Hae
Mansikkapilvi

MILLAINEN ON HYVÄ PT?

Siinäpä vasta kysymys. On olemassa todella hyviä personal trainereita ja sitten on olemassa todella huonoja. En tiedä onko tähän kysymykseen edes yksiselitteistä vastausta. Tiedän vain, että personal trainereitä on monen eri tasoisia ja heidän osaamistaso heittelee valtavasti. Kun etsii itselleen traineria, olisi äärettömän tärkeää löytää ammattitaitoinen PT, mutta myös lisäksi sellainen, jonka kanssa tulee juttuun.

Perusasioita joita PT:tä valitessa kannattaa ottaa huomioon on ihan suoraan katsoa sitä CV:tä, eli osaamistasoa + ja taustoja. Ihan kuten mihin tahansa työhön halutaan ammatillisesti pätevä tyyppi. Ei riitä se, että on itse harrastanut aina liikuntaa, vaan on tärkeää myös opiskella sitä. Ei riitä se, että PT on käynyt jonkun viikonloppuvalmennuskurssin, vaan asioihin olisi hyvä perehtyä syvemmin. Terveys ja liikunta on monialaisia aiheita, eikä osaamista varmasti koskaan voi olla liikaa. Tarkista siis minälaisia koulutuksia PT on mahdollisesti käynyt.

Hyvällä PT:llä on kokemusta, koulutusta, osaamista ja ymmärrystä. Ymmärrystä siitä, että kaikki me ei toimita samalla tavalla, vaikka tavallaan meidän pitäisi toimia, koska ihmisen elimistö ja järjestelmät on luotu toimimaan tietyllä tavalla. Silti meissä ihmisissä on eroja. Kaikki ei tavoittele kisalavoille nousemista, vaikka PT:n palkkaisivatkin. PT:n ei tarvitse olla hyökkäävä ja piiskaava. Toisaalta itse vaadin ainakin PT:ltä myös sellaista kuria ja myös sitä piiskaa. Haluan, että se PT on se, joka vaatii multa ne viimeiset toistot, joihin en itse enää usko. PT:n pitää siis myös osata lukea ihmisiä.

Mulla on ollut oman historiani aikana kaksi eri traineria. Molemmat osaavia, asioihin perehtyneitä ammattilaisia. Molempien metodit oli kuitenkin hyvin erilaiset, silti tykkäsin molempien tyylistä valmentaa ja ohjata.

Olen itse nähnyt saleilla todella paljon erilaisia valmentajia. Osasta huokuu hyvin hyvin kauaksi se, että tiedetään vain se yksi tyyli tehdä asioita ja sitä samaa metodia tuputetaan kaikille asiakkaille, riippumatta siitä mikä tämän valmennettavan osaamistaso tai agenda on. Ei ole pitkä aika kun näin salilla tällaisen valmentajan. Asiakas oli keski-ikäinen ja näin ulkopuolisen silmin tuntematta tarkemmin, aiemmin selkeästikin jotain liikuntaa harrastanut nainen. PT kävi asiakkaansa kanssa läpi saliohjelmaa. Liikkeet käytiin pintapuolisesti läpi. Lähinnä käytiin ne laitteet läpi, että asiakas sitten tietää, mitä laitetta treeniohjelmassa tarkoitetaan.

Eräässäkin laitteessa asiakas oli väärällä tavalla, tai siten, että laitteen tuki tuli asiakasta aivan väärään kohtaan. PT ei kuitenkaan korjannut asentoa toisenlaiseksi. Tämän jälkeen he menivät smithiin. Monen ensikertalaisen kauhistus. Tässä kokeiltiin kulmasoutua tangolla. Asiakkaan asento oli hukassa. Lähellä ei ollut peiliä, mistä asiakas olisi voinut tarkistaa asentonsa, eikä sitä asentoa ja tekniikkaa käyty peilin edessä läpi ihan irtotangolla, että asiakas saisi tunteen miltä oikean liikeradan pitäisi kropassa tuntua. PT yritti neuvoa korjaamaan asentoa, mutta ei. Mulla kävi mielessä, että jos tältä naiselta olisi kysynyt tuon valmennuskerran jälkeen, että osaako hän nyt lähteä omatoimisesti  tekemään tuota treeniä minkä kävivät läpi, niin mikä olisi ollut rehellinen vastaus.

PT saattaa olla itse ties kuin kova treenaamaan ja salihistoriaa saattaa olla vaikka millä mitalla, mutta se ei todellakaan silti tarkoita sitä, että sen osaamisen pystyisi siirtämään toisille.

Eli kun olet valitsemassa itsellesi personal traineria, niin mieti ensiksi itse, mitä haluat PT:ltä. Sen jälkeen käy läpi historiaa ja tarkista CV. Tapaa tämä PT kasvotusten ja kuuntele, osuuko ajatukset yhteen sun kanssa. Kysele vähän, että minkälaisista valmennettavista PT itse on kiinnostunut. Terveysvalmentaja ei välttämättä omaa taitoja esimerkiksi kisavalmentamiseen ja päinvastoin.

Olisi kiva kuulla millaisia ominaisuuksia naiset arvostaa ja mitä miehet arvostaa hyvässä personal trainerissa?

2 kommenttia

 1. siru kirjoitti:

  Millon teet sen postauksen siitä peruuntuneesta kesälomamatkasta? Sitä on monesti kysytty jo mutta ei oo vieläkään kuulunut.

 2. Annika kirjoitti:

  Ihanat nuo vipan kuvan housut, mistä ne on? 🙂

  Mun mielestä PT:ssä on tärkeää just sen koulutuksen ja taustan lisäksi se yleinen olemus. PT:n ei tarvitse olla tiukassa tikissä vaan enemmänkin se hyvinvointi ja tietämys kumpuaa ihan muista asioista kun siitä ”kisakireestä kunnosta” tai valtavista maveraudoista.

  Mulla itsellä oli joskus PT, joka sanoi suoraan näin: ”kyseenalaistaakin saa, mutta ei kannata.” Eli siinä oli selkeästi ego PT:tä isompi…. Ja sitten tehtiin tiettyjä asioita vaan koska se arnold olympian voittajakin teki näin. Ei näin! Nykyään tuollainen egoasia onkin mun mielestä yksi PT:n pahimpia ominaisuuksia. Aina saa mun mielestä kyseenalaistaa, PT:n pitää vaan osata vastata ja perustella. 🙂 Ja pitää osata nimenomaan perustella kaikki sekin miksi jotain asiaa tehdään eikä vaan sanoa, että koska Maija Maailmanmestarikin teki näin.

  Terkuin,
  PT itsekin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *