Hae
Mansikkapilvi

EI E-PILLEREITÄ YLIPAINOISELLE

Törmäsin tällaiseen juttuun kun juttelin yhden tuttavani kanssa niitä näitä. Hän kertoi, että oli käynyt uusimassa e-pillereitään lääkärissä ja tämä lääkäri ei meinannut kirjoittaa e-pilleri reseptiä tälle tuttavalleni. Joo tuttavani on hiukan ylipainoinen, mutta ei omaan silmääni kyllä niin paljoa, etteikö hän voisi e-pillereitä syödä. Tämän lisäksi tää samainen tuttavani on lähdössä lähiaikoina ulkomaille ja tämä samainen lääkäri oli pyytänyt tarkkaan miettimään tätä tuttavaani, että kannattaako lentää. Tuttavani saa varmasti veritulpan, koska e-pillerit ja ylipaino!

Siis mä olin, että mitä hittoa! Koskaan en oo vastaavaa kuullut. Lääkäri oli sitten kuitenkin kirjoittanut reseptin, mutta oli sanonut, että tämän kerran enää kirjoittaa, mutta lentämistä kannattaa nyt todellakin välttää, että hän ei suosittele lentoa lääkärinä tälle mun tuttavalle.

Mun mielestä todella pöyristyttävän järkyttävää. Myös raskaus lisää veritulpan riskiä samalla tavalla, mutta enpä ole koskaan kuullut, että kenellekään raskaana olevalle olisi sanottu, ettei kannata lentää. Eri asia on riskiraskaudet tai loppuviikot raskaudesta.

On hyvä asia, että riskeihin puututaan ja ylipainostakin on hyvä puhua, mutta mun mielestä tää tilanne nyt tuli hoidettua jotenkin tökerösti tältä lääkäriltä.

Tää vaan laittoi miettimään, että millaista kohtelua ylipainoiset sitten noin niinkuin yleensä saa eri paikoissa. Edelleenkin korostan sitä, että terveyden kannalta, etenkin terveydenhuollon ammattilaisten kuten lääkäreiden tulisi ottaa ylipainoa aktiivisemmin esille potilaidensa kanssa, mutta ehkä pitäisi miettiä, että miten senkin asian tekee. Jos mä oisin tää ylipainoinen tuttavani, tulisi mulle vain olo tällasen kohtaamisen jälkeen, että koskaan en enää mene tuon lääkärin vastaanotolle.

Mitä te ootte mieltä tästä lääkärin kommentoinnista? Olisiko asian voinut hoitaa jollain muulla tapaa?

Oletteko te kuulleet tai itse törmänneet tällaiseen vastaavanlaiseen kommentointiin?

Lue myös:

Moni lopettaa hormonaalisen ehkäisyn

Ollako ylipainoinen ja onnellinen

Vastuuttomat vanhemmat

Saako haluta vain urheilullista miestä?

12 kommenttia

 1. Piia Kaukosuo kirjoitti:

  Minä normaalipainoinen ja liikunnallinen ihminen purskahdin neuvolaläökörin vastaanotolla itkemään, kun sain tietää pahasta raskausdiabeteksestä. Lääkäri siihen vaan totesi, että ”niinhän me kaikki luullaan olevamme jotenkin hyvässä kunnossa ja terveitä, mutta totuus on sitten muuta”. Eipä auttanut ei…

 2. mansikkapilvi kirjoitti:

  No olipa tuokin kommentti. Ehkä jotain lohduttavampaa olisi tuohon tilanteeseen voinut sanoa.

 3. Maija kirjoitti:

  Eihän toi ollut ollenkaan törkeää, sehän on ihan totta että ylipaino on tukosriskitekijä. Toki vaikea kommentoida asiaa tarkemmin tietämättä, mitä muita riskitekijöitä sun kaverilla on (minkä ikänen on, onko suvussa veritulppia, onko migreeniä, tupakoiko jne). Ehkä jos on nuori (alle 35v) muuten täysin terve ja riskitekijätön henkilö niin toi huoli oli ehkä vähän ylimitoitettu. Ja e-pillereiden aloittamisesta ekojen 6kk ajan veritulpan riski on suurin, joten jos riskitekijäkuormaa on, ei ollenkaan huono idea välttää lentämistä tuon pahimman riskiajan yli.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Joo hän on alle 25v, ei tupakoi, muuten ilmeisen perusterve. Eikä ollut kyse nyt uuden lääkkeen aloituksesta. Mun mielestä toi oli lääkäriltä tahdittomasti hoidettu. Asian olisi voinut ottaa muillakin tavoin esille. Käytännössä lääkäri oli sanonut ettei tää mun tuttavan kannattaisi todellakaan nyt lentää mihinkään.

 4. Doctor to be kirjoitti:

  Näin piakkoin lääkäriksi valmistuvana pakko mainita myös lääkärin näkökulma tilanteesta. Koska ylipaino + e-pillerit + pitkä lento ovat riskitekijä laskimoveritulpalle, joka pahimmassa tapauksessa embolisoituu keuhkoihin ja voi aiheuttaa jopa kuoleman (radikaalein tapaus), on lääkärin tästä mainittava potilaalle ihan lääkärin oman oikeusturvankin vuoksi. Jos ystäväsi saisi tuon veritulpan ja se embolisoituisi johtaen esim. sydämen vajaatoimintaan, olisi lääkäri luultavasti ongelmissa, jos potilasteksteistä ei löytyisi kirjausta siitä, että lääkäri on kehottanut välttämään lentämistä/ilmoittanut veritulppariskistä tms. Toki se, mitä kyseisellä vastaanotolla on keskusteltu, jää niiden seinien sisään, eikä kukaan ulkopuolinen tiedä keskustelun todellista kulkua. Toki on valitettavaa, että ystävällesi jäi paha mieli, en sitä lainkaan vähättele tai puolusta kyseisen lääkärin toimintatapoja. Tämä ylipainoasia on niin kovin tulenarka aihe, ja on hyvin vähän/ei ole tapoja mainita/huomauttaa ylipainosta potilaalle potilaan loukkaantumatta.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Siis ymmärrän kyllä tuon pointin ja riskit on olemassa, mutta toden totta keino ilmaista asia olisi voinut olla erilainenkin. Tää tuttavani on kuitenkin lentänyt aiemminkin ja syönyt näitä pillereitä ja nyt sitten vasta lääkäri huolestuu ja ehdottaa tulevan loman skippaamista. Tää on, kuten sanoit, tulenarka aihe. Eikä oikeita sanoja välttämättä helposti löydy tällaisessa tilanteessa.

 5. Marika kirjoitti:

  Mä olen 38v ja muutama ylikilo valitettavasti löytyy. Kärsin PCO:sta. Menin jännittyneenä gynelle uusimaan reseptiä, että suostuuko enää kirjoittamaan mulle Marvelon-pillereitä kun ikääkin on jo tämän verran. Tämä gyne sanoi, että voin käyttää huoletta noita pillereitä vaihdevuosi-ikään asti… kysyin itse että ”mites tää mun paino”, lääkäri sanoi siihen että no joo muutama kilo ei tosiaankaan tässä ole se juttu, vaan reipas ylipaino olis sitten se este. En myöskään tupakoi.

  Mä nyt sitten jatkan tätä e-pillereiden syöntiä että saan pco:n kurjat vaivat pidettyä kurissa ja aion kyllä lentääkin. :0

  Tämä gyne muuten myös sanoi, että voi huoletta syödä niitä pilleriliuskoja putkeen ilman taukoja. Kertoi että monella lääkärillä on tästä vähän vanhakantainen näkemys, mutta että uudet tutkimukset kertoo, ettei ole mitään haittaa vaikka söisi pillereitä putkeen useamman liuskan.

  Mulle sattui hyvä yksityinen gyne näköjään. Olisin purskahtanut itkuun tuosta sun tuttavan saamasta kommentista. :/

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Joo mullekin itseasiassa sanottiin aikoinaan tuosta, että saa ja kannattaakin syödä useampi liuska putkeen. Et muutamat vuodot per vuosi riittää ja näin mää sitten teinkin, eli huoletta napsin kolme neljä liuskaa putkeen ja otin sit vuodot vastaan. 🙂

   Mutta joo, uskon, että jos tuollaista kuulisi lääkärin suusta niin järkyttyisin vähintään itsekin.

 6. hannamariav kirjoitti:

  Mulle on terveyskeskuksen hoitaja sanonut, ettei määrää pillereitä koska olen ylipainoinen. Tarjosi vain aikaa lääkärille, sillä ei itse halunnut olla vastuussa. Ihmettelin, että sen sijaan että vastuu syötetään toiselle, olisi mm. ravintoterapeutille tai muuhun vastaavaan palveluun voinut ohjata.

  Viimeinen liuska oli kuitenkin loppumassa ja pakko oli uusi saada, joten varasin ajan yksityiselle lääkärille Pihlajalinnaan. Hänellä ei ollut minkäänlaista ongelmaa painoni kanssa ja kirjoitti suorilta käsin kahden vuoden reseptin, kun aikaisemmin olin saanut vain n. vuoden reseptejä julkiselta puolelta.

  Julkinen terveydenhuolto 0, yksityinen terveydenhuolto 10.

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Joo toi, että käytännöt eri lääkäreissä on niin isoja, saa vielä pään enemmän pyörälle, että miten yhdelle ammattilaiselle voi olla niin suuri kynnys määrätä uutta reseptiä ja toiselle ei sit tule edes mieleen tämä asia.Outoa.

 7. Aliisa kirjoitti:

  Varoittaminen on ok, mutta jos sävy ja sanavalinnat olivat tosiaan noin voimakkaita, ehkä meni vähän överiksi.. toisaalta en tiedä onko e-pillereihin osalla lääkäreistä ylivarovainen (toisaalta turvaavat selustansa) tai muuten negatiivinen asenne. Itse jouduin reseptin uusimisessa käymään pari vuotta sitten hirveän taistelun migreenitaipumuksen vuoksi. Ja edellinen kohtaus oli ollut 15 vuotta sitten.. toisaalta lääkäri saattoi olla uransa alkumetreillä ja siksi varovainen. Yritän aina viimeisen päälle ymmärtää terveydenhuollon henkilökuntaa, mutta joskus selityksiä ei vaan keksi.

  • mansikkapilvi kirjoitti:

   Jep, mullekin tuli mieleen, että olisiko aloitteleva lääkäri ja koulun opit vielä kirkkaana mielessä eikä mitään riskejä (luonnollisestikaan) halua ottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *