Hae
Mansikkapilvi

FERRITIINI LÄHES NOLLASSA

Kuten kerroin teille aiemmin, niin kävin tässä dieetin aloituksen vuoksi verikokeissa. Otatin itsestäni Puhti.fi liikkujan terveyspaketin, joka on suunnattu naisille. Verikoepaketti sisältää yhteensä 35 eri tutkimusta. Itseäni eniten kiinnostavat labrat on kolesterolit, maksa-arvo (joka on joskus ollut koholla) ja vitamiinit. Niinhän sitä usein sanotaan, että suutarin lapsella ei ole kenkiä ja tässä tapauksessa voisi sanoa, että monetkaan hoitajat eli itse mukaan lukien, ei ehkä niin huolehdi esimerkiksi omista kolesteroliarvoista.

*sisältää kaupallisia linkkejä

Olen kuullut ja lukenut todella paljon juttuja siitä, miten Suomalaisilla D-vitamiini arvot on alakanttiset, etenkin talviaikaan. Niinhän siinä kävi, että kuulun itse samaan sakkiin. Mun D-vitamiini arvo oli 60,7, kun alaviiteraja on 75. Ei sinällään vielä mitenkään hälyttävän alhaalla, mutta mun mielestä liian alhaalla kuitenkin.

Nyt aloitinkin samantien tankkaamaan D-vitamiinia. Tunnen talvella sen, että kun auringonvalo luontaisesti Suomesta vähenee, alkaa kaamos tehdä tehtävänsä. Mä olen entistä väsyneempi talvella. Suomen D-vitamiini ohjeistukset määristä per vuorokausi on melko matalat siihen tarpeeseen nähden, ja monet lääkärit ovatkin sanoneet, että Suomalainen aikuinen voi hyvinkin ottaa enemmän D-vitamiinia. Onneksi kohta on kesä ja aurinko alkaa näkymään, niin sitten D-vitamiinia tulee saaduksi luontaisesti.

Paljon puhuttu ferritiini

Tämän lisäksi Suomessa kiistellään ferritiini-arvoista. Ne on nykyään muotihömpötystä, joskus se muotihömpötys taisi olla kilpirauhas-arvot.

Se mikä mua ihmetyttää tässä ”muotihömpötyksessä” on se, että jos kyseinen arvo ei kerro joidenkin lääkäreiden mielestä mistään mitään, niin miksi kyseistä mittausta sitten otetaan ihmisiltä. Miksi on haluttu luoda tutkimus, joka kertoo tämän tuloksen, joka ei kerro mitään ja mihin ei tarvitse reagoida, oli se arvo sitten mitä tahansa? Miksi on luotu viitearvot ja miksi arvoa, joka ei ole viitearvoissa, ei tarvitse hoitaa?

Multa ei varmaan koskaan ole mitattu ferritiini-arvoa. Se on verestä mitattava arvo, joka kertoo elimistön rautavarastojen tilanteen. Raudan määrä elimistössä vaikuttaa esimerkiksi henkilön vireystilaan ja raudanpuutos voi oireilla esimerkiksi väysymyksenä, ahdistuneisuutena, stressinä tai erilaisina kiputiloina. Tämän lisäksi korkea syke, hengästyminen ja hiustenlähtö, voi joskus johtua matalista ferritiiniarvoista. Myös huimaus ja toistuvat päänsäryt voivat selittyä ferritiinin mataluudella.

Se mikä yleistä väsymystä voi hyvinkin, D-vitamiini-arvojen, lisäksi selittää mun kohdalla on myös se, että mun ferritiini-arvo oli 22! Viitearvoina pidetään vähän paikkakunnasta riippuen 30-150.

Monet lääkärit eivät usko ollenkaan tähän, että raudanpuute olisi todellinen, jollei hemoglobiini ole myös matala. Tosiasiassa, hemoglobiini on tavallaan erillinen asia kuin rautavarastot ja raudanpuutetta on, jos arvo menee alle 30. Osa ihmisistä saa oireita jo siinä vaiheessa kun ferrit-arvo on 50 tai alle. Koska rautavarastot ehtyvät pikkuhiljaa, ihminen yleensä sopeutuu oireisiin, eikä oireisiin välttämättä kiinnitä huomiota koska niihin oireisiin tottuu. Tässä aiheesta on hyvä artikkeli: KLIK.

Korjattu termi raudanpuuteanemia.

Seuraavat ruoka-aineet sisältävät runsaasti rautaa:

 • Liha, kana ja kananmuna
 • Vihreälehtiset hedelmät
 • Kaakaojauhe
 • Suklaa
 • Kaura
 • Murot
 • Idut
 • Pavut
 • Tofu
 • Pähkinät
 • Kurpitsa
 • Maksa
 • Nilviäiset ja äyriäiset

Lihaa mä syön joka päivä. Suklaatakin on tullut popsittua ja pähkinöitäkin menee. Eli periaatteessa rautaa pitäisi olla riittävästi. PAITSI, jos C-vitamiinia ei saa riittävästi, niin tällöin rauta ei välttämättä imeydy kunnolla. Tosiaan, rauta tarvitsee C-vitamiinia imeytyäkseen. Siinä mulla voi olla se ongelma. Tämän lisäksi rautavarastoja kuluttaa naisilta runsaat kuukautiset, jotka mulla on ollu aina. Tämän lisäksi liikunta ja raskaus kuluttaa rautaa elimistöstä.

Se mitä mä aion nyt tehdä on, että mä varaan ajan työterveyslääkärille. Mä käyn kuulemassa siellä sen, että miten tää on höpöhöpö-juttuja, mutta haluan tehdä tän nyt oikein. Mä aion aloittaa suun kautta otettavan rautakuurin ja sitten mä käyn kontrolloimassa arvot uudelleen kesän jälkeen.

Uskon siihen, että jos mun arvot on matalat, niin ei se ainakaan haittaa tee (jos mä vaan siedän rautavalmistetta), että otan vähän rautaa ja kokeilen korjata sillä tätä mun väsymystä. Se auttaa tai sitten ei auta.

Muuten mun labrat oli kunnossa. Rasva-arvot oli ok, tosin hyvää kolesterolia aion hankkia enemmän, eli tulen kiinnittämään omaan rasvan saantiin huomiota, etenkin siihen laatuun.

Jos sinäkin haluat mittauttaa arvosi, niin käy ihmeessä tutustumassa Puhti.fi paketteihin, joita on useita erilaisia täällä.

Sen sijaan täällä voit itse valita haluamasi verikokeet, eli sun ei tarvitse ottaa kokonaista pakettia, vaan voit myös ottaa ihan yksittäisen kokeen, esimerkiksi kolestrolit, eli lipidit + ferritiini on yhteensä  = 19,95€ + 21,95€. = 41,90€.

Millaisia kokemuksia teillä on tästä kiistellystä ferritiini-aiheesta? Ottaako lääkärit tosissaan tämän ongelman vai ei? Oletteko kokeneet vähättelyä?

 

25 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Miten 22 on lähellä lukua 0? Enemmänkin 1 tai 2 on lähellä numeroa 0?
  Itellä ferritiini oli 12. Rautaa syön suun kautta.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   No otsikon on tarkoitus olla herättelevä. Ei se nyt ihan kauhean kaukana nollaakaan ole, kun arvo voisi olla myös jotain 100 pinnassa. 🙂

 2. mariem kirjoitti:

  Ei ole tarkoitus tarttua yksityiskohtiin, mutta muutamaan faktaan kiinnitin huomiota.
  ”Monet lääkärit eivät usko ollenkaan tähän, että raudanpuuteanemia olisi todellinen, jollei hemoglobiini ole myös matala.”
  Anemian itsenäinen määritelmä on matala hb, joten raudanpuuteanemia voi olla vain jos Hb on matala, sen sijaan raudanpuutetta voi olla ilman anemiaa, jolloin hb voi olla normaali ja raudanpuutokseen viittaa matala ferritiini, korkea tFr (rautaa kuljettava transferriinireseptori) ja korkea MCV (punasolut on isoja). Lisäksi verestä voi mitata raudan eli S-Fe (seerumin rauta, mitä itse käytän em lisäksi).

  Oma kokemus haasteista kliinisessä työssä on epämääräiset oireet ja osin ihmisillä on halu saada ferritiiniarvoksi keinolla millä hyvänsä (usein infuusio) esim yli 100. Raudanpuutetta kannattaa etsiä ja hoitaa, mutta median kiinnostuksen myötä odotuksen raudanpuutteen diagnoosin ”elämää parantavaksi voimaksi” ovat kohtuuttomat 😀
  Duokkarin varsin hyvä artikkeli : http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Kiitos korjauksesta, muokkasin tuon raudanpuuteanemia kohdan tekstiin. 🙂

   Niin. Kuitenkin, monet lääkärit ajattelee, etenkin asialle vihkiytyneet, että raudanpuute on ihan todellinen ongelma, johon tulisi puuttua. Itse en niinkään tavoittele tiettyä lukemaa korjaavana toimenpiteenä. Ennemminkin kiinnostaisi katsoa, että jos arvo olisi vaikka 50 tai mitä tahansa muuta kuin tuo 22, että onko vireystilassa, sykkeessä tai hengästymisessä mitään eroa entiseen.

   Olen myös valmis hyväksymään nuo edellämainitut oireet ihan omana luontaisena piirteenä itselleni 😀 Eikä niitä ole pakko hoitaa pois. Ehkä kuitenkin rautavarastot voisi silti olla täydemmät ? 🙂

   • Minde kirjoitti:

    Minusta lääkärit vähättelee asiaa ja minulle lääkäri sano, että tämähän ferritiini on muotiasia. Kuitenkin se ferritiini oli vain 7 kun mitattiin. Voit kuvitella kuinka huono olo oli. Hb on aina ollut hyvä. Useita raskauksia ja runsaat menkat on varmaan rautavarastoja kuluttanu.

 3. June kirjoitti:

  Ihan totta, mua är-syt-tää, miten jotkut lääkärit (kokemukseni mukaan eritoten vanhemman polven mieslääkärit) eivät ota ferritiiniarvoa ja matalan sellaisen aiheuttamia oireita tosissaan. Sitä pidetään just joko muotihömpötyksenä, tai hysteeristen naisten huuhaana. Itsellä on vuosikausia ollut oireita, jotka paheni viime syksynä, ja sain vihdoin pyytämäni testin asiantuntevalta lääkäriltä (olin sitä siis pyytänyt jo aiemmin, silloin eri lääkäri pisti vaan kilppari- ja B-vitaminitesteihin, molemmat täydellisesti viitteiden keskellä..). Arvo oli 28 eli ei sinänsä matalista matalin, mutta jos 30 tarkoittaa jo tyhjiä varastoja, niin ihan tarpeeksi matala sekin oli. Tässä puolisen vuotta oon tankannut rautaa ja kokoajan olo paranee. 🙂 Suurin ongelma mulla alhaisesta varastoraudasta on ollut järjetön väsymys. Toki sille voi olla montakin eri syytä, mutta se on sellaista, joka ei ole mennyt nukkumalla pois. Urheiluun raudanpuute on heijastunut huonolla palautumisella ja kunnon tosi hitaalla nousulla. Molemmat aiheuttivat hankaluuksia kilpaurheilussa, sen olen nyt osaksi näistä syistä jättänyt jo taakse. Ja muita oireita toki myös on. Hiustenlähtö loppui, kun sain arvot lähemmäksi 50:ä.

  Se, mitä et tossa ruoka-aineksia luetellessasi maininnut, on, että kun C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä, niin monet ruoka-aineet myöskin heikentävät tai hidastavat raudan imeytymistä. Esim. maitotuotteet (kalsium), kahvi ja tee, punaviini heikentävät imeytymistä. Samoin joidenkin lähteiden mukaan myös palkokasvit kuten linssit ja pavut, sekä täysjyväviljat. Ja kun otetaan vielä huomioon se, että esim. pinaatissa itsessään on joo rautaa, mutta myös kalsiumia, joka sitten estää sen raudan imeytymisen, niin eipä siitä paljoa enää jää elimistölle käyttöön. Kasviksissa oleva rauta on muutenkin huonommin imeytyvässä muodossa kuin lihatuotteissa (hemirauta). Siten kasvissyönti saattaa monesti olla syy tai ainakin yksi syistä matalaan varastorautaan tai jopa matalaan hemoglobiiniin. Arvatenkin vielä kun aika moneen kasvisruokaan sujautetaan proteiinilisäksi ja mauksi esim. juustoa, ellei kyse ole täysin vegaanista ruuasta. Ja silloinkin joukossa todennäkoisesti on palkokasveja ja/tai täysjyväviljaa. Eli elimistö ei todnäk saa tarpeeksi rautaa.

  Jokainen tietysti on yksilö, jokaisella oireita rauta-arvoista tulee eri tavalla ja eri arvoilla, ja varmasti myös ravintoaineiden imeytymisessä on etenkin nykyisellä, länsimaisella ihmisellä suuresti vaihtelua. 🙂 Onneksi meille osui hyvät lääkärit kohdalle!

  // http://www.trickles.fi

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Hyviä huomioita sun kommentissa! kiitos tästä 🙂 Ja tosiaan, ihmiset oireilee yksilöllisesti ja siis nää oireet sopii niin moneen muuhunkin vaivaan, että ei aina kaikkea voi laittaa ferritiinin piikkiinkään, mutta usein se voi, etenkin naisen kohdalla monia asioita selittää 🙂

 4. mariem kirjoitti:

  En tarkoittanut tässä Sinua, vaan ihmisiä yleensä 😀 Uskoisin että virkistyt ja suorituskykysi paranisi rautakuurin myötä, luultavasti raudanpuute on kehittynyt hiljalleen, jos tilanteelle ei tee mitään voi ferritiini olla parin vuoden päästä sen 3, silloin on jo tosi huono olo monilla 🙂 Yleensä syynä on kuukautiset, moni nainen ei voi asialle mitään, vaikka kuinka söisi terveellisesti ja ”tekisi kaiken oikein”. Tällöin rautavarastot tyhjenee hiljalleen ja muutaman vuoden kuluttua voi tarvita uuden rautakuurin, mielestäni tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.

  Oma lukunsa on ihmiset, jotka ovat lukeneet netistä raudanpuutteesta, syövät rautakuurin ferritiinin ollessa lähtötasolla 60, se nousee ehkä 75-80 arvoon (mikä on siis erinomainen vaste). Tämä ei kuitenkaan riitä kun ”edelleen aamulla välillä väsyttää” ja halutaan infuusio (jolla muuten on jo enemmän riskejä). Kun yritää hienovaraisesti ehdottaa josko vuorotyö, tiukka treeniohjelma, järjestöaktiivisuus, ihmissuhdekuormitus jne vaikuttaisivat myös väsymykseen saa epäpätevän, epäempaattisen lääkärin maineen. Ikävä kyllä näitä potilaita on tällä hetkellä todella paljon. Sama ilmiö oli kilpirauhasen kanssa pari vuotta sitten eli eiköhän tämäkin trendi joskus ohitu 😀

  Pääviestini taisi siis olla medialukutaito ja terve kriittisyys omaa vointia kohtaan, ei niinkään sinulle vaan suuremmalle lukijakunnalle, aihe on kuitenkin tärkeä 🙂

  Aurinkoista ja voimistavaa kevättä! <3

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Sen ymmärsin, ettet tarkoittanut mua 🙂

   Kiitos kommentistasi 🙂 Luulen kans, että kannattaa mun ainakin kokeilla rautakuuria. Koetko, että tässä vaiheessa on järkevää käydä lääkärillä, jos pystyn esimerkiksi suolistovuodon poissulkemaan tästä pois? 🙂

   Terkuin nettipotilas – 86 😀

   • mariem kirjoitti:

    Ainakin jos syö rautakuurin kannattaa sen jälkeen mittauttaa rauta-arvot. Ihanteellisinta olisi jos sama labra tekisi ennen ja jälkeen mittaukset, joskus on pieniä labrakohtaisia eroja (välineistö, reagenssit jne). Suolistovuotoahan ei voi poissulkea mitenkään muuten varmasti kun skopialla (gastro ja kolono), noihin en lähtisi kuitenkaan ilman oireita (hankala ylävatsakipu, jatkuva oksentelu, melena/ripuli jne). Sit kyllä skopoidaan jos rauta ei nouse kuureista huolimatta 😀

    Tykkäsin muuten sun jatko-opintosuunnitelmista, kiva jos joskus kirjoitat miltä opinnot ovat tuntuneet 🙂

 5. Tarkkuutta kirjoitti:

  Kannattanee alan ammattilaisena oikaista myös tuo kolesteroli. 🙂

 6. Liia kirjoitti:

  Kokemusta löytyy minultakin! Hyvin samat oireet kuin sullakin, hengästyminen hyvin pienestä, korkea syke, huimaus, armoton väsymys +keskittymiskyvyn puute, muistiongelmat. Lääkäri totesi minua katsoessaan, että näytän aneemiselta ja määräsi verikokeet. No anemiaa ei ollut, mutta ferritiini 13.

  Keliakia poissuljettiin verikokeilla, koska siihen sukurasite. Tietäen, että tästä raudanpuutteesta ilman anemiaa (tiesithän että on ihan diagnoosiluettelossa, oliko 61.1?) ei ole konsesusta lääkärikunnan kesken, hakeuduin tuttavan suosituksesta lääkärille, joka on sekä hematologian että sisätautien erikoislääkäri. Koska olin vielä hiukan epäileväinen, hän piti aika pitkän luennon aiheesta! Silti en uskonut, ennenkuin kuukauden rautakuurin jälkeen oireet alkoivat vähenemään! Vieläkin (edelleen syön rautaa, mutta ollut hyvä vaste ja ferritiini noussut hyvin) vaikea uskoa, että sain normaalin elämäni takaisin! Työpäivän jälkeen voi jaksaa urheilla ja olla läsnä lapsille ja muisti ja keskittymiskyky antavat mahdollisuuden selviytyä yliopisto-opinnoista (jotka aloitin siksi, kun luulin että olen vain liian vanha kolmivuorotyöhön kun aina väsyttää!).
  Minulla siis raudanpuutteen syynä verenluovutukset ja raskaudet/synnytykset.
  Lääkärilehdessä on muuten ilmestynyt hiljattain artikkeli, jossa sanotaan että ferritiini alle 30 on ihan kiistattomasti raudanpuute. Toivottavasti tieto alkaa pikkuhiljaa aiheesta lisääntymään!
  Syke oli minulla tosiaan paikoin sitä luokkaa, että beetasalpaajiakin ehdittiin ehdotella (kolmekymppiselle!!) ja jouduin totaaliseen liikuntakieltoon 3 kk ajaksi raudanpuutteen selvittyä vihdoin! Olisi mielenkiintoista kuulla mikä käsitys urheilulääkäreillä on tästä. Jonkun olen kuullut sanovan, että alle 100 arvoihin ei urheilijoilla tyydytä, mutta oliko vain yksittäisen lääkärin mielipide? Palautumisongelmat ja suorituskyvyn lasku unohtuivatkin tuosta oirelistastani.
  Tsemppiä sulle tähän hommaan! Runsaisiin kuukautisiin kannattaa myös hakea apua, muuten menee rautakuurit hukkaan!

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Kiitos kommentista ja mahtava kuulla, että arvojen korjaannuttua vointikin on virkistynyt! Mulla on tosiaan syke liikkuessa aina melkein 140-150, kertaalleen oon mitannut sykemittarilla 208 sykkeen, mutta siinä oli varmaan hetkellinen rytmihäiriö tms joka sen selittää. Joka tapauksessa hengästyminen, väsymys ja toi sykejuttu, noihin ois kiva saada muutosta.

 7. Liia kirjoitti:

  Se olikin juuri tuo aiemmin linkattu juttu. Näytäpä työterveyslääkärille tuo, jos on sitä mieltä, että 22 on ok arvo. Ei ole tuon jutun mukaan, ja kirjoittajina yliopistosairaaloiden hematologit!

 8. Tuula kirjoitti:

  Minulla ferritiini 110 viime mittauksessa, Hb on koko ikäni ollut n.120-130; parikymppisenä n.110-120. Kysyin lääkäriltä mielestäni jopa ihmeenkin korkeaa arvoa, mutta hänen mielestään arvo ei ole poikkeuksellinen. Ikää on jo paljonlaisesti ja vireystila vaihtelee…En yhtään muista, onko k.o arvoa ikinä ennen mitattu minulta.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   No sulla on ollut hyvät arvot 🙂 Toki vireystilaan vaikuttaa monet muutkin asiat kuin esimerkiksi juuri ferritiiniarvo 🙂

 9. Maija kirjoitti:

  Itsellä mitattiin ferritiini ekaa kertaa joululomalla. Arvo oli 5. Ei ihme, että vähän väsytti!
  Lääkäri otti asian ihan ok hoitaakseen. Toistaiseksi on poissuljettu sydämen viat ja keliakia. Näyttäisi siltä, että syynä on runsaat kuukautiset ja tilanteeni on vuosien summa. Onneksi rautavalmisteet sopivat ja uusimmissa testeissä ferritiini oli jo 31! Jee!

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   viiiiis? 😀 oho! Runsaat kuukautiset taitaa olla syypäänä monen naisen mataliin ferritiiniarvoihin. Tsemppiä ja toivottavasti suunta jatkuu samanlaisena ferritiiniarvon suhteen 🙂

 10. Minävaan kirjoitti:

  Hb voi myös nousta raudanpuuttessa. Se yrittää ’korjata’ tilanteen. Mulla oli ferrit 32 ja hb 160. (Ennen kuuria hb oli 125) Kun olin syönyt rautaa noin puoli vuotta hb oli 143 ja ferrit 82. Etkä arvaa mikä ero olossa!!! En tiennytkään että elämä voi tuntua tällaiselta!! Väsymys poissa, hengenahdistus poissa, sain nukuttua, iho pehmeä, en palellut enää jnejne.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Mielenkiintoista! Mut kiva kuulla, että sullakin rautakuuri on auttanut ?

 11. mansikkapilvi kirjoitti:

  Mielenkiintoista! Mut kiva kuulla, että sullakin rautakuuri on auttanut 🙂

 12. Sss kirjoitti:

  Oma ferritiiniarvoni oli 4 eikä ollut mitään oireita. Ei mitään. Siinä sen huomaa, miten keho vaan sopeutuu…..mitään syytä tälle ei löytynyt ja kaikki oli onneksi kunnossa. Rautaa sain infuusiona ja nyt ferritiiniarvo taitaa olla jotain 25-30 välillä.. luulin että se on hyvä, mutta ilmeisesti ei olekaan.. varmaankin kannattaa siis pyrkiä edelleen syömään rautaa aktiivisesti.

  Ja hemoglobiini mulla oli kokoajan 120-140 eli hyvä/normaali, vaikka ferritiiniarvot suoraan sanottuna täysin p erseellään. 😀
  en käsitä miksei ferritiiniä mitata kovinkaan helpolla.. eihän hemoglobiini kerro vielä läheskään kaikkea, kuten minunkin tapauksessani huomataan.

 13. Kirsi kirjoitti:

  Mulla ferritiini 4,6 ja vain jatkotutkimuksia. Mulla on niin huono olo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *