Hae
Mansikkapilvi

TYTTÖJEN JUTTUJA

Ihanaa viikon alkua blogin lukijat! Vitsi miten hieno sää taas kerran. Fiilis on ihan huippu. Tällä kertaa ajattelin kirjoitella vähän erilaisista tyttöjen jutuista täällä blogissa. Mun mielestä (olen siis aika vanhanaikainen näissä hommissa) miehen tehtävä on hoitaa autojutut perheessä. Meillä siis mies on hoitanut aikalailla kaikki autoon liittyvät huoltojutut sun muut, kiitos siitä hänelle. On kuitenkin yksi homma minkä minä voin tehdä autoihin liittyen ja voinkin ottaa sen ihan omalle vastuulle, ilomielin!

Tää asia on nimittäin renkaiden vaihto autoon. Mä olen nyt kaksi kertaa hoitanut tämän homman meillä ja hitsi se on helppoa. Ei tarvitse liata käsiä ollenkaan, siis tosi helppoa ja yksinkertaista. Tänä keväänä, kuten viimekin keväänä minä varasin netistä ajan Muuramen Rengaspisteeseen renkaiden vaihtoa varten. Ostimme viime vuonna uudet kesärenkaat ja sama homma oli edessä tänä keväänäkin, sillä vuoden aikana meillä vaihtui auto.

Viime vuonna otin siipimiehen mukaan, koska en ole koskaan ennen joutunut tällaisia autohommia tekemään, mutta nyt olin jo kokenut konkari ja uskalsin lähteä tähän hommaan ihan yksin. Tosiaan, viime vuonna sain niin hyvää palvelua tästä firmasta joten päätin turvautua tuttuun ja turvalliseen tälläkin kertaa. Nyt tuntuu olevan renkaidenvaihtoaika kuumimillaan, sen verran täydeltä näyttää ajanvarauskalenteri heidän sivuillaan. Aikoja saa kyllä kuitenkin ihan jopa samalle päivälle, jos vain haluaa.

Mä menin tänään heti aamusta Rengaspisteelle ja luovutin autonavaimet Vesalle. Vesa on hauska mies ja hänen kanssaan voi jutustella niitä näitä samalla kun ammattilaiset vaihtaa kesärenkaat sun autoon. Jos maistuu munkkikahvit, niin Vesa tarjoaa nekin kaupanpäälle.

Mutta miksi ostaa uudet renkaat autoon?

Kun ihmisiltä kysyy, että mikä on tärkein ominaisuus renkaissa yleisin vastaus on varmaankin turvallisuus. No mikä tekee renkaista turvallisen? Yksi asia on ainakin renkaiden urasyvyys. Urasyvyyttä kannattaa tarkkailla ja renkaat kannattaa ehdottomasti vaihtaa uusiin kun urasyvyys kuluu liian pieneksi.

Kaikki ohjaus-, jarrutus- ja kiihdytysvoimat ajoneuvon ja tienpinnan välillä välittyvät renkaan kautta. Renkaat ovat autosi aktiivisin turvavaruste – vain neljä kämmenen kokoista alaa pitää autosi tiellä ja sinut autosi hallitsijana.  Renkaan turvallisuusrooli korostuu erityisesti vaativissa ja nopeasti muuttuvissa olosuhteissa: jäällä ja lumella, märällä tienpinnalla, yllättävissä tilanteissa. Riittävä kulutuspinta ja oikeat rengaspaineet ovat renkaan toimivuuden kannalta elintärkeitä asioita. Kun rengas kuluu, sen märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät ja onnettomuusriski kasvaa. Vajaapaineisilla renkailla auton hallinta ääritilanteissa vaikeutuu, ohjauksen puoltaminen lisääntyy ja rengas saattaa rikkoutua. Lähde.

Itse ainakin pelkään liikenteessä kesäisin vesiliirtoa kaikista eniten. Siihen jos joutuu niin harvoin pystyy tekemään itse mitään, vaan auton kuski muuttuu myös matkustajaksi. Maantienopeuksissa tuo vesiliirtoon joutuminen voi olla kohtalokasta. Nyt voinkin itse taas turvallisin mielin renkaiden puolesta ajella tämän kesän. Plus onhan meillä tulossa loppukesästä se Euroopan autoloma, joten renkaat oli syytä pistää kuntoon ihan sitäkin silmällä pitäen.

Mikä on riittävä urasyvyys?

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Talvirenkailla vastaava urasyvyys on talvirengaspakon eli 1.12 – 28.2 välisenä aikana 3,0 mm.

Kesärenkaat

On huomattava, että kesärenkaan kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenee merkittävästi jo paljon aikaisemmin kuin renkaat ovat kuluneet lain sallimaan minimiin. Yleistäen voidaankin sanoa, että 4 mm urasyvyys on maantienopeuksilla eräänlainen kriittinen piste, jonka alapuolella renkaan turvallisuus sadekelillä heikkenee jyrkästi. Emme voi kuitenkaan aina valita keliä, jolla ajamme ja kaatosade voi yllättää milloin tahansa. Rengasala suositteleekin turvallisuuden nimissä vaihtamaan 4 mm urasyvyyteen kuluneet kesärenkaat uusiin. Lähde.

Vesa tarjoaa Muuramen rengaspisteessä munkkikahvien lisäksi Mansikkapilvi blogin lukijoille oman alennuksen koskien uusia kesärenkaita. Kun ostat uudet kesärenkaat, saat 30€ alennusta ja tämän lisäksi saat renkaiden alle laiton ilmaiseksi, kun mainitset kassalla koodin Mansikkapilvi.

Tästä pääset hinnastoon.

Eikun siis uusia kesärenkaita vaihtamaan! Kuka muuten teillä hoitaa autoon liittyvät huollot ja korjaukset?

Yksi kommentti

  1. Riksu kirjoitti:

    Miun mies on tähän saakka tehnyt lähes kaikki renkaiden vaihdosta huoltojuttuihin. Tosin itse on toki pitäny kustantaa varaosat mitä on autoon tarvinnu vaihtaa. Asiaanhan saattaa vaikuttaa, että mies autoalan ammattilaisia ;D
    Tosin viime viikolla ostin täysin uuden auton niin määräaikaishuollot tulee tehdä siellä mistä ostin itse auton ja näin ollen auton takuu säilyy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *