Hae
Mansikkapilvi

POTILASTURVALLISUUS VOI VAARANTUA!?

Tänä aamuna se alkoi; ylityö- ja vuoronvaihtokielto hoitoalalla ja se koskettaa jopa 130 000 hoitajaa Suomessa. Tehy ja Super pyrkivät tällä vauhdittamaan neuvotteluita, joilla on tarkoituksena saada 50% lomarahaleikkauksista takaisin. Se on minun mielestäni enemmän kuin kohtuullista.

Näissä Kikyn kiristyksissä ollaan vedottu usein siihen, että esimerkiksi leikkaamalla lomarahoja saadaan helpotettua Suomen taloutta. Noh, Suomen talous on lähtenyt nousuun jo paljon ennen näitä Kikyn kiristyksiä. Lomarahanleikkauksilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta nyt kun talous on selkeästi nousussa, niin eikö lomarahoja voisi siis jo palauttaa?

Meistä hoitajista yritetään tehdä ainut ammattiryhmä jolla ei saa olla mitään äänioikeutta, me emme saa puolustaa oikeuksiamme. Pankkiala saa mennä lakkoon. Heidän toiminta vaikuttaa moniin moniin ihmisiin. Kuljettajat saavat mennä lakkoon, ei sillä väliä pääseekö ihmiset esimerkiksi töihin. He voi tehdä sen. Jos hoitajat menevät lakkoon, hallitus päättää äkkiä tehdä lakimuutoksen, jolla estetään se, että hoitajat eivät voi lakkoilla. Jos olisimme lakossa me vaarannettaisiin silloin potilasturvallisuus.

Jos hoitajat lakkoilevat tai ovat mukana työtaisteluissa se ei tarkoita sitä, että me emme hoitaisi potilaita. Me hoidamme vuodeosastoilla normaaliin tapaan työmme. Päivystyksessä ja akuuteilla osastoilla työt ja toiminta järjestetään TIETENKIN siten, ettei se vaikuta potilasturvallisuuteen. Ei se mene niin, että jos on menossa vaikka elvytys ja kello lyö 15, niin elvytyksessä mukana olevat ihmiset lyö hanskat tiskiin ja lähtevät kotiin. EI TIETENKÄÄN. Ei tässä olla kuitenkaan ihmishenkiä uhraamassa.

Kuvakaappaus Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen Facebooksivulta

Mua järkyttää lukea otsikoita, joissa liittojen ja sitä kautta meidän hoitajien toimintaa moititaan JÄLLEEN! Kuten ylläolevasta palautteesta voitte lukea, me ollaan ahneita! Ajatteleeko joku oikeasti noin?! Kuten olen sen jo monta kertaa aiemminkin todennut, kiitosta me hoitajat emme kyllä saa. Vaikka (yritämme) pidämme saavutetuista eduistamme puolia, niin teemme väärin. Kaikken törkeintä paskaa on se, että meitä syyllistetään potilasturvallisuudella. Mitä tekemistä potilasturvallisuudella on tämän työtaistelun kanssa? Me tulemme töihin, teemme työmme aivan normaalisti kuin ennen tätä työtaistelutoimenpidettäkin. Me emme vain jää tekemään ylitöitä. Ylitöitä ei ole pakko tehdä. Se, että minulla loppuu työvuoro kello 15 tai kello 21 ei vaaranna kenenkään potilasturvallisuutta. Niinhän sen kuuluisi mennä muutenkin. Jos työvuoro on merkattu kestämään kello 15.00 saakka, niin minulla on täysi oikeus lähteä tuolloin kotiin. Aivan kuten missä tahansa muussa työpaikassa. Ei se niin mene, että työvuoro loppuu ehkä noin kello 15. Mitä jos meillä on vaikka sovittua menoa heti kello 15 jälkeen. Ei ole kerta tai ensimmäinen kun kuulen hoitajan tuskailevan sitä, että kun pitäisi jo olla muualla ja työt loppui jo puolituntia sitten ja silti hoitaja tekee osastolla vielä töitä. Jos me emme ehdi tekemään sovittuja töitämme tuossa etukäteen sovitussa työajassa, se kertoo lähinnä siitä, että henkilökuntaa on vuorossa jo alunalkaen aivan liian vähän ja hommat kasaantuu.

Meitä saa nimittää itsekkäiksi ja törkeiksi, mutta oikeutemme meilläkin on. Meidän ei ole pakko suostua tekemään aamuvuoron päälle iltavuoroa. Meidän ei tarvitse lähteä kesken aamuvuoron pois töistä, että voimme tulla tekemään yövuoron. Meidän ei tarvitse jäädä työvuoron loppumisen jälkeen töihin tekemään asioita, jotka pitäisi ehtiä tekemään normaalin työajan puitteissa. On naurettavan tekopyhää tehdä meistä hoitajista tässä tilanteessa syyllisiä tai syyttää meitä potilasturvallisuuden vaarantamisella. Eikö potilasturvallisuus vaarannu jo sillä, että hoitajia ei ole palkattu osastoille tarpeeksi?

HOITAJAT EIVÄT ANNA TÄSSÄ ASIASSA PERIKSI!

10 kommenttia

 1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Ihan järjetön tuokin kommentti, että eikö hoitoalan ihmisiä saada kuriin. Palkkauksen pitäisi olla työn vaativuuden suuruinen ja lomarahat kuuluvat yhtä lailla kaikille. Meillä ykistyispuolella alkaa samat ukaasit torstaina. Töihin tullaan tasan silloin kun työvuoro alkaa ja töistä lähdetään kun työvuoro loppuu. Täälläkin päivät venyy turhan helposti…

 2. Nimetön kirjoitti:

  Kun otetaan huomioon lomarahaleikkaus JA veroalen yhteisvaikutus, säilyy julkisen sektorin työntekijöiden nettotulot lähes ennallaan. Katso kuva:

  https://twitter.com/OlliKarkkainen/status/868786967496052736

  Pitäisikö siis nämä veroalennukset sitten jäädyttää?

  • Nimetön kirjoitti:

   Samallahan nostettiin eläkemaksuja eli tuo ”veroale” on yhtä tyhjän kanssa. sama palkka tulee nytkin. Tai no lomarahan puuttuessa vähemmän.

   • Emmi kirjoitti:

    Plus koko kansakuntaa koskee veroale, mutta vain julkisen puolet työntekijät kärsivät kikystä. Eli olemme häviöllä reilusti verrattuna muilla aloilla työskenteleviin.

 3. Elisa kirjoitti:

  Ihan käsittämätöntä ihmisten tietämättömyys ja halu olla ymmärtämättä hoitajien tilannetta. Vaikea on keksiä millä muulla alalla näin laajasti pidetään normina jatkuvia ylitöitä, tuplavuoroja ja vapaa-ajan uhraamista työlle ilman että siitä edes kuuluisi saada asialliset lomarahat tai ilman että parannusta saisi vaatia. Potilasturvallisuutta ei vaaranna kukaan, joka tekee työvuoron mukaiset työnsä, ja loppu on työnjohdon ja päättäjien vastuulla! Pysykää vahvoina, ei ne asiat vaatimatta parane eikä hiljaisuus havahduta ketään näkemään totuutta!

 4. Henkku kirjoitti:

  Olethan huomannut, että lomarahojen leikkaus kompensoitiin verotuksessa? Itselleni jää ainakin sama raha käteen.

  Totuus on kuitenkin se, että vaikka talous on kasvussa, ei kasvu ole vielä niin vakaalla uralla että tehtyjä päätöksiä voisi perua: tämä maa elää edelleen velalla, tahti on vain hidastunut, mutta velkaa otetaan edelleen. Jotta palvelut ja hyvinvointi voidaan säilyttää edes tällä tasolla, on menoista karsittava. Työntekijäliitot (ei hallitus) valitsivat tämän tien – minustakin väärän, mutta protestoin mieluummin heitä kohtaan kuin hallitusta, sillä hehän tässä vastuussa ovat. En todellakaan kuulu enää liittoon, sillä se ei ajattele minun parastani vaan haluaa propagandalla ylläpitää vanhoja rakenteita, jotka eivät ole hyväksi tämän maan tilanteelle kun uudistaa kuitenkin pitää.

 5. Wendy kirjoitti:

  Olen itse laboratoriohoitaja ja työskentelen sairaalassa. Olen kuitenkin juuri ollut potilaan roolissa sairaalassa ensimmäistä kertaa elämässäni. Minua hoidettiin uskomattoman hyvin poliklinikalla, synnytyssalissa, leikkaussalissa ja myöhemmin osastolla. En löydä edes sanoja jotka kuvailisivat tarpeeksi hyvin saamaani hoitoa.

  Jokainen hoitaja ja lääkäri teki kaikkensa, että minulla ja vauvalla on hyvä olla. Jouduin juoksuttamaan hoitajia usein soittokellolla ja keskeytin varmasti välillä ruokatauon. En puhu nyt omasta puolestani, mutta se mitä näin sairaalassa ja kuinka hoitajat hoitavat potilaita, he todellakin ansaitsevat palkankorotuksen. En voi koskaan kylliksi kiittää saamastani hoidosta.

  Tuon on myös totta mitä sanoit kuljettajien lakosta, miksi he saavat mennä lakkoon? Hekin vaarantavat potilasturvallisuuden, koska hoitajat eivät pääse töihin. Enkä minä meinannut päästä sairaalaan, koska taksit olivat ylibuukattuja. Onneksi minulla ei ollut kova hätä, mutta jollain toisella saattoi olla kiireempi sairaalaan.

 6. Jenna kirjoitti:

  En oo tarkemmin lukenut mitä muuta tehy ajaa, mutta lomarahan kompensointi on omasta mielestä pienin asia. Väärin tehtiin kikylläkin, mutta kokonaisuudessa suht. pieni vaikkakin rahallisesti tuntuva.

  Ekana jos sais vaikka työolot paremmiksi ja peruspalkkaa paremmalle tasolle. Samalla voisi poistua tämä ylitöiden aikakorvaus. Mun mielestä vähän eri asia tehdä niitä ylitöitä niin että kompensoidaan rahallisesti, kuin että saat samanverran tunteja vapaaksi. Tietty jos haluaa ajallisena niin se suotakoon.

  Ei voi mennä niin että terveydenhuolto toimii ylitöillä ja jatkuvilla vuoronvaihdoilla. Näin ei voi elää omaa elämää lainkaan, vaan kaikki suunnitellaan töiden ympärille. Työputket ilman vapaita ovat monilla jo useasti 7pv tai enemmän. Sitten ihmetellään kun vaihdetaan alaa tai mennään töihin toiseen maahan.

 7. Heidi kirjoitti:

  Tsemppiä! Mä oon niin teidän tukena tässä. Se, että jatkuvasti on tarvetta ylitöihin ja vuoronvaihtoihin kertoo yksinkertaisesti siitä, että porukkaa on liian vähän ja ahneet työnantajat eivät vaan viitsi palkata tarpeeksi väkeä. Ja todellakin palkat kuntoon!

 8. tarja kirjoitti:

  Tsemppiä, hyvä kirjoitus 🙂 Jos mulla olis määräysvalta, niin toivoisin teille lisää palkkaa ja lisää työvoimaa, mutta valitettavasti en saa asiasta päättää 🙂 Tsempit kaikille arvokasta työtä tekeville hoitajille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *