Hae
Mansikkapilvi

KUN JOHTAJAT SOKEUTUVAT

Kukaan meistä tuskin on jättänyt huomioimatta uutisointia tästä yksityisestä hoitokodista, joka suljettiin vakavien puutteiden vuoksi. Vakavat puutteet koskivat riittämätöntä hoitohenkilökuntaa ja sitä kautta vaille hoitoa jääviä vanhuksia ja hoivayksikön muita asukkaita.

Uutinen ei tavallaan yllätä minua ollenkaan. Olen tässä työurani aikana törmännyt muutamiin epäkohtiin ja negatiivisiin asenteisiin, mitä hoitajilla on ollut potilasta tai ylipäätään tätä työtä kohtaan. Olen kauhistellut sitä, miten jotkut voi ajatella tai tehdä noin. Missä vaiheessa laput tulevat silmille ja sokeudutaan sille, että miksi tätä työtä oikein tehdään. Yleensä nämä ketkä asialle sokeutuvat on esimiehiä tai muita johtajia. Silmissä alkaa pyörimään vain euron kuvat ja mitä enemmän viivan alle jää, sitä onnistuneempi fiilis, mutta kenen kustannuksella tätä tehdään? Ihmisten.

Yleensä vielä vanhusten, jotka ovat jo oman elämäntyönsä täällä meidän hyväksi tehneet. Sitten heidät palkitaan näin, että edes hoitokotien hoitajilla ei ole heille aikaa. He eivät saa välttämättä edes päivittäistä välttämätöntä hoitoa, koska ei ole aikaa. Hoitajien täytyy tehdä vain se pakollinen, eli jakaa ehkä lääkkeet, antaa ruoka heille ketkä eivät pysty itse syömään, ja tämäkin kaikki tapahtuu kovalla kiireellä ja huolimattomasti. Kaiken lisäksi hoitajien niskaan kaatuu myös ne muut hommat, kuten ruoan jakaminen ja mahdollisesti pyykkäys.

Kun yksi paikka jää kiinni tällaisesta toiminnasta, luuletteko, että se on ainut paikka tässä maassa jossa näitä ongelmia on? Ei todellakaan ole. Samanlaista on monissa muissakin paikoissa, eikä kaikki palveluntarjoajat varmastikaan ole yksityisiä. Myös kunnallisissa hoitolaitoksissa on samanlaisia ongelmia.

Sitä vain miettii näissä tilanteissa, että usein moni näistä johtajista on itsekin olleet niitä rivityöntekijöitä, joskus. Missä vaiheessa urallaan he sitten unohtavat sen, että miksi tätä työtä tehdään. Ajatukset näillä entisillä rivihoitajilla kääntyy ajan mittaan enemmän siihen budjettiin ja siihen, että mistä pystytään säästämään ja kuinka paljon. Todella surullista.

Haluaisivatko nämä hoitokotien johtajat, että heidän omat vanhempansa olisivat näissä tällaisissa laitoksissa asukkaina? Tuskin.

Kuvat Unsplash.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *