Hae
Mansikkapilvi

ÄRSYTTÄVÄT RISTIALLERGIAT

Jos et ole huomannut, niin nyt on siitepölykausi. Jos olet huomannut vain keltaisen auton katon tai tuulilasin, et luultavasti kärsi allergiasta. Jollet aivastele jatkuvasti tai hankaa silmiäsi, et välttämättä kärsi allergiasta.

Itse olen saanut isältä perintönä melkein kaikki siitepölyallergiat. Koivu, pujo, heinä, leppä yms. Kaikista pahimmat oireet mulle antaa koivu näin keväällä / alkukesästä. Ikävää tässä on se, että oireet tuntuvat vuosi vuodelta muuttuvan voimakkaammaksi. Tänä vuonna myös ristiallergiat antavat oireita.

Ristiallergiat

Kun olet allerginen koivulle, voit saada samaan aikaan oireita muistakin asioista, tyypillisesti vihanneksista ja hedelmistä. Syy tähän on se, että nämä sisältävät keskenään jonkin yhteisen allergisoivan aineen. Pujolle allergisoi entsyymi nimeltä profiliini ja saman entsyymi löytyy myös esimerkiksi porkkanasta.

Niin sanottu ristiallergia tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama ihmisen IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktioita esiintyy myös muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä. (Lähde.)

Itse ihmettelin lauantaina, että miksi mun suuhun ilmestyi yhtäkkiä sellainen rakkula, joka puhkesi. Aivan kuin olisin polttanut suuni kuumaan ruokaan. Auts, se sattui! Mietin, että olen varmaan allerginen Twix-patukalle, jonka söin, mutta ei siinä ollut mitään sellaista mille mun pitäis olla allerginen. Sit me tajuttiin miehen kanssa, että minä söin just palan porkkanaleivosta. No sepä se! Sehän se poltti mun suun, koska porkkana!

Oon tottunut syömään aamupalaleipien päällä tomaattisiivuja. Ne jäi syömättä tänä aamuna, sillä sama polttelu alkoi melkein välittömästi kun otin puraisun leivästä. Tosi ilkeä ja ärsyttävä vaiva, eikä tähän auta allergialääkkeiden syöminen. Onneksi tämä oireilu menee ohi heti, kun siitepölykausi alkaa helpottaa.

Normaalisti siis pystyn syömään porkkanaa ja tomaattia ja ihan kaikkea ilman mitään allergisia oireita.

Onko ruudun sillä puolen muita jotka huomaa kärsivänsä tästä siitepölystä?

3 kommenttia

 1. Marika kirjoitti:

  Kyllä! Tänä vuonna aivan kamala. Aiempina vuosina ei juuri mitään oireita ja perus loratadiinit riittäny, mutta nyt jouduin alottamaan astmalääkkeet ?

 2. minskit kirjoitti:

  Hei!
  Tämä ei nyt liity kyllä postaukseen mitenkään, mutta minkälaiset ripsipidennykset sinulla on?
  Näyttävät tosi kauniilta ja luonnollisiltakin 🙂 Pitääkö usein käydä huollattamassa ja onko hintaluokka minkälainen?

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Hhaha, kiitos! Ne on mun luottolaittajan tekemät, Studio Tiia K, täällä Jyväskylässä. Ilmeisesti C-kaarevuus ja pituus vaihtelee 9-13mm välillä. Huollatan yleensä 2-3 viikon välein. Tiian sivuilta löytyy hinnasto 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *