Hae
Mansikkapilvi

BUDAPEST – MIHIN MENNÄ JA MITÄ NÄHDÄ? + 30 KUVAA

Tähän postaukseen ajattelin koostaa paikat mitä itse suosittelen, jos olet suuntaamassa reissuun Budapestiin. Mielestäni Budapest sopii parhaiten viikonloppuloma kohteeksi. Itse en välttämättä siellä viikkoa jaksaisi olla. Tai en tiedä sitten kesäaikaan, silloin varmasti moni paikka herää ihan uudella tavalla henkiin.

Olen itse siis käynyt Budapestissa nyt kaksi kertaa ja toisella kerralla käydessä uutta nähtävää ja koettavaa oli edelleen paljon. Tässä postauksessa siis kaikki helmet kerättynä yhteen.

Margitin saari

Tältä saarelta löytyy nähtävää ja koettavaa todella paljon, vaikka matkustaisit Budapestiin syksyllä tai alkutalvesta, tai oikeastaan mihin vuodenaikaan vain. Saari on yleinen virkistymispaikka paikallisille ihmisille ja turisteille saarella on paljon historiallista nähtävää. Siellä on mm. kirkon rauniot ja Budapestin vanhin kirkon kello, joka on säilynyt siellä hyvin piilotettuna. Saarella on myös uimala ja uimahalli. Lisäksi tästä saaresta löytyy kaksi hotellia, joiden yhteydessä pääsee kylpemään kuumissa lähteissä.

Saaren ympäri kiertää myös juoksurata, eli jos tykkäät käydä urheilemassa loman aikana, niin täällä se kannattaa tehdä upeissa Tonavan maisemissa. Saaren alkupäästä voit vuokrata poljettavia 2-6 hengen pyöriä tai sitten sähköisiä versioita näistä pyöristä. Me vuokrattiin neljän hengen kärry puoleksi tunniksi ja ehdittiin kruisailla saarella noin puoleen väliin saakka, kunnes oli jo tultava takaisin palautuspisteeseen. Pyörän vuokraaja nimittäin sanoi, että jos ei olla tasan puolen tunnin päästä takaisin aloituspaikassa, pyörän tehot sammuu siellä missä sitten ikinä ollaankaan. Pyöriä oli kalliimpia ja halvempia ja niitä sai vuokrata haluamalleen ajalle. Suosittelen tätä!

Kalastajanlinnake

Tämä paikka on käytävä läpi, jos käy Budapestissa. Itseasiassa itse en käynyt täällä kun kävin täällä ensimmäistä kertaa. Tämä paikka oli mennyt ihan ohi, mutta nyt tuo on korjattu ja Kalastajanlinnaketta on käyty ihailemassa. Paikka on kaunis ja täältä näkee, kuten monestakin mainitsemastani kohteesta, melkein koko Pestin kaupunginosan.

Gellertinvuori

Tätä vuorta ei voi olla huomaamatta jos löytää tiensä Tonavan varteen. Vuori sijaitsee Budan puolella ja se kohoaa 140 metrin korkeuteen. Suosittelen kapuamaan vuoren huipulle jalkaisin. Matkalla huipulle reitiltä löytyy useampikin paikka ottaa valokuvia. Vuoren laella on muutama hieno patsas ja koko kaupungin parhaimmat näköalat. Miinuksena vuorenlaella oli nappipeliä pelaava muutaman miehen jengi, jotka olivat huijareita. Älä siis osallistu mihinkään peleihin, vaikka tuntuu, että tiedät tuloksen.

Parlamenttitalo

Tämä rakennus on etenkin iltavalaistuksessaan vertaansa vailla oleva taideteos. Tätä paikkaa kannattaa ihailla läheltä ja vähän kauempaa, itseasiassa joen toiselta puolelta sen hienous pääsee oikeuksiinsa parhaiten. Parlamenttitalo on siis Pestin puolella ihan Tonavan rannalla, ja sitä kannattaa mennä katsomaan illalla Budan puolelta Tonavan rannalta.

Matiaksen kirkko

Olen ihastunut erilaisiin kirkkoihin. Ne on entisaikaan rakennettu niin hienoiksi, että niitä haluaa vain ihailla suu auki, että miten ihmeessä tähän on joskus vuonna 100 pystytty, esimerkkinä Duomo Milanossa. Matiaksen kirkko on myös hieno ja se löytyy ihan Kalastajanlinnakkeen vierestä. Se on avattu 1200-luvulla. Kirkko oli alunalkujaan katolinen, mutta se muutettiin sittemmin 1500-luvulla moskeijaksi, kun Turkkilaiset valloittivat Budapestin. Jos sisällä haluaa vierailla, joutuu sinne pulittamaan muutaman euron sisäänpääsymaksun. Me käytiin sisällä, kyllähän se on hieno sisältäkin, kuten odottaa saattaa. Kirkon kellotorniinkin olisi ollut mahdollisuus mennä, mutta tyydyttiin ihailemaan kirkkoa jalat maassa. Jumalanpalvelusten aikaan sinne pääsee ilmaiseksi sisälle, ja joskus sunnuntaisin siellä voi ihailla kuoron laulua ilmaiseksi.

Budan linnavuori

Gellertinvuoren ja Kalastajanlinnakkeen väliin jää Budan linnavuori. Linnavuori on alueeltaan laaja ja se pitää sisällään ison palatsin ja suuren linnakkeen, nimensä mukaisesti. Alueella voi viettää pidempiäkin aikoja, sillä siellä on paljon kahviloita ja ravintoloita, jotka on siellä turisteja varten. Tänne päästäkseen joutuu myös kiipeämään, mutta on myös toinen vaihtoehto, sellaiset mäkihissit. Niihin oli vaan hirvittävä jono, joten me käytettiin ihan omia jalkoja.

Jokin kylpylä

Budapest on tunnettu kylpylöistään ja niistä kuumavesialtaista. Sanotaankin, että jos käyt Budapestissa ja et vieraile kylpylässä, on se sama jos käyt Pariisissa, etkä käy katsomassa Eiffel-tornia. Me ei tällä reissulla käyty missään kylpylässä, mutta edellisen kerran käytiin. Muista ottaa mukaan oma pyyhe 🙂 Kylpylöiden altaiden vesi nousee siis noista kuumista lähteistä, joita kaupungista löytyykin yli sata! Altaiden vesi on jopa +40 asteista, joten ainakin tällainen kuten itse olen, eli vilukissa, nauttii jo näissä lämmöissä.

New York Cafe

Jos tykkää pienistä utuisista kahviloista, kannattaa varautua siihen, että tämä ei ole sellainen, mutta silti ihan kokeiltava juttu! Tämä kahvila on valtava, hieno ja loistelias. Kahvila on taideteos ja elämys jo itsessään ja sanotaankin, että se on maailman hienoin kahvila. Hintatasoltaan tämä kahvila poikkeaa Budapestin muista kahviloista jonkin verran, sillä New York Cafe ei ole edullinen. Toisaalta hintatasoa miettiessä, voi Suomen kahviloissa joutua pulittamaan samanlaisia summia, eli Suomalaiselle kävijälle tämä kahvila ei varmasti ole mitenkään erityisen kallis edes. Kahvilassa soi pianomusiikki livenä ja nyt tällä kertaa kun kävimme kahvilassa, oli siellä esiintymässä kolmen miehen rytmiorkesteri. Jos menet kahvilaan, muista jäädä odottamaan aulaan pöytiin ohjausta.

Holokaustin muistokeskus

Tämä museo ja muistopaikka oli ensimmäinen itselleni joka käsitteli juutalaisten kansanmurhaa. Tähän museoon ei kannata mennä jos on todella herkkä. Museon seinillä oli paljon kuvia kuolleista, nälkiintyneistä ja omaa kuolemaansa odottavista juutalaisista. Vaikuttavat videot ja muut materiaalit veti aika hiljaiseksi. Loppupuolella museota pääsee myös piipahtamaan synagogassa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Tämän jälkeen vaan jää miettimään, että kuinka ahdistava paikka Auschwitz sitten on? Museon ulkoseiniin on kiinnitetty nimikyltti jokaisen juutalais-Unkarilaisen kuolleen muistoksi. Niitä kylttejä on paljon, surullisen paljon.

Tällaisia paikkoja minä nostaisin esille Budapestista. Onko paikka tuttu sinulle?

Yksi kommentti

  1. . kirjoitti:

    Budan linnavuorelle on myös liukuportaat jota pitkin pääsee ylöspäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *