Hae
Mansikkapilvi

URHEILUVÄLINEILLÄ ON VÄLIÄ

Totesin asian nimittäin tuossa viikonloppuna ja mulla kaikki meni mönkään! Se, että käytät laadukkaita välineitä ja sellaisia mitkä on tarkoitettu just sun vartalolle takaa sen, että positiivinen urheilukokemus ei jää kiinni ainakaan niistä välineistä.

No tosiaan, toisin kävi minulla. Mä olen vuosia ja vuosia jo haaveillut siitä, että näin kevät aikaan kun aurinko alkaa paistamaan pääsisin hiihtämään. Idea on jäänyt vuosien saatossa aina ajatuksen tasolle, kunnes nyt viikonloppuna ajattelin ryhtyä tuumasta toimeen. Oon miettinyt suksipaketin ostamista, mutta sitten oon kuitenkin aina perääntynyt koska mitä jos mua ei kiinnostakaan hiihtää. Et jos kaikki se haaveilu ja ihanat hiihtelymuistot lapsuudesta ja nuoruudesta onkin vain valhetta? Tosiaan, mä siis oon aina tykännyt hiihtää kun olen suksille vain päässyt. En ole kuitenkaan halunnut laittaa useampaa satasta suksipakettiin, että kävisin kerran vaan testaamassa ja toteamassa, että huono idea, vaikka en jotenkin usko. Luulen tykkääväni hiihtämisestä.

Päädyin sitten vuokraamaan suksisetin. Ajattelin, että sieltä saan varmasti laadukkaat ja itselleni oikeanlaiset välineet ja voin käydä omalla ajalla sitten testailemassa hiihtelyä. No niinhän minä sitten lauantaina kävin vuokraamassa perinteiseen hiihtoon tarkoitetun suksisetin. Mietin sitäkin aikani, että perinteinen vai vapaan hiihtotyylin setti. No valitisin pertsan, ei oo niin tekniikasta riippuva laji. Sain itselleni välineet ja lähdin kotikulmilta heti ladulle testaamaan.

Ja eipä voinut enempää perseelleen mennä. Se, että luotin ”ammattilaiseen” vuokraajana meni harakoille. Laitoin siis sukset jalkaan ja hyppäsin ladulle. Jo ekoista työnnöistä lähtien fiilis oli jotenkin väärä. Työntö vaihe oli hankala. Lisäksi ensimmäisen pienen alamäen jälkeen tuli todella loiva ylämäki ja se suksien LIPSUMINEN! Noh, ajattelin, että selviän siitä mäestä. Paskat. En selvinnyt. Työntäminen sauvoilla oli todella raskasta ja oma asento tuntui aivan väärälle. Mietin mielessäni, että näinkö hyvin olin kaunistellut hiihtomuistot mielessäni. Tällaista shaibaako se olikin? Onneksi ladulla ei tullut kuin pari miestä vastaan, eikä hekään nähneet mun räpiköimistä.

Kaivelin sitten puhelimen taskusta jo ekan parin sadan metrin jälkeen. Menin tarkastamaan netistä, että minkä mittaiset välineet mulla pitäisi olla ohjeiden mukaan. Sukset ja sauvat tosiaan valitaan pituuden mukaan ja painokin välineissä merkkaa jotain. Noh, vuokraamissani sauvoissa oli merkintä: 130cm. Tsekkasin kaksikin eri ohjetta, että mun mittaisella perinteisessä sauvan pituus olisi hyvä olla noin 140-145cm. Hitto ilmankos! Ei muuta kuin suunta takaisin sinne mistä tulinkin, eli äkkiä pois sieltä ladulta. Kaiken lisäksi myös sukset olivat liian lyhyet. Toinen hiihtelijä tuli vastaan ladun loppupuolella, otin sukset jalasta välittömästi kun näin tämän tyypin ja hiihtäjille ilmeisesti perinteiseen tyyliin tyynesti tervehdimme toisiamme.  Tämä herra varmaan luuli mun tulleen hyvän mittaiselta lenkiltä 😀 Oikeasti kävin 200 metrin päässä ja käännyin takaisin. Onhan siinä jo vajaa puolikilometria 😀

Otin sukset vuokraan vuorokaudeksi. Kävin palauttamassa ne seuraavana päivänä ja kysyin kassalta heti alkuun palauttaessani settiä, että sanoppa mulle, että onko 130cm sauvat 169cm mittaiselle sopivat? Hän vastasi heti, että ei ole. Joo, sen minäkin totesin, että ei ole.

Tiedättekö sen fiiliksen kun haluaisit hiihdellä ja luulet mielessäsi nauttivasi siitä, ihan oikeasti! Sitten kun pääset sitä kokeilemaan vuosien jälkeen, kokemus onkin aivan paska! Hitto, että se syö koko sen halun. Se kipinä joka mun sisällä oli, on sammutettu viimeisen päälle. Se ärsyttää valtavasti!

Mä ymmärrän niin sen fiiliksen, että lähtipä sitten kokeilemaan mitä lajia vaan ja jos välineet ja vermeet ei ole kunnossa, niin ei siitä urheilusta voi silloin nauttia. Etenkin tällaisessa välineurheilussa niillä välineillä on väliä. Valitettavasti.

Jos siellä ruudun sillä puolen lukee vaikka herra Fischer tai Rouva Karhu Tai Herra Peltonen tätä tekstiä, niin joo! Mielellään otan oikean kokoisen suksipaketin testiin 😀 En haluaisi, että mun muistoihin jää tällainen kokemus hiihdosta !!! 😀

Onko siellä lukijoissa hiihtelijöitä?

5 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Ymmärrän täysin! Mullekin iski tänä talvena pitkästä aikaa hiihtohimo, nuorempana, kun lähinnä vihasin koko lajia. En kuitenkaan uskaltanut mennä uusia suksia ostamaan jos tämä intoilu ei kauaa kestäisikään, mutta sain sitten jotkut omat ikivanhat sukseni perheenjäseneltäni takaisin. Ei ne ihan noin paha kokemus olleet kuin nuo sun, mutta on kyllä ehdottomasti ostettava ensi talveksi ihan oma suksipaketti. :DD Joissain lajeissa välineillä on vaan niin paljon väliä!

  Toivottavasti saat jostain oikeanlaiset sukset just sulle niin pääset kirmailemaan ladulle! 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Toivotaan, että tää mun hiihtoinnostus ei nyt tyssää tähän. Mää haluan järven jäälle ja tuonne metsäladuille sivakoimaan 😀 HALUUUUN! 😀

 2. Emma kirjoitti:

  Jos osaat luistella niin suosittelen ehdottomasti luisteluhiihtoa! Rennompaa, lennokkaampaa ja kevyempää. Iskee vauhdin huuma. ?

  • Noora kirjoitti:

   Olen mä ainakin osannut luisteluhiihdon aina kun olen hiihtänyt 😀

 3. miltsu kirjoitti:

  kannattaa ostaa ne sukset nyt keväällä, saa hyvillä alennuksilla ens talveksi valmiiks 😀 onpahan sit syy hiihdellä kun on välineet. oi rakastan hiihtoa,luisteluhiihtoa varsinkin,vauhdin hurmaa ja sitä kun vedet valuu silmistä ja syke on tapissa ja naurattaa kuin siistiä se on. oivoi 🙂 nyt vaan ei pääse ku en uskalla todellakaan ottaa vauvaa rintareppuun hiihtelemään. ens talvena sit ladulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *