Hae
Mansikkapilvi

RAUDANPUUTE – RAUTATANKKAUS ALOITETTU

Olen nyt aloittanut syömään rautaa korjatakseni mun matalaa ferritiini arvoa. Mulla on siis raudanpuute. Kävin noin kuukausi sitten verikokeissa ja yllätyksekseni mun D-vitamiini- ja rauta-arvot oli hyvinkin alakanttiset, tästä voit lukea mun arvoista. Klik! Uskon tilanteen muodostuneen minulle pitkän ajan kuluessa. Syylliseksi epäilen mun runsaita kuukautisia, joka on etenkin naisilla usein syy alhaiseen ferritiiniin.

*Sisältää kaupallisia linkkejä

Mulla ei ole siis ongelmaa hemoglobiinin kanssa, vaan pelkästään toi rauta-arvo pitäisi saada nousemaan jonkun verran tuolta 20 pinnasta ylöspäin, tai itseasiassa aika paljonkin. Mä olen jo ainakin useamman vuoden kärsinyt siis väsymyksestä. Välillä olen syyttänyt siitä vuorotyötä, välillä vuodenaikoja, välillä mielialaa ja välillä sun vaikka mitä. Lopulta syyllinen saattaa hyvinkin olla nuo rautavarastot, jotka tällä hetkellä on melko olemattomat.

Saattaahan noilla edellä mainituilla asioilla olla myös joku vaikutuksensa olotilaan, mutta uskon myös vahvasti, että noin matala rauta-arvo tuntuu jo jossain. Tämän lisäksi olen hengästynyt mitä pienemmässäkin rasituksessa, esimerkiksi pari kerrosta portaita, ja oon jo puuskuttamassa. Oonkin aina pohtinut, että miten voi hengästyttää noin pieni ponnistus, vaikka kuitenkin teen koviakin treenejä aika-ajoin. No tämä voi selittää senkin.

Noitten lisäksi muitakin raudanpuutteeseen viittaavia oireita on ollut, mutta eihän nekään nyt automaattisesti johdu raudanpuutteesta, voihan olla, että jotkut ”oireet” on vaan mun ominaisuuksia.

Haluan kuitenkin saada mun rauta-arvot kondikseen, ja senpä takia aloitin suun kautta otettavan rautavalmisteen käytön. Venytin rautatablettien aloitusta aika kauan, sillä jänskäsin sitä, että tuleeko niistä huono olo, koska ne pitää ottaa tyhjään vatsaan. No ei ole onneksi tullut. Tai no on kerran tullut, mutta se meni kohtalaisen nopeasti myös ohi. Nyt mun pitää siis syödä useita kuukausia rautaa, ja sit joskus loppukesästä tai syksyllä mä käyn kontrolloimassa mun veriarvot.

Vaikka ferritiini ja raudanpuute on oikeita trendisanoja tällä hetkellä ja varmaan joka toisella naisella on raudan puutetta, on se kuitenkin todellinen ongelma useille ihmisille. Se kuinka sitä hoidetaan ja kuinka tosissaan lääkärit ottaa aiheen, on ihan lääkäristä riippuvaista. Tällä hetkellä tämä artikkeli avaa asiaa ehkä eniten ja artikkelin ovatkin tehneet asiantuntevat lääkärit. Raudan puute ilman anemiaa, KLIK!

Samalla mun pitää hoitaa se syy, josta mun raudanpuute johtuu, eli joku ratkaisu runsaisiin kuukautisiin pitäisi keksiä. Onko siellä lukijoissa ketään kuka olisi selättänyt tällaisen ongelman. Hormonivalmisteita en mielellään haluaisi alkaa käyttämään. Mitä vaihtoehtoja jää jäljelle?

Jos sinä haluat käydä selvittämässä elimistösi vointia varaa lähetteet verikokeisiin Puhti.fi sivuilta.

Puhti.fi, on siis se paikka jota kautta voi mennä labroihin ilman lääkärin lähetettä. Nyt Puhti.fi:ssa on alennuksessa heidän suosituimmat verikokeet, eli D-vitamiini ja ferritiini, jotka on yhteensä pakettina 59€, kun ne normaalisti on 71,45€.

Tästä kampanjaan, Klik!

Labravastaukset on pääosin jo heti seuraavana päivänä valmiit, ja voit tarkastella niitä helposti Puhti.fi sivuilta.

Itse olin yhteydessä työterveyteen näitten labrojen tuloksista, mutta kävi ilmi, ettei nämä asiat kuulu työterveytemme palvelujen piiriin, joten aloitin sitten omatoimisesti sen rautatankkauksen ja käyn syksyllä niissä verikokeissa tarkistamassa onko raudanpuute saatu korjattua. Onnistuu se näinkin. 🙂

 

3 kommenttia

  1. Jenni kirjoitti:

    Mulla kans ferriitiini samoissa lukemissa kuin sulla ja vajaa kuukausi samaista rautaa syönyt. Viime syksynä valitin väsymystä opiskeluterveydenhuoltoon ja silloin matalaan ferritiiniarvoon ei puututtu ja kävin Puhdissa mittauttamassa itse uudestaan ja oli arvot laskeneet entisestään. Uusiksi yhteys opiskeluterveydenhuoltoon ja tällä kertaa oli eri lääkäri joka vaikutti enemmän syventyneen tähän aihealueeseen. Mä sain annostukseksi 100mg joka toinen päivä, kuulemma uuden tutkimuksen mukaan imeytyy näin parhaiten ja vatsakin kestää paremmin. Millaisella annostuksella sä aattelit mennä? Tsemppiä arvon nostamiseen, tää on kyllä tuskastuttavan pitkä projekti mutta tuskin maltan odottaa, että tuleeko itsestä sitten ihan yli-ihminen 😀

  2. Niksu kirjoitti:

    Mullakin ensimmäinen ferritiinitulos oli 19 ja aloin syödä rautaa. Taustalla runsaat kuukautiset, joihin en aluksi itsekään halunnut mitään hormonivalmistetta käyttää. Päädyin kuitenkin hormonikierukkaan, Kyleenaan, joka lopetti mun kuukautiset. Oon siis ollut tyytyväinen tähän ratkaisuun, sillä mieliala on vain kohentunut rautavarastojen täyttyessä 🙂

  3. Taru kirjoitti:

    Mulla on siitä asti kun menkat nuorena alkoivat ollut hieman huonot rauta-arvot. Mutta nyt kävin taas mittauttamassa koska olo ollut todella uupunut. Arvot olikin tällä kertaa ihan ok vaikka matalan puolella. Sitten aloin miettiä mikä muu aiheuttaa kamalaa väsymystä, dvitamiinin ja b vitamiinien puutokset. Mulla menkat olleet monta vuotta jo todella runsaat, siis ihan kamalat. Nyt kolmen viikon d ja b12 sekä magnesiumin tankkauksen jälkeen on oaljon virkeämpi olo ja menkat tällä kertaa jostain syystä huomattavasti niukemmat kuin vuosiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *