Hae
Mansikkapilvi

AUTOLLA EUROOPPAAN KOLMEKSI VIIKOKSI

Talvilomalla on ihana haaveilla ja suunnitella jo uusia lomia. Kesäloma minulla osuu tuonne heinä-elokuun vaihteeseen. Viimeksi lomailtiin Sardiniassa. Tästä ja Tästä voit käydä lukemassa mietteitä tuolta reissulta. Vuokrasimme tuolloin Sardiniassa auton lomamme ajaksi ja tuo oli yksi viisaimpia päätöksiä koskaan. Nyt sitten ollaan pikkuhiljaa alettu miettimään, että millaisen lomareissun haluamme toteuttaa tänä kesänä.

Oikeastaan idea alkaa olla jo niin pitkällä, että suunnitelmat ovat hioutuneet jo melko selväksi: Me lähdetään kolmeksi viikoksi autolla Eurooppaan. Tarkemmin ottaen matkan pääkohde on Pohjois-Italia missä on tarkoitus olla useampi päivä, mutta siinä sivussa saadaan nähdä Puola, Itävalta, Tsekit, vähän Saksaa, Unkari. Paluumatka sitten ajetaan Via Balticaa pitkin takaisin, eli paluumatkalla kohdalle osuu myös Liettua, Latvia ja Viro.

Olen selannut nettiä, lukenut blogeja ja vinkkejä tästä aiheesta. Kaikki ketkä ovat lomailleet autolla Euroopassa ovat kertoneet vain hyviä kokemuksia aiheesta. Uskon sen. Se vapaus mikä tulee kun alla on auto ja se, että sua ei sido mitkään aikataulut tai tietyt pakolliset kohteet. Uskon, että meidänkin alustava reittisuunnitelma tulee elämään vielä matkan päällä, mutta se on enemmän kuin sallittua.

Ollaan alustavasti katseltu kaupunkeja missä haluttaisiin pyörähtää tai jopa yöpyä muutama yö. Itävallassa odotan niitä alppikyliä ja huikeita maisemia. Pohjois-Italialta odotan kauniita maisemia ja tunnelmallisia pikkukyliä.

Ensialkuun me ajateltiin lähteä autolla tuota Via Balticaa pitkin kohti Puolaa. Tuo matka Virosta Puolaan on ihmisten kokemusten mukaan kaikkein puuduttavin ja se sisältää kaikkein pisimmät välietapit. Sitten vaihtoehtoja selailemalla mietittiin, että mitä jos otetaankin laivamatka Turusta Saksaan. No se olisi ja on edelleen yksi vaihtoehto. Kolmanneksi vaihtoehdoksi ja joka on ykkösenä tällä hetkellä on laivamatka auton kanssa Tukholmaan ja siitä sitten Malmöön ja sieltä laivalla Saksaan.

Ollaan molemmat enemmän kuin innoissaan tästä reissusta. Oma auto, rutkasti aikaa (vaikkakin tuntuu, että kolme viikkoa on aivan liian vähän tällaiseen Euroopan reissuun), rento mieli ja hyvä seura <3 Ei vitsi. Tulis kesäloma jo! 😀 Me mennään autolla Eurooppaan! Wohouuuu!

Onko mun lukijoissa ketään kenellä on kokemusta matkasta autolla Eurooppaan? Mitä pitää ottaa huomioon? Mitä reittejä suosittelet? Onko jotain nähtävyyksiä mitä ehdottomasti suosittelet? Haluan kuulla kaikki vinkit!

Nää italian vuoristojärvet <3

Kuvat Pixabay

14 kommenttia

 1. Riitta kirjoitti:

  Kroatia on aivan ihana, sinnekin tuosta olisi helppo kurvata. Tulee varmasti ihana reissu!

  • Noora kirjoitti:

   Jep, kroatiaa ois kans autolla varmasti kiva kiertää, jos ois vaan aikaa enemmän 😀

 2. M kirjoitti:

  Kroatialaiset vaan ajaa ihan sekopäisesti 😀 en muista missään ikinä pelänneeni niin paljon liikenteen seassa…

  Mutta asiaan; tuo Tukholma-Malmö väli on myös melko puuduttava ajettava. Pääasiassa pelkkää maantietä (hyväkuntoista tosin). Itse lähtisin tuolla autolla suoraan Saksaan ratkaisulla (vaikka sekin merimatka on ihan älyttömän tylsä). Molemmat reitit olen siis käynyt useampaan kertaan 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Okei, meinattiin jäädä yöksi tukholma-malmö välille sillä laiva on illalla kuuden aikaan tukholmassa joten ihan malmöön saakka ei sillon enää jakseta ajaa.

   Osaatko antaa muita vinkkejä kun suunnataan tonne keski-eurooppaan; mitä välttää ja mitä huomioida? 🙂

 3. Jenni kirjoitti:

  Samaa mieltä edellisen kanssa, se E4 Tukholmasta Malmöön on kovin tylsät 600km.

  Keski-Euroopan maissa tarvii huomioida erilaiset tietullit ja vinjetit ym. Italiassa osa moottoriteistä on maksullisia. Moottoritielle noustessa saat tietulliasemalta parkkilipun kaltaisen tiketin. Kun poistut moottoritieltä, ojennat sen tiketin kassalle johon maksat tietullin. Maksun määrä riippuu ainakin ajetun matkan pituudesta. Saksassa kaupungin keskustoissa ajamiseen tarvii ostaa ympäristötarra. Tarkempaa tietoa löytyy mm. Karavaanareiden sivuilta. Itävallassa puolestaan tarvii olla vinjetti jos moottoriteillä ajaa. Sen vinjetin saa ostettua huoltoasemilta.

  En tiedä meneekö Slovenia miten pahasti alustavan reittisuunnitelman ulkopuolelle, mutta voin kyllä lämpimästi suositella. Triglavin kansallispuisto, Ljubljana ja etenkin Skocjanin luolat on mun mielestä kaikki käymisen arvoisia.

  https://www.karavaanarit.fi/leirintamatkailu/leirinta-ulkomailla/ymparistomerkit-ja-tiemaksut/paastotarra-saksassa/

  • Noora kirjoitti:

   Joo, mä luulen, että sellaista nautinnollista reittiä suomesta tuonne saksaan tai muualle keski-eurooppaan ei ole. Ruotsin reitti valittiin sen takia, että sen reitin avulla päästäisiin nopeiten tsekkeihin. Saa ny nähä mihin tää tästä vielä muotoutuu. 🙂

   Kiitti noista vinkeistä, tulee tarpeeseen!

 4. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Otatteko koiran messiin? 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Koiruli ei lähde mukaan. Periaatteessa vois, mutta kun on eka kokemus meillekin niin jos tulee jotain hässäkkää, niin ei haluta koiraa mukaan. Ehkä joskus 😉

 5. M kirjoitti:

  Voi apua, kirjotin kommentin ja se meni taivaan tuuliin, joten tässä homma tiivistettynä uudelle 😀

  Ruotsinreitti= Tylsä, vertaa hintoja lautta+bensa+siltatullit vs. via Baltika vs. Tarjous Finnlines.

  Saksa =
  Autossa pitää olla kaikille heijastinliivit (ei mikään vitsi, ne puetaan kun autosta noustaan esim motarilla pois sen rikkouduttua)
  Rettungsgasse motarilla: Vasemmalla olevat vasempaan reunaan, oikeas kaistat oikeaan, esteetön kulku hätäajoneuvoille
  Autoon aina vähintään vettä: Saksassa on suhteellisen usein Vollsperrejä, ja ne voi kestää 4-5h. Ikävää, jos +30 ja ei varjoa ja ilman vettä. Ja sieltä ei oikeesti pääse mihinkään. (Pätkä onnettomuuskohdan ja viimeisen liittymän välissä).

  Itavalta: Vinjetti halpa ja helppo, ei kannata stressata. Liian lyhyestä turvavälistä saa sakkoja, ihan oikeesti. Niillä on tähän mittaussysteemit.

  Italia: Tietulleihin saa kulumaan rahaa hävyttömät määrät (motarit)! Vieressä menee usein alkupäreinen tie, vie hiukan enemmän aikaa, mutta näkee paljon enemmän, eikä maksa mitään! Pohjois-Italia todella miellyttävä ajaa 🙂

  Google-Maps Rocks noin yleisesti. Vuoristossa yms maaseudulla reittivalinnat saattavat olla mielenkiintoisia, mutta kaikesta on selvitty. Erityisesti rokkaa uudelleen reititys, pesee kyllä kaikki navit aina! Koska ruuhkia nyt vaan on aina. Kun ootte noin kolmen viikon reissulla, kannattaa oikeesti miettiä, että aina pe ootte jossain kohteessa, samoin su. Ne vaan on ne pahimmat ruuhkapäivät ja hermot kiristyy ihan turhaan 🙂

  • Noora kirjoitti:

   Hei, kiitos pitkästä viestistä!

   Me ajateltiin mennä silleen, että laivalla tosiaan tukholmaan ja siitä lähdetään suoraan sinne malmöön ajamaan, mutta pysähdyttäisiin yöksi noin puolessa välissä matkaa. Sit aamulla jatkettaisiin kohti malmöä ja sitten päivällä laivaan. Mun mies olevinaan laski, että halvemmaksi ehkä tulisi näin ja lähinnä säästettäisiin aikaa, koska haluttaisiin mennessä vaan mahdollisimman nopeasti tuonne tsekkien korkeudelle ja siitä alaspäin sitten.

   Sulta tuli hyviä vinkkejä, kiitos näistä 🙂

   • Jake kirjoitti:

    Jos aikaa/ rahaa tahtoo säästää, niin kyllä tuo Via Baltica kuitenkin… Aamulautalla yli ja jos ei paljoa tarvitse pysähdellä niin tarvittaessa olette iltamyöhällä jo Puolassa, tai sitten yksi yö Liettua ( esim. Kaunas ) ja seuraava Puolassa… Turku-Tukholma kustantaa selkeästi enemmän kuin hki-Tallinna, lisäksi laivalla aina kuluu johonkin rahaa. Ruotsi ajopätkä se vasta puuduttavaa onkin 🙁 Ja yöpyminen Ruotsissa kustantaa Baltiaa/ Puolaa enemmän… Lautta Mälmö-Saksa ( ei koettu )mutta maksanee sekin 😉 Tuo, että puhutaan tylsästä Viro-Puola reitistä kummastuttaa hitusen. Viro- ( Latvia )- ( Liettua)- Puola, Puola toki isohko maa ja peltoja riittää katseltavaksi, mutta maana Puola yllätti positiivisesti, koska ennakkoajatukset Puolasta jotain ei oikein mitään…Baltian maat taas tuttuja kaikki puuterihiekkaisten uimarantojen vuoksi….
    Mitä reittiä sitten menettekään, niin iloa ja rentoa mieltä 🙂
    Ps. Reissaamme liki aina elukoiden kanssa ja autona farmari+ 4 henkilöä, ilmastointi pauhaa ja 1,5-2 tunnin välein jaloittelutaukoja.

 6. Sari kirjoitti:

  Vuonna 2010 menimme autolla Italiaan Toscanaan Via Baltican kautta. Reissu kesti juuri tuon 3 viikkoa, Italiassa olimme 9 päivää. Menomatkalla yövyimme Parnussa, Pohjois Puolassa, Tsekeissä, Itävallassa, Italiassa Venice ja 9 vrk samassa paikassa Monzonessa. Tulomatkalla Gardajärven ohi, Itävalta Innsbruck ja yövyimme Etelä Saksassa, Puolassa ja Tallinnassa. Meillä oli etukäteen varattu vain lauttamatka ja Italian majoitus. Muut majoitukset varasimme aina edellisestä paikasta ja reitti kulki majoituksen mukaan. Pohjois Puola on todella kaunista seutua, siellä kannattaa ehdottomasti yöpyä. Tsekissä oli kielimuuri, ja saatiin tietullisakot, koska huoltoasemalla eivät osanneet englantia, emmekä saaneet tietullimaksu tarraa ostettua. Mutta äärettömän kaunis maa ?Itävallassa kannattaa olla useampi yö, mahtavat maisemat. Puola on puuduttava ajaa ja vaikka tie on merkattu karttaan, niin sitä ei välttämättä ole koskaan siihen rakennettu, joten joutuu hieman soveltamaan joten karttakirja on hyvä olla matkassa. Meillä oli tuolloin 5 ja 8 vuotiaat lapset mukana ja tavallisella farmariautolla matkattiin. Yksi parhaista reissuista ikinä ❤️ Jälleen ollaan suunnittelemassa reissua Eurooppaan autolla. Ei ensi, mutta seuraavana kesänä. Hyvää matkaa ja teille on tulossa ihan varmasti huippu reissu ?

  • Noora kirjoitti:

   Voi ei! Oliko kalliit sakot? 😀 Pitääkin alkaa opettelemaan jotain perusfraaseja eri kielillä 😀 Vitsin näitten teidän kommenttien takia odotan reissua entistä enemmän <3

 7. H kirjoitti:

  Hei, me olemme ajaneet Tanskan kautta Itävältaan asti, kahden pienen lapsen kanssa. Me menimme Viking Cracellä Turusta Tukholmaan. Yö laivalla ja aamulla aikaiseen Tukholmassa. Tukholmasta Mälmöön ajoi nopeasti, melkein koko matka ohistuskaistaa. Me tykättiin ajaa Ruotsin läpi. Saksassa liikenne tökki. Lyhyeenkin siirtymiseen saattoi mennä useampi tunti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *