Hae
Mansikkapilvi

TERVEYSVALMENTAJA

2/4 lähiviikonlopuista käyty, puolet siis vielä jäljellä. Viimeisimmän viikonlopun aiheena oli itselle läheisin aihe eli ne elintapasairaudet. Tosin käsittelyssä oli monia muitakin sairauksia, mitkä voivat mahdollisesti vaikuttaa ihmisen liikkumiseen ja ravitsemukseen kuin vain nuo elintapasairaudet. Kaikkeen ei ihminen itse suinkaan voi vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisi ennaltaehkäistä. Tunneilla käytiin läpi tautioppia eri sairauksien pohjalta ja pääosin aihealueet olivatkin tuttuja itselleni. On mukava huomata, että jotain tietää. On myös mukava huomata, että osaa sanoa eri aiheisiin jo omaa näkemystä ja sitä, että mitä se todellisuus on tuolla kentällä.

Esimerkkinä potilasohjaus. Se on äärimmäisen tärkeä osa-alue sairaanhoitajan työssä. Potilaan ohjaaminen lääkkeiden vaikutuksista, sairaudesta itsessään ja elintavoista. Ne kaikki osa-alueet pitäisi hoitajan jota kuinkin osata ohjata potilaalle. Moni varmasti osaakin, mutta kuinka ohjaaminen käytännöstä toteutuu ja onko siihen aikaa? Ei varmasti sillä mittakaavalla kuin pitäisi olla. Ihminen ei voi ottaa kaikkea asiaa kerralla sisäänsä, ainakaan siten, että muistaisi ja ymmärtäisi siitä sitten vielä jotain. Pitäisi pystyä ohjaamaan asia kerrallaan. Kaiken lisäksi ohjaamisen tulisi jatkua sen jälkeen kun potilas kotiutuu esimerkiksi osastojakson jälkeen. Monet kuitenkin tipahtavat ns. oman onnensa nojaan. Terveysvalmentaja voisi auttaa ihmistä vaikka tässä vaiheessa, miten lähteä toteuttamaan sitä arkea ravinnon ja liikunnan puolesta.

Toinen aihealue mitä lähijaksolla käsiteltiin olikin liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö. Sen tulisi olla kiinteämpää ja toisiaan tukevaa. Kuinka monella PT:llä on esimerkiksi käytössään taustajoukoissa lääkäri tai hoitaja keneltä voisi eri tilanteissa kysyä vinkkejä ja apuja, esimerkiksi asiakkaan lääkitykseen liittyen. Mun mielestä olisi loistavaa jos tällaista yhteistyötä tehostettaisiin. Liikuntakeskuksilla voisi olla ns. oma lääkäri jolle voisi erilaisia yleisiä asioita esittää.

Edelleenkin olen aivan super innoissani näistä koulutuspäivistä. Kouluttajat ovat olleet todella ammattitaitoisia joka jaksolla ja selkeästi tietävät mitä puhuvat. Kahdeksan tunnin päivät hurahtavat todella nopeasti ohi. Seuraavan viikonlopun aiheena meillä onkin sitten ravitsemus ja se miten edetä ruokavaliomuutoksessa. Lisäksi tietysti käydään ravitsemusasiaa läpi elintapasairaudet huomioiden.

Olisiko sinulla jotain kysyttävää tästä terveysvalmentaja -koulutuksesta?

2 kommenttia

  1. Ehkätulevash kirjoitti:

    Voisitko tehdä jonkun kattavan postauksen sun ammatista taas lähiaikoina? Kaikki sairaanhoitajajutut kiinnostaa hirveästi! Itse suunnittelen alaa ja uskoisin sopivani alalle hyvin, mutta erityisesti lääkehoito kyllä jännittää. Millaista se on käytännössä? Eikö joissain lääkelaskuissakin voi sattua ihan hirveän helposti virheitä? Miten tämä lääkehoito ja lääkelaskenta käytännössä toteutuu ja onko teillä työpaikoilla jotkut koneet jotka näitä laskuja laskevat/ voi tarkistaa omat laskunsa? Vaikka olen ihan hyvä matikassa niin kyllä mua kuumottaisi hirveästi tuo lääkelaskenta, koska pienikin virhe voi aiheuttaa katastrofaaliset seuraukset. Miten tämä asia siis hoituu siellä sairaalassa? Ihanko oikeasti vaan luotetaan, että kaikki osaa laskea? Ihmiset kuitenkin tekee virheitä ja huolimattomuusvirheitä sattuu. Esim. Jos laitetaan tippumaan potilaalle vaikka jotain oikeasti vahvaa lääkettä, ja sitten mokaa sen määrän kanssa ja sinne tippuukin vaikka aivan liikaa jotain vahvaa lääkettä…

    Toivottavasti ymmärrät mitä haluan tässä sanoa ja mitä tarkoitan. Kiitos sulle vastauksesta jo etukäteen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *