Hae
Mansikkapilvi

7KK JA YÖKASTELU

En olekaan pitkään aikaan päivittänyt Lukan kuulumisia. Poika tosiaan täytti tällä viikolla 7 kuukautta ja kohti murrosikää aletaan menemään kohinalla. Sen kyllä myös huomaa poitsun käytöksestä. Lenkillä joko vedetään ja säntäillään hihnan päässä ihan valtoimenaan tai sitten kuljetaan viisi askelta ja tuijotetaan vaan pelokkaana eteen ja taakse. Olenkin lukenut, että joillain murkkuikäisillä tulee tällainen jännittelyvaihe jossain kohtaa. Ilmeisesti meillä on se nyt.On uskomatonta huomata kuinka suuria eroja koirien välillä voi olla. Laku oppi sisäsiistiksi 4 kuukautisena. Siis täysin sisäsiistiksi. Luka on nyt seitsemän kuukautta ja työpäivät kastellaan ihan huolella vielä ja öisin käydään pissalla 1-2 x JOKA YÖ! Lisäksi illalla vingutaan ulos noin tunnin välein. Eniten kuitenkin ärsyttää tuo yökastelu.

Minä en tiedä, että ollaanko me osittain edesautettu Luka tälle tavalle, että keskellä yötä pääsee pissalle kunhan vain osaa herättää vanhemmat. Toissa yönä meinasi mennä järki siihen, että oikeasti me joudutaan edelleen heräilemään moneen otteeseen öisin koiran takia. Nyt sitten eilen iltana tehtiin sellainen päätös, että annettiin Lukan juoda vielä tuossa 22.00 aikaan ja tämän jälkeen otettiin vesikuppi pois. Luka nimittäin tankkasi aimo annoksen vettä itseensä silloin toissa iltana ja totta kai se tulee yön aikana läpi.Iltatankkauksen jäädessä pois, selvittiin viime yönä yhdellä heräämisellä! 😀 Työvoitto. Tosin heräsin itse unisena panikoimaan kello 03.00, että koira on vietävä ulos, vaikka ei Luka edes pyytänyt minnekään. Pientä stressiä havaittavissa tuosta asiasta. Toisaalta, kyllä sillä pääsääntöisesti aina tulee lirut öisin ulos. Joskus on tosin ollut niitä hetkiä, että tyyppi menee vaan istumaan ja kattelemaan meininkejä takapihalle, tai sitten alkaa kieriskelemään ja piehtaroimaan hangessa. Siinä vaiheessa tiukka komennus takaisin sisään ja jatkamaan unia.Ja sen se kyllä osaa, eli kun ollaan tehty tarpeet, niin hän kipittää kiltisti takaisin makuuhuoneeseen omaan petiin ja käy nukkumaan. Luka ei onneksi jää riekkumaan virkeänä keskellä yötä.

On se vaan silti todettava, että vielä näin 7 kuukauden iässä kun joutuu koiran kanssa heräilemään useaan otteeseen yössä, niin onhan se väsyttävää. Nyt kuitenkin aletaan tekemään duunia sen eteen, että se rakko alkaisi venymään, eikä vettä enää juoda ilta kymmenen jälkeen.

Miten muilla on mennyt koiranpennun kanssa öisin? Herätäänkö teillä, onko yökastelu tuttua? Onko muita vinkkejä sisäsiisteyden opetteluun?

16 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Moikka,
  Kerroinkin aiemmin sulle russelipentumme yöulkoilutuksista ja nyt kun hän on pian 1v, ei enää öisin tarvitse käydä ulkona. Mitä muutoksia ollaan tehty? Luun järsimistä vältetään illalla (lisää vedenjuontia ainakin meillä), vaihdettiin raakajauheliha Mustin ja Mirrin valmisteista ihan kaupan jauhelihaan. Ilta rauhoitetaan eli ei enää leikkimistä, joka lisää vedenjuontia. Jos on virtaa, meillä tehdään nenätyöskentelyä (piilotetaan pilttipurkki, jossa sisällä vanulapussa kanelia ja purkin kannessa reikiä. Sanotan ’Etsi kaneli’ ja herra hajun avulla etsii pilttipurkin. Löytöpalkkiona yksi nappula 😀 Koira on innoissaan ja max neljä etsintäkertaa riittää väsyttämään naperon). Niin ja tosiaan otettiin ulostenäyte, löytyi sieltä joku loinen johon saatiin lääkitys (syö siis muiden ulosteita). Tämän jälkeen loppui yölliset ulkoilutukset kokonaan!

  Tsemppiä vauva-arkeen, tiedän sen heräilytuskan ja väsymyksen <3

 2. Jenni kirjoitti:

  Meillä on kohta 5kk ikäinen beaglen pentu, ja meillä jäi yöllä pissalla käynti pois 1,5kk sitten. Välillä sattuu että pitää yöllä päästä mutta todella harvoin nykyään. Nyt ollaan sitten oltu viikon ajan sisäsiistejä kokonaan. Yöpissaaminen saatiin loppumaan kun yritettiin ensin saada pentu uudestaan nukkuman että unohtaisi pissahädän ja oppi sillä nukkumaan yön kokonaan läpi nykyään.

 3. Tellu kirjoitti:

  Voi pikkukulta, niin suloinen karvakasa ?

 4. Riina kirjoitti:

  Meillä on nyt 12-viikkoinen corgipentu. Yöllä mennään ulos hyvin harvoin, vain jos selkeästi pyytää isolle hädälle. Pissat tulee yöllä paperille.
  Mun ajatus on, että en halua totuttaa pentua siihen, että yölläkin pääsee ulos. Kyllä se pidätyskyky kehittyy vielä jossain vaiheessa sen verran, ettei niitä pissoja enää yöllä tule. Isompaa hätää pidättää jo hienosti yöt ja työpäivät.
  Koirat on kyllä niin yksilöitä tässäkin asiassa, kuten sanoit! Näyttää siltä, että meidän Alman kanssa tämä asia ei aiheuta harmaita hiuksia sillä valtaosa asioista tulee ulos ja joitain pissoja alustalle. Pidätyskyky näyttää lisäksi olevan erittäin hyvä jo nyt. Toisilla koirilla se ottaa vaan enemmän aikaa.

  • Noora kirjoitti:

   Meillä ei tosiaan tehdä paperille enää muulloin kuin työpäivien aikana, ja pari kertaa on mennyt työpäiväkin ilman pissoja 🙂 Toiveena olis vain kokonaiset, katkeamattomat yöunet 😀

 5. Sanna kirjoitti:

  Meidän Springerspanielilla 7v on aina sillointällöin semmosia kotkotuksia, että herra haluaa ulos yöllä.Hän nimittäin osaa aukoa ovia. Joten oven kahvan rimputukseen sitten herätään. Eikun ulos vaan sitten, mutta tästähän tuli tapa ja se sama aika yöllä. Sitten päätettiin , että enää ei öisin tätä palvelua anneta. Parina yönä kokeili ja enää ei edes yritä. Ja tätä on aika ajoin ollut vuosien varrella. Voin sanoa omalta osaltani, että nämä kolme velikultaa osaa kyllä vaatia aina samaan kellon aikaan ruokailut ja ulkoilut, joten ollaankin ”vaihdeltu aikoja” Ärsyttävää , kun kytätään ja vaaditaan?

  • Noora kirjoitti:

   OHO 😀 onneks meillä ei osata aukoa ovia ja toivottavasti ei koskaan opitakaan. 😀

 6. Suuppis kirjoitti:

  Lueppa tarkkaan! Onko pissiä tutkittu wttei ole tulehdusta tai kiteitä? Jos ei näitä niin eturauhanen jos tuoksutkin vie. Viimeisenä ottakaa selvää tarkkaan juomisen määrä päivässä eli tankkaako huvikseen. Meillä oli tätä. Suljimme pois ensin muut ja kun kaikki oli puhdasta niin hyomattiin että tankkasi 3litraa päivässä! Eläinlääkärin sanoin tykkäsi ryyppätä! Tähän on jauhe veteen ettei tankkaa kuin oleellisen jolla meidän vaiva poistui nopeaan. Urokset kypsynee myös hitaammin ja cockerinkin rakko on pieni mutta näitä kannattaa tutkiskella!

  • Noora kirjoitti:

   Luka kyllä juo runsaasti päivän mittaan. Joskus vesikuppi on täytetty pari kolmekin kertaa päivässä. Hajut poikaa vie ulkona kyllä nykyään jo ihan mielin määrin. Nyt ollaan rajattu juomista yötä kohden ja yöherättely on vähentynyt. 🙂

 7. Mk kirjoitti:

  Älä hätäile, meillä opittiin sisäsiistiksi vasta vuotiaana. Vaikka kuinka pihalla rampattiin, niin aina sitä sisälläkin vielä riitti. Siihen asti myös aamuisin sain olla luuttuamassa pissiä, ei osannut silloin vielä edes pyytää pihalle. Nyt koira 1v 5kk ja kaikki tuntuu niin kaukaiselta 😀 Osaa nykyään pyytää pihalle ja pidättää työpäivän ajan. En tiedä miten sitten vaikutti tuo pallien poisto 9kk iässä, se toki vähens merkkailua ja rauhoitti koiraa siltä osin, ettei mennyt ulkona hajuista sekaisin.

  • Noora kirjoitti:

   Meillä onneks osaa pyytää ulos eikä lattioita tarvii luututa kuin työpäivän jälkeen kodinhoitohuoneesta mutta yöheräilyt ja ulkona käyttämiset rassaa 😀 Ei millään jaksais tällaita vuotiaaksi asti 😀

 8. ev kirjoitti:

  Onko teillä paperit (tai mitä ikinä käytättekään pissa-alustana) vielä lattialla? Meillä ei yökastelua ole juurikaan ollut, koska totutettu ihan pienestä pitäen että yöllä nukutaan. Lisäksi kaveri varoitteli itse tehneensä virheen oman koiran ollessa pentu juuri tässä yöpissatuksessa – jälkeenpäin ajateltuna olisi siis jättänyt kokonaan yöpissatukset pois joten osattiin itse välttää tää virhe. MUTTA meillä tosiaan auttoi ihan muutoin tuohon sisälle pissailuun se, että paperit otettiin vain kylmästi pois. Ei vain ollut enää paikka mihin pissata 😀 myös etikan otin tuolloin käyttöön pissakohdille jos sattui käymään vahinko niin hajun sai pois eikä jättänyt ”merkkiä” mihin pissata uusiksi. Meillä asustaa kohta myös 7kk täyttävä narttukoira, joka muutoin on sisäsiisti, mutta ilopissailee edelleen joten kaikki empatiat ja sympatiat sinne! 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Ei oo lattioilla enää mitään. Ainoastaan silloin kun ollaan töissä, niin kodinhoitohuoneen lattialle laitetaan paperi. Muulloin kotona ei ole enää mitään sallittujakaan pissapaikkoja tai alustoja. Eikä vahinkoja sisälle satu. Luka tosiaan herättää öisin kun pissahätä yllättää ja tarpeet tehdään sit ulos. Lattioille hän ei pissaa.

 9. Nea kirjoitti:

  Meillä yökastelusta oli vaikeinta päästä eroon. Vaikka päivisin ei pissoja tullut sisälle, koira saattoi lipitellä vettä puoli yötä ja pissailla sitten neljäkin kertaa. Yöpissailu loppui meillä kun rajoitettiin veden juontia iltaisin sekä rajattiin pennun vakio pissapaikka aidalla niin ettei päässyt pissaamaan juuri siihen kohtaan. Tällä tekniikalla yöpissailu loppui todella nopeasti. Me ei siis missään vaiheessa viety keskellä yötä ulos.

  • Noora kirjoitti:

   Meillä Luka ei siis pissaa sisälle öisin, vaan herättää kyllä meidät kun hätä iskee. Ollaan nyt vajaa viikko menty silleen, että illalla otetaan kymmenen aikaan vesikuppi pois. Yöheräilyt on nyt menny silleen, että aamuyöstä on edelleen pitäny Luka käyttää ulkona. Mut selkeesti parempi näin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *