Hae
Mansikkapilvi

KOLMEKYMPPINEN MIES JA KOLESTEROLIT PIELESSÄ!

Huoli siitä, että miltä kolesterolit ja veren muut arvot näyttää ei ollut suinkaan aiheeton. Aloin nimittäin tuossa joku kerta kyselemään mieheltä, että onko hän tietoinen omista kolesteroli-arvoistaan. No ei ollut. Mä ihmettelin, että kyllähän kolmekymppisenä jo pitää tietää omat rasva-arvot. Tässä iässä me tehdään pohjaa sille, että miltä meidän tulevaisuus näyttää. Onko suonet tukossa viiskymppisenä vai ei.

*Sisältää mainoslinkkejä

Onneksi huolestuin ja melkein ihan pakotin mieheni myös verikokeisiin. Nyt siis mieheni tulokset hänen verikokeista on paljastuneet. Mun mielestä jokaisen pitää kantaa huolta omasta terveydestä ja ennaltaehkäisevässä mielessä tarkistuttaa omia arvojaan säännöllisesti, ihan vaikka mitään oireita ei olisikaan. Monet jutut ei välttämättä oireile millään tavalla kuten korkea verenpaine tai juurikin kolesteroliarvot. Et sä voi olosi perusteella välttämättä kertoa, että miltä sun rasva-arvot näyttää. Edes koholla oleva verenpaine ei anna välttämättä mitään oireita. Siltikin se kuluttaa sun kroppaa sisältä päin. Jos kärsit korkeasta verenpaineesta vuosia, voi se altistaa sinut esimerkiksi aivohalvaukselle tai sydän infarktille, sillä kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita. Ei yksittäiset korkeat arvot vielä mitään tee, mutta jos sulla on vuosia piilevänä korkea verenpaine ja vielä mahdollisesti kolesterolit koholla, niin riskit sairastua alkaa kasvamaan.

Eikä nämä asiat olevan vanhemman väen ongelmia. Sen oon nähnyt työelämässä niin monta kertaa. Terveet, työikäiset miehet tai naiset, syövät kohtalaisen hyvin, liikkuvat, ehkä polttavat, ehkä ovat stressaavassa työssä. Verenpaineet on huidelleet ties missä ja ties kuinka kauan. Verikokeita ei ole otettu ja sitten yhtäkkiä tuleekin stoppi, koska elämä ja elimistö päättää toisin.

Onneksi siis mies kävi kokeissa, sillä hänellä kolesterolit oli tosiaan pielessä. Kokonaiskolesteroli oli koholla ja hyviä rasvoja eli HDL-kolesterolia oli huomattavasti vähemmän kuin LDL-kolesterolia, eli sitä ns.pahaa kolesterolia. Kokonaiskolesteroli oli 5,9. Ihan liikaa. Samoin LDL-kolesterolia. Sitä oli hurjat 3,9 ja hyvää vain 1,2. Arvot siis kyllä mun mielestä ainakin ihan pielessä, jos otetaan huomioon, että kyseessä on siis kolkytvuotias, urheileva ja normaalipainoinen mies henkilö.

Se mistä arvot on menneet mönkään, ei voida varmuudella sanoa, mutta mulla on pari arvausta. Pitsaperjantai ja liiallinen kovien rasvojen syönti, jota tulee lihasta, makkaroista ja nakeista, oivariinista ja juustosta, joka on mun miehen suurta herkkua, melkein kaikessa muodossa. Enkä tosiaan sano, että mies on ainut kuka näin syö, voin nostaa käden pystyyn myös itse!

Onneksi asioille voi tehdä jotain, joten päätettiin, että aiotaan vähentää lihan syöntiä nyt heti alkajaisiksi, me pyritään syömään enemmän kalaa ja muita hyvän rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä.

Mies tilasi kokeet myös Puhti.fi:n kautta. Hän varasi ajat ja meni verikokeisiin heti seuraavana päivänä. Kun kokeet oli varannut, puhelimeen tuli valmistautumisohjeet verikokeita varten. Kaikki verikoetulokset tuli seuraavana päivänä omapuhti sivulle, johon kirjaudutaan omalla puhelinnumerolla. Palvelu on super iisi käyttää!

Tiedätkö sinä sun verenpaineet ja kolesterolit?

Kuvat: Unsplash.com

 

Yksi kommentti

  1. Diabeetikko kirjoitti:

    Tiedän, ja ikävä kyllä eivät ole nekään kunnossa. Mulla on ykköstyypin diabetes, joten niitä seurataan vuosittain. Jo edellisellä kerralla oli koholla, jolloin päätin että lisään vielä liikuntaa ja otin käyttöön esim. Omega3:a sisältävän pellavalmisteen. Mutta joko en onnistunut tavoitteissani tai sitten jotain muuta, koska kolesteroli oli kohonnut vain enemmän. Vaikka mielestäni syön ihan perusterveellisesti. No, punaisen lihan syöntiä voisi kyllä täälläkin vähentää. Nyt tarkoituksena on tsempata entisestään, ja syksyllä on edessä uudelleen nuo kokeet ja se geenitesti (esim. vanhemmilla kyllä tietääkseni on kolesteroliarvot kunnossa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *