Hae
Mansikkapilvi

ISOT SAIRAANHOITOPIIRIT ÄLÄHTÄÄ

Ylityökielto voi vaarantaa pitkittyessään potilasturvallisuuden. Siis mitä?! Onko se siis itsestäänselvyys meidän alalla, että hoitajat joustaa kyllä ja tekee ylitöitä? Meillähän on vahva hoivavietti ja auttamisen halu, eikä ketään saa jättää pulaan. Sitä ominaisuutta onkin sitten hyvä käyttää hyväkseen. Jos lääkäri haluaa tehdä vielä yhden leikkauksen iltapäivästä, niin hän tarvitsee avukseen kasan hoitajia. Mitä jos hoitajalla loppuukin työaika. Hoitaja pohtii mielessään, että noh, potilas jää leikkaamatta jos hän ei jousta ja jää ylitöihin, eihän hän voi olla se joka estää tuon leikkauksen. Eikun puhelua kotiin, että joku hakisi lapsen hoidosta kun äiti ei nyt ehdi. Työt taas jälleen venyi. Ja niin lääkäri pääsee leikkaamaan ja hoitaja kerryttää ylityötuntejaan.

Eihän tää nyt näin voi mennä! Mä ymmärrän sen, että akuutit toimenpiteet, leikkaukset ja hoidot tehdään, myös näissä työtaistelutilanteissa. Akuuteissa tilanteissa on ihan ok, jos se vuoro vähän venähtää, mutta jos kiireettömissä tapauksissa esimerkiksi leikkausjonot pidetään maltillisina sillä, että hoitajat jatkavat työvuorojaan ylitöinä niin jossain mättää ja pahasti.

Tämä meidän työtaistelumuoto ei ole tällä hetkellä edes lakko, me emme vain tee ylitöitä emmekä vaihda vuoroa. Siltikin tuntuu, että sairaalat on jo nyt isoissa ongelmissa ilman tätä meidän joustamista vuorojen suhteen, tai niin ainakin uutisoidaan ja syyllistetään. Niin, hoitajat ovat kyllä aina ennen joustaneet. Hoitajat joustaa omasta vapaa-ajastaan siksi, että homma pyörisi. Homman pitäisi toimia myös ilman ylitöitä. Miksi sairaanhoitopiirit eivät palkkaa yksiköihin tarpeeksi hoitajia, että kenenkään ei tarvitsisi tehdä ylitöitä? Ylityöt eivät saa minun mielestä olla mikään itsestäänselvyys. Meissä hoitajissakin on monenlaisia ihmisiä ja esimiehet yleensä tuntee työntekijänsä. Meissä on niitä, jotka eivät jousta koskaan, vaan lähtevät töistä aina ajallaan pois. Sitten on niitä, jotka eivät osaa tai uskalla sanoa ei. Mieluummin peruvat omat menonsa kuin kieltäytyvät tuplavuorosta tai ylitöistä.

Mä todella toivon, että tällä työtaistelulla saadaan jotain muutosta tälle meidän alalle. Päättäjien on aika avata silmänsä!

Meininki tällä hetkellä 😀

25 kommenttia

 1. Sussu kirjoitti:

  Mielestäni tämä on juuri oikea tapa tuoda epäkohtia esille. Ei lakko, vaan se, että tehdään työt juuri niinkuin kuuluisikin, jolloin esille nousee resurssipulat ja huono palkkaus. Kyllähän sen jo työehtosopimuksetkin sanoo, ettei ketään pitäisi saada pakottaa ylitöihin. Itse en ole hoitoalalla, mutta potilaana olen ollut ja arvostan hoitajia ihan älyttömästi. Soisin kyllä lisää liksaa teille.

  Itse olen yksityisellä yrityksellä johtotehtävissä ja alamme palkka on ihan ok, ihan prosessinhoitajia myöten. Resurssipulassa työntekijöiltä on aina kysytty, tehdäänkö ylitöitä vai palkataanko lisää väkeä hetkellisesti. Yleensä vastaus on ollut ylityöt. Ymmärrän, että ylimääräinen raha kelpaa, mutta itseäni harmittaa se, kun työntekijät tietoisesti vetävät itsensä ihan piippuun.. en tiedä, kokevatko he, että uudet työntekijät ovat uhka, vai kiinnostaako ylimääräinen tienesti vaan niin paljon.

  Haluaisin vielä kommentoida siihen, kun kaikki huutavat, että kiky kosketti vaan julkisella työskenteleviä ja lähinnä vaan sairaanhoitajia.. mitä ihmettä? Lähipiirissäni noin 70% on yksityisellä töissä ja noin 30% julkisella. Kyllä ihan kaikilla tuli kiky-jutut kuvioon. Minun työpaikallani leikattiin lomarahoja, lisättiin työpäiviä pyhäpäiville ja lauantaille jne. Miehelläni leikataan ylityötunneista vuodessa tietty määrä (eli siis kaikkia jo pankkiin tehtyjä ylityötunteja ei makseta tai vastaavasti ”velvoitetaan” tekemään tietty määrä ylityötunteja palkatta pankkiin). Yksityisellä puolella firmat saivat vapaat kädet päättää MILLÄ TAVALLA Kiky toteutetaan, mutta en tiedä yhtäkään työpaikkaa, joka ei sitä olisi silti toteuttanut..

 2. MinäTe kirjoitti:

  Olisitte tyytyväisiä että on töitä! Ja teillehän maksetaan ylitöistä joten hoh hoijaa,ihme pelleilyä taas!

  • Minde kirjoitti:

   Tervetuloa tekemään huonolla palkalla työtä jossa vastaat toisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Työ on fyysisesti raskasta+miljoona asiaa pitää raksuttaa päässä kun teet sitä työtä. Voi tulla milloin vain kokeilemaan,vanhuspuolellekkin tarvitaan jos ei sairaalamaailma kiinnosta. Mahtaa parin tunnin päästä hanskat tippua tiskiin ja alkaa haluttamaan kotiin. Mutta helppo se on aina tuolta puolen huudella:) ja kyllä palkka on perseestä työn vaativuuteen nähden.

  • Jenna kirjoitti:

   Anteeksi vaan, mutta suurimmalle osalle ei makseta ylitöistä yhtään mitään. Kaikkein yleisin on, että ”saa” saman verran vapaata kuin on ylitöissä. Osassa saa tietystä määrästä ylitöitä, yhden ylimääräisen vapaan. Toisissa ei edes ole vaihtoehtoa ottaa ylitöitä rahana, vaan tunti tunnista on ainut vaihtoehto.

  • Hoitaja kirjoitti:

   Nyt olet kyllä väärässä. Meille hoitajille ei makseta ylitöistä senttiäkään. Ylityöt on otettava pois jonain toisena päivänä ennenkö elettävä työvuorolista loppuu. Näin kunnallisella puolella!

   • MinäTe kirjoitti:

    Ja tämä on kamalaa miksi? Saat vapaata jonakin toisena päivänä.

    • miranda kirjoitti:

     Milloin pidät sen vapaan jos ylitöitä on jatkuvasti?

    • Noora kirjoitti:

     Eli periaatteessa meille ei tartteis tehdä ollenkaan työvuorolistoja. Tultais ja mentäis kuten esimies haluaa, työvuorot voisi sopia vaikka viikon alussa? Ja jos sitten muuttuu ne sovitut vuorot, niin sekään ei oikeastaan haittaisi? ok.

    • Hoitaja kirjoitti:

     Mieti tilanne: on jouluaatto ja olet aamuvuorossa, yksi iltavuoroon tuleva ilmoittaa, että on sairastunut. Iltavuoro on suunniteltu minimi miehityksellä, niinkuin aina. Ketään ette ”yllätäen” saa töihin, koska onhan jouluaatto ja muutenkin lyhyt varotusaika. Tässä tilanteessa joku aamuvuorolainen joutuu jäämään ylitöihin tehden pitkän päivän, kevyt 7-21.30 vuoro. Muuten potilasturvallisuus vaarantuu. Nyt tuli jo monta tuntia ylitöitä, mutta ei et saa ylimääräistä vapaapäivää, vaan tunnit otetaan pois useammalta päivältä, koska muuten taas on alimiehitys kun ei saada sijaisia!

     Tämä oli vain yksi omakohtainen kokemus viime joululta. Mutta olemmehan me hoitajat ahneita kun haluamme taistella palkoistamme..

   • Eekku kirjoitti:

    Siis mitä ihmettä? Kyllä ainakin mulle ylitöistä maksetaan! Olen anestesiahoitaja, ja silloin tällöin joutuu jäämään tekee ylimääräistä. Kuulun työaikapankkiin, jonne minulla ei kuitenkaan tällä hetkellä mene mitään lisiä, ei ylitöitä tai muita. Kaikki ylityöni olen saanut rahana, ei tarvitse lyhentää muista päivistä. Työvuorolistat pätee sen jälkeen kun ne on julkaistu, sulla ei ole velvollisuutta lähteä seuraavana päivänä aikaisemmin jos olet edellisenä ollut ylitöissä. Tosi outoa jos jossain toimitaan näin, itse en ikinä suostuisi

  • Anzsku kirjoitti:

   Realismi ylitöiden suhteen MinäTe on se, että oikeastihan me emme SAA tehdä ylitöitä normaali oloissakaan, Ison sairaanhoitopiirin palveluksessa olen ja minulle ei saa x määrää viikkoa kestävässä tyoaikajaksossa kertyä kuin KVTES:ssä määritelty työtuntimäärä. Ylityöt, jotka kertyy tulisi tavalla tai toisella saada pois ennen työaikajakson loppua jotta tuntimäärä ei ylittyisi . Ylittyessään tästä kertyisi maksuun ylityötä, jota ei saa tapahtua. Eli teen YLITYÖTÄ mistä EI maksenta minulle asiaan kuuluvaa korvausta, kuin äärimmäisissä tilanteissa esim. jakson viimeiseinä päivänä tullut pidempi työvuoro tms. Esimerkiksi päivänä a kertyy 2h ylitöitä – nämä 2 tuntia minä otan pois vaikka 15min kerraallaan muiden päivien aikana. Työhän 24/7 toimivissa organisaatioissa ei lopu koskaan, silti jokaisella pitää olla oikeus ennaltasovitun työvuorolistan noudattamiseen,.
   Onko tämä Sinun mielestä epäreilua mitä työoloillemme vaadimme? Olsitko halukas itse työskentelmään näin?

 3. Inssi kirjoitti:

  MinäTe, miltä itsestäsi tuntuisi jäädä aamunvuoron jälkeen tekemään putkeen ilta? Jos ylityöt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus? Esim. perheellisillä ihmisillä tämä yhtälö on ihan karsea. Ja vaikka olisi yksineläjäkin, niin ihminen ei vain voi aina joustaa ja joustaa ja unohtaa omat menonsa.

 4. Tuuli kirjoitti:

  Niin, tämä kai riippuu sitten siitä, mihin on tottunut ja miten asioita tarkastelee. Minä en vielä ole ollut työpaikassa tai -tehtävässä, jossa ei olisi itsestään selvää, että työt tehdään ja ne tehdään loppuun, vaikka sitten pitäisi jäädä vähän yliaikaa. Ei meillä kukaan voi tipauttaa hanskoja sillä sekunnilla, kun 8 tuntia tulee täyteen, jos on vielä jotain kesken, mikä pitää hoitaa loppuun sen päivän aikana. Meillä asiantuntijaorganisaatiossa tehdään välillä ihan täysien arkityöpäivien lisäksi töitä illalla ja viikonloppuna kotoakin käsin, jos on tärkeä työ saatava valmiiksi. Toki mahdollisuuksien mukaan jokainen yrittää niitä töitään niin aikatauluttaa, ettei jatkuvasti tulisi ylitöitä ja että joskus saisi tehtyjä tunteja otettua takaisinkin. Mutta meillä kyllä kuuluu ammattiylpeyteen se, että hommat hoidetaan kunnolla ja loppuun kelloon vilkuilematta.

  • miranda kirjoitti:

   No saatte varmaan kunnon palkkaa toisin kuin hoitajat?

  • Anneli kirjoitti:

   Tuuli, sä vertaat oikeesti jotain läppärillä raporttien naputtelua sairaanhoitajan työhön? Hahhah! Oon ite luovan alan yrittäjä ja välillä tulee tehtyä pitkääkin päivää, mutta se on mun täysin oma valinta ja nyrkkisääntö on, että en liikahda mihkään alle 70 e tunti. Ei tulis mieleenkään verrata itteeni sairaanhoitajiin, jotka ihan surkeella palkalla painaa tuolla pitkää päivää ihmisten terveyden eteen ja tekee ylitöitä ILMAN korvausta. Mun työ on ihan helvetin helppoo läpsyttelyä siihen verrattuna ja oon tässä työtaistelussa aivan 110 % hoitajien takana. Kyllä jossain mättää pahemman kerran, jos tää maa menee kaaokseen kahdessa päivässä, koska ihmiset tekee vain sen ajan töitä, joka työvuorolistassa lukee.

   • Tuuli kirjoitti:

    Hienoa, että pystyt päättelemään, miten vaativaa työni on, tietämättä mitä todellisuudessa teen. Ja todella hienoa, että psytyt työtäni tuolla tavoin vähättelemään, vaikkei sinulla ole aavistustakaan, mitä hyötyjä pitkällä tähtäimellä työni ihan sinulle henkilökohtaisesti ja koko yhteiskunnalle tulee tuottamaan. Hienoa myös, että pystyt yksi yhteen vertaamaan tätä ”läppärillä raporttien naputtelua” omaan yrittäjän työhösi, vaikka hyvin suurella todennäköisyydellä työtehtävillämme, niiden vaativuudella saati merkittävyydellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. En tiedä, oletko koskaan pysähtynyt miettimään, että suurin osa meistä asiantuntijoista on aikanaan tehnyt suorittavaa työtä ja tietää sen edut ja huonot puolet, mutta suurin osa suorittavaa työtä tekevistä ei ole koskaan toiminut asiantuntijatehtävissä, eikä heillä ole aavistustakaan työn vaatimuksista, eduista ja huonoista puolista. Eli noita vähätteleviä kommentteja heitellään ihan mutulla – siellä ne vaan läppäriä naputtelee, kun me täällä niska limassa raadetaan…

    • Anneli kirjoitti:

     Tuuli, anna mää arvaan, että sä et ole koskaan ollut sairaanhoitajan työssä? Miten ihmeessä sitten tiedät että oma vaativa työsi on paljon vaativampaa kuin sairaanhoitajan työ? Etkä nyt kommentoinut tässä mitenkään sitä, että sulle varmaan maksetaan ylitöistä tai ainakin korvaus vaativasta asiantuntijatyöstäsi on muuten kohdallaan?

   • Nimetön kirjoitti:

    Toi Tuuli on ”kaikkitietävä” lääkäri.

 5. Iiris kirjoitti:

  Kauankos sä olitkaan ollut sairaanhoitajana?!

  Ei tosiaan millään pahalla, mutta välillä näissä jutuissa joita kirjoitat tulee vähän liiankin selvästi esillä että sä olet SAIRAANHOITAJA, tietäähän kaikki että olet SAIRAANHOITAJA. Teetkö sitä sairaanhoitajan työtä sen takia että kuulostaa sinusta hienolta olla SAIRAANHOITAJA ja räpsiä selfieitä sairaalakuteissa, vai teetkö sitä ihan sydämenpalosta? No, sitä voi jokainen lukia varmaan tykönään miettiä. 😉

  • Noora kirjoitti:

   <3 Voi että <3

   Mä oon ollu SAIRAANHOITAJANA kohta viis vuotta ja kyllä, olen ammatistani ylpeä sairaanhoitaja. Ihanaa, että ihmiset pahoittaa mielensä millon mistäkin. Ai että ois elämä raskasta jos tuollaista joutuisi miettimään ja vielä vaivautuisi ihan kommentoimaankin.

 6. A kirjoitti:

  Moi! Toivottavasti tosiaan asiat muuttuisivat hoitoalalla parempaan suuntaan ja päättäjät vihdoin heräisivät tähän asiaan. Tsemppiä kovasti!
  Ps. Hienoa kommentointia osalla, älä välitä. 😉

 7. Emil Skog kirjoitti:

  Siitä olen samaa mieltä, että ylitöiden varaan hommaa ei pidä pitkän päälle rakentaa. Kirjoittaja kysyy, miksi ei palkata tarpeeksi henkilökuntaa.

  Tämähän johtuu siitä, että sote-menot vievät sosiaaliturvan jälkeen toiseksi eniten julkisia varoja. Ja julkisten varojen osalta teemme nyt nousukaudellakin pakkasta, maailman kärkikastin verotasosta (joka muuten vaikuttaa siihen paljon puhuttiin elämisen kalliuteen).

  Meillä on mun mielestä nyt kolme vaihtoehtoa, joista pitää pystyä valitsemaan.

  1. Hoitotyön tuottavuutta nostetaan. Tämä tarkoittaa sitä että teknologian tai prosessikehityksen avulla nykyinen tai pienempi määrä henkilökuntaa saa enemmän aikaiseksi. Tätä ei tietenkään auta se että sote-sektori on äärimmäisen muutosvastarintainen ja johtamiseltaan tsaarinaikainen järjestelmä. Tämä on huomattu sote-uudistuksen aikana, kun ensin sote valitti itse kuinka homma ei toimi ja kas kummaa kun puhuttiin kilpailun lisäämisestä niin yhtäkkiä ei saisikaan sorkkia toimivaa järjestelmää. Puhumattakaan kehittämisen kankeudesta -> pienikin muutos ohjeisiin vaatii varsinkin erikoissairaanhoidossa kuukausien ”asiantuntijatyöryhmän”, johon haalitaan osaavimmat asiantuntijat pois siitä hoitotyöstä. Vaikka kyse lopulta olisi jostain koulutuskalenterin muokkauksesta tai muusta potilasturvallisuuden kannalta toisarvoisesta. Kokemusta on.

  2. Hyväksytään palvelutuotannon hidastuminen nykyisestä. Ylityöt pois ja normi hoitorytmi sen mukaiseksi. Ei varmaan naurata veronmaksajaa, mutta jos hoitoalan kehittäminen on asenteista ja osaamisen puutteesta kiinni, niin tähän voidaan joutua.

  3. Arviodaan, mitä palveluja on ylipäätään tuotettava julkisesti. Tämä voi johtaa siihen, että esim tiettyjen elintasosairauksien tai työperäisten vaivojen hoitoa ei enää julkisesti hoideta, piste.

  Uskon, että hoitoala tekee kuin tähänkin asti kaikkensa jotta tehokkuuden parantaminen vaikeutuu. Sehän voisi jopa johtaa siihen, että niin valtavaa määrää työntekijöitä ei tarvittaisikaan. Jokainen ajattelee lopulta vain itseään ja omaa viiteryhmäänsä. Olisi aika tunnustaa tosiasiat.

 8. Nimetön kirjoitti:

  Minua kiinnostaa, että seuraatteko politiikkaa ja äänestättekö? Jos ja kun niin mitä puoluetta? Ja tämä kysymys hoitajille. Jos olette äänestäneet kokoomusta/ keskustaa vaaleissa niin silloinhan olette saaneet sen mitä halusittekin.

 9. J kirjoitti:

  Moikka!

  Kiitos hyvästä artikkelista!
  En ole sairaanhoitaja vaan lähihoitaja, mutta samat ongelmat ammattinimekkeestä huolimatta. 😉
  Joskus, kun tilanne on ollut ”ei saada nyt ketään, voisitko” olen minäkin paikannut ex tempore kerran jos toisenkin. Kuitenkin koen, että nyt me ollaan jo ihan tarpeeksi joustettu ja venytty. Taistellaan tää homma nyt maaliin. Siellä on ammattitaitoiset ja fiksut ammattiliittojen puheenjohtajat Silja ja Millariikka neuvottelemassa.
  Noora ja me muuta hoitajat TSEMPPIÄ! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *