Hae
Mansikkapilvi

JOS SAIRASTUISIT VAKAVASTI, HALUAISITKO TIETÄÄ SIITÄ ETUKÄTEEN?

Ammattini kautta näen paljon vakavia sairauksia. Yhtenä päivänä ihminen on täysin terve ja toisena päivänä hän sairastaa parantumatonta syöpää. Sairaanhoitaja ammattini kautta olen väkisinkin joutunut miettimään myös omaa terveyttä ja tulevaisuutta. Työssä tulee vastaan niin raskaita juttuja, että väkisin tulee mietittyä asioita siltä kantilta, että mitä jos itse olisin tuossa tilanteessa.

Olen myös huomannut sen, että miten monella eri tavalla ihmiset suhtautuvat ja reagoivat tällaisessa tilanteessa. Osa haluaa puhua asiasta kaikkien kanssa, osa taas ei puhu kenellekään, ei edes omaisilleen. Hoitajana joudun sivusta seuraamaan kun omaiset tulevat vierailulle ja he esittävät ihmetteleviä kysymyksiä epäselvien oireiden takia. Potilas ja hoitohenkilökunta tietää kyllä mikä ongelman ydin on, mutta omaisille sitä ei kerrota. Nämä on hankalia tilanteita. Yleensä hoitajana yritän rohkaista potilasta puhumaan edes läheisilleen. Puhuminen auttaa, vaikka se vaikeaa voi ollakin.

Kuten sanoin, tämän ammatin vuoksi on joutunut miettimään paljon myös omaa terveyttään. Tieto lisää tuskaa – sanonta ei ole tuulesta temmattu. Kun tietää miten paljon erilaisia sairauksia on olemassa, sitä vain odottaa, että mikä osuu omalle kohdalle. Huomaan aina ajattelevani pahinta, jos kroppani oireilee jollain tapaa. Heitän vitsillä, se on varmaan syöpää. Tämä ammatti on aikamoinen mindfuck. Tuskin muut ammatit, kuin terveydenhuoltoalan, luo tällaisia ajatuksia työntekijän mieleen.

Älkääkä käsittäkö nyt väärin. En jatkuvasti pohdi sitä, että milloin sairastun syöpään tai johonkin muuhun tautiin. Nuo ajatukset tulevat vain esiin tietyissä tilanteissa.

Otsikon kysymykseen palatakseni, tahtoisinko tietää, jos tulevaisuudessa sairastuisin johonkin vakavaan tautiin? Hankala kysymys. Jos en tietäisi, eläisin ehkä normaalia elämää siihen saakka kunnes saisin tiedon sairastumisesta. En stressaisi tai valvoisi öitäni ja miettisi mahdollista kuolemaa.

Toisaalta jos tietäisin, tauti voitaisiin havaita aikaisessa vaiheessa, jolloin sille voitaisiin tehdä jotain mahdollisimman pian. Esimerkkinä nämä naiset, jotka kantavat tiettyä geeniä, joka altistaa rintasyövälle. Monet heistä poistattaa rintansa ennaltaehkäisevässä mielessä. Jos tietäisin etukäteen, eläisinkö silloin enemmän tässä hetkessä vai uskaltaisinko elää ollenkaan?

Haluaisitteko te tietää nyt, jos sairastuisitte tulevaisuudessa johonkin vakavaan sairauteen?

Kuva: Unsplash.com

Yksi kommentti

  1. Tommi Hartikainen kirjoitti:

    En haluaisi tietää ja murehtia sairautta etukäteen.
    Itse menin 2015 työpaikkalääkärille valittamaan pitkää ja pahaa yskääni, hän otti verikokeet ja lähetti sairaalaan. Siellä kerrottiin että minulla on leukemia, siinä taistelussa meni 3.5vuotta ennen kuin sain terveen paperit. Nyt olen uudelleen koulutukseen menossa koska en leukemian hoidon ja oheis sairastelun jälkeen kykene entisiin hommiin. Tämä on ollut varsinkin henkisesti raskas reissu ja tulee varmaan olemaan vielä pitkään.
    Mutta minun tapauksessa mikään vertaistukiryhmä ei tuntunut mielekkäälle mutta saatoin sitten jutella sairaalamatkoilla vaikka taxikuskin kanssa ja sillä tavalla jutella ja puhua asioista.
    Mutta tosiaan en tahdo tietää uusiiko tauti joskus vai itkeekö joku toinen, haluan nyt elää tätä hetkeä ja arvostaa terveyttä, sen kun voi menettää aivan yllättäen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *