Hae
Mansikkapilvi

AIKUISENA OPISKELEMAAN – MITEN KÄY TYÖN?

Sain mielenkiintoisen kysymyksen edelliseen kirjoitukseeni joka käsitteli yamk – opintoja. Kysymyksessä pohdittiin sitä, että miten itse olen sumplinut työkuviot opintojen oheen. Niin, töissähän tässä pitää ohessa käydä. Itse ajattelin aluksi, että kävisin töissä ihan normaalisti opintojeni ohessa, siis silleen, että tekisin työtä ihan kokoaikaisesti. Nyt kuitenkin kun on päässyt maistamaan tätä opiskelijan elämää ja nähnyt näitä tehtäviä mitä opintoihin kuuluu, päätin, että vähennän työtunteja vuodenvaihteen jälkeen. Vuodenvaihteeseen asti teen ihan täysi aikaisesti töitä.

Tehtäviä nimittäin riittää ja niihin pitää oikeasti paneutua ajan kanssa. Osa tehtävistä on hyvinkin laajoja, osa pienempiä, mutta niitä on sitten enemmän. Tämän lisäksi opinnäytetyötä pitää tehdä samanaikaisesti ja jos hyvin käy, niin ensi keväänä päästään kunnolla vauhtiin myös sen kanssa.

Tuli fiilis, että jos jatkan kokoaikaisesti töissä tulen palamaan loppuun pian, joten tässä välissä on hyvä kuunnella omia fiiliksiä ja toimia niiden mukaisesti. Kyllähän se toki palkassa näkyy, kun vähennän töitäni, mutta sekin on vain väliaikaista. Onneksi on mies, joka tukee mua tämän asian kanssa 100%:sti.

Työnantaja on myös hyvin kannustava opiskelujen suhteen ja tulee kyllä vastaan näissä työajan vähennyksissä. Eli sen puolesta tässä ei ole ollenkaan ongelmaa. Suurin ongelma on oman pään sisällä, eli miten sopeudun elämään pienemmän tilipussin kanssa 😀 Mutta sillä rahalla sitä on elettävä mitä on milloinkin käytettävissä. Ei ne tulot vaan ne menot.

Mut tärkeintä on kuitenkin se, että mä jaksan. Tässä ei todellakaan ole tarkoitus ajaa itseään loppuun. Opiskeluiden ohessa on myös tarkoitus, että koulun ja työn lisäksi aikaa jää muuhunkin elämään. Tasapainon löytäminen tässäkin tilanteessa on se tärkein asia. <3

Minkälaisia ratkaisuja muut aikuisena koulun penkille lähteneet on tehneet?

5 kommenttia

 1. Henna kirjoitti:

  Hei! Muista että voit hakea soviteltua aikuiskoulutustukea, jos ehdot täyttyvät!

 2. Emma kirjoitti:

  Aloitin itse yamk opiskelut terveysalalla Turussa nyt syksyllä. Ja heti tuli selväksi ettei työssäkäynti täysiaikaisesti ole mahdollista. Tällä viikolla oli ensimmäinen 4 päiväinen työviikko, ja tällä aikataululla jatkan tammikuuhun, jonka jälkeen jään opintovapaalle aikuiskoulutustuen turvin. Pienensimme asuntolaina erää kahdeksi vuodeksi niin että vain mies maksaa lainaa ja minä elän sillä pienemmällä palkalla (ja helmikuusta alkaen tuella) aika kivuttomasti.

 3. Mimmi kirjoitti:

  Itse tein YAMK opintoja th/sh-pohjalta kun lapset olivat 1-ja 2,5-vuotiaita koulun alkaessa. Molemmat olimme kolmivuorotöissä vuotta myöhemmin ja koulupäivät otin palkattomina. Lopulta sain tehtyä kaiken muun paitsi opinnäytetyön, jonka tein työpaikalleni, määräajassa. Oppari ”seisoi”lähes 6 kk kunnes otin kesän opintovapaata ja tein sen loppuun. Valmistuin siis n.2,5 vuodessa.

 4. Anneli kirjoitti:

  Hei.
  Onko tuohon YAMK- hakuun minkälaiset hakukriteerit? 3 vuoden työkokemus, mutta onko edeltävän AMK-tutkinnon opparin arvosanalla merkitystä?

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   No ei ainakaan täällä jamkissa vaadittu muuta kuin tuo työkokemus. Sit oli pääsykokeet tietenkin. Opparin arvosanalla ei merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *