Hae
Mansikkapilvi

SAIRAANHOITAJA SAIRASLOMALLA

Käsi ylös kuka meistä hoitajista on ollut joskus kipeänä tai puolikuntoisena töissä? Osastolla on kiirettä ja paljon potilaita. Ennen työvuoroa tulee olo, että pakko raahautua töihin, koska en voi jättää muita pulaan sen vuoksi, että olen itse sairas, eihän minulla ole edes kuumetta. Toisaalta tiedät myös, että olet kipeä ja sinun kuuluisi olla sairaslomalla.

Sairaslomalle jäädään vasta siinä vaiheessa kun on kunnolla kuumetta tai toinen jalka poikki. Tällainen on varmaan normaali ajattelumalli monelle meistä hoitajista. Miksi se on niin hankalaa jäädä sairaslomalle? Miksi sairaslomalla tuntuu omatunto kolkuttavan, vaikka tiedät ihan hyvin, että olet oikeasti kipeä. Samaan hengenvetoon kuitenkin tuumaat, että kyllähän minä töitä pystyisin tekemään.

Oletteko koskaan miettineet, että miksi ne taudit leviää niin laajasti ja ihan epidemioina? Siksi koska ihmiset tartuttaa toisiaan. Koska ihmiset liikkuvat töissä ja muissa paikoissa kipeänä, eivätkä sairasta rauhassa kotonaan. Se, että voi jäädä sairaslomalle kotiin ei vaadi automaattisesti sitä kuumetta, vaikka niin monet ajattelee.

Kun niiskutat, aivastat tai yskit töissä, pisarat lentelee ja taudit leviää. Koskettelet ovenkahvoja, näppäimistöjä sun muuta ja sinun jälkeesi siihen tulee joku toinen.

Onpa joskus potilaskin tähän puuttunut töissä ollessani. En itse ollut kipeä, mutta potilas toi ilmi sen, että ”miksi te hoitotyöntekijät ja muut tulette kipeänä töihin? Ettekö ymmärrä, että sairastatte, tai ainakin altistatte meidät muut samalla. Me potilaat olemme jo valmiiksi sairaita koska olemme ylipäätään sairaalassa. Meidän vastustuskykymme on heikentynyt.”

Tämä potilas oli aamulla huomannut, että labrahoitaja oli ollut todella kipeä ja räkäinen, mennessään ottamaan näytteitä potilaasta. Lääkärinkierrolla taas itse lääkäri oli yskinyt melkein koko kierron ajan. Potilas ihmetteli, että miten tällainen on ok sairaalassa?

Eikä siellä ole pelkästään ne potilaat ketkä voi saada hoitajilta taudin. Siellä on myös ne kollegat, jotka voi sairastua sun röhimisen tai aivastelun vuoksi. Kaiken kukkuraksi, kun työskentelet sairaana, sun tauti todennäköisesti pitkittyy.

Niin, mitä mieltä te olette? Pitääkö olla kuumetta, että voi jäädä sairaslomalle flunssan takia? Riittääkö sairasloman syyksi se, että aivastelet, niistät räkää, yskit jatkuvasti tai muutoin tunnet selkeästi olevasi kipeä? Pitääkö sairaslomalla tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että on sairaslomalla?

Näitä ajatuksia minulle on herännyt tässä kun itse olen nyt ollut sairaana. Minulla on ollut jäätävä yskä jo toista viikkoa. Joudun valvomaan öisin, koska yskä pitää minut hereillä. Hetken itse yskä näytti jo rauhoittuvan, mutta sitten minulle nousi kuume. Nyt olen lämpöillyt, mutta yskä on palannut taas kaveriksi. Koen, että jos en voi puhua muutamaa lausetta enempää ilman, että tikahdun yskään, en ole tällöin työkuntoinen.

Oletko sinä hoitaja kuka uskaltaa jäädä sairaslomalle vai oletko hoitaja kuka tartuttaa muita?

8 kommenttia

 1. Nina kirjoitti:

  Sh itsekkin ja kyllä, ilman kuumettakin oon jääny pois jos olo on kamala. Oon kasvanu tähän ajattelumalliin kylläkin vasta ajan kanssa kun olen alkanut ajatella juuri niitä potilaita ja kollegoita.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Niin, me naiset ja varmaan miehetkin ollaan niin tarmokkaita ja yritetään repiä itsestämme kaikki irti. Ei vaan välttämättä tajuta sitä, että jos nyt ei haluta huolehtia itsestämme, niin tosiaan sairastutamme pahimmillaan muita.

 2. Anni kirjoitti:

  Olen aivan samaa mieltä ja tämä pätee myös muihinkin työpaikkoihin! Näen aina punaista kun työkaveri niiskuttaa ja räkii vieressä… Tällä viikolla kollega kertoo olevansa flunssassa ja sen jälkeen tarttui mun hiireen näyttääkseen jotain! Todella ajattelematonta muita kohtaan.

 3. Sisko kirjoitti:

  Jepp. Viimeviikolla se flunnsanen räkätauti iski mullekki. Mutta sitkeesti olin töissä. Kuumetta ei nostanut mutta omatunto ei antanut jäädä saikulle. Ajattelin että noh kohta oon viikon vapailla ni saan levätä. Viime vklp jo ajaminen oli vähän hankalaa joten siksikin olisi pitäny jäädä kotiin.
  Sunnuntaina toisen kunnan avaimia palauttaessa toimistolle sain työkaverilta kyseenalaisen katseen kun se kysyi oonko kipee? Ja vastasin myöntävästi. Mutta samaan aikaan toinen työkaveri pohti että ”tuleehan kiva maanantai kun kaksi on saikulla”.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Hei Sisko,

   huomaatko juuri tuon yleisen ajattelumallin, olet kipeänä tai puolikuntoisena ensiksi töissä JA vasta sitten saat levätä. Sen ei pitäisi mennä noin, sillä juuri silloin sinä tartutat muita ja omakin sairastaminen todennäköisesti pitenee. Miksi pitää olla sitkeästi töissä? Eikö oma kroppa ansaitse lepoa edes sairaana? 😉

 4. Sisar valkoinen kirjoitti:

  Itse vanhainkodilla töissä. Tottakai omaisetkin tuo tauteja. Mutta meillä pomo kyllä passittaa tooodella herkästi kotiin ja flunssaa. Sanonut myös että jos alkaa työ uuvuttaa liika nii myöntää saikkua 3 pvä vapaiden yhteyteen. Ja myöntää tarpeen mukaan lyhyempää työaikaa 🙂

 5. Jenna kirjoitti:

  Mä oon kyllä ollut aika surutta saikulla jos oon ollut kipeä niin että sairastutan muut varmasti. Tk:hon mennessä on pari kertaa tullut kyseistävä katse kunnes työpaikka kysytty, sen jälkeen se lappu on ollut aika nopeaan kourassa.
  Parisen kuukautta sitten mulla lähti ääni melkein kokonaan, mutta ei mitään muuta oiretta. Ekana tuli töihin mennessä kommentti et jos oot räkänen ni lähe heti kotiin. 😀 Meillä kyllä jo työkaverit pitää huolen et kipeänä ei olla töissä. Noh, tuon kyseisen työpäivän olin mahdollisimman vähän ihmiskontaktissa. Ihan hyvä, pari päivää myöhemmin nousi kuume jonka jälkeen flunssa kesti pari viikkoa ja ääni oli poissa kolmisen viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *