Hae
Mansikkapilvi

ONKO TÄMÄ VAIVA TUTTU TREENEISTÄ?

Tällä kertaa ajattelin syventyä aiheeseen joka vaivaa montaa meistä. Monet ihmiset eri Facebook ryhmissä päivittelee tätä ikävää vaivaa ja kysyvät onko tähän mitään helpostusta olemassa. Treenin aikainen päänsärky on ikävä kaveri, niin kuin yleensä päänsärky on. Se kuka ei ole koskaan kärsinyt päänsärystä, ei osaa kuvitella millaista se voi pahimmillaan olla. Treenin aikaiseen päänsärkyyn on olemassa muutama eri syy mistä se voi johtua. Pääsääntöisesti vaiva on harmiton, joskin tosi ikävä.

Yleisin syy joka perusterveellä ihmisellä aiheuttaa päänsärkyä urheillessa on se, että treenin aikana ei tule nautittua tarpeeksi nestettä. Nestevaje voi olla olemassa jo ennen kuin treeni alkaa ja jos treenatessa ei nauti samalla vettä tai muuta juomaa, päänsärky voi yllättää nopeastikin. Vaikka et hikoilisi noronaan, elimistö haihduttaa nestettä jatkuvasti. Yleensä urheillessa kropan lämpötila nousee ja kehosta haihtuu ihon kautta nestettä, vaikka varsinaisia hikipisaroita et näkisikään. Joten muista juoda nestettä samalla kun treenaat. Hyvä määrä on juoda noin 0,5L-1L treenin aikana, riippuen toki treenin intensiteetistä.

Ei ole ihan sama mitä nestettä juot urheilun aikana. Joskus pelkkä vesi voi olla hyvä, mutta hikoillessa elimistöstä häviää myös suoloja. Suoloja elimistöstä huuhtoo myös pelkän veden lipittely. Etenkin jos juot muutenkin enemmän kuin 1,5-2 litraa vuorokaudessa vettä. Tällöin ruokavaliossa on hyvä muistaa käyttää hiukan lisättyä suolaa. Urheilunsuorituksen aikana on erityisen hyvä juoda veden joukossa vaikka BCAA:ta. Itselläni on tällä hetkellä treenijuomana Star Nutritionin vesimelonin makuinen juomajauhe. Lisään tätä sheikkeriin 1-2 mitallista ja sekoitan sen veteen jokaiselle treenille. Tähän tuotteeseen on muuten lisätty suolaa! Tässä linkki tuotteeseen jota minä käytän.

Toinen syy päänsärkyyn treenin aikana voi löytyä siitä mitä olet syönyt päivän mittaan ennen treeniä, tai siis lähinnä mitä et ole syönyt. On ehdottoman tärkeää syödä hyvin ennen urheilusuoritusta. Huolehdi, että saat riittävästi etenkin hiilihydraatteja, mutta myös proteiineja ja rasvoja ennen treeniä. Ruokailun jälkeen kannattaa malttaa odotella hetki ennen kuin lähtee urheilemaan. Kun ruoka on imeytynyt, saat siitä paremman hyödyn ja lisäksi olo on kevyempi kun alat liikkumaan. Ajoittaisin itse ruokailun noin kaksi tuntia ennen jalkatreeniä ja pienempiä lihasryhmiä treenatessa omalla kohdallani riittää jopa tuntikin ruokailun ja treenin väliin.

Kolmas syy äkilliseen päänsärkyyn treenin aikana voi löytyä ponnistuspäänsärystä. Tämä on yleensä äkillisesti alkava, joskus todella voimakas päänsärky. Suurta ponnistusta vaativat liikkeet, esimerkiksi jalkatreenissä voi laukaista tämän kiputilan. Ponnistuspäänsäryn syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta todennäköisin vaihtoehto on aivojen verisuonten paineen nousu, joka johtuu joko lihaksiston jumeista, huonosta verenkierrosta tai suorituksen aikaisesta väärästä tekniikasta. Ponnistuspäänsärky voi johtua myös alkoholista, kofeiinista tai kuumuudesta. Jos urheillessa tulee äkillinen päänsärky, kannattaa aina mennä lääkäriin, jotta voidaan poissulkea kivun taustalta kaikki vakavammat syyt pois ja jos kipu uusii, niin tiedät ainakin mistä se johtuu.

Onko treenin aikainen päänsärky tuttua sinulle?

8 kommenttia

 1. Terhi kirjoitti:

  Päänsärky on sieltä ja syvältä. Varsinkin iän myötä (kovaa) treenaaminen meinaa kääntyä osittain itseään vastaan ja pahentaa mulla esim. niskapäänsärkyä huomattavasti. Toisaalta eipä sitäkään tiedä, kuinka jumissa olis koko akka ilman treeniä.
  Mun treenijako menee niin (oma valinta aikataulujen vuoksi) , että olkapäätreeniä seuraa (taka)jalkapäivä, jolloin tuuppaan tangon kiekkoineen edellispäivän jäljiltä hellänä olevan niskan päälle ja tästähän se niskasärky senkun yltyy…Ja kyllä, mä panostan myös ihan todenteolla kehonhuoltoon ja venyttelyyn, mutta näin siinä vaan tuppaa käymään.

  Tämä siis nyt esimerkkinä vielä yhdenlaisesta treenipäänsärystä.

  • Noora kirjoitti:

   Mulla kans, niska-hartiaseutu menee kovaan jumiin, jos esim olkapäätreenien väliin tulee enemmän kuin viikko. Sitten kun lähden treenaamaan, niin joskus päänsärky vain yltyy mutta sitten päivän päästä vointi helpottuu huomattavasti. Eli mulla vain säännöllinen treeni ja keppjumppa auttaa pitämään pään ja etenkin niska-hartiaseudun kunnossa.

 2. Nimetön kirjoitti:

  Valitettavasti on tuttua 🙁 viimeksi viime viikolla menin töiden jälkeen salille, kerkesin olla 15minsaa kun päänsärky äityi niin pahaksi että piti lähteä kesken pois. Mulla on niska-hartiaseudun vaivaa ja päätä särkee kyllä tosi usein. Aina ei särkylääkekään auta ja tilanteeseen auttaa vain lepo. Lisäksi tiedän, että juon liian vähän vettä! Työpäivän aikana juon ehkä 0.5l vettä joka on aivan liian vähän, mutta olen työssä jossa vessat ei ole aina lähettyvillä , joten on tottunut säännöstelemään juomisia.

  • Noora kirjoitti:

   okei, tosiaan joo jos nesteitä saat huonosti ja sit vielä jumit niska-hartiaseudussa :/ Aika ikävältä kuulostaa. Teetkö keppijumppaa?

 3. jutta kirjoitti:

  On tuttua aina kun teen vatsalihas juttuja, kuka voitti arvonnan?

  • Noora kirjoitti:

   Moikka hei, joo voittaja on unohtunut julkaista. Häneen itseensä olen kuitenkin jo ollut yhteydessä ja voittaja oli nimimerkki Heidi 🙂

 4. Miisa kirjoitti:

  Mulla ponnistuspäänsäryt ovat ongelmana jalkatreeneissä niin kauan kuin muistan, ihan siitä asti kun täysi-ikäisyyden kynnyksellä aloitin kuntosaliharrastuksen. Nyt 23-vuotiaana se rajoittaa edelleen. Ongelmaa on ratkottu niin lääkärin, fyssarin ja hierojan kanssa kuin myös asiantuntevan PT:n opastuksella säännöllisesti tekniikoita tarkastaen.

  Aika kevyesti saa treenailla, ellei halua, että seuraavana päivänä p*skallakin käynti aiheuta infernaalista jyskyttävää päänsärkyä (anteeksi suorapuheisuuteni). Ajan myötä onneksi oon oppinut säätelemään treenin voimakkuutta ja liikkeitäkin niin, että menen siinä sietorajoilla päänsäryn suhteen eikä se pahin päänsärky pääse tulemaan.. olen jo oileastaan luovuttanut ja hyväksynyt, että tämä vaiva ei tule katoamaan. Tuntuu, että olen jo kokeillut kaikkea tähän asiaan.

  • Noora kirjoitti:

   Voi ei! Siis kauheeta, että joudut ihan varomaan ettet saa laukaistua tuota päänsärkyä. Eikö kukaan keksinyt mitään helpotusta vaivaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *