Hae
Mansikkapilvi

RAPORTTILAPPU

Vappu on ohitse, luojan kiitos ja normaaliin arkeen palattu. Tosin arki täällä on tällä hetkellä kaukana arjesta. Kiitos vuorotyön ja arkipyhien, tuli tähän työvuorolistaan muutama ylimääräinen vapaa ja sen ansiosta vietän nyt viikon vapaata. Sehän on kuin ylimääräinen loma. Lauantaista lauantaihin olen vapaalla. Aika ihanaa! Tällainen vapaapätkä tulikin oman jaksamisen kannalta parhaaseen saumaan. Meillä on menty viikon verran jälleen pätkäunilla, sillä Luka sairastui (kuinka tuttu lause jo tämä). Tyyppi sai jostain hirmuisen ripuli-oksennustaudin. Varmaankin syönyt ulkona lenkillä jotain huomaamatta. Yöt läpeensä juoksutettiin koiraa ulkona, oltiin yhteydessä eläinlääkäriin ja lääkittiin ja pidettiin poikaa ilman ruokaa kaksi vuorokautta. Tämän jälkeen saatiin taudista niskalenkkiote ja oireilu alkoi vähentymään. Nyt ollaan saatu jo antaa pieniä annoksia helposti sulavaa ruokaa useita kertoja päivässä. Onneksi, sillä kun Luka oli syömättä oli oma syöminenkin aika hankalaa. Toinen heikkona ja nälissään tuijottaa vieressä, kun itse vedät ruokaa hyvällä ruokahalulla. Me sitten alettiin syömään piilossa! 😀

Vapaiden ansiosta saan treenattua ja nukuttua taas itseni elävien kirjoihin. Ihanaa!

Tällä kertaa ajattelin bloggailla taas työjuttuja, elikkäs jos ammattitekstit ei ole sun juttu, niin voit siirtyä suoraan tekstin loppuun tsekkaamaan sieltä löytyvät tarjoukset, etenkin Jyväskylässä asuville tyypeille!

Tiedän, että mun lukijoissa on paljon sairaanhoitajaopiskelijoita. En muista ainakaan omilta opiskeluajoilta sitä, että koulussa olisi käyty millään tavalla läpi, että mitä siihen joka työvuoron vaihteessa itselle kirjoitettavaan raporttilappuun tulisi kirjata. Toki, jokainen hoitaja päättää itse mitä siihen kirjaa, mutta itse olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä, että siitä lapusta pitää löytyä tärkeimmät perussairaudet, miksi on tullut sairaalaan, tämän hetkinen hoito ja iv. / sc. lääkitykset ja hoidonrajaukset ja tärkeimmät allergiat. Eli periaatteessa jos potilaan tila romahtaisi, tulisi akuuttitilanne ja joutuisit hälyttämään paikalle vaikka elvytysryhmän, pyrin siihen, että tuon raporttilapun avulla pystyn antamaan raportin lääkärille. Siinä vaiheessa ei ole yleensä aikaa mennä koneelta tarkistamaan tietoja. Lisäksi pystyn tarkistamaan lapustani sen, että millä tavalla potilas pystyy liikkumaan. Usein potilaat sanovat, että autatko hänet ylös vuoteesta, lähden vessaan. Jos näen potilaan ensimmäistä kertaa, epäilen aina potilaan liikkumiskykyä, jos nyt en selkeästi näe, että hän on omatoiminen. Monet potilaat ovat sekavia / muistamattomia ja saattavat luullakin, että liikkuminen onnistuu. Todellisuudessa se voi olla sitä, että eihän ne jalat kannakkaan juuri sillä hetkellä.

Seuraavat potilaskeissit raporttilapuissa on täysin fiktiivisiä, mutta varmasti tällaisia potilaita monet hoitajat hoitaa päivittäin töissään.

Yleisilme raporttilapusta. Elikkäs ensiksi merkkaan potilaan vuodepaikan ja nimen, iän ja sen mahdollisen hoidonrajauksen. Tässä tapauksessa on kyse 7 huoneen potilaista. Seiska huoneen ekalla paikalla, eli yleensä huoneeseen mentäessä ensimmäinen potilas vasemmalla. Hän on Makke Mirkkunen 74 vuotias ja hänellä on elvytyskielto. Seiska huoneen kakkospaikalla, eli eka paikkalaisen vieressä on sitten Pasi Puukko, 49 vuotias mies. Huoneen kolmannella paikalla on Mauno Mato, 89 vuotias mies.

Tämän jälkeen kirjaan raporttilappuun jokaisen potilaan perussairaudet, jotka voivat vaikuttaa hoitopäätöksiin ja on muutenkin hyvä tietää. Sitten kirjaan tulosyyn ja nykyhetken. Käytän lyhenteitä jotka ymmärrän itse, sehän se on tärkeintä, että osaat itse lukea omaa raporttilappuasi.

Makkella on siis keuhkoahtaumatauti ja keuhkokuume. Happisaturaatio on ollut matala alkuvaiheessa huoneilmaa hengittäessä, mutta pienellä lisähapella arvo on korjaantunut. Hänelle on aloitettu antibioottihoito suonensisäisesti. Lääkkeen perään kirjaan lääkityksen antoajat. Ympyröin aina ne ajat jotka osuu minun vuorooni. Jos potilaalla on hoitoon liittyviä tarvittavia lääkkeitä, kirjaan myös ne ylös.

Kakkospaikalla huoneessa oli sitten Pasi.

Pasi on omatoiminen perusterve mies, jolla on ollut epäselvää lämpöilyä ja hengenahdistusta. Virtsantulo on vähentynyt ja munuaisarvo on noussut. Keuhkokuva on tullessa lausuttu siistiksi. Pasin tilanne on vielä epäselvä ja hoito on varmaankin tällä hetkellä oireenmukaista, kunhan saadaan tietää mikä Pasia vaivaa. Pasin kohdalla virtsaa varmaankin myös mitattaisiin, että tiedetään minkä verran virtsaa oikeasti erittyy.

Mauno Mato oli huoneen ikkunapaikalla. Maunolla on jonkin verran perussairauksia ja aika paljon jo ikääkin. Mitään hoidonrajauksia ei Maunolle ole kuitenkaan tehty, eli hänellä on aktiivinen hoitolinja. Mauno asuu omatoimisesti kotihoidon turvin kotona. Mauno oli löydetty kotihoidon toimesta kotoa lattialta sekavana. Veriarvojen perusteella hän oli maannut lattialla jonkin aikaa jo, epäily vuorokaudesta. Ct oli siisti, joten mitään aivoperäistä ei ole sattunut. Mauno oli kuumeillut tullessa ja hän oli alkuvaiheessa otettu hoitoon teho-osastolle. Veriviljelyistä oli löytynyt bakteeri ja siihen oli aloitettu antibiootti suonensisäisesti. Mauno hoidetaan vuoteeseen ja hänet syötetään. Hänellä on kestokatetri ja lisähappi menee 3L/minuutissa. Maunolla on kakkostyypin diabetes, joten häneltä kontrolloidaan myös verensokereita.

Näillä tiedoilla pärjään potilaiden kanssa työvuoron ajan. Näyttääkö sinun raporttilappu suunnilleen tältä, kirjaatko vielä jotain tietoja itsellesi ylös vai kirjaatko edes näin paljon?

Ja sitten niitä tarjouksia Offerillalta Jyväskylään!

Silmien laserleikkaus Ruoholahden Terveystalossa nyt huikeaan tarjoushintaan 1999€ (arvo 3025€) Silmien laserleikkaus sopii lähes kaikille likinäöstä, kaukonäöstä tai hajataitteisuudesta kärsiville. Myös ikänäköä voidaan tietyin rajoituksin korjata laserleikkauksella. Toimenpide on turvallinen ja kivuton tapa päästä eroon silmälaseista.

Kaikille hoitajille aina tarpeellinen hieronta. Pidetäänhän huoli myös itsestämme! 60 minuutin hieronta Jyväskylässä nyt vain 25€ (arvo 43€).

Fresh Up-kasvohoito Jyväskylässä 22€ (arvo 45€). Fresh Up -kasvohoito kirkastaa ja kosteuttaa ihoasi ihanasti! Hoidossa käytetään laadukkaita, luonnonmukaisia ja ihoa tasapainottavia tuotteita, jotka antavat ihosi hengittää. Fresh Up -kasvohoito sisältää ihon kunnon kartoituksen, pintapuhdistuksen, kuorinnan, naamion ja loppuvoiteen. Kasvohoito sopii loistavasti myös miehille sekä kaikille ihotyypeille, kuten herkkäihoisille.

Ihanaa Keskiviikkoa!

6 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Minä en kirjaa hirveästi käsin mitään. Meillä on käytössä Nettimemo, jossa näkyy sisällä olevat potilaat (nimi, ikä, hoitodiagnoosi, ruokavalio, tutkimukset, potilaan erityisongelmat.) Siihen kirjaan lähinnä nuolilla vointia tai laitan huutomerkkejä, jolla merkkaan tärkeät asiat. Vaihtuvuus on sen verran suurta, etten kyllä muistaisi tai tunnistaisi potilaita ilman tuota memoa.

  • Noora kirjoitti:

   Vitsit, kuulostaapa kätevälle systeemille! 🙂 Hoitajat varmaan päivittää niitä tietoja sit siihen?

   • Tiina kirjoitti:

    Juu, aktiivisesti päivitetään. Viimeistään ennen vuoron vaihtoa.
    Kansliassa meillä on sähköinen huoneentaulu näkymä, mistä nopsaa voi tarkistaa mm. Ravinnottaolot, missä potilas on, kotiin lähtijät, kellään on eristys, dnar yms.

 2. Suvi kirjoitti:

  Meillä tulostetaan aina potilaslista missä jo valmiina tulosyy,perussairaudet, liikkuminen , hoidonrajaukset yms muut tärkeät asiat mitä sullakin tossa käsinkirjotettuna. Sitten vielä raportilla käsinkirjaan jos edellisenvuoron aikana on ollut jotain extraa. Tämä ihan kätevä syystemi niin ei tarvitse käsinkirjata 😀

 3. JMK kirjoitti:

  Katsoin ensin, että mun raporttilapusta kuva. 😀 Meillä koneelta potilaslista jossa huone ja vuode merkattu, siihen sitten merkinnät. Sama kaava tosiaan: perussairaudet, os.tulosyy, miten liikkuu+syö, DNR jos on ja jne.. Sitten siihen lappuun tulee lisää kirjauksia pitkin päivää: kierrolta merkintöjä, mittauksien tuloksia, muuta muistettavaa potilaisiin liittyen. Melkoinen näky se lappu on vuoron lopussa. 😀

 4. Jenna kirjoitti:

  Aikalailla samoin opiskelijana kirjaan. Siihen sitten teen lisähuomioita, havaintoja jne. mitä päivänaikana tulee. Samaan lappuun sitten tulee vielä johonkin sivuun pois tieltä jokin asia josta kysyä kun tulee sopiva hetki. Aika täynnä se lappu on vuoronlopussa. Lopuksi sitten laitan omaan muistivihkoon ylös jonkin mahd. sairauden jne. mistä selvittää myöhemmin lisää, koska ei ole tuttu asia. Viimeisenä se lappu menee sitten tuhottaviin papereihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *