pelastetaan luonnonvaraisia eläimiä hädästä ja otetaan niitä tarhaan. Sellaiset eläimet joilla on jokin sairaus tai tapaturma sattunut ja elämä ei enää jatkuisi luonnossa, sen mä ymmärrän, että niitä syötetään ja annetaan niiden elää edes jonkinlaista elämää lajitovereidensa kanssa. Mut sitä mä en ymmärrä, että tänne raijjataan jostain Kiinasta saakka Lumi ja Pyry. Siis Suomeen tuodaan Pandoja! Ei niiden paikka ole täällä. Nämäkin pandat ovat todennäköisesti syntyneet vankeuteen, eivätkä edes tiedä paremmasta. Hyvä niin toisaalta, mutta hyi silti!

Mitä mieltä te olette eläintarhoista, tai oletteko edes miettineet asioita näin? Meinasitteko mennä katsomaan pandoja?

Kuvat: Pixabay

7 kommenttia

 1. Eve kirjoitti:

  Moi! Hyviä pointteja, enkä itsekään välitä eläintarhoista. Mielestäni kuitenkin Ähtäri on inhimillinen ja luonnonmukainen paikka, siellä voi pandojen olla silti parempi kuin esim. Kiinassa eläintarhassa, tiedä tuota..
  pandoja taitaa olla melko vähän muutenkin luonnossa, toisaalta myös kantaa suojellaan sillä ettei vaarana ole esim. salametsästäjät, elinympäristön tuhot tai ihmiset ylipäätään. Uskon että täällä Suomessa niistä pidetään niin hyvää huolta kuin vain mahdollista on. 🙂

 2. Moona kirjoitti:

  Onneksi pandoilla on Suomessa hyvät oltavat. Tämähän on iso kunnianosoitus Kiinalta Suomelle. Näitä karvakavereitahan ei anneta minne vaan! En kylläkään ole menossa katsomaan..
  Itse myös ahdistun eläintarhoista. Vielä suuremman surun ja ahdistuksen nostaa päätään delfinaariot,valasmestat, norsusafarit ja ihmisten itsekkyys ja tyhmyys! Tuntuu, että nykypäivänä internetin maailmassa infoa ja faktaa on saatavilla, että pitäisi olla itsestäänselvyys, ettei tiettyihin paikkoihin mennä ja opettaa niille omille lapsilleen, että ei ole OK, että valas pomppii hänen ilokseen akvaariossa! 🙁

 3. AR kirjoitti:

  Kyllähän nuo eläintarhat on etovia paikkoja, mutta vielä enemmän ahdistaa tehotuotanto. Sullotaan eläimet surkeisiin oloihin, ei mitään mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, ei ole eläimen elämällä edes sitä viihdearvoa, vain lyhyt ja tuskainen elämä, joka päättyy ihmisen lautaselle 🙁 Jalostettu eläimet siihen pisteeseen, että esim broilerilla voi jalat katketa oman painon alla, kun kasvaa niin hurjaa vauhtia, elämällä mittaa muutama hassu viikko. Sairasta :’(

  • Sara kirjoitti:

   Keskustelupalstoilla liikkuu broilerituotannosta paljon väärää tietoa. Kuten väite, että broilerit on jalostettu niin raskaiksi, etteivät ne jaksaisi enää kantaa itseään, jos kasvaisivat pitempään kuin nykyiseen runsaan kuukauden teurasikäänsä.

   ”Se ei pidä alkuunkaan paikkansa”, Pohjola sanoo. ”Eläväthän näiden vanhemmatkin pitkään.” Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 22.11.2017. Faktoja tiskiin sitten! Suomessa ei onneks ole niin, etteivät broilerit jaksaisi kantaa itseään. Mene Ameriikoihin ja voinet todeta kirjoittamasi. 😛

 4. panda kirjoitti:

  Juuri eilen katsoin uutisia ja ihmiset oli kerääntynt ähtärin eläintarhan eteen odottamaan pandoja… Lapset ja aikuiset tanssi koska pandat tulee suomeen. Pandoja tuodaan tänne, jotta ne ei kuole sukupuuttoon? Mitäs jos vaikka ei kaadettas metsää ja autettas sitä kautta pandoja, eikä siten että lukitaan pandat koppiin. Pandat on vielä semmosessa ympäristössä missä niiden ei kuuluisi olla. Inhottavaa katsoa ihmisten innostusta ja tanssimista tommoisesta asiasta.

 5. Viivi kirjoitti:

  Mulle tää ahdistus tuli myös muutama vuosi sitten Saksassa eläintarhassa vieraillessani. En aio tukea enää moista toimintaa.

 6. Jasmiina kirjoitti:

  Ymmärrän ahdistuksen eläintarhoista. Mutta kyllä eläintarhat tekävät myls hyvää esim juuri sukupuuton vaarassa oleville lajeille. Lisäksiesim juuri korkeasaareneläintarha ymmärtääkseni auttaa sekä hoitaa vahingoittuneita eläimiä. Sanoit että et laske ähtäriä eläkn tarhaksi. Miksi näin? Mielestäni korkeasaaren häkit ja aitakset sekä koko ympäristö on melko ankea, myös eläimet alakuloisia. Ähtärissä taas tilat ivat isot mahdollisimman luonnolliset ja eläimet ovat virkeitä ja liikkuvaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *