Hae
Mansikkapilvi

UUSIA NÄKÖKULMIA

Tällä kertaa blogissa käsitellään jälleen lukijoiden toivomaa aihetta. On tosi kiva, kun te laitatte mulle tänne blogiin ja instaan rohkeasti toiveita, mistä te tykkäätte lukea. Ykköstoiveita on ollut jo pitkään treenaaminen, vuorotyö ja muu elämä ja opinnot. Tällä kertaa valitsin aiheekseni sairaanhoitajan työn ja näyttöön perustuvan hoitotyön.

Eli teille, ketkä osuitte blogiini vasta nyt ekaa kertaa, olen siis sairaanhoitaja, työskennellyt viisi vuotta näissä hommissa ja nyt viime syksynä pääsin Jyväskylässä ylempään ammattikorkeakouluun opiskelemaan kliiniseksi asiantuntijaksi. Opiskelemaan pääseminen on kyllä ollut itselleni taas suuri unelmien täyttymys.

Silloin kun itse opiskelin sairaanhoitajaksi, näyttöön perustuvaa hoitotyötä yritettiin tuoda meille esille jonkin verran. Opiskeluvaiheessa tuo jäi kuitenkin ainakin multa vähän pimentoon ja hyvin kaukaiseksi asiaksi, että mitä sillä oikeasti tarkoitetaan. Nyt muutaman vuoden työkokemuksella ja uusien opintojen myötä asia on alkanut selkenemään minullekin.

Meidän ala, eli terveydenhoito, on alana sellainen, että asioiden pitäisi pääsääntöisesti joka kohdassa perustua johonkin tutkittuun tietoon. Asioita ei tehdä sairaaloiden osastolla sillä ajatuksella, että kun musta tuntuu, että tää kannattaa tehdä näin. Haavan hoito tai vaikka käsien desinfiointi on näyttöön perustuvaa. Eli pitää olla selkeästi näyttöä siitä, että tietyllä tavalla toimien saadaan suurin hyöty potilaalle turvallisesti. Esimerkiksi haavan hoito, kun hoidat haavan näin ja näillä välineillä, saadaan haava paranemaan nopeammin tai esimerkkinä se kun hierot käsidesiä 30 sekuntia käsiin, näyttö osoittaa sen, että bakteerit kuolevat käsistä eivätkä näin ollen leviä. Näyttö osoittaa myös sen, että 10 sekuntia ei riitä.

Näyttöön perustuvassa hoitotyössä toki otetaan huomioon myös se koettu kokemus asiasta. Ei asioita tehdä pelkästään siten, miten tutkimustieto sen osoittaa olevan järkevää, vaan myös potilaan ja esimerkiksi hoitohenkilökunnan kokemuksia kuunnellaan myös. Näyttöön perustuvalla hoitotyöllä pyritään myös yhtenäistämään käytänteitä. Kuinka moni on huomannut, että joitain asioita tehdään eri osastoilla tai eri terveydenhuollon pisteissä aivan eri tavalla? Minä ainakin.

Kun asioita tehdään tietyllä tavalla, tutkittuun näyttöön perustuen, taataan se, että hoitotyö on laadukasta eikä pohjaudu esimerkiksi yhden ihmisen mielipiteeseen. Asioita ei tehdä sen takia tietyllä tavalla, koska joku osastonhoitaja nyt haluaa asian tehtävän näin. Jos näin tapahtuu, häneltä voi kysyä, että mihin tämä tyyli tehdä asiat näin perustuu?

Meidän ala elää jatkuvassa muutoksessa, eikä siinä muutosten keskellä meinaa aina itsekään pysyä kärryillä. Siltikin aina pitää muistaa se, että me ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Meidän pitää taata heille laadukasta, yhtenevää ja ennen kaikkea turvallista hoitoa, joka perustuu tutkittuun näyttöön. Asiat mitkä perustuu tutkittuun näyttöön, ei ole mitään ydinfysiikkaa vaan kuten jo sanoin, ihan perus käsien desinfiointikin pohjautuu tähän. Eli se näyttöön perustuva hoitotyö on koko ajan läsnä meidän työssä.

Sairaanhoitajapäivät

Jos olet menossa (todellakin kannattaa mennä) Sairaanhoitajapäiville 21.3-22.3 Helsinkiin, niin tuolla on molempina päivinä luentosarjat, jotka käsittelee näyttöön perustuvaa toimintaa. Sairaanhoitajapäivät ovat todella antoisat ja siellä on ihan todella mielenkiintoisia luentoja AINA! Olen siellä itse kerran käynyt ja menisin mielelläni tänäkin vuonna, mutta en pääse paikalle. Esimerkiksi perjantaina on luento salissa kaksi, näyttöön perustuvan toiminnan kehittämisen tiimoilta aiheena äkillisesti kuolleen henkilön omaisten tukeminen. Tästä aiheesta tuli myös hoitosuositus viime vuoden puolella ja jos olisin itse paikalla, niin kävisin ainakin tämän kuuntelemassa. Tästä pääset katsomaan koko ohjelman. Kannattaa kysyä vaikka esimieheltä, että olisiko mahdollista päästä tähän koulutukseen.

Tapahtuma tarjoaa lisäksi inspiroivia puheenvuoroja, taitoratoja, demoja, case-esimerkkejä ja paneelikeskustelun, jonka aiheena on: Jaksaa, jaksaa! Vaan entä, jos ei jaksakaan? Kuuleeko kukaan? Sairaanhoitajan hätähuuto. Resurssipula ja jatkuvat muutokset uuvuttavat kovimmankin ammattilaisen. Mikä avuksi?

Mutta summa summarum; eli ei se näyttöön perustuva hoitotyö ole mitään rakettitiedettä. Se on läsnä meidän jokapäiväisessä työssä. Silti sitä omaa työnkuvaa kannattaa pohtia, tehdäänkö me tällä osastolla asiat pohjautuen johonkin tutkittuun tietoon.

Hotuksen sivuilta löydät paljon mielenkiintoista sisältöä, mutta käy kurkkaamassa ainakin tämä: KLIK.

Oletko sinä huomannut työssäsi mitä näyttöön perustuvaa toimintaa teidän osastolla tapahtuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *