Hae
Mansikkapilvi

SYÖN VÄHEMMÄN = MENESTYN

Ihan nousee iho kananlihalle, kun ajattelen tuon lauseen merkitystä nuoren, epävarman naisen mielessä. Pika-aituri Annimari Korte on puhunut laihduttaneensa ainakin 10 kg pelkkää rasvaa muutaman vuoden sisällä. Täällä Korte puhuu, että syö  vähän.

Kortteen kehon kiinteys on pistänyt urheiluihmisten silmään. Se on poikkeuksellisen kireä. Rasvasta tai nesteistä ei ole tietoakaan. Miten se on mahdollista?

– Ihan rehellisesti syömällä vähän. Musta tuntuu, että useat urheilijat syövät vähän liikaa, Korte vastaa.

Syön vähän!?

Kuinka vaarallinen tämä lause onkaan sellaisen korvissa, joka tarttuu tähän väärällä ajatuksella. Näin terveydenhuollon ammattilaisena tiedän, että monen syömishäiriöisen homma on lähtenyt jostain tämän tyyppisestä lausahduksesta liikkeelle. Jollekin valmentaja on saattanut sanoa, että et kai anna painollasi tieten tahtoen tasoitusta kilpakumppaneillesi. Seuraava liike nuorella onkin ollut melkein kokonaan syömisen lopettaminen ja sairaalloinen urheilu. Kyllähän se paino sillä tavoin tippuu. Siinä vaan menee terveys samalla ja alkaa vuosien taistelu syömishäiriön kanssa.

Nyt Annimarin kropasta puhutaan timanttisena ja kun häneltä kysytään, miten hän on päässyt tähän pisteeseen, hän vastaa syömällä vähän. Minkä viestin hän antaa häntä fanittaville ja seuraaville ihmisille, etenkin nuorille?

Luulen, että Annimari ei varmaan itse kärsi syömishäiriöstä, eikä tarkoita kommentillaan pahaa, mutta omaan korvaani tuo lause särähti pahemman kerran. Menestyneistä urheilijoista, malleista ja sometähdistä, jotka heittävät tällaisia kommentteja, nuoret ottavat mallia.  Nuoret tarkkailevat ja seuraavat kaikkea mitä se oma idoli tekee.

Nuori voi miettiä, että okei, Annimari syö vähän ja näyttää tuolle, munkin pitää tehdä niin. Todellisuudessa Annimari syö varmasti paljon enemmän kuin moni meistä tavallisista tyypeistä. Hänen kulutuksensa on kova, ja Annimarin vähän ei periaatteessa ole vähän.

Siltikään en voi olla miettimättä sitä, miten moni tuon lauseen ymmärtää väärin ja kuinka moni nuori, joka miettii omia kiloja tai ulkomuotoaan saa tuosta jotain draivia itsensä näännyttämiseen. Harmittaa.

Oma fyysinen ja psyykkinen terveys lähtee liikkeelle siitä, että hyväksyy itsensä oli millainen oli. Kun rakastaa itseään, haluaa omaa kroppaa kunnioittaa ja tarjota sille hyvää. Syömällä vähän, omaa kroppaa piiskataan ja satutetaan. Syömällä vähän, omaa itseä rangaistaan. Ei kenenkään pitäisi joutua rankaisemaan itseään.

Toivon, että mahdollisimman moni nuori lukisi tämän tekstin ja ymmärtäisi sen, että tuossa kyseisessä artikkelissa Annimarilta on varmasti päässyt lipsahdus.

Kuva: Unsplash.com

4 kommenttia

 1. pata ja kattila kirjoitti:

  Juuh. Sinä kirjoittelit aikaisemmin silikoneista aika kummalliseen sävyyn. Mitä vastaat siihen, että onko sinusta järkevää kirjoitella silikoneista hyväksyvään sävyyn, nuoret ehkä ottaa siitä sinunkin kirjoittelusta kopin…? Silikonit aiheuttaneet joillekin syöpää jne. Myös omaa kirjoittamistasi voisit miettiä?

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Mielestäni silikonien ottamista ei voi verrata tähän aiheeseen, tai näin ainakin minä ajattelen. Et ilmeisesti ole samaa mieltä kanssani eikä se mitään. 🙂 Tottakai mietin myös omaa vastuuta bloggaajana.

 2. Herttaw kirjoitti:

  Postauksesta on jo aikaa mutta pakko kommentoida että erittäin painavaa asiaa! Onneksi on näitäkin urheilijoita jotka painottavat kuinka tärkeää on syödä riittävästi esim oma esikuvani Piia Pajunen. 😀 Hänen jotkut postauksensa oikeasti auttoivat minua hyväksymään muuttuneen kehon ja tajuamaan että paino on tosiaan vain lukema vaa’alla. Tällaisia vaikuttajia saisikin olla enemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *